
Przepisy na syropy lecznicze
- sylwia75
- 100p
- Posty: 169
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: dolny śląsk
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
kochani trudno powiedzieć jak to się przekłada na nasze zdrowie,mogę powiedzeieć że nie narzekamy na jakieś nawracające się infekcje górnych dróg oddechowych.Na pewno jest bardzo smaczny i zdrowy bo bez chemii,lepsze to niż picie soków w kartonach.Im jestem starsza tym więcej przykładam wagę do tego co piję i jem,i nie wygląda to bynajmniej tak,że na warzywniaku oglądam każde jabłko czy jest idealne,tylko z wdzięcznością zrywam u przyjaciólki ,,nieidealne''ale pewne nie pryskane prosto z drzewa.Przed chemią się nie obronimy,ale świadomie możemy po prostu ograniczać... 

Pozdrawiam Sylwia
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6147
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Wow .. jaki ciekawy watek
Ja co roku robię syrop z mniszka - a w tym roku zrobiłam po raz pierwszy z kwiatów bzu czarnego.
A teraz szukam sprawdzonego przepisu na syrop. sok z malin - ale taki robiony na surowo - nie z sokownika ...

Ja co roku robię syrop z mniszka - a w tym roku zrobiłam po raz pierwszy z kwiatów bzu czarnego.
A teraz szukam sprawdzonego przepisu na syrop. sok z malin - ale taki robiony na surowo - nie z sokownika ...
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Moja mama w dużym słoju zasypuje maliny cukrem, przykrywa mocno zaciśniętą, kilkukrotnie złożoną gazą i czeka aż pojawi się sok, który zlewa do buteleczek. Od czasu do czasu dosypuje do słoja maliny i cukier. Niepamiętam czy mama ten sok pasteryzuje, zapytam 

Kasia
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6147
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Bardzo dziękuję
O właśnie o coś takiego mi chodziło .. zapytaj proszę o dokładny przepis.
Ile cukru i jak długo to ma stać?
No i zasadnicze pytanie - o pasteryzację ?
Bardzo chciałabym zrobić taki sok

O właśnie o coś takiego mi chodziło .. zapytaj proszę o dokładny przepis.
Ile cukru i jak długo to ma stać?
tzn świeże maliny do tych starych ? nie psuje się ? Nie pleśnieje?Od czasu do czasu dosypuje do słoja maliny i cukier
No i zasadnicze pytanie - o pasteryzację ?
Bardzo chciałabym zrobić taki sok

Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Rozmawiałam z mamą
Niestety wszystko robi na oko i trudno o proporcje. W trzylitrowym słoju przesypuje maliny cukrem, robi warstwy, najpierw maliny potem cukier i znowu maliny, na wierzchu cukier(cukru na 3l słój ok. kilograma cukru). Sok pojawia sie po ,,jakimś tam" czasie. Zlewa go do małych buteleczek i pasteryzuje w garnku z wodą: po zagotowaniu, wyłącza wodę i pozostawia w niej słoiki do wystygnięcia.

Kasia
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6147
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Dziękuję bardzo
Spróbuję zrobić jak tylko skombinuję maliny

Spróbuję zrobić jak tylko skombinuję maliny

- sylwia75
- 100p
- Posty: 169
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: dolny śląsk
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Hie hie jakbym miała opisać jak robimy z mężem sok z malin dokładnie opisałabym jak mama Kasi.
Co roku robimy z około 3 10litrowych wiader,praktycznie nie psuje się w ogóle. aha zawsze robimy z późnych
jesiennych malinek.

Co roku robimy z około 3 10litrowych wiader,praktycznie nie psuje się w ogóle. aha zawsze robimy z późnych
jesiennych malinek.
Pozdrawiam Sylwia
- porzeczkaa
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 45
- Od: 24 lip 2012, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podlaskie
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Też robię w ten sposób sok z malin, ale również z porzeczek. Tyle, że porzeczki porządnie ugniatm, żeby już na starcie puściły trochę soku. A pozostające po soku owoce zalewam gorącą wodą, odciskam i taki kompot na teraz mam.ganio4 pisze:Rozmawiałam z mamąNiestety wszystko robi na oko i trudno o proporcje. W trzylitrowym słoju przesypuje maliny cukrem, robi warstwy, najpierw maliny potem cukier i znowu maliny, na wierzchu cukier(cukru na 3l słój ok. kilograma cukru). Sok pojawia sie po ,,jakimś tam" czasie. Zlewa go do małych buteleczek i pasteryzuje w garnku z wodą: po zagotowaniu, wyłącza wodę i pozostawia w niej słoiki do wystygnięcia.
Pozdrawiam Justyna
- sylwia75
- 100p
- Posty: 169
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: dolny śląsk
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
a jake porzeczki? czerwone? Czarne ponoć zdrowsze ale mniej smaczne 

Pozdrawiam Sylwia
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Mniej smaczne??!! Jak dla kogo, ja uwielbiam ;)sylwia75 pisze:a jake porzeczki? czerwone? Czarne ponoć zdrowsze ale mniej smaczne
- porzeczkaa
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 45
- Od: 24 lip 2012, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podlaskie
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Sok robię z czarnych porzeczek, czasem z czerwonych, czasem z białych. Bardzo smaczny jest z mieszanych, tzn. daję w równych porcjach czarne, czerwone i białe porzeczki. Wtedy smaki jakby się "równoważyły" i sok jest taki "delikatniejszy" i ma ładny kolor.sylwia75 pisze:a jake porzeczki? czerwone? Czarne ponoć zdrowsze ale mniej smaczne
Pozdrawiam Justyna
-
- 10p - Początkujący
- Posty: 17
- Od: 3 sie 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Z czarnego bzu syropki są bardzo zdrowe. Polecam.
-
- 200p
- Posty: 235
- Od: 30 lip 2011, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Halinów k/Wa-wy
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Czy osoby stosujące sok z buraka czerwonego mogą coś napisać o ciśnieniu? Podobno ten sok "dodaje energii" i obniża ciśnienie. Tylko, że ja akurat ciśnienie mam za niskie, nie chciałabym sobie jeszcze bardziej obniżać.
I jeszcze czy ten sok pić zupełnie świeży, czy odstawiony na 2 h, bo w radiu słyszałam, że po świeżym występują nudności, a nudności też mam jakby wystarczające (jeszcze jak wystarczające
)
PS kiedyś podawano, że azotany to wróg ludzkości, a akurat burak ma azotany +
I jeszcze czy ten sok pić zupełnie świeży, czy odstawiony na 2 h, bo w radiu słyszałam, że po świeżym występują nudności, a nudności też mam jakby wystarczające (jeszcze jak wystarczające

PS kiedyś podawano, że azotany to wróg ludzkości, a akurat burak ma azotany +

Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Ja od jakiegoś miesiąca piję sok z buraka, ale w połączeniu z jabłkiem i marchewką. Rzeczywiście piję go jakąś 1-2 h później, ale raczej ze względu na to, że wole jak się schłodzi ;)
Ciśnienie zawsze mam 110/70, 120/80; niestety nie mam w domu ciśnieniomierza, więc nie mogę stwierdzić czy podnosi/obniża ciśnienie. Nie czuję też jakiegoś przypływu energii ;) Sok piję dla zdrowia, lepszej odporności - zwłaszcza teraz, gdy sezon grypowy trwa.
Ciśnienie zawsze mam 110/70, 120/80; niestety nie mam w domu ciśnieniomierza, więc nie mogę stwierdzić czy podnosi/obniża ciśnienie. Nie czuję też jakiegoś przypływu energii ;) Sok piję dla zdrowia, lepszej odporności - zwłaszcza teraz, gdy sezon grypowy trwa.
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Wiosną robiłam syrop z pędów sosny, które się gotuje.
Co ciekawe - w słoiczkach z syropem krystalizuje się cukier
Wygląda to jakby syrop był z kostkami lodu. Czy możecie mi napisać co zrobiłam źle?
może za krótko go gotowałam?
Co ciekawe - w słoiczkach z syropem krystalizuje się cukier

