ogród Agaty (sure)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ogród Agaty (sure)

Post »

Agatko ja staram się obrywać krótkopędy(właśnie staram się u siebie o tym napisać ale się zebrać nie mogę :lol: ) razem z piętką.Wsadzam do małej doniczki i tak rośnie kolejna żurawka :D .Są dość łatwe do ukorzenienia.
Z tymi kwiatkami to możesz mieć rację bo niektóre kwitną długo i mają wściekłoczerwony kolor :lol: .
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agatko, zaraz Ci tu Aga najlepiej wyjaśni co i jak z odmładzaniem, ja dodam tylko, że skoro chcesz utrzymać rabatę w tonacji białej kolorystyki kwiatów, to nawet jeśli założenie białych kwiatów u żurawek uda Ci się utrzymać, to liście w wielu kolorach i tak wezmę górę i będą dominować, a tym samym złamią założenia białego koloru, chyba że żurawki dobrać w kolorach purpury, ale przeplatać od purpury przez zielony po prawie żółty kolor to chyba nie ma sensu ;)
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

"Krótkopędy razem z piętka"?? O rany, chyba muszę być mądra, bo nagle zdałam sobie sprawę, że nic nie wiem!! :;230
Agnieszko, a możesz mi wytłumaczyć, co to są? :roll:

Hm, masz rację, Sylwku. Muszę się opanować w wybieraniu, te z kolorowymi listkami dam pod dęby. Na mojej rabacie biało zielonej z żurawek mam tylko Mint Julep, a ona jest zielono - cytrynowa prawie i to już rzuca się w oczy. Nawet kalina japońska się odróżnia, ale dopiero jesienią...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

A ja nie do końca się z Sylwkiem zgadzam. Uwielbiam kwiaty żurawek, a potrafią bardzo obficie i długo kwitnąć. Są takie zwiewne i delikatne. Obficiej z mojego doswiadczenia kwitną tiarelle i mają też bardziej okazałe te kwiatostany. Moje Skyrocket (jasny róż) i Mystic Mist kwitły bardzo długo, ze dwa miesiące, ale regularnie wyrywałam im przekwitnięte kwiaty. Piękne zdjęcia takich mas kwitnących żurawek widziałam kiedyś u Nalewki.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Agatko spokojnie -najpierw zaopatrz się w kilka a z czasem będziesz wiedzieć o co mi chodzi :D .
Nie wszystkim podobają się kwiaty żurawek-ale o tym też musisz przekonać się sama.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj AGATKO, pozwoliłem sobie w ten zimny poranek pospacerować po Twoim ogrodzie. Mimo młodego wieku ( ogrodu i jej właścicielki), już zgromadziłaś wiele roślin w, w tym jest sporo "rarytasów". Powierzchnia ogrodu jest znaczna, więc czeka Cię moc przyjemnej pracy w najbliższych latach. Powodzenia.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, u koleżanki z innego forum też kiedyś widziałam obwódkę z żurawek, która kwitła oszołamiająco. Było ich sporo w 1 kolorze i tworzyły bardzo ładną ozdobę. Ja lubię sadzić w niektórych miejscach rośliny w większych grupach, pewnie już je będzie wtedy widać. Tam od północy mam już grupy świecznic, parzydeł (trochę mi się chyba nie przyjęło, sprzedane latem bez doniczek, będę musiała dokupić), host i tawułek Arendsa białych. Jeszcze chcę dosadzić właśnie żurawek oraz paproci...

Agnieszko, dręczysz mnie! ;)
Żurawkę na razie mam jedną, malutką, widać ją po prawej stronie, kupiłam w lipcu na próbę. Do końca sezonu jeszcze nie kwitła i nic nie wypuszczała, mam nadzieję, ze weźmie się do roboty i urośnie w nowym sezonie, bo teraz po każdym deszczu jest ubłocona... :roll:

Obrazek

Tadeuszu, witaj. Miło, ze zajrzałeś do mnie. Mój ogród rzeczywiście młody (właścicielka już trochę mniej, ale nie narzekam ;) ). W każdym razie roślin czasem muszę na działce szukać z lupą, takie malutkie, ale liczę, że niedługo będzie lepiej. Z Twoim ogrodem wolę nie porównywać, bo zaraz wpadnę w kompleksy i się zniechęcę! :roll:

p.s. u nas piękne słoneczko i dziś nieco cieplej, od razu nastrój się poprawia :D
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50

Post »

A wiesz gdzie ja bym posadzila Rh, tam gdzie bym go mogla podziwiac - pod drzewami. U mnie Rh 3szt rosna na slońcu i maja podloze dosc głeboko wymienione - jak do wrzosow, maja gruba ściólkę z kory i nic sie im nie dzieje z liscmi. A u Ciebie tam chyba jest taki półcien, oczywiscie musisz tak posadzic by nic w przyszlosci nie zaslonil bo rosna spore. Dlaczego nie po prawej stronie garazu - wydaje mi sie ze tam jest za sucho i przede wszystkim nie bedziesz ogladac tej czesci. Tam mi sie widza kompozycje z iglakow o roznych odcieniach zieleni i róznej wysokosci i na siatke winobluszcz. Oczywisce moim zdaniem :D Po tej stronie przy fronice w rogu dalabym jakies drzewko szczepione na pniu np migdalka lub wierzbe Hakuro- róz tej wierzby jakos tam mi pasuje i iglaki takie nizsze kuliste i z tylu kolumnowe
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tymi rh pod drzewami pewnie masz rację, Dorotko. Wyjściowo zresztą też miały być pod drzewami, bo tych drzew po północnej stronie ci u mnie dostatek, przy północnym tarasie też są, chyba buki. teraz myślę, ze może choć jeden rh tam jednak się zmieści, niestety, nie cały rząd, jak planowałam...
A w zakątku pod dębami i klonami już wiele roślin jest zaplanowanych, w mkońcu chyba poszerze tę rabatę i spróbuję ją oddzielić od trawnika jakimś murkiem, będzie nieco wyższa, bo tam też jest spadek terenu. Może na rh się tam zmieści?
Część wschodnia wstępnie, jak pisalam, planowana jest własnie z iglakami i irgami, między innymi pinus wallichiana i picea abies Cupressina z większych, mam nadzieję, ze kanadyjka sobie poradzi w naszych warunkach, bo jest dość osłonięte miejsce. Tylko, ze najpierw muszę poprawić odwodnienie i przygotować miejsce parkingowe, zobaczymy, jak to się uda, bo to pewne wyzwanie na tym terenie... :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p

Post »

Fajnie by tam murek pasował.
Ale boisz sie tej strony wschodniej, trzymam kciuki ;:196 uda się
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Sure pisze: i tak zwany "żywopłot" z perspektywy - widzicie coś?? może kiedyś sprawdzi się w tej roli... :roll:
Obrazek
Hej :wit Agato, na to, zanim ten żywopłot sprawdzi się w swojej roli, musisz cierpliwie poczekać. Ja dostrzegłam na tym zdjęciu również dbałość o kondycję podmurówki ogrodzenia :;230 (ten odśnieżony, równiutki pas przy płocie) Domyślam się, że z powodu tej dbałości, pnącza, póki co, też mają zakaz wstępu do ogrodu? Jego powstawanie to czasami trudne kompromisy.
Rozpoznaję też u Ciebie tę palącą niecierpliwość...kiedy wreszcie będzie to Ogród, jaki sobie wymarzyliśmy?
Początek wspaniały, reszta to wielka niewiadoma...czy będziesz konsekwentnie realizować minimalistyczne plany, czy dasz się porwać kolekcjonerskim zapędom? I jedna i druga opcja, nęci :;230 Czuję, że sobie poradzisz, świadczy o tym chociażby ten ciekawy wątek i dyskusje w nim prowadzone :lol: Trzymam kciuki, wiosna tuż!
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację, Dorotko, boję się tej wschodniej strony, boję. Bo bywało też i tak:

Obrazek Obrazek

dlatego przygotowanie terenu to teraz dla mnie sprawa priorytetowa! :roll:

Witaj Wiktorio, no właśnie podobnie to widzę. Na razie żywopłotowi pomaga tylko lupa! :;230
No i wiklina na plocie. Ale z dbałością o murek to mnie przeceniłaś, to odwilż się tym zajęła. U nas śnieg do końca się nie stopił, tylko dookoła większych krzewów i murków, reszta nieco podtopiona, teraz pokryła się skorupą lodu. Kruszyliśmy trochę ten lód, ale miejscami jest ciężko... :(
jeśli chodzi o plany, to staram się trzymać w ryzach, w założeniu ogród i tak do końca minimalistyczno - nowoczesny nie jest. Po negocjacjach z mężem cokolwiek ustaliliśmy, że ma być przestrzeń, czyli dookoła trawnika nasadzenia własnie takie 'żywopłotowe", żadnych (niestety) pnączy - ustępstwo dla bluszczu przy drewutni, niestety też mało kwitnących kwiatów (moje chłopaki, szczególnie mąż, alergiczne i kichają na kwiatki). Ale mam też strefy, gdzie mogę sobie poszaleć na rabatach! ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p

Post »

Kompromis musi zawsze być
U mnie musi byc boisko i koniec, przez min 10 lat nie zrobie tam na srodku zadnej rabaty, ale jak przestana grac w piłke w moim ogrodzie to sobie poszaleje, juz widze te rabatki wzdluz całego trawnika posrodku :heja
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorbie, to u Ciebie jest ważne, jak rabaty zabezpieczyć przed piłką, która, jak wiadomo, skoczna jest! ;)
Wcześniej miałam podobny dylemat z psem, ale po przeprowadzce nawet nie zdążył narozrabiać (niestety)...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p

Post »

uważają :roll: po jednej stronie mam podwyzszona rabate i murek z drewnianych kołkow, gorzej z druga strona, ale jeszcze mi nic nie podeptali :D Nie lubie plotków, poza tym ta pilka uszkadza od góry, wiec na nic by sie nie zdalo
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”