Ulubione storczyki Art :) cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2

Post »

Art pisze:

Madziu, Encyclia vitellina ma u mnie swoje miejsce w pokoju o przeciętnej temp. ok. 20 st.
W tym samym miejscu Masdevallie czuły się źle, natomiast ona wcale nie potrzebuje tak chłodnych warunków.
Czasem mąż bez mojej wiedzy podkręcał kaloryfer pod nią i jak widzisz - przetrwała całkiem nieźle (he, he, może
mu była wdzięczna...? :wink: )
Asiu - to bardzo cenne wskazówki :D Chyba w końcu się na nią zdecyduję, bo temperatury u mnie panują podobne, a kaloryfery tylko od wielkiego święta są odkręcane :tan
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Art pisze:
Obrazek

Obrazek
Joanno ;:138 ... mieszkanie, doniczka ... a jakiż naturalny obrazek ;:138 ... to tylko własne kwitnienie gwarantuje takie widoki ;:108
Te sklepowe phalaenopsisy, takie na siłę postawione na baczność są trochę (a nawet mocno :| ... :lol: ) sztuczne ...

... a MM ?... ;:87 ... kurczę chyba sobie drugiego sprawię :lol: Tylko czy zechcą kwitnąć w tym samym czasie ... oto jest pytanie :roll:
Pozdrawiam, Baśka
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Asienko ! Piekną wiosnę nam tu pokazujesz, trochę zazdroszczę, ale mam nadzięję, że do mnie też zawita.
Asiu w jaki sposób udało ci się zmusić do kwitnienia Mini Marka :shock: . Mój uparcie nie chce współpracować od bardzo długiego czasu ! Tylko te wielgachne korzeniska wypycha ciągle do góry :evil: .
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

To witaj w klubie Lucynko :roll: - mój MM też jak osioł się zachowuje i pojęcia już nie mam jak go przekonać do kwitnienia ;:223 .
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Asiu, Maruś słodki jak to ma w zwyczaju. Już się nie mogę doczekać kwiatków u siebie :tan
Pozostałe też przepiękne. limonek zachwyca ilością kwiatów.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Ach... tyle miłych odwiedzin :D Dziękuję !
Basiu, zwróciłaś uwagę na szczegół, który dla mnie też jest istotny. Bardzo lubię gdy pędy rosną sobie
w taki naturalny sposób. Często wyrastają spomiędzy liści tak płasko i są tak sztywne, że gdybym nawet chciała
je podpiąć, to byłoby to niemożliwe. Takiego storczyka z dwoma pędami pokażę już wkrótce. Dla mnie wygląda pięknie :)
Niektóre wymagają podpory patyczka, gdyż są zbyt długie i pod ciężarem kwiatów mogą się złamać.

Co do dokupienia 'towarzystwa' dla Twojego MM, to z równoczesnym kwitnieniem może być różnie.
Ja mojego kupiłam już jako 'bliźniaczki' i myślę, że to rośliny hodowane w tym samym czasie, dlatego
cykl rozwoju ( w tym również kwitnienia) mają podobny.

Lucynko, Madziu, ja z moim MM przechodziłam już drogę przez mękę, bo coś niewidocznego dla moich oczu
podgryzało mu liście w ubiegłym roku. Udało mi się zwalczyć szkodniki. Zaliczyłam u niego przesadzanie.
Zauważyłam, że storczyk lubi jasne stanowisko. Nawoziłam bardzo umiarkowanie.
Życzę Wam, żeby Wasze MM wzięły się wiosną do solidnej pracy... :wink:

Justynko, Twój pokaże kwiaty wtedy, gdy mój pewnie będzie już przekwitał. Będę do Ciebie chętnie zaglądać ;:7
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Przepiękny ten żółtasek!!U mnie podonie rośnie i podobny kolor.Ale długo się opierał w kwitnieniu :D
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Asiu, u Ciebie same cuda :) Wiosna chyba już zawitała do nas, a szczególnie na nasze (Twoje to na pewno :wink: ) parapety - wszystko ruszyło nagle, rośnie, kwitnie, kolorowo i do tego słoneczko świeci. Aż uśmiechać się chce! :lol:
Z Twoich storczyków bardzo spodobały mi się (nie ujmując innym...) Encyclia vittelina i pistacjowy Phalaenopsis - może dlatego, że takie słoneczne ;:128
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Art- właśnie chciałabym, żeby na przemian kwitły...może się uda utrafić ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Joanno, każdy storczyk jest piękny, ale istnieją również takie, na widok których krew zaczyna żywiej krążyć, a nogi dziwnie ;:65 ...

Mnie spotkało to po tej prezentacji:
Art pisze:Encyclia vitellina rozświetla swoim kolorkiem każdy pochmurny dzień. To takie moje ;:3

Obrazek

Szczerze gratuluję ;:138

Pozdrawiam,
Ewelina
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

W pierwszym odruchu też chciałam napisać o Encyclii vitellinie, że najpiękniejsza, taka oryginalna i ten ognisty kolorek, ale spojrzałam na wszystkie zdjęcia na poprzedniej stronie i stwierdzam, że nie potrafię wyróżnić żadnego. Co więcej, wszystkie w grupie i na tle zieleni dają niesamowity efekt; ciepły, wiosenny, radosny..! Taki w sam raz na zbliżające się święta wielkanocne ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dziękuję serdecznie za odwiedziny w moim wątku. Buziaki dla Was wszystkich ;:196
Mam ostatnio tak dużo pracy, że trudno znaleźć mi chwilkę na wpisy. Zaglądam jedynie na parę minut od czasu do czasu
i na tym koniec mojego szczęścia :wink:

Dziś tak na szybko trochę aktualności, bo jednak storczyki mają swój rytm niezależnie od mojej pracy :)
W pełni rozkwitu Phal. schilleriana. Jest 6 kwiatów, a ostatni 7-my pączek padł przy ponownym ataku zimy.
Widocznie nie wytrzymał nagłej zmiany temp.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest też trochę ciekawostek 'pączkowych':

Phal. modesta nabiera kształtów.
Rozwój pączka trwa wieki, ale mam nadzieję, że równie długo utrzyma swój kwiatuszek po rozkwicie.
Trzymajcie kciuki, żeby nie padł jak ten u 'Schilleriany' :?

Obrazek Obrazek

Lycaste aromatica mająca 4 bezlistne psb ukazała przy najmłodszej 'małe cosie'. Jest ich 7.
Z zainteresowaniem obserwuję co z nich wyrośnie :)

Obrazek

Rosną sobie też dzielnie pąki na katlejce, którą nabyłam od Mariolki. Jak widać, zmiana warunków jej nie zaszkodziła:

Obrazek Obrazek

Dodałam też zdjęcie MM, bo on również nie próżnuje i wydłuża obecne pędy o kolejne pączki :heja
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu, ale się u Ciebie dzieje! Trzymam kciuki za Phal. modesta, pączek taki ładny, już widać na nim różowe paseczki.
Phal. schilleriana to takie moje małe chciejstwo, właśnie ze względu na te charakterystyczne kwiaty. Bardzo mi się podobają :) Podobnie jest z pH. MM- może kiedyś oba te storczyki zdobędę :) Piękne masz kwitnienia!

Lycaste aromatica- musiałam sprawdzić w Google co to jest :) Super, że poczuło wiosnę i ma nowe przyrosty:) Czyli czekamy na kwiaty?

Niestety moja katlejka od Mariolki zasuszyła pąki zanim ją odebrałam. Teraz podzielona na trzy, stoi jak zaklęta. Nie wiem czy podołam zaspokoić jej wymagania, to moja pierwsza katl.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Śliczności na Twoich parapetach ,najfajniej wygląda Lycaste aromatica psb z młodymi taka ilośc ,a może to nie młode? ;:88 , MM wspaniale cieszy oko ,a Phal. schilleriana ma cudowny kolor i kwiaty .Cieszę sie tymi nowinkami u Ciebie ,bo to wiosna juz sie zbliza i wszystko nakręca do życia .
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Te małe "cosie" u Lycaste cudnie wyglądają... ;)
I Kwiaty Schilleriany, jak również mój ukochany MM ;) I te promienie słoneczka na kwiatach, będzie dobrze z pączuszkami... wiosna idzie przecież ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”