W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2009r cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko ja wcześniej sadziłam gdzie co popadło i potem rosło coś na metr a z tyłu niska roślinka prawie nie widoczna.Teraz jak sadzę to sprawdzam co i jak wysoko rośnie , by potem nie było niespodzianek :wink:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko, wygląda na to, że będziemy tak przesadzać bez końca, hihihi ;-)
Ja, tak jak Ty, też nie zaznaczam gdzie wkładam cebulki, zapominam o nich i w to samo miejscu wkopuję byliny iii łopatą przecinam cebule, a potem też strasznie jestem na siebie wkurzona :cry: Tak więc nie jesteś osamotniona :lol:
Lucynko, trawy bardzo szybko się rozrastają. Te duże, to mam pięć lat i w tym roku już je likwiduję z tych miejsc, w których rosną - znowu przesadzam na inne miejsce :lol: , ponieważ doszłam do wniosku, że trawy ozdobne będą rosły w jednym miejscu, a nie tak porozrzucane po całym ogrodzie.

Zeniu, też myślałam o zaznaczaniu, gdzie jakie cebulki, miałam nawet kupić w agrosadzie takie specjalne "oznaczniki", ale w końcu doszłam do wniosku, że nie będę robiła z mojego ogródeczka - ogrodu botanicznego. Cebulek też nie rozróżniam :lol:

Jolu, właśnie dlatego muszę w tym roku zrobić porządek z tymi bylinami - wyższe rosną przed niższymi, a w dodatku posadziłam wszystko za blisko tuj :oops:

Mario, serdecznie witam Cię w moim ogrodzie.
Jeżeli dobrze zrozumiałam, to Ty najpierw umieszczasz cebulki w pojemnikach, a potem wkopujesz do ziemi. Ja chyba w tym roku będę tak musiała zrobić ze względu na nornice ;:138 ;:138 ;:138
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Zenia pisze:Halinko, Jadziu.........wypisz wymaluj ja mam tak samo. Nie potrafię zmienić tego już od paru lat...bo sama nie wiem jak do tego się zabrać. Na początku z braku doświadczenie...wsadzałam gdzie popadło. Teraz gdybym chciała pogrupować i powsadzać w jedno miejsce trzeba by było w czasie kwitnienia kartki z napisami powtykać. Ale u mnie cebula na cebuli...więc będzie kartka na kartce. Zaraz po przekwitnięciu nie można wykopywać..trzeba czekać aż zżółkną liście, a jak zżołkną...to prawie nie rozpoznaję co to za kwiatek. Po niektórych cebulkach też nie bardzo można rozpoznać..tak są podobne do siebie. Już sama nie wiem jak rozwiązać ten problem. :roll: :roll: :roll:
Zeniu, a czy próbowałaś może ze sznurkami? Ja w ten sposób uporządkowałem dalie ale i cebulowe by można. Po prostu do każdego rodzaju kwiatka czy odmiany biorę inny rodzaj sznurka, tasiemki czy co tam mam, i mały kawałek zawiązuję na łodydze tuż przy ziemi. Potem tylko trzeba uważać, by przy wykopywaniu nie odłamały się łodygi. Najlepiej nie zwlekać z wykopywaniem, tylko zrobić to zaraz, jak zaczną żółknąć. A jak się dobrze przyjrzysz, to zauważysz też różnice między cebulami poszczególnych kwiatów. Np. między odmianami narcyzów są spore różnice w wielkości cebul. Chyba najtrudniej jest rozpoznać rodzaje tulipanów, ale metoda sznurkowa powinna to ułatwić :)
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nawet z tymi sznureczkami byłby niezły pomysł. Tylko że ja się spieszę i zaraz jak przekwitną cebulowe to wsadzam na ich miejsce jakieś jednoroczne i przez to też potem nie widzę tych przekwitniętych cebulek. Ale trzeba jeden rok odpuścić nawet kosztem kwiatków. Widzę u innych jak rosną w grupach zupełnie inny wygląd. U mnie totalny chaos. :roll: :wink:
Awatar użytkownika
Dorota-C
500p
500p
Od: 25 wrz 2007, o 21:18

Post »

Ja też kupowałam jesienią w cebulach różne cebulowe :D
Jestem zadowolona, cebulki zdrowe i dokładnie opisane.
Czekam na ich kwitnienie na wiosnę :D
"Wszędzie kwitną kwiaty dla tego, kto chce je dostrzec."
Storczyki i ogródekDorotki
Doniczkowe
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku, myślę, że Twoja metoda sznurkowa jest świetna. Dobrze, że nam o tym powiedziałeś. Dziękuję ;:180 Ja tak zrobię w tym roku :P
Pomyślałam, że tak też pozaznaczam kolory irysów, orlików, piwonii i liliowców, bo nigdy nie wiem, w którym miejscu jaki kolor, kiedy chcę się podzielić moimi roślinkami z koleżankami.
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Halina Kwak pisze:Aniu, miło mi służyć doświadczeniem i życzę powodzenia. Krzewy bardzo łatwo się ukorzeniają, szczególnie liściaste, a ile potem radości jak się podziwia własnoręcznie wyhodowaną roślinkę.
Ukorzenionymi roślinkami chętnie się z Tobą podzielę i nie tylko ;-)
Strasznie, strasznie się cieszę :) U mnie wszystko co rośnie się przyda. Zrewanżować będę się mogła na pewno wrzosami, a czy czymś innym to nie wiem, bo dopiero pierwszy sezon będą się rozrastały. Wiosną się przypomnę jeśli można. Kiedy robisz w ogrodzie porządki?
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, jesteśmy umówione - zapisałam sobie w zeszycie, ale na wszelki wypadek, przypomni się wiosną :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Cieszę się, że na coś się mogę przydać :) A jak już kwiaty (cebulki) sa pogrupowane to łatwym sposobem ich oznaczania w ziemi są malutkie paski plastikowe, które wycinam np. z kubka po jogurcie lub śmietanie. Najlepiej pisać na tym flamastrem do płyt CD, bo on jest niezmywalny i nie rozmazuje się. Taki pasek można zagłębić w ziemię, by tylko napis wystawał. Innym bardzo trwałym sposobem oznaczania roślin w ziemi są paski z porozcinanych puszek aluminiowych. Tylko że na tym to trzeba czymś ostrym wyryć nazwę. I takie blaszki też umieścić w ziemię :)
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Proszę, proszę, wiele ciekawych sposobów oznaczania roślin można się od Was nauczyć. Ja w ubiegłym roku kupiłam takie specjalne tabliczki, ale to jest droga metoda po pierwsze, a po drugie zbyt mocno rzuca się w oczy. A jak Halinka napisała, to nie ogród botaniczny :)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, właśnie te specjalne tabliczki miałam kupić, ale tak jak mówisz, one za bardzo rzucają się w oczy :?
Metoda, proponowane przez Jacka jest dużo lepsza i tańsza :lol:

Jacku, specjalisto od wynalazków, Twój sposób oznaczania roślinek cebulkowych plastikowymi, wąskimi paskami wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem :-) Dziękuję ;:180
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dołaczam się do pomysłu z kubkami, nigdy nie wiedziałam gdzie co posadziłam lub jak nazwywa się to co rośnie :)
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Halinko witaj, podziwiam Jacka za pomysły jakie ma z oznaczaniem roślin. Ja jestem leniuchem i wsadzam bez oznaczeń i zabezpieczeń przed nornicami
Genia
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, ze mnie też leniuszek, ale jak w tamtym roku nornice mi tyle kwiatków zjadły, to w tym roku biorę się do roboty, hihihi ... ciekawe co z tego wyjdzie :lol:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Halinko Fajnie że nie tylko ja jestem leniuszkiem u mnie też co roku jest dużo zjedzonych ale co zrobić jak ja bym chciała wszystko co mam wkładać do pojemniczków jeszcze opisywać to już nie miałabym siły cieszyć się tymi pięknościami
Genia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”