Ogrodniczka z małopolski
Jadziu ale zawaliłam...Jadzia1 pisze:Madziu dziękuję za objaśnienia ta Kolkwicja chińska jest piękna, a jak myślisz czy u mnie na biegunie zimna da sobie radę . I bardzo proszę napisz mi od kiedy do kiedy kwitnie i jak długo trzeba czekać aby była taka duża jak Twoja![]()
Miłego dnia

A rośnie jak na drożdżach,już w pierwszym roku po posadzeniu,Bardzo szybko i dużo przyrasta,więc ją mocno przycinam.Może obmarzać przy większych mrozach-tak było u teściowej.Ja ją przez dwa lata okrywałam,ale w tym roku nie.Ma 3lata.
Przepraszam za niewiedzę i zamieszanko.
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Witaj Magdaleno, śliczne, cudne pienne różyczki, reszta też "cierpi" na wybujałość
, a mojemu synkowi (3,5) najbardziej podobał się ..wiatraczek i "dzidziusie"(cyt.), obie córy śliczne

Pisałaś że zastanawiasz nad posadzeniem drzewek piennych o kulistej koronie, o katalpie "Nana", po latach korona może osiągać do 5m średnicy..
Robinia pseudoacaccia "Umbraculifera" -4m,ale bardzo wolno rośnie
Prunus cerasus "Umbraculifera"
Acer platanoides "globosum"- 6m
Z mniejszych ale bardziej krótkowiecznych to wierzby pienne:(średnica korony ok.1m)
Salix hasata "Wehrhahni", s.helvetica, s.integra "Hakuro-nishiki",
Jeżeli będą mieć ten rząd cyprysików za tło to przydałoby się coś co rozjaśni, rozweseli tę zieleń, może jakieś krzewy, drzewa o liściach w kolorze purpury, żółte, pstrokate?
Bardzo podoba mi się lekko płaczący buk Fagus silvatica "Purple Fountain" o ciemnoczerwonych liściach, wysoki i bardzo wąski (po latach wys.4-5m a szerokość 1,5-2m) etc.
Sąsiedzi mają modrzewie szczepione, niestety ciągle z

Pisałaś że zastanawiasz nad posadzeniem drzewek piennych o kulistej koronie, o katalpie "Nana", po latach korona może osiągać do 5m średnicy..
Robinia pseudoacaccia "Umbraculifera" -4m,ale bardzo wolno rośnie
Prunus cerasus "Umbraculifera"
Acer platanoides "globosum"- 6m
Z mniejszych ale bardziej krótkowiecznych to wierzby pienne:(średnica korony ok.1m)
Salix hasata "Wehrhahni", s.helvetica, s.integra "Hakuro-nishiki",
Jeżeli będą mieć ten rząd cyprysików za tło to przydałoby się coś co rozjaśni, rozweseli tę zieleń, może jakieś krzewy, drzewa o liściach w kolorze purpury, żółte, pstrokate?
Bardzo podoba mi się lekko płaczący buk Fagus silvatica "Purple Fountain" o ciemnoczerwonych liściach, wysoki i bardzo wąski (po latach wys.4-5m a szerokość 1,5-2m) etc.
Sąsiedzi mają modrzewie szczepione, niestety ciągle z

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Madziu!
Masz bardzo piękny ogród z ciekawymi nasadzeniami. Oczywiście najbardziej rozbrajają mnie róże pienne, które w nadchodzącym sezonie będę kupowała po raz pierwszy. Robią niesamowite wrażenie, nadają tyle elegancji w ogrodzie. A u stóp tych cudownych róż - lawendy, czosnki, liriope ogrodzone ślicznym obrzeżem!
To dla mnie coś nowego - wspaniale Madziu! Zwróciłam tez uwage na kolkwicję chińską. Madziu gratulacje! czekam na kolejne odsłony! 

Masz bardzo piękny ogród z ciekawymi nasadzeniami. Oczywiście najbardziej rozbrajają mnie róże pienne, które w nadchodzącym sezonie będę kupowała po raz pierwszy. Robią niesamowite wrażenie, nadają tyle elegancji w ogrodzie. A u stóp tych cudownych róż - lawendy, czosnki, liriope ogrodzone ślicznym obrzeżem!

Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli