Ogrodniczka z małopolski
Jadziu ale zawaliłam...Jadzia1 pisze:Madziu dziękuję za objaśnienia ta Kolkwicja chińska jest piękna, a jak myślisz czy u mnie na biegunie zimna da sobie radę . I bardzo proszę napisz mi od kiedy do kiedy kwitnie i jak długo trzeba czekać aby była taka duża jak Twoja
Miłego dnia
 To nie jest żadna Kolkwicja ..tylko najzwyklejsza Krzewuszka na pniu.......ale wstyd
 To nie jest żadna Kolkwicja ..tylko najzwyklejsza Krzewuszka na pniu.......ale wstyd 
A rośnie jak na drożdżach,już w pierwszym roku po posadzeniu,Bardzo szybko i dużo przyrasta,więc ją mocno przycinam.Może obmarzać przy większych mrozach-tak było u teściowej.Ja ją przez dwa lata okrywałam,ale w tym roku nie.Ma 3lata.
Przepraszam za niewiedzę i zamieszanko.
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Witaj Magdaleno, śliczne, cudne pienne różyczki, reszta też "cierpi" na wybujałość   , a mojemu synkowi (3,5) najbardziej podobał się ..wiatraczek i "dzidziusie"(cyt.),  obie córy śliczne
 , a mojemu synkowi (3,5) najbardziej podobał się ..wiatraczek i "dzidziusie"(cyt.),  obie córy śliczne   

Pisałaś że zastanawiasz nad posadzeniem drzewek piennych o kulistej koronie, o katalpie "Nana", po latach korona może osiągać do 5m średnicy..
Robinia pseudoacaccia "Umbraculifera" -4m,ale bardzo wolno rośnie
Prunus cerasus "Umbraculifera"
Acer platanoides "globosum"- 6m
Z mniejszych ale bardziej krótkowiecznych to wierzby pienne:(średnica korony ok.1m)
Salix hasata "Wehrhahni", s.helvetica, s.integra "Hakuro-nishiki",
Jeżeli będą mieć ten rząd cyprysików za tło to przydałoby się coś co rozjaśni, rozweseli tę zieleń, może jakieś krzewy, drzewa o liściach w kolorze purpury, żółte, pstrokate?
Bardzo podoba mi się lekko płaczący buk Fagus silvatica "Purple Fountain" o ciemnoczerwonych liściach, wysoki i bardzo wąski (po latach wys.4-5m a szerokość 1,5-2m) etc.
Sąsiedzi mają modrzewie szczepione, niestety ciągle z

, a mojemu synkowi (3,5) najbardziej podobał się ..wiatraczek i "dzidziusie"(cyt.),  obie córy śliczne

Pisałaś że zastanawiasz nad posadzeniem drzewek piennych o kulistej koronie, o katalpie "Nana", po latach korona może osiągać do 5m średnicy..
Robinia pseudoacaccia "Umbraculifera" -4m,ale bardzo wolno rośnie
Prunus cerasus "Umbraculifera"
Acer platanoides "globosum"- 6m
Z mniejszych ale bardziej krótkowiecznych to wierzby pienne:(średnica korony ok.1m)
Salix hasata "Wehrhahni", s.helvetica, s.integra "Hakuro-nishiki",
Jeżeli będą mieć ten rząd cyprysików za tło to przydałoby się coś co rozjaśni, rozweseli tę zieleń, może jakieś krzewy, drzewa o liściach w kolorze purpury, żółte, pstrokate?
Bardzo podoba mi się lekko płaczący buk Fagus silvatica "Purple Fountain" o ciemnoczerwonych liściach, wysoki i bardzo wąski (po latach wys.4-5m a szerokość 1,5-2m) etc.
Sąsiedzi mają modrzewie szczepione, niestety ciągle z

Pozdrawiam ciepło   
Ulubieńcy MariiTeresy

Ulubieńcy MariiTeresy
- 
				cilla77
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Madziu!  

Masz bardzo piękny ogród z ciekawymi nasadzeniami. Oczywiście najbardziej rozbrajają mnie róże pienne, które w nadchodzącym sezonie będę kupowała po raz pierwszy. Robią niesamowite wrażenie, nadają tyle elegancji w ogrodzie. A u stóp tych cudownych róż - lawendy, czosnki, liriope ogrodzone ślicznym obrzeżem! To dla mnie coś nowego - wspaniale Madziu! Zwróciłam tez uwage na kolkwicję chińską. Madziu gratulacje! czekam na kolejne odsłony!
  To dla mnie coś nowego - wspaniale Madziu! Zwróciłam tez uwage na kolkwicję chińską. Madziu gratulacje! czekam na kolejne odsłony! 

Masz bardzo piękny ogród z ciekawymi nasadzeniami. Oczywiście najbardziej rozbrajają mnie róże pienne, które w nadchodzącym sezonie będę kupowała po raz pierwszy. Robią niesamowite wrażenie, nadają tyle elegancji w ogrodzie. A u stóp tych cudownych róż - lawendy, czosnki, liriope ogrodzone ślicznym obrzeżem!
 To dla mnie coś nowego - wspaniale Madziu! Zwróciłam tez uwage na kolkwicję chińską. Madziu gratulacje! czekam na kolejne odsłony!
Kasia
Ogród Cilli

Ogród Cilli

Teraz są łagodniejsze zimy to może latem jeszcze raz spróbuję
 Teraz są łagodniejsze zimy to może latem jeszcze raz spróbuję