Stokrotka afrykańska (osteospermum)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2010, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Stokrotka afrykańska (osteospermum)

Post »

Ja spróbuje w przyszłym roku wysiać z nasion :lol: . Ostatnio dokupiłam stokrotkę z domowego wysiewu biało-różową i nawet ładnie rośnie.W tym roku wysiałam gazanie .Zakwitną pewnie pod koniec lata :;230 .Za późno wysiałam, bo w kwietniu.Ale za to cynie , astry igiełkowe , ubiorek i cztery tytonie ozdobne bardzo ładnie rosną. Wyhodowałam tez pelargonie czerwone, łososiowe, amarant. Po prostu brakuje parapetu na te wszystkie rozsady. pozdrawiam :wit
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Ja w tym roku zbiorę nasionka ze swoich osteo bo kupne z iidla okazały się do kitu. Mam cztery krzaczki i zostawię kilka kwiatów na nasionka, tylko chyba jeszcze nie teraz? Mam dwa żółte krzaczki, jeden biały i jeden taki różowy.
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podobno trudno zebrać nasionka :( .Ja mam je pierwszy raz to muszę sprawdzić. Pamiętam jak kupiłam tytoń ozdobny i szukałam nasion :heja .W końcu maż znalazł takie maciupeńkie, mniejsze od ziaren maku, coś w podobnie nasion lwich paszczy.A u stokrotki tez chyba maleńkie? ;:108
mmgg
200p
200p
Kontakt:

Post »

nie, u osteospermum nasionka są właśnie dość duże. Powiedziałbym, że niemalże takiej wielkości jak u słoneczników karłowych.
Wyczytałem tu na forum, że trzeba zostawić kilka kwiatów aż się zasuszą, i wtedy z całych kwiatostanów wygnieść nasionka:)
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo łatwo zebrać. Są całkiem spore. Ja zebrałam w zeszłym roku z kupionych i teraz mam swoje, ale pąków jeszcze nie widzę. Czekam cierpliwie.
Pozdrawiam serdecznie,
mmgg
200p
200p
Kontakt:

Post »

A kiedy zaczynać zostawiać kwiaty na nasionka? Teraz, czy dopiero pod koniec lata? I jak poznać czy kwiat już jest gotowy z nasionkami? /słyszałem też, że można rozmnażać osteo z sadzonek z pędów wierzchołkowych, tylko nie wiem jak to zrobić i czy teraz czy dopiero na jesień:)
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę,że jak okwitną i dojrzeją to może nasionka się wysypują jak u innych kwiatów.Później są samosiejki.Ja tak pod koniec czerwca zbiorę parę kwiatostanów do kopert :P , każdy kolor osobno i niech się suszą ;:3 .Zobaczymy.
mmgg
200p
200p
Kontakt:

Post »

Osteo nie powtarza cech rośliny macierzystej więc z białego może wyjść złoty lub zupełnie inny kolorek, na co po cichu liczę:)
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I to cała atrakcja :;230 .Siejesz biały a kwitnie na fiolet lub róż.Tak jest z wieloma kwiatami, masz racje.Ja tak miałam z tytoniem.Zebrałam nasiona tylko z amarantowego a rozsady kwitły w rożnych kolorach.Podobnie aksamitki.Wklejam fotkę osteo
Obrazek
kajo
200p
200p

Post »

mmgg pisze:A kiedy zaczynać zostawiać kwiaty na nasionka? Teraz, czy dopiero pod koniec lata? I jak poznać czy kwiat już jest gotowy z nasionkami? /słyszałem też, że można rozmnażać osteo z sadzonek z pędów wierzchołkowych, tylko nie wiem jak to zrobić i czy teraz czy dopiero na jesień:)
Ja usuwałam wszystkie kwiaty, żeby więcej kwitły, a i tak zostały jakieś mijaki. No i w kwitnieniu też miały zastój, ale po jakichś dwóch tygodniach kwitły znowu. Myślę, że nie ma sensu celowo zostawiać kwiatów na nasienie, jak się wróci z urlopu, to okazuje się, że już są zielone nasiona. Dojrzałe są jak zmienią barwę na odcień szarości. Ktoś wspomniał o samowysiewaniu, rzeczywiście tak jest, ale nie wiem czy doczekamy się kwiatów. To po lewej wysiało się tu gdzie rośnie, a to po prawej w folii (tam próbowałam przezimować, ale się nie udało) i przesadziłam tydzień temu.
http://img687.imageshack.us/img687/9769/p1010207z.jpg

Można też ukorzeniać pędy jak u pelargonii, ale nigdy nie maiłam pelargonii, więc nie wiem jak. Ode mnie wzięła działkowa sąsiadka po jednym odroście z każdego krzaczka (miałam 3 kolory), przezimował jej jeden i już kwitnie. Te z ukorzenionych wierzchołków są takie jak roślina mateczna, bo te z nasion to też czytałam, że nie zachowują cech roślin matecznych. Jeśli mi zakwitną, to napiszę czy są jak matka, bo wszystkie trzy kolory były oddzielnie siane i sadzone do gruntu.
Pozdrawiam serdecznie,
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
k888
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 lut 2010, o 19:34

Post »

Co do nasionek, to nie zawsze można je znaleźć :wink: . W zeszłym roku miałem 3 odmiany kolorystyczne i niestety na białej nie było nasion :( . A czy przekazują kolor to nie wiem - nie zakwitły jeszcze. Gdzieś czytałem, że przekazują jeśli nie są hybrydami.
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja biała stokrotka się zmarnowała.Zaczęła schnąc , tracić kwiaty i większość liści.Była kupiona na giełdzie i miała bardzo dużo kwiatów.Jak ją wsadziłam na rabatę to po dwóch tygodniach zaczęła marnieć.Teraz wsadziłam ją do doniczki .Obcięłam chore części i zobaczymy.Widzę ,że ma nowe małe przyrosty.Może uda się ja uratować.Mam je pierwszy raz i nie bardzo je znam, ale fioletowa i różowa mają się dobrze.
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to moja biedna stokrotka, ale widzę ,że wraca do życia
http://img249.imageshack.us/img249/2328 ... rek001.jpg
kajo
200p
200p

Post »

A co jej się stało :?: :?
Pozdrawiam serdecznie,
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kajo, po prostu zaczęła gubić liście po dwóch tygodniach od posadzenia na rabacie :cry: :cry: :cry: .Musiałam ją wykopać, wsadzić do doniczki do swieżej ziemi , poobcinac zwiędłe częsci . Dałam jej szanse. ;:3 Nie mogłam pozwolić jej zginąć. :lol: Po dwóch dniach zaczęła wypuszczac nowe, zielone pędy i ma nawet pąki.Dzisiaj wkleje fotke wieczorkiem. pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”