Moja Nostalgia cały czas niska, tzn. nie przekroczyła nawet 50 cm ( stanowisko półcieniste).
Abraham drugi sezon - ok. 80 cm ( światło rozproszone). Graham T. - rósł ładnie jak climber, ale zmarzł do ziemi i próbuje nadrobić straty ( światło rozproszone). Haendel na podobnie jak Westerland - rośnie jak głupi do 2 m rocznie, a potem przemarza do ok. 30 cm nad ziemią ( światło rozproszone). Eden R. - ma tak samo, ale mnie to nie dziwi, bo to dziecko Haendla - mamy lub taty ( swoją drogą, to nigdy nie wiem - kogo najpierw podają w rodowodzie: mamę czy tatę ?).
O Golden Showers podają, że to pnąca - 2 - 3 m - u mnie rok w rok marznie do ziemi i potem odbija do ok. 130 cm ( słoneczne). Lichtk. Lucia miała być 1,6 - 1,8 m, a na stan. słonecznym osiąga rocznie max. 140 cm ( przemarza do ziemi).
Wielkokwiatowe zachowują się u mnie normalnie, tzn. po silnym cięciu wiosennym ( 2-3 oczka) dorastają co roku do podobnej wysokości, r. j. ok. 130 cm ( słoneczne).
Remontantki dopiero poznaję - są u mnie pierwszy sezon. Bardzo mi urosły w tym roku - S. du Dr. Jamayne, A. de William Wood, Ferdinand Pichard maja już ok. 170 cm wys. Ferdinand mi w ogóle nie zakwitł, S. du Dr. J. zaś kwitł tylko raz. Czytałam u pana M. Sołtysa, że hibrid perpetuals ( remontantki) tak dorastają i że nie należy ich mocno ciąć, a nawet w ogóle oraz że lubią półcień. Mają to u mnie zapewnione, a co będzie potem - zobaczymy.
Adam Chodun - r. rugosa miał osiagnąć od 1,2 do 1,5 m, a u mnie drugi sezon w pełnym słońcu dorasta do maks. 50 cm.
Madame Isaac Pereire - pnąca do 2 m - u mnie drugi sezon ma zaledwie 1 m i bardzo słabo kwitnie - właściwie tylko raz w roku ( stanowisko półcieniste).
Elmshorn - 1,5 - 2 m - u mnie w świetle rozproszonym ledwo dorasta do 80 cm.
Martha -1,5 - 2 m - zgadza się - u mnie w św. rozpr. ma ok. 180 cm.
Rosarium Uetersen -200 do 365 cm , a u mnie w św. rozpr. - max. 80 cm.
Alexander McKenzie - 1,5 - 2,4 m i taki jest . W tej chwili jest wyższy ode mnie, a więc ma ok. 180 cm. Ponieważ prawie w ogóle nie wymarza, jest szansa na te 2,5 m.