W.o...Podróżach zagranicznych, porady, ostrzeżenia !

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Awatar użytkownika
biznesmarty
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 mar 2007, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

:D

Co warto zobaczyć w Grecji ?

8)
Awatar użytkownika
Agdula
200p
200p
Od: 16 kwie 2007, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakoś mało tu się dzieje ..nie lubicie wakacji i poróży ;:2

Z biur działających w Polsce polecam tylko TUI. Wiele razy z niego korzystałam i nigdy się nie zawiodłam.

Kocham tropiki ;:3 ale także nasze Tatry. ;:3
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Ja polecam biuro "Atir" na Długiej w Krakowie. Mają tam zbiór ofert różnych biur podróży i jednocześnie atrakcyjne oferty last minute. Kilka razy od nich miałam oferty i byłam bardzo zadowolona :P :P :P A poza tym umieją tamte panie dobrze doradzić
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Wyjeżdżam w sierpniu do Bułgarii ale nie wiem po jakiemu tam sie dogadam ani jakie są ceny. Może ktoś był w tym kraju i da mi jakieś cenne wskazówki??
Labor
100p
100p
Od: 12 lut 2007, o 08:58

Post »

A ja się poza nasze granice nie ruszam - w Polsce jest tyle miejsc do zwiedzenia, że nie wiem czy życia mi starczy, aby to wszystko zobaczyć Obrazek
Awatar użytkownika
Agdula
200p
200p
Od: 16 kwie 2007, o 09:25

Post »

Najważniejszą rzeczą przed każdym wyjazdem zagranicznym jest zrobić dobre ubezpieczenie.
I oczywiśćie odpowiedznia ilość pieniędzy :) :)

Myślę tu jednak nie o wydatkach na przyjemności ale o niespodziewanych pułapkach losu.
Które mogą czasami słono kosztować.

Ludzie, którzy zacznają wyjeżdżać za granicę...na wakacje ... zbierją pieniądze tylko na wyjazd i trochę drobnych na wydatki...

Proponuję pomyśleć o: niespodziewanych kosztach leczenia, o niespodziewanym przedłużeniu pobytu ( np gdy jedna z osób znajdzie się w szpitalu....nie można jej zostawić samej) .. trzeba wedy pokryć koszty noclegów...dodatkowo.
Lub znów czasami zdarza się konieczny wcześniejszy powrót... nie zawsze można wykorzystać wcześniejszy bilet powrotny...zwłaszcza jak wraca się wcześniej przez inny kraj. Przebukowanie biletu często jest na konkretne lotnisko ale jeśli loty nie pasują i wracamy np przez Niemcy to już w Niemczech musimy sobie kupić następny bilet ...ze swoich pieniążków.
można by wymieniać...i wymieniać....

Dlatego najlepiej pomyśleć wcześniej o zabezpieczeniach.

Inną sprawą na którą pragnęłabym zwrócić uwagę...dla tych wybierających pierwszy raz się w tropiki. Kraje tropikalne to nie Europa! Trzeba uważać na to co się je. Najlepiej omijać z daleka wszelką surowiznę ( wszelkiego rodzaju sałatki -surowe) i przydrożne knajpy.
I polecam spożywać alkohol- zmienia on środowiska żołądka (zasadowość lub kwasowość ..sorka ale nigdy nie pamiętam które z nich).

No chyba, że komuś wszystko jedno czy będzie chorował czy nie... ja tam wolę nie ryzykować.... a chorób tropikalnych jest całe mnóstwo.

To na razie na tyle a propos porad.... :) :)
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

I polecam spożywać alkohol - zacytowałam Agdulę, bo to jest święta racja, sprawdza się w każdych ciężkich warunkach.
Krewni, którzy byli wywożeni na Syberię, mieli przy sobie spory pojemnik z wodą ognistą własnego wyrobu. Pili wszyscy, regularnie, codziennie, z wyjątkiem dwóch osób - i te właśnie OSOBY, i tylko te, ZACHOROWAłY NA TYFUS.
W Bułgarii byłam dosyć dawno, ale warto tam znać rosyjski, można zrozumieć wszystkie napisy.
Warto też zwrócić uwagę, że mają pozytywny stosunek do Rosjan, bo w zamierzchłych czasach wyzwolili ich z pod tureckiego jarzma.
Waleria
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Osobiście mogę polecić wyjazd do Bułgarii - Sozopol. Piękne miasteczko, w miarę czysta plaża i cieplutkie morze! Ceny porównywalne do polskich. Na Nowym Sozopolu są zdecydowanie niższe niż na Starym bo tam płaci się za klimat/atmosferę. W sezonie bez problemu można spotkać Polaków. Rozmawiać i targować się można po polsku ale najłatwiej po rosyjsku. Niektórzy Bułgarzy w ogóle nie rozumieją angielskiego. Bardzo dużo jest pubów i restauracji. Sam znalazłem dwie polskie :)
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Jeśli chodzi o wyjazd do krajów tropikalnych, to dobry alkohol nie jest zły ;:18
ale lepiej jest odpowiednio wcześniej udać się do San-Epidu i zapytać o ewentualne szczepionki przeciwko chorobom tropikalnym.

Ahoj, przygodo!!!! ;:163 ;:214 ;:147
Awatar użytkownika
fezo
100p
100p
Od: 31 sty 2008, o 14:10

W.o,,,,opodróżach zagran.......

Post »

8) 8) :arrow:
Cześć , ja jeżdżę od 20 lat ,różnie z żoną i bez,sam.swoim i z biurem podróży.
Conajmniej woziło nas trzy biura.Na Afrykę polecam Triadę i ich 7+7,
Po europie jeżdziliśmy Rainb........celowo nie kończę....fez.... :P ;:35
Awatar użytkownika
fezo
100p
100p

Może Triada

Post »

:D :D :D Mnie podoba sie ...Triada....pomimo że rozleklamowana,ale nie droga.
Nic z nimi nie mam wspólnego oprócz wyjazdów,ale 7+7 /z tego korzystałem/ kupione z gazetki a nie katalogu
jest dosyć tanie.Porównywałem różne biura na ten rok i tam mi wyszło taniej...Jeśli chcesz coś zobaczyć a nie tylko leżeć na plaży :D :D
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

Tunezja kraj jaśminem pachnacy.
Już od dziecka marzyłam o egzotycznych krajach .W przyszłości chciałąbym dotknąć skrawka prawdziwej egzotyki
w krajach Polinezji Francuskiej.
Może kiedyś spełni mi się to marzenie ?
A tym czasem piękna Tunezja.
Nasze wspomnienia z Tunezji układają się w wielobarwną mozaikę,przeplataną obrazami miast,błękitu morza, jasnego piasku,bajkowych wodospadów i jezior, ogrodów palmowych i oliwnych,wielobarwnych krzewów hibiskusa czy przepięknej bungawilli,pięknie kwitnących oleandrów ,Sahary,czy wielobarwnych eleganckich zdobień na pięknej ceramice
Oto kilka fotek
Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek
ale się rozpędziłam :))
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

I mam coś jeszcze ciekawego :)

http://www.tropical-islands.de/pl.html - nie trzeba polinezji francuskiej :wink: :D
http://www.tatralandia.sk/
http://www.besenovanet.sk/
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
fezo
100p
100p

Re

Post »

:P :P Iwonaxp :lol: masz cccccccccuuuuuuuuuuuudowne fotki'.
GRATULUJĘ.......
janek
-----------------------
Awatar użytkownika
fezo
100p
100p

Re

Post »

Jako że strona traktuje o poradach i ostrzeżeniach to ja na temat Ramadan w świecie arabskim. :D :D

1\ ograniczenia w dostępności wielu obiektów turystycznych (punkty są zwylke wcześniej zamykane) – radzę wcześniej sprawdzić w jakich godzinach obiekt jest otwarty, na wszelki wypadek zacznijcie zwiedzanie wcześnie rano
2\ raczej w ciągu dnia prawie wszystkie restauracje / punkty gastronomiczne są zamknięte – radzę zabrać ze sobą jakieś drobne przekąski które pozwolą wam przetrwać. UWAGA: pijemy / jemy dyskretnie, publiczne posilanie się jest przynajmniej .....jeszcze jedno - jeśli zamierzasz jechać w okresie Ramadan, to nastaw się na lekką głodówkę w ciągu dnia.

Dlatego poruszyłem temat :?: bo tam jadę a trudno o konkretne informacje.
janek
-----------------------
ODPOWIEDZ

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”