Coma, masz wielkie szczęście. Stałaś się posiadaczką ogrodu pełnego pięknych roślin
Ilość i różnorodność roślin może naprawdę porażać. Gdybym była postawiona w Twojej sytuacji, to myślę, że podziełabym swoją pracę na etapy:
- po pierwsze uruchomiłabym wyobraźnię i spróbowałabym stworzyć wizerunek ogrodu jaki chciałabym mieć, jaki mi się podoba (czy bardziej uporządkowany czy naturalny)
- zastanowiłabym się w jakich miałby być kolorach - kolory czerwieni i żółci powodują, że ogród optycznie się zmniejsza..., natomiast odcienie różu, błękitu i bieli go powiększają
- zaczęłabym od dokładnego przyjrzenia się roślinkom, które rosną w ogrodzie. Dokanałabym ich selekcji, wybierając te które mi sie podobają i trafiają w mój gust,
- po dokonaniu wyboru poczytałabym jakie mają wymagania stanowiskowe, glebowe itd
i wtedy zaczęłabym przemeblowywać ogród
My ciągle boimy się dokonywać zmian w ogrodach. A z ogrodem jest podobnie jak z domem, jeżeli coś nam nie pasuje w danym miejscu to przenosimy je w inne. W przypadku "przeprowadzki" roślin - jeżeli robimy to umiejętnie to - odniesiemy sukces
Dzięki takiemu podejściu szybko stworzysz ramy ogrodu, który będzie w Twoim stylu. Później możesz dosadzisz i posiejesz rośliny, które będziesz chciała
powodzenia