Nowicjuszka w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak widzę wszyscy radzicie mi nic nie usuwać :) :) :)
Ja się z tym wcale tak bardzo nie śpieszę. Najpierw muszę poznać mój ogród. I tutaj ukłon w Waszą stronę - pomagacie mi nawet czasem o tym nie wiedząc. Czytam i oglądam zdjęcia i dzięki temu już się sporo nauczyłam :)
Ale pewne działania będę musiała podjąć - ogród ma ponad 50 lat i sporo w nim rośnie, część roślin na pewno będę chciała "odmłodzić".
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Coma niczego nie usuwaj! Najpierw poznaj swoje królestwo, obserwuj rośliny jak rosną, kwitną, ich kolor, pokrój, wielkość. Szczególnie zadbaj o stare drzewa owocowe, dzisiaj są odmiany o smaku trocin, a te stare są pyszne, prawdziwe, pachnące.
Gdy już zapoznasz sie z roślinami, wtedy zacznij zmieniać, ale powoli, nie rób rewolucji, bo będziesz żałować.
To co masz, to nie jest zwykły ogród, to cudo. Wielu początkujących ogrodomaniaków zazdrości Ci takiego skarbu. Jakżebym chciała, aby mój ogród chociaż w części tak wyglądał.
Serdecznie pozdrawiam!
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Coma Na pewno podejmiesz słuszne dla Siebie decyzje. W końcu to twoje miejsce na ziemi. Może podzielisz się jeszcze z nami jakimiś informacjami o Twojej działce :?: :!: Chętnie bym zobaczył nowe fotografie. :D
Szpilka
200p
200p
Od: 11 sty 2007, o 19:14

Post »

Coma wstawiaj zdjęcia i pokazuj wszystkie zakątki swojego tajemniczego ogrodu.
Grażyna.
Pozdrowionka
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22

Post »

Nie dziwię się COMA że nie masz miejsca do nowych nasadzeń,masz u siebie w ogrodzie już chyba wszystko co jest możliwe.Ja na taki efekt muszę czekać ładnych parę lat :)
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Od: 8 kwie 2008, o 12:42

Post »

coma - podpisuję siępod tym, co napisąła Lamia. Mimo tego, że u mnie już niby wszystko jest, to jednak trochę miejsca na dosadzanie mam. Na razie niewiele z tej możłiwości korzystam, bo finanse...
Moim zdaniem, jeśłi coś Ci się nie podoba, jest za duże, albo czujesz, że w innym miejscu będzie Ci lepiej się widziało, to powinnaś zrobić to na co masz ochotę - wypielić, przesadzić, popodcinać. Ja w takim "gotowym" ogrodzie czułabym się jak nie u siebie....
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Frida - o starych jabłoniach czytałam że trzeba o nie bardzo zabiegać właśnie dlatego że teraz po prostu nie ma takich odmian. Sama pamiętam z Babci ogródka takie jabłka z czerwonymi kreskami ( nie znam nazwy ) ale były przepyszne ;:8

Krzysiek86 , Szpilka - w tym cały jest ambaras że muszę pożyczyć jakiś lepszy aparat, inaczej ze zdjęć nici......

Lamia - wszystko ma swoje plusy i minusy. Mam ładny ogród, ale on nie jest tak naprawdę "mój" tylko poprzednich właścicieli...

coccinella - widzę że mnie rozumiesz..... Na razie tylko obserwuję co mam i gdzie ewentualnie mogę coś dosadzić....

Do wszystkich - mam prośbę. Jest takie miejsce pod drzewami, zarośniete w stylu dzikiego ogrodu, bez ładu i składu ale wcale mi się to nie podoba. Nie da się tam nawet wejść by coś wypielić bo deptałabym po roślinach. A w środku tego wszystkiego rosną 2 dorodne pokrzywy. Ja wiem że dziekie ogrody mają swoich zwolenników ale ja do nich nie należę. Czy jeśli w tym miejscu posieję trawę ( w cieniu pod dzrewami ) to ma sens....?

P.S. Czy da sie zmienić tytuł tego wątku ? Bo nie zauważyłam wcześniej a denerwuje mnie błąd ortograficzny ;:223
Awatar użytkownika
Mija
200p
200p
Od: 12 maja 2008, o 09:19

Post »

Coma, masz wielkie szczęście. Stałaś się posiadaczką ogrodu pełnego pięknych roślin :)

Ilość i różnorodność roślin może naprawdę porażać. Gdybym była postawiona w Twojej sytuacji, to myślę, że podziełabym swoją pracę na etapy:
- po pierwsze uruchomiłabym wyobraźnię i spróbowałabym stworzyć wizerunek ogrodu jaki chciałabym mieć, jaki mi się podoba (czy bardziej uporządkowany czy naturalny)
- zastanowiłabym się w jakich miałby być kolorach - kolory czerwieni i żółci powodują, że ogród optycznie się zmniejsza..., natomiast odcienie różu, błękitu i bieli go powiększają
- zaczęłabym od dokładnego przyjrzenia się roślinkom, które rosną w ogrodzie. Dokanałabym ich selekcji, wybierając te które mi sie podobają i trafiają w mój gust,
- po dokonaniu wyboru poczytałabym jakie mają wymagania stanowiskowe, glebowe itd

i wtedy zaczęłabym przemeblowywać ogród :)

My ciągle boimy się dokonywać zmian w ogrodach. A z ogrodem jest podobnie jak z domem, jeżeli coś nam nie pasuje w danym miejscu to przenosimy je w inne. W przypadku "przeprowadzki" roślin - jeżeli robimy to umiejętnie to - odniesiemy sukces :)

Dzięki takiemu podejściu szybko stworzysz ramy ogrodu, który będzie w Twoim stylu. Później możesz dosadzisz i posiejesz rośliny, które będziesz chciała

powodzenia ;:333
Monika
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55

Post »

witaj COMA bardzo Ci dziękuję za wizytę u mnie i mile słowa. Co do basenu - mąż go zrobił, a czyszczenie na 100% przypadnie mnie. Juz ja go znam. :? A tak na serio to nie myślałam jeszcze o tym, gdyz chcemy wodę wykorzystać równiez do podlewania za pomoca pompy elektrycznej będzie wypuszczał i wpuszczal wodę. Musze jescze tylko zakupic siatke i zrobic taki stelaż aby zakrywać basen na całosci siatką-od liści i róznych robali. To tyle Dzięki za wizytę. Ale sie rozpisałam -jutro zajrze ponownie. Pa :P
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GIGA - do basenu trzeba też wrzucać jakieś tabletki chemiczne.....
czyszczenie basenu

Dzisiaj miałam rano porobić zdjęcia ale "jak nie urok to.... przemarsz wojsk" :) Baterie w aparacie wyczerpane a nowe świeżo naładowane też nie zadziałały. Widać nie jest mi pisane wrzucić nastepne zdjęcia.... Tym bardziej że ostatnio rzadziej tam chodzę bo w domu 2 córki-studentki mają sesję, a wnuczka jest chora..... Mówiłam że wszystko przeciwko mnie ???

Link skróciłem
erazm
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Ja się przyłanczam do zdania wszystkich nie wycinaj ile trzeba czekać żeby w ogrodzie tak wszystko urosło i było taktajemniczo-ładnie.Mi się podoba.Ja mam w ogrodzie stare jabłonie ,grusze,śliwki,czereśnie jesienią denerwują mnie liście i zgniłki które muszę zbierac i taczką wywozić ale wiosną jestem szczęśliwa jak kwitną.
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Witaj Mariolu !Przyłączam się do podpowiedzi większości o niewywalaniu teraz roślin.W zasadzie ,każdy prawie uszczupla swój trawnik na rzecz nowych nasadzeń , a Ty już je masz .Uporzadkuj ewentualnie przenies na jesieni w odpowiednio zaplanowane miejsca i bedzie super.Pozdrawiam i zapraszam.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś tam mi się udało sfotografować...

Na razie ogólne widoki

Obrazek

Powyżej miejsce na grilla między starymi jabłoniami. Zacienione i sympatyczne...

Na zdjęciu poniżej dzisiejszy wygląd zarośniętej altanki. Krzewuszka już przekwitła ale kwitnie hortensja na biało :)

Obrazek

Poniżej pokazuję działkę aż do żywopłotu odgradzającego od baaaardzo ruchliwej ulicy.

Obrazek

Poniżej zdjęcie sprzed altanki - patrząc w prawą stronę, w kierunku starej wiśni.....

Obrazek

Poniżej ujęcie wody, pień starej wiśni, z lewej coś co przypomina skalnik...

Obrazek

To tyle jeśli chodzi o widoki ogólne....
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba wiem że to były szafirki, ale potem zaczęły więdnąc, liście żółkły, więc większość po prostu powyrywałam.
Zostały mi po nich puste placki.... Ale wyglądały bardzo nieciekawie.... Nie wiem czy dobrze zrobiłam, ani co z tak nagle "wolnym" miejscem ?

ObrazekObrazek

Chciałam jeszcze coś dodać ale.... fotosik sie zbiesił :(
Jutro wieczorkiem coś pokażę :)
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Mariolu, nie mogą się dopatrzeć dokładnie ale wydaje mi się że to co kwitnie na biało t o hortensja! Niestety z fotosikiem tak często bywa, ćwiczy naszą cierpliwość!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”