Galeria nowicjuszki - Szamanka

ODPOWIEDZ
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oto moje nowe nabytki... Mam nadzieję, że ich nie zamorduję... :? Wybaczcie jakoś zdjęć, ale nie mam takiego talentu jak co niektórzy użytkownicy ;)

Biały:
Obrazek Obrazek

Różowy:
Obrazek Obrazek
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Szamanka - śliczności - a fotkami się nie martw ;) nic im nie brakuje
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

prześliczne te Phalaenopsisy... obydwa przecudne. bardzo mi się podobają.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Witaj :)
Śliczne, ten różowawy... podoba mi się :)
Te dwa kurowane, wsadzić do lekko wilgotnego podłoża, a jeśli były do całkiem suchego to leciutko podlać przy obrzeżach doniczki i zwiżać listki wacikiem z wodą jeśli nie dajesz pod folię :)
Nie powinny stać na oknie gdzie operuje słońce :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p
Od: 12 cze 2008, o 18:45

Post »

Szamanko przecudne storczyki, mi bardzo podoba się ten biały właśnie wczoraj będąc w kwiaciarni zmarnowałam godzinę (a może nie) na podziwianie storczyków. Był właśnie taki białasek aż korciło mnie żeby go kupić ,miałam straszny dylemat ponieważ portfel już cienki a ja "zdurniałam" w jednej chwili byłam gotowa na zakup .....a za chwilę przychodziło opanowanie :wink: szepcząc że to ostatnie pieniądze......wrr :twisted: ale jestem zła...

Pozdrawiam cieplutko,miłego dnia!
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Witam nową forumowiczkę :) śliczne są Twoje Phalaenopsisy i z pomocą forum na pewno wszystko będzie ok :wink:
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Cieszę się, że podobają się wam moi podopieczni ;)
Izulko, ja od dawna marzyłam o takim śnieżnobiałym... A ten ma takie cudne ogromne kwiaty ... Naprawdę podziwiam za tak silną wolę ;) Nie wiem czy ja bym się oparła takiemu zakupowi mając jakiś piękny okaz przed nosem ;)
Ja sama jestem nimi tak zauroczona, że co chwilę zerkam na parapet i się zachwycam :P
Niestety mój pierwszy storczyk nie wygląda najlepiej, liście się pomarszczyły i wyglądają bardzo anemicznie. Chyba posłucham rady i delikatnie go podleję tuż przy obrzeżach doniczki. A może lepiej byłoby go delikatnie popryskać po korzonkach? Jak myślicie?
Teraz, przy tych dwóch nowych okazach widać w jak słabej kondycji jest bidulek... :( Mam nadzieję, że dojdzie do siebie, a ja z waszą pomocą przejdę szybki kurs "niemordowania storczyków" 8) :wink: :wink:
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Mój chorowity storczyk ma bardzo anemiczne, pomarszczone liście. Dziś oberwałam mu kolejny mały listek, który zupełnie zżółkł. W wielu wątkach czytam o kompresach na liście. Czy możecie mi opisać jak to wygląda? Czy chodzi tylko o przemywanie liści, czy o potrzymanie kompresu przez jakąś chwilę?
Poza tym wydaje mi się, że powinnam przemyć go czymś grzybobójczym, gdyż przy spodzie (tam gdzie wyrastają liście) ma ciemną brzydką plamę. Kupiłam topsin, bo muszę ratować mojego zaatakowanego przez uwiąd powojnika, ale zupełnie nie wiem jakim roztworem przemyć moje storczykowe maleństwo...
Czy ktoś ma jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Szamanko, teraz, gdy jest bardzo gorąco, to ja swoje storczyki zamgławiam z rana. Takim psikaczem z przegotowaną i wystudzoną wodą. Uważam tylko, by woda nie dostała się do stożka wzrostu i na kwiatki. A stoją na tacy z woda. Zwiększam im wilgotność w ten sposób, bo woda dość szybko wyparowuje. Co do plamy, to jeśli storczyki nie stoją w bezpośrednim słońcu może być to faktycznie oznaka jakiejś choroby. I tu niestety nie pomogę, bo moje, jak dotąd żadnego wirusa na szczęście nie miały.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

polanie plamy i korzeni wyciagiem z czosnku też daje niezłe rezultaty-zatrzymanie choroby
(1 ząbek rozdrobniony na 1/3 szklanki wody pod przykryciem kilka godzin i gotowe) :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Mnie czosnek się sprawdza przy odstraszaniu ziemiórek. Mieszkam przy lesie i zawsze mialam ich pełno w mieszkaniu i na balkonie. Powtykałam w doniczki i skrzyneczki kawałki ząbków czosnku i paskudztwa nie ma. Co jakiś czas je wymieniem na świeże.
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Zastanawiam się ostatnio nad zakupem jakiejś fachowej książki nt. storczyków. Czy możecie mi polecić coś godnego uwagi? Mnóstwo jest takiej literatury na rynku, a ja chciałabym coś napisanego w prosty i zrozumiały sposób ;)

Mój biały storczyk z różowym środeczkiem przy zakupie miał wszystkie kwiaty otwarte a jeden pączek zamknięty. Dziś pączek się otworzył :) nie jest to co prawda moja zasługa, ale też cieszy :) Postaram się później wkleić fotkę.
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Ja zakupiłam sobie nie tak dawno dwie pozycje, które od razu pochłonęłam :D

1. J. Pinske "Storczyki w domu" wydawnictwo KDC
2. T. Kubala"Orchidee amatorska uprawa storczyków" wydawnictwo MULTICO

Uważam, że dla laików obie pozycje są przydatne.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Po dłuższej przerwie we własnym watku powracam z nowinkami ;)
Zaczynając swoją przygodę ze storczykami skusiłam się na zakup cebulki na allegro. Zakup kompletnie nieprzemyślany. Cebulka długo stała w miejscu. Po dłuugim czasie wyrósł mi taki oto...cudaczek ;) Wg Sprzedawcy allegro jest to: EUCHARIS GRANDIFLORA. Próbowałam coś znaleźć na jego temat w internecie, ale prawdę mówiąc nie wiele znalazłam... tylko jakieś bardzo ogólne zdawkowe informacje.
Obrazek Obrazek Obrazek
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Szamanko - ale duży ten listek ;:109
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”