Bogusiu dzień dobry.
Ja spragniona w mieście zielonego, zaglądam na forum ciągle, ale ruch trwa tylko w niektórych wątkach. Widać, że zimowy marazm udzielił się większości forum.
Dziś wreszcie wyrwę się na chwilę do ogrodu, ale na termometrze 4 stopnie, ma być maksymalnie 2 więcej. Tyle, że nie pada, ale ponuro, zero słońca. Mam nadzieję, że choć nie wieje jakoś dokuczliwie. Doszło do tego, że cieszę się, że to super pogoda, bo nie leje..
W planach mam tylko podsypać róże nawozem i wiórami rogowymi, posiać grządkę groszku, podskubać czosnek niedźwiedzi, wsadzić do donic 4 bratki, pochodzić trochę z aparatem fotograficznym. Mąż ma naprawiać grządki podniesione.
Na święta wyjeżdżamy, wrócimy dopiero po, więc ogród zobaczę raczej dopiero za dwa tygodnie.
Z roślinnych wieści- w zeszłą niedzielę wysiałam w domu pomidory, 18 fajnych, kolekcjonerskich odmian, no i już prawie wszystkie wzeszły. Zrobiłam to tak późno, bo mam w domu za mało światła i raczej nie ma sensu wcześniej.
W piątek z kupionego pół kilograma liści niedźwiedzich zrobiłam pesto.
Po inne roślinne i słoikowe inspiracje zapraszam do mojego kulinarnego wątku, link znajduje się w stopce.
W piątek miałam też wielką przyjemność przespacerowania się po poznańskim Ogrodzie Botanicznym. Mąż mnie zawiózł tam po pracy, na godzinkę przed kolejną wielogodzinną ulewą.
Wiosna naprawdę jest tuż tuż, wszystkie rośliny tylko czekają na dłuższe ciepłe chwile ze słońcem.
Będę je pokazywać stopniowo, bo sporo tego było.
Ciemierniki, rosły w alejce przy głównym wejściu.
Przylaszczki. Multum przecudownych odmian. Rosły na takim wzniesionym, rozległym skalniaku. Miałam ćwiczenia prawie jak w górach chodząc po wyznaczonych tam ścieżkach. Dałam radę, co mnie bardzo cieszy.
Tak niepozorne są z daleka.. a przecież tak piękne z bliska..
cieszynianka
wiele cudownych paproci
pierwsze kwiaty rodo
cudowne już forsycje
i śpiąca nad skalniakiem sójka. Była daleko, widziałam tylko napuszoną kulę. Myślałam, że to jakiś przelatujący gołąb hodowlany przysiadł na spoczynek. Zoom przyniósł odpowiedź.
CDN.