Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 2

Post »

To dobrze, że przynajmniej śliwy z jabłoniami przeplatają się owocowaniem, a nie wszystko na raz 8-)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

JacekP pisze:To dobrze, że przynajmniej śliwy z jabłoniami przeplatają się owocowaniem, a nie wszystko na raz 8-)
Miałbyś roboty nie do przerobienia z przetwarzaniem i robieniem powideł, dżemów i kompotów.
Nasionka oczywiście będę dla Ciebie zbierać, bo roślinka chyba jeszcze nie do podziału. Ubiegłoroczny prezent z forum
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kiedyś bardzo starszy sadownik powiedział mi, żeby oberwać z połowy drzewa kwiatostany. Drzewo będzie wtedy owocować co roku na przemiennie. Nie sprawdzałam tego
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Jacku całe szczęście, że tak jest, w przeciwnym razie byłyby takżę lata bezowocowe, a pamiętam takie, gdzieś tak koło 2001-2004 roku.
Marzenko Dziękuję ;:180
Gosiu Na pewno jest w tym sporo racji ale nie da rady tego zrobić bo np kosztela ma ponad 9 metrów wysokości a szerokości 12 ;:oj Można przerzedzać chemicznie cytokininą ale staram się chemii nie stosować.
Pojechałem wczoraj do kolegi , który przyjechał z zagranicy (Michał pozdrawiam bo wiem,że to czytasz :wink: ) na wieś oddaloną ode mnie o 40 km. Wieś o wiele inną od mojej ze względu na użytkowanie roli. U mnie ludzie by się pozabijali o każde 40 centymetrów a tam połowa wsi nie jest uprawiana, dzięki czemu pola zmieniły się w łąki a łąki wskutek tegorocznego pustynnienia w stepy. Ma to też swój urok, przede wszystkim jest gdzie połazić :D po za tym można napotkać ciekawe rośliny. Po przejściu może 200 metrów natrafiliśmy na zapiaszczone pole porośnięte jakimiś ładnymi wyschniętymi trawami
Obrazek
Po bliższym przyjrzeniu okazało się, że to kostrzewy sine ;:oj
Obrazek
Nie miałem nawet pojęcia, że ta roślina potrafi żyć dziko, zawsze widywałem ją tylko w ogrodach. Te żółte to chyba zeszłoroczne okazy, niektóre jednak dawały oznaki życia a niebieskie to trawki młode. Koło pola z kostrzewami rosły małe topole białe, dziwne bo nie było obok żadnego osobnika dorosłego a wyglądały jak odrosty korzeniowe. Za topolami było coś w rodzaju zagajnika wyrośniętego na dawnej piaskowni, miejsce jak z bajki
Obrazek
Niedaleko tego miejsca, za młodym laskiem okoliczna młodzież zrobiła sobie w kolejnej piaskowni miejsce do harców, hulanek i swawoli ;:306
Obrazek
ale młodzież porządna bo segregująca śmieci
Obrazek
szkło osobno, plastik i szmaty także ;:306
Młodzież bardzo gościnna bo na stoliku zostawiła zastawę szklaną co by ktoś szwendający się tam i posiadający jakiś trunek nie musiał wkładać dzioba do szyjki od butelki tylko skonsumować napój jak na arystokrację przystało :lol:
Obrazek
Za powyżej opisanym i pokazanym miejscem ciągnęła się skarpa a na jej końcu rosła ogromna rozłożysta wierzba a właściwie wierzby bo to kilka osobników wsadzonych bardzo dawno temu i w ciekawy sposób, wsadzone były w kółko, co by sobie można było kiedyś w środku posiedzieć Obrazek
Wierzba była jeszcze z jednego powodu niesamowita , czego niestety nie widać na zdjęciu - jej liście w rzeczywistości mają bliżej do niebieskiego niż zieleni, kilka gałązek odłamałem, stoją teraz w wiadrze z wodą, jak się ukorzenią to też w taki okrąg wsadzę w sadzie i jak dobrze pójdzie to sobie kiedyś posiedzę w tym okręgu lub zostanę tam jakoś dotransportowany ;:306
Jak juz wspomniałem okolica jest ciekawa obfitująca w niespotykane u mnie rośliny, np taki rozchodnik rósł sobie pod głogiem przy kolejnej skarpie
Obrazek
Poza tym rozchodnikiem spotykaliśmy także inne , całkiem dzikie, jeden od wczorajszej nocy zdobi mój ogród. W zagajniku rosły 2 potężne drzewa widoczne z całej okolicy, niestety zdjęć nie mam a były to orginalne topole czarne z rosochatymi pniami, szczerze mówiąc nie widziałem jeszcze nigdy tego drzewa z tak bliska rosnącego naturalnie, na szczęście obok były małe odrosty (albo i nie odrosty a samodzielne rośliny, w każdym razie nie były duże) a ja topole uwielbiam ;:167 Wracając już z oglądu okolicy natrafiliśmy jeszcze na jedno bajeczne drzewo - jest to jakaś wierzba o seledynowych pędach z jaskrawo niebieskim nalotem
Obrazek
Wokół domu kolegi było wiele pięknych roślin a najbardziej moją uwagę zwróciły niesamowite pomidory
Obrazek
Obdarowany roślinnie wieczorem powróciłem do siebie, od razu biorąc się za sadzenie, a właściwie walenie kilofem w opokę aby łaskawie przyjęła nowych gości. Sadziłem do nocy a dopiero dziś rano zobaczyłem dokładnie co i gdzie
Kostrzewy
Obrazek
Rozchodnik z pola
Obrazek
Topole czarne i biała
Obrazek Obrazek Obrazek
Wierzby moczą się w wiaderkach. Podziwiałem sad w promieniach wschodzącego słońca
Obrazek Obrazek Obrazek
będąc cały czas bacznie obserwowany przez Diablę, które wczoraj zeżarło psa ziemnego ale inaczej niż zawsze, została sama głowa, musiała mieć niesmaczne uszy :wink: i siedzi tak od 3 dni przy dziurze i myśli, że kolejny piesek ziemny wylezie
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Michale musisz częściej jeździć....koniecznie. Bardzo fajnie się czytało, od razu przypomniało mi się jak znalazłam Twój otwarty wątek i z zapartym tchem czytałam, czekając na następne etapy z życia kotów i organizacji ogrodu. Już czekam na rozrośnięcie się bordowego rozchodnika :D Piękne zdjęcia ogrodu o wschodzie słońca ;:63
Miłego dnia!
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26

Post »

Wspaniała wesoła relacja :D
Ciekawe rzeczy tam u Was dziko rosną :) Nie trzeba do ogrodniczego,wystarczy na pole.
A piesek ziemny pewnie miał coś za uszami ;)
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Oj, Michał, to następnym razem musisz koniecznie wyruszyć w kierunku Wilkowyi ! Taki ciekawy reportaż wart każdego poświęcenia, więc obiecuję nie lenić się i upiec jagodzianki specjalnie z tej okazji ;:224 Kusi też niezmiernie perspektywa znalezienia ciekawych roślin w okolicznych chaszczach, bo grzybów, po tegorocznej suszy to i ze świecą szukać nie da rady ;:306
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Ta wierzba ze srebrnymi gałązkami, to z takiej robi się palemki do kościoła w Niedzielę Palmową, bynajmniej w moich stronach. Gałązki mają piękne kotki wiosną.
Ja to bym te rozchodniki do domu zabrała, jak swoje pozyskane z nieużytków rok temu.
A kostrzewę siną też mam w takich ilościach i też na gołym piasku rośnie. Te wiechy to rzeczywiście zeszłoroczne. Młode za rok będą CI pięknie się prezentować, ale za 2 do wymiany praktycznie.
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu Masko Podejrzewam, że częstsze wyjazdy byłyby niekorzystne dla ogrodu, który już teraz pęka w szwach, zawsze jak gdzieś wyjeżdżam to jakiegoś chwaścioka przywlekę, a na dniach wysyłam do Konieczki kolejną listę zakupów roślinnych, już mam dla nich miejsca ale na razie tylko tak na papierze :D A rozchodnik dochodzi do siebie.

Terlico Dziękuję :wink: Teraz po kostrzewę to tylko tam będę jeździć :D
Marysiu Mufko Po raz drugi bardzo dziękuję za jeżówki ;:168 Już posadzone. Jak tylko do ciotki koło Mrozów będę się wybierać to zajrzę do Ciebie, uprzedzę wcześniej żebyś zdążyła upiec jagodzianki ;:306 A grzybów to nawet psich nie ma :?
Marzenko Teraz dopatrzyłem się na zdjęciu, że koło tego rozchodnika irysy rosły, może ktoś tam kompost wyrzucał i wyrosły. Czy jeśli te suche stare kostrzewy zostawię na zimę to się rozsieją?
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Michał :wit te zdjęcia z Twojej wyprawy to z moich stron ?????
Jaka szkoda że się nie odezwałeś :(
Zdobycze - super , powiedz gdzie takie rosną ??? ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu to w gminie Krasocin są stepy :D Jak jechałem przez Małogoszcz to przyglądałem się na bloki - ładnie je pomalowali, nie to co jędrzejowskie, wszystko żółto-brązowe, żadnej odmienności,a u Ciebie kolory są żywsze. I rynek tez ładnie zrobiony. Następnym razem będę tam może jechać wiosną to dam Ci znać :D
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Kapitalna relacja z wyprawy. ;:138 ;:138
Piękne zdjęcia. Nie do wiary , że tam takie ciekawostki rosną ;:oj
:wit
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu owszem są tam różne ciekawostki ale jeszcze lepsze ciekawostki przyjadą do mnie w przyszłym tygodniu - złożyłem zamówienie u Konieczki ;:14 Zamówiłem 42 rośliny, z czego 32 dla mnie, i znów to zrobiłem mimo ciągłego biadolenia jak ja to mam już mało miejsca w ogrodzie....ehh chyba mnie w końcu w Tworkach zamkną jak nie wyleczę się z tej choroby ;:223 ;:306 Ale po prostu się nie da nie kupić :D
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Michale bardzo fajna wyprawa ;:215
A faktycznie pomidory wygladają bardzo ciekawie ,i ciekawa jestem jak smakują ;:153
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Pouczająca wyprawa - ile to ciekawych roślin rośnie dziko albo "wypełzło" z ogródków i zdziczało (rozchodniki okazałe) 8-)
Ale najbardziej podobają mi się zdjęcia Twojego sadu ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”