Ogród Kasi i Tomka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Kasi i Tomka

Post »

Cudnie tutaj, koniecznie wrzuć jeszcze trochę zdjęć przed wiosną, bo potem jak sam piszesz, będziesz wyłączony do późnej jesieni.
Oczko jest świetne, szczególnie podoba mi się to, że nie widać pod wodą folii, tylko piękny kamienny murek. ;:63 dla Was obojga!
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Tomku :)
Przepiękny ogród, jestem zachwycona! Czekam na więcej fotek, szczególnie kącika śródziemnomorskiego.
Jeśli chodzi o różę, która podejrzewana jest o to, że jest Gertrudą Jekyll, to raczej nią nie jest, Gertruda ma zupełnie inne liście.

Szkoda, że tak mało czasu masz na forum :( Pisałeś, że zimujesz w ogrodzie figi, możesz napisać coś więcej o ich uprawie?

Na pewno będę u Ciebie często gościć :D
Pozdrowienia dla Twojej żony Kasi :wit
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 14:00
Kontakt:

Post »

Dzięki za miłe słowa :)
Daisy : Na kącik śódziemnomorski przyjdzie jeszcze poczekać. Mam nadzieję, że w tym sezonie ruszymy z pracami. Tu się niestety nie wystarczy samo sadzenie - trzeba coś pokombinować z ukształtowaniem terenu i wybudować nieco murków, tarasów. Na razie rośnie kilka ważnych roślin - imitacja oliwki (zresztą bardzo dobra), czyli grusza wierzbolistna i kilka sosen. Kącik śódziemnomorski będzie jedną ze składowych nowego założenia, które od zeszłego roku tworzymy. Teren ma około 30 arów i na pewno będzie w nim część formalna z parterami z bukszpanu, część egzotyczna z roślinami najbardziej egzotycznymi jakie u nas dadzą radę i część cienista (sporo juz jest posadzone) złożona głównie z paproci.
Zdjęcia postaram się jeszcze dołożyć, chociaz w 2009 zrobiliśmy ich bardzo mało - bo czasu brakowało.
pozdrawiam
Tomek
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aha a figi są dosyć proste w uprawie, ale tylko w cieplejszych rejonach kraju. We Wrocławiu nie ma większego problemu, bo wystarczy okryć w razie większych mrozów. Bez okrycia znoszą krótkie spadki do - 15 stopni. Figi nie lubią cienia i podmokłej gleby. Lubia słońce ale i wilgoć latem
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kilka wygrzebanych zdjęć wykonanych w ogrodzie traw jesienią.
Ogród jeszcze ciągle nie jest skończony ale już niewiele został :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
no oczywiście czosnek Krzysztofa był wiosną :)
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

I jeszcze jedna porcja zdjęć. Korzystam z wolnego :)
Obrazek
Vienna Night Street - trudno oddać kolor tej odmiany, na żywo jest ciemniejsza
Obrazek
Tomasz :)
Obrazek
Sugar Candy
Obrazek
Seagold - niezwykle okazały, ma prawie 20 cm kwiaty !
Obrazek
Luxor Lake
Obrazek
Karolina Kózka
Obrazek
Iron Gate Glacier
Obrazek
Halina - bardzo ładna odm. duże kwiaty, dużo kwiatów, niewysoka. Zresztą wszystkie odmiany Brata Franczaka cechują się niezwykłym wigorem i zdrowotnością
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek
Double River Why
Obrazek
Elegant Candy
Obrazek
kolejne cudo Brata Franczaka - Genowefa
Obrazek
rabatka pastelowa, liliowiec niestety no name

Obrazek
Nasza Michalina w pióropusznikach, największe miały ponad 1,5 m wys ! i ciągle rosły. Taki busz rośnie niedaleko nas po czeskiej stronie w pobliżu malowniczej kapliczki w lesie.
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek
Myślę, żę tato mnie nie zabije :)
To czerwone cos to źródełko - oczywiście cudowne :), co widać po paprociach
koniec na dzisiaj ;:180
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po prostu zjawiskowe te zdjęcia! Już nie mówię o liliowcach, ale te trawowe pejzaże wyjątkowe! I ten busz paprociowy, aż się nie chce wierzyć,że to w naszym surowym klimacie...
Tak, nie ma co żałować miejsca trawom, miskanty w większych grupach robią niesamowite wrażenie...Szkoda,że widuje je się w naszych ogrodach jako kępki-wysepki pośród trawnika, to nie o to chodzi...
Niech te zdjęcia będą inspiracją...
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No tak z trawami to już tak jest, że kojarzą się z chwastami i wciąż dużo ludzi jest na nie, bo :"zarosną cały ogród, mam syna alergika ; trawy? A po co sadzic chwasty itd"
A przecież większośc traw nie ma rozłogów, nie nasiewa się, a sporo u nas nie zakwita (to dla alergików).
Na szczęście ten stan się zmienia i powoli trawy wchodzą do polskich ogrodów, a nawet spotyka się je na skwerach i w parkach.
Ale mają też jeden minus - na ogół wiosną są nieciekawe. Ale to tylko jeden jedyny minus :)
Zamierzamy powiększyć część trawiastą w ogrodzie. Każda rabata wiele zyskuje dzięki obecności traw i mam nadzieję, że będziemy ich oglądac w ogrodach coraz więcej.

jeśli chodzi o paprocie to przyznam byłem w szoku, bo do tej pory widziałem wiele pióropuszników, ale miały najwyżej 1-1,2 wys., a te w Czechach przekraczały 1,6 m.

i dziekujemy za miłe słowa
Tomek
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28

Post »

Witajcie Kasiu i Tomku.Powiem tylko EDEN.Patrząc na fotki z 2003 i 2004 widać jaki ogrom pracy włożyliście w to wasze miejsce na ziemi.Nie widzę Waszego ogrodu w całości ale ta ławeczka przypomina mi Wojsławice.spacerować i rozmyślać.Ale Tomku czy jeszcze masz na to czas.Mam nadzieję że znajdziesz czas aby na tej ławeczce przysiąść ,przytulić żonę i wypić lampkę winka.Pozdrawiam serdecznie Tadeusz
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Z tym czasem to różnie bywa - na ogół wpadamy na ławeczkę z kawą na 15 minut, po czym po dwóch minutach zaczynamy skubać chwasty, które wypatrzymy w pobliżu.
Teraz jeszcze mamy czas, ale kto by chciał na ławeczce przy -10 siedzieć :)
Obrazek
Najchętniej to na takiej ławce, tylko gdzie taką zdobyć ?
Ta na zdjęciu stoi sobie w ogrodzie orientalnym w Berlinie
Tomek
Erik
100p
100p
Od: 30 sty 2010, o 12:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

WITAJ TOMKU! dopiero teraz trafiłem do Twojego ogrodu,zajwiskowy.
Czuc w nim "angielską duszę",fantastyczne trawy ostatnio choruje na nie.
Widze u Ciebie sporo ciekawych roslin,gunnera,cedr,nibybuk(nothofagus),fantastyczne morze paprociowe! ;:138

POZDRAWIAM!
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Też dopiero teraz do was trafiłam. :wit Cudowny ogród, po pierwszych fotkach w wątku poznałam, że już gdzieś widziałam te trawiaste rabaty tylko gdzie w "Ogrody" czy "Mój piękny ogród" :roll:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Nie wiem jak to się stało, że dopiero teraz natrafiłem na ten rajski ogród. Cudo, ręce profesjonalistów widać na każdym kroku. Oglądając Wasze dzieło można wpaść w kompleksy. A przestrzeni i pięknej okolicy tylko zazdrościć.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”