Oczko jest świetne, szczególnie podoba mi się to, że nie widać pod wodą folii, tylko piękny kamienny murek.
Ogród Kasi i Tomka
- kubanki
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 sie 2008, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Kasi i Tomka
Cudnie tutaj, koniecznie wrzuć jeszcze trochę zdjęć przed wiosną, bo potem jak sam piszesz, będziesz wyłączony do późnej jesieni.
Oczko jest świetne, szczególnie podoba mi się to, że nie widać pod wodą folii, tylko piękny kamienny murek.
dla Was obojga!
Witaj Tomku
Przepiękny ogród, jestem zachwycona! Czekam na więcej fotek, szczególnie kącika śródziemnomorskiego.
Jeśli chodzi o różę, która podejrzewana jest o to, że jest Gertrudą Jekyll, to raczej nią nie jest, Gertruda ma zupełnie inne liście.
Szkoda, że tak mało czasu masz na forum
Pisałeś, że zimujesz w ogrodzie figi, możesz napisać coś więcej o ich uprawie?
Na pewno będę u Ciebie często gościć
Pozdrowienia dla Twojej żony Kasi
Przepiękny ogród, jestem zachwycona! Czekam na więcej fotek, szczególnie kącika śródziemnomorskiego.
Jeśli chodzi o różę, która podejrzewana jest o to, że jest Gertrudą Jekyll, to raczej nią nie jest, Gertruda ma zupełnie inne liście.
Szkoda, że tak mało czasu masz na forum
Na pewno będę u Ciebie często gościć
Pozdrowienia dla Twojej żony Kasi
Dzięki za miłe słowa 
Daisy : Na kącik śódziemnomorski przyjdzie jeszcze poczekać. Mam nadzieję, że w tym sezonie ruszymy z pracami. Tu się niestety nie wystarczy samo sadzenie - trzeba coś pokombinować z ukształtowaniem terenu i wybudować nieco murków, tarasów. Na razie rośnie kilka ważnych roślin - imitacja oliwki (zresztą bardzo dobra), czyli grusza wierzbolistna i kilka sosen. Kącik śódziemnomorski będzie jedną ze składowych nowego założenia, które od zeszłego roku tworzymy. Teren ma około 30 arów i na pewno będzie w nim część formalna z parterami z bukszpanu, część egzotyczna z roślinami najbardziej egzotycznymi jakie u nas dadzą radę i część cienista (sporo juz jest posadzone) złożona głównie z paproci.
Zdjęcia postaram się jeszcze dołożyć, chociaz w 2009 zrobiliśmy ich bardzo mało - bo czasu brakowało.
pozdrawiam
Tomek
Daisy : Na kącik śódziemnomorski przyjdzie jeszcze poczekać. Mam nadzieję, że w tym sezonie ruszymy z pracami. Tu się niestety nie wystarczy samo sadzenie - trzeba coś pokombinować z ukształtowaniem terenu i wybudować nieco murków, tarasów. Na razie rośnie kilka ważnych roślin - imitacja oliwki (zresztą bardzo dobra), czyli grusza wierzbolistna i kilka sosen. Kącik śódziemnomorski będzie jedną ze składowych nowego założenia, które od zeszłego roku tworzymy. Teren ma około 30 arów i na pewno będzie w nim część formalna z parterami z bukszpanu, część egzotyczna z roślinami najbardziej egzotycznymi jakie u nas dadzą radę i część cienista (sporo juz jest posadzone) złożona głównie z paproci.
Zdjęcia postaram się jeszcze dołożyć, chociaz w 2009 zrobiliśmy ich bardzo mało - bo czasu brakowało.
pozdrawiam
Tomek
Aha a figi są dosyć proste w uprawie, ale tylko w cieplejszych rejonach kraju. We Wrocławiu nie ma większego problemu, bo wystarczy okryć w razie większych mrozów. Bez okrycia znoszą krótkie spadki do - 15 stopni. Figi nie lubią cienia i podmokłej gleby. Lubia słońce ale i wilgoć latem
I jeszcze jedna porcja zdjęć. Korzystam z wolnego 

Vienna Night Street - trudno oddać kolor tej odmiany, na żywo jest ciemniejsza

Tomasz

Sugar Candy

Seagold - niezwykle okazały, ma prawie 20 cm kwiaty !

Luxor Lake

Karolina Kózka

Iron Gate Glacier

Halina - bardzo ładna odm. duże kwiaty, dużo kwiatów, niewysoka. Zresztą wszystkie odmiany Brata Franczaka cechują się niezwykłym wigorem i zdrowotnością

Vienna Night Street - trudno oddać kolor tej odmiany, na żywo jest ciemniejsza

Tomasz

Sugar Candy

Seagold - niezwykle okazały, ma prawie 20 cm kwiaty !

Luxor Lake

Karolina Kózka

Iron Gate Glacier

Halina - bardzo ładna odm. duże kwiaty, dużo kwiatów, niewysoka. Zresztą wszystkie odmiany Brata Franczaka cechują się niezwykłym wigorem i zdrowotnością
Po prostu zjawiskowe te zdjęcia! Już nie mówię o liliowcach, ale te trawowe pejzaże wyjątkowe! I ten busz paprociowy, aż się nie chce wierzyć,że to w naszym surowym klimacie...
Tak, nie ma co żałować miejsca trawom, miskanty w większych grupach robią niesamowite wrażenie...Szkoda,że widuje je się w naszych ogrodach jako kępki-wysepki pośród trawnika, to nie o to chodzi...
Niech te zdjęcia będą inspiracją...
Tak, nie ma co żałować miejsca trawom, miskanty w większych grupach robią niesamowite wrażenie...Szkoda,że widuje je się w naszych ogrodach jako kępki-wysepki pośród trawnika, to nie o to chodzi...
Niech te zdjęcia będą inspiracją...
No tak z trawami to już tak jest, że kojarzą się z chwastami i wciąż dużo ludzi jest na nie, bo :"zarosną cały ogród, mam syna alergika ; trawy? A po co sadzic chwasty itd"
A przecież większośc traw nie ma rozłogów, nie nasiewa się, a sporo u nas nie zakwita (to dla alergików).
Na szczęście ten stan się zmienia i powoli trawy wchodzą do polskich ogrodów, a nawet spotyka się je na skwerach i w parkach.
Ale mają też jeden minus - na ogół wiosną są nieciekawe. Ale to tylko jeden jedyny minus
Zamierzamy powiększyć część trawiastą w ogrodzie. Każda rabata wiele zyskuje dzięki obecności traw i mam nadzieję, że będziemy ich oglądac w ogrodach coraz więcej.
jeśli chodzi o paprocie to przyznam byłem w szoku, bo do tej pory widziałem wiele pióropuszników, ale miały najwyżej 1-1,2 wys., a te w Czechach przekraczały 1,6 m.
i dziekujemy za miłe słowa
Tomek
A przecież większośc traw nie ma rozłogów, nie nasiewa się, a sporo u nas nie zakwita (to dla alergików).
Na szczęście ten stan się zmienia i powoli trawy wchodzą do polskich ogrodów, a nawet spotyka się je na skwerach i w parkach.
Ale mają też jeden minus - na ogół wiosną są nieciekawe. Ale to tylko jeden jedyny minus
Zamierzamy powiększyć część trawiastą w ogrodzie. Każda rabata wiele zyskuje dzięki obecności traw i mam nadzieję, że będziemy ich oglądac w ogrodach coraz więcej.
jeśli chodzi o paprocie to przyznam byłem w szoku, bo do tej pory widziałem wiele pióropuszników, ale miały najwyżej 1-1,2 wys., a te w Czechach przekraczały 1,6 m.
i dziekujemy za miłe słowa
Tomek
- tadeo
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 mar 2009, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie Kasiu i Tomku.Powiem tylko EDEN.Patrząc na fotki z 2003 i 2004 widać jaki ogrom pracy włożyliście w to wasze miejsce na ziemi.Nie widzę Waszego ogrodu w całości ale ta ławeczka przypomina mi Wojsławice.spacerować i rozmyślać.Ale Tomku czy jeszcze masz na to czas.Mam nadzieję że znajdziesz czas aby na tej ławeczce przysiąść ,przytulić żonę i wypić lampkę winka.Pozdrawiam serdecznie Tadeusz
Uśmiechnij się jutro będzie lepiej. Tadeo
Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku ! Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz.2
Mój ogród- zdjęcia1 -zdjęcia 2 Zajrzyj koniecznie
Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku ! Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz.2
Mój ogród- zdjęcia1 -zdjęcia 2 Zajrzyj koniecznie
Z tym czasem to różnie bywa - na ogół wpadamy na ławeczkę z kawą na 15 minut, po czym po dwóch minutach zaczynamy skubać chwasty, które wypatrzymy w pobliżu.
Teraz jeszcze mamy czas, ale kto by chciał na ławeczce przy -10 siedzieć

Najchętniej to na takiej ławce, tylko gdzie taką zdobyć ?
Ta na zdjęciu stoi sobie w ogrodzie orientalnym w Berlinie
Tomek
Teraz jeszcze mamy czas, ale kto by chciał na ławeczce przy -10 siedzieć

Najchętniej to na takiej ławce, tylko gdzie taką zdobyć ?
Ta na zdjęciu stoi sobie w ogrodzie orientalnym w Berlinie
Tomek
-
Erik
- 100p

- Od: 30 sty 2010, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
WITAJ TOMKU! dopiero teraz trafiłem do Twojego ogrodu,zajwiskowy.
Czuc w nim "angielską duszę",fantastyczne trawy ostatnio choruje na nie.
Widze u Ciebie sporo ciekawych roslin,gunnera,cedr,nibybuk(nothofagus),fantastyczne morze paprociowe!
POZDRAWIAM!
Czuc w nim "angielską duszę",fantastyczne trawy ostatnio choruje na nie.
Widze u Ciebie sporo ciekawych roslin,gunnera,cedr,nibybuk(nothofagus),fantastyczne morze paprociowe!
POZDRAWIAM!
- Lady-r
- Przyjaciel Forum

- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też dopiero teraz do was trafiłam.
Cudowny ogród, po pierwszych fotkach w wątku poznałam, że już gdzieś widziałam te trawiaste rabaty tylko gdzie w "Ogrody" czy "Mój piękny ogród" 
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Nie wiem jak to się stało, że dopiero teraz natrafiłem na ten rajski ogród. Cudo, ręce profesjonalistów widać na każdym kroku. Oglądając Wasze dzieło można wpaść w kompleksy. A przestrzeni i pięknej okolicy tylko zazdrościć.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze