Przepisy Jadzi1 i miłych gości

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2127
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Post »

Jadziu! Pasta w lodówce - 3-4 dni. Zapasteryzowana - normalnie jak przetwory- pewnie wiele tygodni, jak leczo warzywne - wiele miesięcy.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4354
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: pod Wrocławiem

Post »

Dziewczyny, dopiero teraz odkryłam ten wątek. Wspaniały! Pozwolicie, że wrócę do ogórasków w chilli. W zalewie chilli, która mi została po ogórkach, a raczej w jej nadmiarze zamarynowałam piersi kurczaka na grilla. Wyszły wyśmienite. Resztę mam zamiar wykorzystać jako bazę do sosu winegret, też powinno wyjść ciekawie - zwłaszcza do ruccoli.
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4497
Od: 28 cze 2008, o 17:39
Lokalizacja: Okolice Ełku

Post »

Witaj mag fajnie ,że zajrzałaś :lol: :lol: ale Ty miałaś pomysła z tym pozostałym sosem z ogórków ,a ja właśnie nastawiłam sałatkę :lol: Więc jutro wypróbuję .Dziękuję bardzo :lol: :lol: ;:33 ;:33 ;:23
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4497
Od: 28 cze 2008, o 17:39
Lokalizacja: Okolice Ełku

Post »

Witam serdecznie :lol: ja normalnie jestem wredna obiecałam przepis na sałatkę w sobotę a dziś co mamy ,tylko mi na stukać

Sałatka kalafiorowa

-1 kalafior
- majonez
- kefir naturalny
- czosnek

Wykonanie

Kalafior surowy odrywamy małe różyczki, dodajemy czosnek pokrojony bardzo drobno,ja daje na jeden mały kalafior 4,5 ząbków ,majonez i jogurt wszystko w takich ilościach w jakich lubicie .
Czosnek też można dodać w zależności od upodobania .Co nie którzy dodają do tego koperek pokrojony ,ja nie lubię więc nie dodaję

Smacznego Obrazek
Olga00
500p
500p
Posty: 720
Od: 4 maja 2008, o 19:02
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post »

Witaj Jadziu ;:100 Czekałam na tą sałatkę, kalafior od wczoraj czeka w lodówce. Jutro ją zrobię, bo dzisiaj jesteśmy już po kolacji :cry: Na pewno jest pyszna. Dziękuję :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4497
Od: 28 cze 2008, o 17:39
Lokalizacja: Okolice Ełku

Post »

Ola przepraszam :oops: Obrazek
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Post »

Jadzia1 pisze:Witam serdecznie :lol: ja normalnie jestem wredna obiecałam przepis na sałatkę w sobotę a dziś co mamy ,tylko mi na stukać

Sałatka kalafiorowa

-1 kalafior
- majonez
- kefir naturalny
- czosnek

Wykonanie

Kalafior surowy odrywamy małe różyczki, dodajemy czosnek pokrojony bardzo drobno,ja daje na jeden mały kalafior 4,5 ząbków ,majonez i jogurt wszystko w takich ilościach w jakich lubicie .
Czosnek też można dodać w zależności od upodobania .Co nie którzy dodają do tego koperek pokrojony ,ja nie lubię więc nie dodaję


sory, że tak się wtrące ale to moja ulubiona sałatka, którą robi mi teściowa (ddaje jeszcze pomidora i jajko i czasem zamiast kalafiora brokuł) mnie się nigdy nie udało zrobić tak dobrej.

Naprawdę polecam wszystkim bo jest pyszna.
z uśmiechami Iza
u liski
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, ja też robię taką podobną sałatkę z kalafiora, tyle tylko, że dodaje jeszcze puszkę zielonego groszku.
ale każdy ma swoje smaki...

pozdrawiam
Ewa
Olga00
500p
500p
Posty: 720
Od: 4 maja 2008, o 19:02
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post »

Jadziu, a za co Ty przepraszasz? Przepis już jest :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8778
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Post »

Witam,papryka jest w tej chwili tania,więc można ją marynować.Obiecany Jadziu przepis.

Papryka marynowana

Paprykę oczyścić ,pokroić w pasy (wielkość wedle gustu),ja kroję całą na 5lub 6 części wzdłuż.Na dno słoika kładę liść laurowy,ziele angielskie,gorczycę białą-pół łyżeczki.Układam paprykę w słoiki.
Zalewa
5l wody
1/2l octu+szkl octu
2szkl cukru
0,5 szkl soli
Zalewy nie gotuje,rozpuszczam składniki w ciepłej wodzie,czasami w zimnej.Zalewam paprykę i zamykam słoiki.Zagotuję je i od momentu zagotowania 15 min pasteryzuję.Można krócej,zalezy jaką kto lubi.Raz może wyjść miększa lub twardsza,ale jest pycha.
Robi się szybko ,łatwo i zimą mamy swoją paprykę do różnych sałatek lub do obiadku jako dodatek.
Można tez do każdego słoika dać po łyżce oliwy lub oleju przed zamknięciem słoika,tez smakuje dobrze.
Ja na przykład daję mniej octu o tę dodatkową szklankę,u mnie wola mniej kwaśną paprykę.
Na zalewę mam jeszcze taki przepis co do proporcji.
1szkl octu
6 szkl wody
1szkl cukru
2 łyżki soli
A teraz kto ma ochotę niech próbuje.
Chyba,że już wszyscy tak robią,pozdrawiam.
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 24 sty 2008, o 19:11
Lokalizacja: Siedlce

Post »

WITAM wszystkich gości u Jadzi na pysznościach
Podam przepis na sok z aronii według mojego pomysłu:

sok z aronii

1 kg aronii - przemrozić w zamrażalniku
3 litry wody
4 płaskie łyżki kwasku cytrynowego
3 - 2,5 kg cukru
1 słoiczek dżemu/wiśniowy..porzeczkowy..malinowy/

zagotować wodę z aronią dodać dżem i zostawić na noc.
Przecedzić, dodać cukier i kwasek cytr.
Zagotować i zapakować w butelki.
Smacznego!
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 24 sty 2008, o 19:11
Lokalizacja: Siedlce

Post »

Nalewka z aloesu

1 szklanka miazgi z aloesu /listki 3 letnie/
1 szklanka miodu
1 szklanka spirytusu
po kilku godz./doba/ przecedzić,
pić 1/2 kieliszka na czczo /na odporność organizmu/
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tessowy Chleb bananowy z cynamonkiem i imbirem składniki na 1 bochenek

400g bananów- dojrzałych
350g maki - daję tortową
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g cukru pudru
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
2 łyżeczki świeżo startego imbiru - jeśli świezego brak moze być suchy
125 roztopionego masła
2 jajka
tłuszcz do wysmarowania formy

formę wysmarować tłuszczem, piekarnik rozgrzać do 160 st

banany rozgnieść widelcem na jednolitą masę, skrapiając w czasie sokiem z cytryny.Do miski wsypać mąkę,żółtka,proszek do pieczenia,cukier,rozgniecione banany,imbir i cynamon.i powoli dodoawać białko z jajek
wymieszać to wszystko aż bedzie jednolite ciasto.
włożyc do foremki i piec 60 minut aż skórka będzie zarumieniona - najlepiej patyczkiem do szaszłyków sprawdzić czy już jest oki...
_________________
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=15297
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4497
Od: 28 cze 2008, o 17:39
Lokalizacja: Okolice Ełku

Post »

Dziewczęta ile tu super przepisów :shock: dziękuję
Kurde aronii nie mam więc tego przepisu nie wypróbuję a szkoda :(
ale naleweczkę i owszem na pewno zrobię :lol: bo mam takowy kwiat w końcu na coś się przyda :lol:
Basiu dziękuję za przepisy .
Halinki papryki jeszcze nie zrobiłam ale jak tylko kupię to na pewno zrobię .
Jutro robię konfitury ze śliwek według przepisu Hani1 :lol:
Tessko ten przepis brzmi smakowicie już od samego czytania ślinka cieknie ;:13 ;:13

O to przepis na szybką nalewkę z pigwy lub cytrynki

8 szt pigwy lub 5 cytryn
0,5 litra spirytusu
1 kg cukru
1 litr mleka

Pigwę kroimy wyjmując oczywiście pestki w kostkę ,paski jak komu wygodnie
Jeśli jest to cytryna obieramy ze skórki .I zalewamy na 48 godzin spirytusem .
Po upływie tego czasu gotujemy mleko z cukrem i laską wanilii ,studzimy i dodajemy do przecedzonego
spirytusu . To wszystko gotowe można pić ja przechowuję swoją w lodówce
SMACZNEGO
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 24 sty 2008, o 19:11
Lokalizacja: Siedlce

Post »

Jadziu....z MLEKIEM ta nalewka !!!!!! :shock: i dobra????.............muszę wypróbować :D
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”