Przepisy Jadzi1 i miłych gości
- mag
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4354
- Od: 20 mar 2008, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: pod Wrocławiem
Dziewczyny, dopiero teraz odkryłam ten wątek. Wspaniały! Pozwolicie, że wrócę do ogórasków w chilli. W zalewie chilli, która mi została po ogórkach, a raczej w jej nadmiarze zamarynowałam piersi kurczaka na grilla. Wyszły wyśmienite. Resztę mam zamiar wykorzystać jako bazę do sosu winegret, też powinno wyjść ciekawie - zwłaszcza do ruccoli.
Witam serdecznie
ja normalnie jestem wredna obiecałam przepis na sałatkę w sobotę a dziś co mamy ,tylko mi na stukać
Sałatka kalafiorowa
-1 kalafior
- majonez
- kefir naturalny
- czosnek
Wykonanie
Kalafior surowy odrywamy małe różyczki, dodajemy czosnek pokrojony bardzo drobno,ja daje na jeden mały kalafior 4,5 ząbków ,majonez i jogurt wszystko w takich ilościach w jakich lubicie .
Czosnek też można dodać w zależności od upodobania .Co nie którzy dodają do tego koperek pokrojony ,ja nie lubię więc nie dodaję
Smacznego

Sałatka kalafiorowa
-1 kalafior
- majonez
- kefir naturalny
- czosnek
Wykonanie
Kalafior surowy odrywamy małe różyczki, dodajemy czosnek pokrojony bardzo drobno,ja daje na jeden mały kalafior 4,5 ząbków ,majonez i jogurt wszystko w takich ilościach w jakich lubicie .
Czosnek też można dodać w zależności od upodobania .Co nie którzy dodają do tego koperek pokrojony ,ja nie lubię więc nie dodaję
Smacznego

Jadzia1 pisze:Witam serdecznieja normalnie jestem wredna obiecałam przepis na sałatkę w sobotę a dziś co mamy ,tylko mi na stukać
Sałatka kalafiorowa
-1 kalafior
- majonez
- kefir naturalny
- czosnek
Wykonanie
Kalafior surowy odrywamy małe różyczki, dodajemy czosnek pokrojony bardzo drobno,ja daje na jeden mały kalafior 4,5 ząbków ,majonez i jogurt wszystko w takich ilościach w jakich lubicie .
Czosnek też można dodać w zależności od upodobania .Co nie którzy dodają do tego koperek pokrojony ,ja nie lubię więc nie dodaję
sory, że tak się wtrące ale to moja ulubiona sałatka, którą robi mi teściowa (ddaje jeszcze pomidora i jajko i czasem zamiast kalafiora brokuł) mnie się nigdy nie udało zrobić tak dobrej.
Naprawdę polecam wszystkim bo jest pyszna.
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- hal1959
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8778
- Od: 13 mar 2008, o 19:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Witam,papryka jest w tej chwili tania,więc można ją marynować.Obiecany Jadziu przepis.
Papryka marynowana
Paprykę oczyścić ,pokroić w pasy (wielkość wedle gustu),ja kroję całą na 5lub 6 części wzdłuż.Na dno słoika kładę liść laurowy,ziele angielskie,gorczycę białą-pół łyżeczki.Układam paprykę w słoiki.
Zalewa
5l wody
1/2l octu+szkl octu
2szkl cukru
0,5 szkl soli
Zalewy nie gotuje,rozpuszczam składniki w ciepłej wodzie,czasami w zimnej.Zalewam paprykę i zamykam słoiki.Zagotuję je i od momentu zagotowania 15 min pasteryzuję.Można krócej,zalezy jaką kto lubi.Raz może wyjść miększa lub twardsza,ale jest pycha.
Robi się szybko ,łatwo i zimą mamy swoją paprykę do różnych sałatek lub do obiadku jako dodatek.
Można tez do każdego słoika dać po łyżce oliwy lub oleju przed zamknięciem słoika,tez smakuje dobrze.
Ja na przykład daję mniej octu o tę dodatkową szklankę,u mnie wola mniej kwaśną paprykę.
Na zalewę mam jeszcze taki przepis co do proporcji.
1szkl octu
6 szkl wody
1szkl cukru
2 łyżki soli
A teraz kto ma ochotę niech próbuje.
Chyba,że już wszyscy tak robią,pozdrawiam.
Papryka marynowana
Paprykę oczyścić ,pokroić w pasy (wielkość wedle gustu),ja kroję całą na 5lub 6 części wzdłuż.Na dno słoika kładę liść laurowy,ziele angielskie,gorczycę białą-pół łyżeczki.Układam paprykę w słoiki.
Zalewa
5l wody
1/2l octu+szkl octu
2szkl cukru
0,5 szkl soli
Zalewy nie gotuje,rozpuszczam składniki w ciepłej wodzie,czasami w zimnej.Zalewam paprykę i zamykam słoiki.Zagotuję je i od momentu zagotowania 15 min pasteryzuję.Można krócej,zalezy jaką kto lubi.Raz może wyjść miększa lub twardsza,ale jest pycha.
Robi się szybko ,łatwo i zimą mamy swoją paprykę do różnych sałatek lub do obiadku jako dodatek.
Można tez do każdego słoika dać po łyżce oliwy lub oleju przed zamknięciem słoika,tez smakuje dobrze.
Ja na przykład daję mniej octu o tę dodatkową szklankę,u mnie wola mniej kwaśną paprykę.
Na zalewę mam jeszcze taki przepis co do proporcji.
1szkl octu
6 szkl wody
1szkl cukru
2 łyżki soli
A teraz kto ma ochotę niech próbuje.
Chyba,że już wszyscy tak robią,pozdrawiam.
WITAM wszystkich gości u Jadzi na pysznościach
Podam przepis na sok z aronii według mojego pomysłu:
sok z aronii
1 kg aronii - przemrozić w zamrażalniku
3 litry wody
4 płaskie łyżki kwasku cytrynowego
3 - 2,5 kg cukru
1 słoiczek dżemu/wiśniowy..porzeczkowy..malinowy/
zagotować wodę z aronią dodać dżem i zostawić na noc.
Przecedzić, dodać cukier i kwasek cytr.
Zagotować i zapakować w butelki.
Smacznego!
Podam przepis na sok z aronii według mojego pomysłu:
sok z aronii
1 kg aronii - przemrozić w zamrażalniku
3 litry wody
4 płaskie łyżki kwasku cytrynowego
3 - 2,5 kg cukru
1 słoiczek dżemu/wiśniowy..porzeczkowy..malinowy/
zagotować wodę z aronią dodać dżem i zostawić na noc.
Przecedzić, dodać cukier i kwasek cytr.
Zagotować i zapakować w butelki.
Smacznego!
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Nalewka z aloesu
1 szklanka miazgi z aloesu /listki 3 letnie/
1 szklanka miodu
1 szklanka spirytusu
po kilku godz./doba/ przecedzić,
pić 1/2 kieliszka na czczo /na odporność organizmu/
1 szklanka miazgi z aloesu /listki 3 letnie/
1 szklanka miodu
1 szklanka spirytusu
po kilku godz./doba/ przecedzić,
pić 1/2 kieliszka na czczo /na odporność organizmu/
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Tessowy Chleb bananowy z cynamonkiem i imbirem składniki na 1 bochenek
400g bananów- dojrzałych
350g maki - daję tortową
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g cukru pudru
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
2 łyżeczki świeżo startego imbiru - jeśli świezego brak moze być suchy
125 roztopionego masła
2 jajka
tłuszcz do wysmarowania formy
formę wysmarować tłuszczem, piekarnik rozgrzać do 160 st
banany rozgnieść widelcem na jednolitą masę, skrapiając w czasie sokiem z cytryny.Do miski wsypać mąkę,żółtka,proszek do pieczenia,cukier,rozgniecione banany,imbir i cynamon.i powoli dodoawać białko z jajek
wymieszać to wszystko aż bedzie jednolite ciasto.
włożyc do foremki i piec 60 minut aż skórka będzie zarumieniona - najlepiej patyczkiem do szaszłyków sprawdzić czy już jest oki...
_________________
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=15297
400g bananów- dojrzałych
350g maki - daję tortową
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g cukru pudru
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
2 łyżeczki świeżo startego imbiru - jeśli świezego brak moze być suchy
125 roztopionego masła
2 jajka
tłuszcz do wysmarowania formy
formę wysmarować tłuszczem, piekarnik rozgrzać do 160 st
banany rozgnieść widelcem na jednolitą masę, skrapiając w czasie sokiem z cytryny.Do miski wsypać mąkę,żółtka,proszek do pieczenia,cukier,rozgniecione banany,imbir i cynamon.i powoli dodoawać białko z jajek
wymieszać to wszystko aż bedzie jednolite ciasto.
włożyc do foremki i piec 60 minut aż skórka będzie zarumieniona - najlepiej patyczkiem do szaszłyków sprawdzić czy już jest oki...
_________________
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=15297
Dziewczęta ile tu super przepisów
dziękuję
Kurde aronii nie mam więc tego przepisu nie wypróbuję a szkoda
ale naleweczkę i owszem na pewno zrobię
bo mam takowy kwiat w końcu na coś się przyda
Basiu dziękuję za przepisy .
Halinki papryki jeszcze nie zrobiłam ale jak tylko kupię to na pewno zrobię .
Jutro robię konfitury ze śliwek według przepisu Hani1
Tessko ten przepis brzmi smakowicie już od samego czytania ślinka cieknie ;:13 ;:13
O to przepis na szybką nalewkę z pigwy lub cytrynki
8 szt pigwy lub 5 cytryn
0,5 litra spirytusu
1 kg cukru
1 litr mleka
Pigwę kroimy wyjmując oczywiście pestki w kostkę ,paski jak komu wygodnie
Jeśli jest to cytryna obieramy ze skórki .I zalewamy na 48 godzin spirytusem .
Po upływie tego czasu gotujemy mleko z cukrem i laską wanilii ,studzimy i dodajemy do przecedzonego
spirytusu . To wszystko gotowe można pić ja przechowuję swoją w lodówce
SMACZNEGO

Kurde aronii nie mam więc tego przepisu nie wypróbuję a szkoda

ale naleweczkę i owszem na pewno zrobię


Basiu dziękuję za przepisy .
Halinki papryki jeszcze nie zrobiłam ale jak tylko kupię to na pewno zrobię .
Jutro robię konfitury ze śliwek według przepisu Hani1

Tessko ten przepis brzmi smakowicie już od samego czytania ślinka cieknie ;:13 ;:13
O to przepis na szybką nalewkę z pigwy lub cytrynki
8 szt pigwy lub 5 cytryn
0,5 litra spirytusu
1 kg cukru
1 litr mleka
Pigwę kroimy wyjmując oczywiście pestki w kostkę ,paski jak komu wygodnie
Jeśli jest to cytryna obieramy ze skórki .I zalewamy na 48 godzin spirytusem .
Po upływie tego czasu gotujemy mleko z cukrem i laską wanilii ,studzimy i dodajemy do przecedzonego
spirytusu . To wszystko gotowe można pić ja przechowuję swoją w lodówce
SMACZNEGO
Jadziu....z MLEKIEM ta nalewka !!!!!!
i dobra????.............muszę wypróbować 


Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku