Nowicjuszka w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

zawsze możemy pomóc w identyfikacji :)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Od: 8 kwie 2008, o 12:42

Post »

..i przyjąć nadwyżki ;)
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie ma problemu, ale zmiany będą etapami. Na razie do zaorania mam 1 kawałek w całości ale na pewno do wiosny coś innego wymyślę :)
Awatar użytkownika
kamixsa
200p
200p
Od: 12 kwie 2008, o 17:32

Post »

Ale pięknie zakwitły hosty :lol: :lol: juka też niczego sobie ,moje jeszcze nie zakwitły ,a twoja ma pięć kwiatów cudowna
Pozdrawiam - Krystyna
Wiejski ogród - kamixsa
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to będziesz miała sporo pracy - nie zazdroszczę - za to potem ogród będzie jak z bajki - Twojej - bo teraz jest bajeczny ale po poprzednikach :) - i tego juz będę zazdrościć , pozytywnie oczywiście :)
Fajnie sie chodziło po Twoim ogrodzie :) Pozdrawiam Ewa.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Mariolu!
Piękne miejsce i dorodne wspaniałe rośliny! Ja nigdy nie doczekam się takiego ogrodu. Nie w moich warunkach klimatycznych i nie na moim piasku!
Ja rozumiem doskonale Twoją chęć uformowania ogrodu 'PO SWOJEMU'. Myślę że masz rację chcąc wprowadzić zmiany.
My przecież też cały czas coś tam zmieniamy, ulepszamy, dosadzamy i przesadzamy na naszych włościach.
Jeśli masz koncepcję to wprowadź ją w życie. Najlepiej etapami tak jak to planujesz. To sprawi, że zmieni się charakter Twojego ogrodu, a Ty poczujesz niesamowitą satysfakcję - gdy zobaczysz efekty swojej pracy i usłyszysz pochwały gości i forumowiczów;:85
Miło było pospacerować po takim pięknym miejscu, pozdrawiam Maria
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

Mariola a gdzie nowe fotki?Obiecałaś
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie !!!
Ale jestem szczęśliwa - pada ;:1
Wytęskniony i oczekiwany solidny deszczyk, jest szansa że roślinki go poczują ;:109

Muszę tylko dogadać się z sąsiadem i prosić o pomoc, bo obrodziałam w córki i wnuczkę a brak mi męskiej pomocy. Zięć jest po operacji kręgosłupa i nawet własnego dizecka nie wolno mu brać na ręce więc jako "mocne ramię" się nie nadaje :P Na dodatek 2 dni temu złamał żebro..... Podobno co 7 lat karta się obraca, córka mówi że skoro są razem 7 lat to może w końcu przestanie przynosić mu pecha :)

A przede mną weekend ;:87
Nie będzie upałów, może pokropić - idealna pogoda by coś przyciąć, wyciąć, wyplewić...:P

Tu mam takie coś dziwnego - na zdjęciu widac fragment. Wyrasta to tylko w jednym miejscu i rośnie wysoko. cały czas to tępię ale może niesłusznie ? Przypomina jakiś wilegachny niby-koper.

Obrazek

Tego drzewka/krzaczka nie potrafię zidentyfikować. Podoba mi się i chciałabym by było mu dobrze, choć ma kilka uschniętych gałązek.... Czy ktoś wie co to ? A na dole widać zielone liście na długich płożących łodygach i też nie wiem co to jest......

Obrazek

To coś kwitnie na biało i też nie wiem co to jest. Rośnie wprawdzie w miejscu które zamierzam przekopać i zasiać trawnik ale i tak jestem ciekawa.....

Obrazek

Hortensja miała ogromną ilośc kwiatów ale część musiałam ściąć do wazonów ( kładły mi się na ziemi ) bo jak widać na zdjęciu kwiaty są na długich i wąskich łodygach. Czy to normalne ?

Obrazek

A tu coś jakby wielgachne osty - rosną w kilku miejscach i wygląda jakby były tam celowo dlatego czekam co z tego wyrośnie :P

Obrazek
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Od: 8 kwie 2008, o 12:42

Post »

Mariolu - nie pomogę Ci specjalnie, ale to na długich łodygach z drugiego zdjęcia widziałam ostatnio w jakiejś miejskiej rabacie. Jako roślina okrywowa wygląda super. Ale masz zatrzęsienie podagrycznika, zupełnie jak u mnie :twisted:
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

No więc Mariolu .... ;:112 ;:112
1.To wielgachne z ostatniego zdjęcia wykop i wywal i wyrzuć i...
to chwaścisko co się samo rozsiewa i , nazywa sie szczeć pospolita (Dipsacus fullonum)

2.Na pierwszym zdjęciu to Szparag lekarski (Asparagus officinalis) - możesz uprawiać jako roślinę ozdobną - mocno się korzeni ,trudno ja usunąć - próbowałam kilka razy ale jest wielką ozdoba ogródka ,
muszę zaraz wstawić u siebie w wątku zdjęcie mojego .

3, Szkarłatka amerykańska (Phytolacca americana) - pisałam o niej przed chwilką w ogródku Wiesi -piku.
Warto ją mieć. :D

Ładne masz i ciekawe rosliny u siebie ;:109
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:14
Wychodzi na to że tępię szparag lekarski a pozwalam rosnąć chwastom ;:98
A wydawało mi się że dobrze robię...... :oops:

Dziękuję za pomoc - jutro wyruszam tępć szczeć - mam ich z 10 sztuk ;:110
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

Nie przejmuj się Mariola, niektóre chwasty łatwo pomylić z roślinami ozdobnymi. :D
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

No widzisz Mariolka, Ty tępisz zapamiętale szparag, a ja się moim opiekowałam i w tym roku wytępił się sam. Wziął się i usechł :wink:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Dodam może ważną informację ...
że jeśli masz wielką działkę to pozwól jej rosnąć w tym sezonie choćby.
Powycinaj sobie te kolczaste "szyszki" na łodygach i zasusz ,będziesz mieć piękne bukiety na zimę do wazonów.
Możesz je również pokolorować ,farbami w sprayu lub tuszem lub czymkolwiek koloryzującym.
Skoro już ją masz to wykorzystaj ...
Jednak na dłuższą metę nie polecam uprawy tej rośliny ,będziesz przez kilka lat nadal wyrywała jej pojedyncze okazy w różnych miejscach działki.
To chwast,który sam się rozsiewa , którego ziarenka przenoszą na wielkie odległości ptaki i wiatr.
:D
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo wam wszystkim dziękuję :P
Szkarłatki i tak idą do zaorania ( będzie trawnik ), a już mnie palce świerzbią by wywalić okazałe chwaściory co je sobie wyhodowałam. Aż dziwne że nikt nie zwrócił mi uwagi że mam takie piękne chwasty :P
Działkę mam niedużą 360 m i całą zagospodarowaną tak że nie mam miejsca na przyszłoroczne truskawki.... Bo warzywka posadzę tam gdzie w tym roku były truskawki.....
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”