Ogródek aleb-azi

Zdjęcia naszych ogrodów.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogródek aleb-azi

Post »

W dziewiętnastą godzinę od oprysku przeszła burza i w dwudziestą pierwszą kompletna ulewa. Mam nadzieję, że preparat zdążył zadziałać. Dwie burze w ciągu dnia to już chyba wystarczy :?: Ta druga obfita, z rynien zrobiła wodospady i wymieniła wodę w oczku... I dalej błyska i huczy. Więc trzeba siedzieć w domu...

Nelu - mam ciągotki do zostawiania roślinom ozdobnym wolnej ręki. Nie potrafię wdrożyć się w myślenie, że jak coś rośnie nie tam gdzie chcę to jest chwastem. Odruchowo myślę, że jeśli roślinka sobie rośnie, to znaczy, że jej się spodobały warunki, więc będzie piękna i zdrowa :D A później już tylko jeden krok do gąszczu... Choć po obfitości niezapominajek w tym roku obiecałam sobie, że będę je bezlitośnie plewić za młodu. Kompostownik pełen niezapominajek to już przesada, tym bardziej, że pewnie nasionka w kompoście sama wszędzie rozsieję :;230 A to że gaura taka ekspansywna, to nawet mi nie przyszło do głowy. No i przyznać trzeba, że maleństwem to ona nie jest. Ale jaka urocza ;:3 Co do czosnku, to myślę, że on wiele znieść potrafi.

Czarodziejko - nie pada, tylko leje :;230 Doby od oprysku nie wytrzymało... Ale na słonku dziś troszkę się wygrzałam, lubię słońce, ja dziecko lipca jestem ;:3 Żeby się coś działo piwoniom, to nie zauważyłam. Ale zlikwidowałam trzy krzaki, które czwarty sezon nie zawiązały pąków. No i ostały się dwa z pąkami i ubiegłoroczny nabytek - żółta :;230 . Stoplamek jet chroniony, ale udało mi się go kupić - zakładam plantację :D Za parę lat będę potentatem :;230
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Koniec maja w moim ogródku zdecydowanie należy do irysów. Rozkwitł biało - żółty i jak na razie to jedyny, co do którego mogłabym przyznać się, że taki właśnie kupowałam... gdym pamiętała jakie odmiany kupowałam... No i irys żółty łąkowy :D I rzut ogólny na poletka irysów wkoło oczka. Rzecz jasna nie zwracamy uwagi na lazur...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Och, jak irysy, to jeszcze pochwalę syberyjskie :D Wyrosły niewiele mniejsze ode mnie :;230 Aniu Zielona - dla Ciebie :wit

Obrazek Obrazek

No to jeszcze coś niebieskiego i znikam... Glicynia pomimo braku korzeni nie wygląda na umierającą :D I ostróżka, która się obłamała, ale , robiąc akrobatyczną woltę wykazała atletyczną wolę kwitnienia :D

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo, glicynia zdecydowanie nie wyglada na zdechlaka :;230 W odróżnieniu od mojej fortegilli. Chyba bezpowrotnie stracona :cry: Zostały same badyle. Potrzymam jeszcze trochę w doniczce, ale szans nie widzę. Trudno, będę polować na następną.
Hortenscja dębolistna ci kwitnie :shock: Przepiękna. Chodze koło niej w ogrodniczym, ale nie mogę się zdecydować. Napatrzę się u ciebie to może łatwiej będzie mi podjąć decyzję :D
Irysy, wszędzie irysy, a u mnie te najpiękniejsze nie chcą rosnąć, trudno.
Zostałam przestępcą. Dziś kradłam na łące stoplamka
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Izuś, dzięki za tak ujęte iryski , uwielbiam je w każdej postaci, a u Ciebie mają świetne purpurowe tło :D Przydałoby się jeszcze zdjęcie porównawcze, czy faktycznie są prawie Twojego wzrostu ;:224
Glicynia cieszy kwiatami, jak się już zadomowi to śmignie bujnym przyrostem -ja spoglądam przez okno na dom sąsiada- tam rośnie egzemplarz moją ręką sadzony kilka lat temu, sięga już pod dach.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko - to nie jest hortensja, ale jak popatrzyłam, to faktycznie podobne .... To jest kalina co będzie miała korale :D A dębolistną kupiłam dla jesiennego koloru. Kwiat ma, moim zdaniem taki sobie i nie nazbyt rychlliwa do kwitnienia u nas... Ale te barwy jesienią - nie zastanawiaj się, tylko kup...
Szkoda tej forhergilli, wyglądała jak milion dolarów... Daj jej szansę, może się wyzbiera?
Co do stoplamka, to może nie podchodźmy rygorystycznie. Stworzysz rezerwuar, w razie zagłady gatunku... Wrzuć go na brzeg oczka i zapomnij o nim. To samodzielna roślinka...

Aniu Zielona - uwierz na słowo... prawie :;230 A glicynia, która obmarzła odbija od ziemi. Ciekawe, czy idzie to szczepione, czy podkładka. Nie mam pojęcia z czego robią podkładki... Poczytam...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Biało żółty irysek jest cudowny. :roll:
Nie widziałam jeszcze takiego.
U mnie już od południa leje. :evil:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kalina... też piękna.
Stoplamek już moczy nogi w oczku. Dziś słyszłam teorię, że gatunki w razie zagożenia zaczynają się mocniej rozmażać i tego będę się trzymać :;230 :;230
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

jakie cudne te Irysy :) Moje jeszcze TAK nie kwitną .. Ale może będą :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Iza, ten żółto-biały to może być Aura Light, to bardzo kapryśny irys, u mnie zanikł :evil:
Przeczytałam, jak liczysz godziny po oprysku :;230 A co działo się w 6 godzinie?
No i zobacz, jaką zgubną moc mają Twoje zdjęcia, uczyniłaś z Dorotki przestępczynię :;230
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

A moim glicyniom przemarzły zawiązki kwiatów :? niestety, liście za to okazałe. Śliczny jest irys białożółty-to karłowy? Żółty I. pseudocorus chyba u mnie nie zakwitnie w tym roku (sadzony w maju), on nie zmienia koloru na szczęście, masz śliczniutką kępę koło oczka ;:138
Dzisiaj to była "sikawica" kwiaty nasiąkły jak gąbka...dobrze,że w domu kwitną mi storczyki :D
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wywaliłas piwonie ? ;:223 a może wystarczyłoby wsadzić je ...płycej... Ja 2 krzaki takich uparciuchów wykopałam i przeniosłam w inne miejsce mówiąc "radzcie sobie same" tylko wkopałam je płycej i... oba mają pąki - można by powiedzieć, że "stare pierwiastki" są :;230 :;230
ewa f
1000p
1000p
Od: 23 sty 2009, o 22:57

Post »

Skorzystałam,ze leje i zajrzałam do Ciebie i zaskoczyłaś mnie pierwszą różą Czyżby lato tuż,tuż
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie :wit
Nie pada co prawda, ale ciepło nie jest... Wieje, więc oddaję się zajęciom domowym. Czyli uprawianie ogródka w necie :;230

Grażynko - trafił się w końcu jakiś rasowy irysek :D. Z racji kolorów dostał domową nazwę - papieski. A tu Marta zaserwowała Aura Light - poszperałam i wychodzi, że to może być on. A przy okazji poszukiwań na irysowych stronach naoglądałam się cudów, cudeniek i cudaków :tan

Bernaciu - z pewnością Twoje irysy będą kwitły, że ho ho. Czasu im trzeba.

Martuś - zadanie odrabiałam pilnie i nie sprzeciwiam się temu, że to może być Aura Light. Tyle, że on trochę niski na TB. chciałam mu poprawić fotki, ale nie dość, że go trochę deszcz zmaltretował to jeszcze ponuro, czego mój aparat nie lubi... Idą jeszcze jakieś czarne jak noc pąki... a nasada liści fioletowa :shock: Wygląda, że jeszcze jeden nie kundelek się trafił :?:
A w 6 godzinie po oprysku myłam zęby do spania :;230 Śmiejesz się, a ja odliczałam godziny nie zmytego oprysku :;230
A zdjęcia stoplamka podziałały jak natchnienie, nie podżeganie...

Mario Tereso - Ta glicynia to nówka ze sklepu. Moja zmarzła calutka, nawet to co było zakopczykowane, ale zaczęła odbijać od ziemi. Zobaczę co z niej będzie. Nazwałaś mojego dzikiego irysa ;:196 Jakoś nie pofatygowałam się, żeby go nazwać. Poczytałam opisy, ale wyszło mi, że te, które mam w pełnym słońcu kwitną lepiej. Sadziłam w tamtym roku takie zmasakrowane kłącza, po koparce... Zakwitł chyba jeden, za to w tym roku szaleją.

Ewo Ave - wywaliłam, bo już były sadzone płycej i nic. Wykopałam je w starym, zaniedbanym ogrodzie - nie mam pojęcia co to były za cuda. I już się nie dowiem... A może jakoś wydziczały, bo liście miały drobne, wąskie i podługowate. Hm... jeszcze mogę je reanimować wyciągając z kompostownika :wink:

Ewo Irysowa- a u mnie prawie cały dzień bez deszczu. Ale chłód i wiatr no i komary zagnały do domu. Lato tuż, tuż sądząc po różach i kalendarzu . Kilku dni słonecznych brakuje tym bardziej wyrywnym.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuś, u nas niestety leje od rana z przerwami.
Iryski śliczne masz. Ogladam je w prawie kazdym forumkowym ogrodzie i narasta we mnie chęć aby jeszcze raz spróbować. Wkombinuję im może jakieś suchsze miejsce, dosypię piachu do gliny i może sobie poradzą :?
U mnie piwonie maja kłacza prawie na wierzchu i będą kwitły nawet te przesadzane w tym roku.
Jedna moja róża ma pączek :shock: Ale ogólnie rzecz biorąc nie jest z nimi najlepiej. Jednak sie nie poddam. Jak postanowiłam to róże muszą być. ;:108 Przynajmniej trzy !
Pozdrawiam, Dorota
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pewnie, że róże muszą być. Pięknie startujesz różą mchową ;:180
A na Twojej glinie to irysom dosyp piasku i zrób podniesioną rabatę, żeby obsychały. Właśnie się naczytałam to się wymądrzam :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”