Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 2

Post »

Pojawiam się po długiej przerwie spowodowanej gośćmi, gośćmi, remontem u rodziców, znów gośćmi i tak w kółko :D Tak w skrócie pokażę co przez ten czas działo się w ogrodzie choć nie było to nic ciekawego.
Pacynko Niestety żadne ulewne deszcze u mnie nie przeszły, popadało takie byleco i poszło, mam wrażenie, że więcej wilgoci dają poranne rosy niż te deszcze. Owoce owszem dojrzewają, jednak z powodu suszy opadają nie tylko te robaczywe Obrazek Obrazek
Jak tak sucho dalej będzie to nawet dla mojej rodziny śliwek nie starczy bo oblecą, jednak pocieszam się wiadomością, że w przyszłym tygodniu ma przejść niż znad Alp przez południową Polskę i o mnie zahaczy.
Terlico już załączam koty
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Marzenko Dziękuję za komplementy ;:180 Jak budleje przeżyją zimę to oczywiście Ci podeślę wiosną a na zdjęcia siewek wciąż czekam :D
Co do ogrodu to mnie też odwiedzają fruczaki
Obrazek
jakieś gąsienice http://images63.fotosik.pl/101/43857305fa508a9bmed.jpg[/img]
oraz motyle na budlei
Obrazek
wysuszony ogród
Obrazek Obrazek
trawa nie koszona od ponad miesiąca ale chyba jednak jutro ją zetnę (jeśli prognozy się nie zmienią i popada w tygodniu)
Obrazek
a warzywnik mimo podlewania po przekopaniu wygląda tak
Obrazek można sobie pięty poodbijać od kopania... Postaram się jutro do wszystkich zajrzeć oraz może wstawię jeszcze trochę zdjęć bo dziś ładują się zadziwiająco szybko ;:oj
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Michale ale Ci zazdroszczę tych śliwek :lol:
Koty strasznie rozleniwione! a może tak na Twój widok - czekają na pieszczoty ;:306
Jak na taką suszę to trawa jest w niezłej kondycji i zielona, za to ziemia na warzywniku wygląda kiepsko. Dzisiaj w Roku w ogrodzie pokazywali jak szczepić drzewa przez oczkowanie.
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

o tak! Śliwki wyglądają smacznie :)
Chciałabym mieć koci kręgosłup, to niesamowite,że one mogą w każdą stronę :)
Moja od dwóch dni nie wychodzi z domu,wróciła po nocnej zmianie ze zdartą opuszką na przedniej łapie,cały czas kuleje i śpi. Ale płuczemy H2O2 i wygląda lepiej.
Musisz mieć siłę tura ,że dałeś radę przekopać taką ziemię.
No i nie miałam pojęcia,że budleję też z patyczków! Bosz, ile ja się uczę dzięki FO.
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U Ani przypomniałam sobie, że zapomniałam u Ciebie pochwalić fruczaka. To jakiś desant w tylu ogrodach są!, ale nie każdemu udaje się zrobić zdjęcie :lol:
Awatar użytkownika
kamil888
500p
500p
Od: 26 lip 2012, o 17:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam w niedzielny wieczór :wit
Michale piękny ogród ;:oj Kotki są śliczne... Ile ich masz??? :D
Ogród w Bieszczadach
Pozdrawiam Kamil
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Michał :wit :wit
Ogród śliczny ;:215
śliwki smaczne - u mnie połowa opadła już i jak nie popada to wszystko obleci ;:108
Susza , susza i jeszcze raz susza - teraz patrzyłam na pogodę i nie zapowiadają u nas żadnych opadów ;:185 ;:185 znowu nas ominie deszczyk ;:223
Ale masz tych kotów - musisz mieć wesoło z nimi , mi syn przywiózł na weekend swojego - ależ było zabawy ;:108
Pozdrawiam i życzę spokojnego deszczyku
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Michał, świetne zdjęcia faunyi flory :!: A śliwki - jak malowane!
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu Oglądałem Rok w ogrodzie, czereśnie szczepiłem już chyba 2 tygodnie temu natomiast jabłonki jeszcze czekają (nie wiem na co). Trawy jednak nie skosiłem bo deszcze odwołali a koty rzeczywiście jakieś takie bardziej łase na tarmoszenie a Sępik to wręcz zrobił się nachalny ;:306
Terlico Nie trzeba siły tura, wystarczą twarde klapki :wink: Pani kotowej łapka szybko się zagoi bo na kocie wszystko się bardzo szybko goi. Wszelkie operacje też.
Kamilu Witam :wit Kotów jest 5 : Darmokot, Emilka, Diablik, Tojota i Sępik, dziękuję w ich i ogrodu imieniu za komplementy ;:180 Zapraszam ponownie :D
Tereniu Rzeczywiście z kotami jest wesoło, szczególnie kiedy wieczorem chcę je wygonić na dwór, czasem grzecznie wyjdą a innym razem ganiają się ze mną po całym domu :D
Jacku Dziękuję ;:215 Oby śliwki dotrwały do dojrzałości , takie już są ładne niebieściutkie ;:oj
Zamiast koszenia wziąłem przeterminowany randap, patyk i poszedłem do sadu smarować wszystkie osty, im jakoś susza nie zaszkodziła. Ciekawe jaki będzie efekt, jak na razie zamiast spalić rośliny substancja jest dalej na ich powierzchni i świeci się jak psu j.... Mam nadzieję, że podziała bo inaczej 4 godziny zmarnowane :?
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26

Post »

ekhm, daj znać Michale jak roundap zadziałał. Ja swoje osty jakieś 2 lata temu posmarowałam Starane ,liść po liściu malowałam. Po tygodniu zwiędły i zrobiły się jakby wysuszone. Po następnym tygodniu wzięły się w garść,podniosły z kolan i rosły dalej ;:oj Zrezygnowałam , wzięłam widły i starałam się głęboko przekopać ziemię i powyciągać kłącza ( wiem,że i tak nie usunę wszystkiego,bo cały czas wyłażą,ale już nie tracę czasu na malowanie) No chyba ,że roundap je załatwi.
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Witaj Michale :wit
ale masz oblepioną owocami śliweczkę,,,moje drzewka jeszcze młode i nie maja owocu :(
Kociaczki fantastyczne ;:172
Szarłat fajniutka roslinka,nie wiem czemu ja go nie sadzę u siebie;:219
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Darmokocie, a jaką Ty masz odmianę tej śliweczki? Czy to są damachy może? To stara odmiana popularna na kieleckiej wsi, u mnie właśnie takie rosną, ale nie mają tak wydłużonych owoców jak te Twoje. Od damachów uporczywie nie odchodzi pestka, co jedni uważają za wadę, a inni za wielką zaletę. To jak, jakie masz te śliweczki? :wink:
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

Rzeczywiście sucho. U nas ziemia lżejsza, to takich brył nie ma. Ziemia rozlatuje się.
Ale śliwki Ci dopisały. To jakieś węgierkowate?
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Terlico Już dziś widzę, że osty zaczęło wypalać ale pewnie dlatego, że środka nie rozcieńczałem tylko smarowałem takim prosto z butelki.
Aniabuko Szarłat raz wsiejesz to już zawsze będzie się gdzieś sam wysiewał, piękna roślina ;:215
Pacynko Pestka od śliwek odchodzi, mam ich 7 sztuk, mają po 21 lat, odmiana to prawdopodobnie Empress ale nie mam pewności bo te śliwki sadziła babcia a ja się jeszcze ogrodnictwem nie interesowałem. Śliwy rodzą obficie co 2 lata, czasem zdarzy się, że owoce są większe od jajek :D
Romku Chyba węgierkowate choć węgierki mam dwie i owoce są o wiele mniejsze, też jest ich mnóstwo w tym roku.
Dziś tak wieje jakby miał spaść śnieg ;:oj
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Michale a te 7 śliwek owocujących co dwa lata, to co dwa wszystkie czy też na przemian :D
W sumie 9 śliwek zazdroszczę, bo ja uwielbiam śliwki. Jesienią jak wracałam z pracy do domu kupowałam kilogram tych słodziutkich węgierek i nim dojechałam do B. zjadałam prawie wszystko ;:306
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety wszystkie owocują tego samego roku, tak jak jabłonie, śliwy w lata nieparzyste a jabłonie parzyste, pozostałe drzewa są niezawodne każdego roku. Marysiu Ty śliwki a ja pomidory kupowałem na Placu Imbramowskim, takie podłużne, kupowaliśmy po 4-5 kg i w dwa dni schodziły :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”