Wiejskie podwórko - aguskac cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Aga,trzeba było mówić,że pędzisz do mnie - kawka by się parzyła!Ja poleciałam od początku Twój wątek i ogród podziwiać!!
No ,jeśli chodzi o ADHD -mamy coś wspólnego! :lol: :lol: Ja też nie mogę za długo usiedzieć w jednym miejscu. (hi,hi i też jestem nauczycielką z wykształcenia, chociaż już kupę lat nie pracuję w zawodzie).A na skrzyneczkę pysznych malinówek sama chętnie bym się zapisała....Dobrze mają dzieciaczki z Tobą! Nieurodzaj - źle ,urodzaj -źle!Jak my jesteśmy skonstruowani,że nie można nam dogodzić.A do słoików tarte jabłka dawałaś?Potem podobno pyszna szarlotka z takiego "słoika " wychodzi.....
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu, jasne, że jabłuszka dawałam i do słoików. Ale ta moja brygada tak ma już dość jabłek po sezonie i szarlotek też, że potem wcale niezbyt się do nich garną. Tak więc jak zrobię kilka słoików to na 2 lata wystarcza. Bo u mnie jabłuszka są już od lipca i aż do grudnia. Więc potem wolą już jeść inne ciasta.
Dziś od rana posadziłam 4 winogronowe krzaczki. Dobrze, że poszłam wcześnie, bo teraz zaczęło mżyć. Kurczaki... jakie na nie duże doły trzeba kopać!! A u mnie glina jak masło!!
No ale winogrona u mnie mają szczególne przywileje, mam chyba lekkiego bzika na ich punkcie :)
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale poszalałam :)
Pojechałam na działeczkę, którą mam tu w okolicy z czasów gdy mieszkałam w mieście. Wykopałam 2 całkiem solidne już świerczki, bo 2 w moim świerkowym żywopłocie się nie przyjęły. Wykopałam tez wreszcie maliny, te wczesne. To znaczy troszkę tylko, ok 15 krzewów, bo powiększyłam tutaj swoją malinową grządkę.

Przy okazji wykopałam jeszcze jeżynę bezkolcową :) bo tak mi szybko poszło ze świerkami i malinami :)
Wracając stanęłam przy drodze, gdzie na polach popegeerowskich nasiało się masę sosenek i wykopałam 5 małych drzewek :)
Teraz to wszystko leży w aucie i czeka na wkopywanie, a ja odpoczywam :)
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na dole to moje jeżynowisko, zdjęcie z poprzedniej zimy. Mam tam jeszcze miejsce na 2 krzewy. Dziś dojdzie jeden i jeszcze kilka mam na działce, więc też ten brakujący stamtąd wezmę.
Zastanawiam się tylko czy przesadzić młodą roślinę, czy lepiej taką już 8-letnią. Zależy mi bardziej na tej starszej bo ładnie owocuje, a zanim zaczęła trwało to kilka lat. Nie chce mi się teraz znów kilka lat czekać, aż młody krzew zacznie ładnie owocować .
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie... mam pytanko :)
Przypomniało mi się, że w ubiegłym roku wszystkie jeżyny "Gazda" straciły owoce. I na działce i tu pod domem :)
Były małe zielone, a potem jakby zaschły... na działce nie dziwiłabym się, bo sucho było mogły paść, ale tutaj? w tej glinie... to wykluczone. wszystko rosło super. Zakładam więc, że to jakaś choroba. Czy ktoś z Was się z tym spotkał?
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pracowity dzień miałaś dzisiaj, nie ma co!
Krokosmia dopiero zaczyna Ci kwitnąć???Ja dzisiaj swoją już wykopałam, tak jak i większość cebul nie zimujących w gruncie.Zostały mi tylko mieczyki , dalie i kanna.

Na temat jeżyn się nie wypowiadam....Planujesz dla nich jakieś "rusztowanie"?Ja swoją posadziłam przy płocie z siatki,zawsze trochę zasłoni pole sąsiada,na którym rosną tylko chwasty , pięknie się rozsiewające....
Pozdrawiam,Małgorzata
bożena170365
500p
500p
Od: 17 lut 2008, o 22:48

Post »

aguskac pisze:
bożena170365 pisze:
aguskac pisze:Ale plucha plucha plu...ha ha ha
Ale dmucha, dmucha, dmu... ha ha ha
Jesień, jesień, jesieniu ... ha ha ha

Niech tam leje niech tam wieje ja się z tego tylko śmieję
Dla mnie jesień to jest mu..cha...cha
jesień,jesień,jesieniu...cha,cha,cha.........
Pozdrawiam jesiennie....
. :D
Bożenko , czyżbyś też była nauczycielką hihih :)
Trochę znowelizowałam ten tekst :lol: :lol: :lol:
Witaj w klubie....hi,hi :D Miłego wieczorka
Pozdrawiam, Bożena
Zapraszam do mojego ogrodu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=12693
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Dobry wieczór,
jakie miłe te wiosenne klimaty w taką pogodę jak dziś :)
Fajne to korytko dla świnek, faktycznie wiejskie klimaty.
A szopę rozebraliście całą, czy ta część co się nie rozpadła została? Bardzo ładna architektura.

Miłego wieczoru
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

basow@ pisze:Pracowity dzień miałaś dzisiaj, nie ma co!
Krokosmia dopiero zaczyna Ci kwitnąć???Ja dzisiaj swoją już wykopałam, tak jak i większość cebul nie zimujących w gruncie.Zostały mi tylko mieczyki , dalie i kanna.

Na temat jeżyn się nie wypowiadam....Planujesz dla nich jakieś "rusztowanie"?Ja swoją posadziłam przy płocie z siatki,zawsze trochę zasłoni pole sąsiada,na którym rosną tylko chwasty , pięknie się rozsiewające....
Oj tak , był pracowity :) Jutro jeszcze mam do posadzenia maliny.
Krokosmia już nie kwitnie, to było takie wspomnienie lata :) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bożena170365 pisze:
Witaj w klubie....hi,hi :D Miłego wieczorka
Witaj witaj :) Czułam, że inaczej być nie może hihi
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kubanki pisze:Dobry wieczór,
jakie miłe te wiosenne klimaty w taką pogodę jak dziś :)
Fajne to korytko dla świnek, faktycznie wiejskie klimaty.
A szopę rozebraliście całą, czy ta część co się nie rozpadła została? Bardzo ładna architektura.

Miłego wieczoru
Witaj :)
Mam jeszcze korytko dla małych świnek z przegródkami, znajdę mu zastosowanie na wiosnę :)
Co do szopy , to tylko ten drewniany kawałek trzeba było rozebrać, reszta jest murowana i stoi dość dobrze. Trzeba ją tylko trochę podremontować. Połączyliśmy starą część z nowo postawioną wiatką i teraz stanowią całość mimo, że wiatka jest niższa. Przy wiatce zrobiliśmy ścieżkę i schody na górkę, ale ten fragment ogrodu wymaga jeszcze sporo pracy na wiosnę.
Widok z dołu
Obrazek

i z góry :)
Obrazek

Przy wiatce oczywiście winogrona :)
Obrazek Obrazek

Po drugiej stronie ścieżki rośnie już co nieco, ale wyrosła masa chwastów, mam zamiar przykryć je włókniną i korą
Obrazek

i widok z drugiej strony szopki
Obrazek
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powiedz mi Aguś,czy zamierzasz utrzymać wiejski charakter swojego ogrodu?Powtarzam,to co mówiłam wczoraj,klimat Twojego ogrodu jest za......sty!Taki chciałabym osiągnąć (to jest to moje wspomnienie z dzieciństwa),ale nie wiem,czy mi się uda.Nawet zielsko mi nie przeszkadza w takim ogrodzie,wręcz przeciwnie,myślę,że stanowi jedność z kwiatami.
Jak duża jest Twoja posiadłość?Schodki są śliczne - prezentują się" przesuper"!A koło jakie zawodowe!!!
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgoś :)
Koło przywlekliśmy gdzieś z jakiegoś pola. Już nie raz złomiarze na nie ostrzyli zęby, ale nie oddamy za nic :)
Myślę, że wiejski charakter uda mi się tu zachować, choć w tym roku po raz pierwszy nasadziłam sporo iglaków, które raczej miejskie są. Dałam je dlatego, że ładnie okrywają powierzchnię a tej u mnie sporo. Chodzi mi o to by zmniejszyć powierzchnię trawnika - łączki , bo koszenie tego jest koszmarne. Nasza działka z zabudowaniami ma 2900m2.
Ostatnio widziałam na takich dużych podwórkach zostawione kępy nie koszonej trawy, myślę, że spróbuję tak zrobić w kolejnym sezonie. Zastanawiam się też czy nie zostawić do lipca nie koszonego sadu. Początkowo taka duża trawa pięknie wygląda, a jak zacznie być zbyt duża i się pokładać to skosimy ją kosą lub podkaszarką . Potem to już trzeba będzie kosić, bo w takiej trawie trudno byłoby znależć jabłka.
Schodki też jeszcze nie są wykończone jak trzeba u góry, ale zanim mój mąż się pozrasta minie trochę czasu, więc skończy to pewnie dopiero wiosną.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może ktoś ma pomysł jak odnowić tą starą szopę .... nie jest to niestety w całości czerwona cegła, tylko biała malowana na czerwono i to teraz widać na wielu cegłach, zwłaszcza na dole gdzie one zmurszały. Zastanawiam się, czy nie otynkować całości i pomalować. Tylko wtedy straci ona swój charakter. Coś trzeba zdecydować, bo teraz wygląda koszmarnie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Z tyłu jest jak widać czerwona cegła, ale po bokach biała, co było widać na zdjęciu we wczesniejszym poście. Z przodu całkiem pomieszana, czerwona i malowana na czerwono biała.

Prócz ścian szopki widać moje pierwsze tutejsze winogrona :) Prawdopodobnie jest to Aurora, smaczna, słodka, ale drobniutka. Mam nadzieję w przyszłym roku doczekać się konkretniejszych zbiorów.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”