W.o... Kotach 4cz. (07.2008 - 12.2010)

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W.o... Kotach 4cz. (08.07-...)

Post »

a ja ostatnio musze chwalic kotę za trupki mysie przyniesione do domu- wczoraj w kuchni wdepnęłam...
brrr...

A najczęściej poluje w nocy- chyba zacznę jej jednak te klapke na noc blokowac- bo co sie rano budze i wstaję- to moja bosa stopa trafia w położona w ofierze koło mojego łózka myszę...

I ja jezdem zmuszona chwalic za to kota, mówic jaki madry kot i piekny trupek mysi ...etc... :roll: ;:224 :;230
Pozdrawiam.
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00

Post »

He, w poprzednim mieszkaniu myśmy tak wróble znajdowali, ale zaraz oberwę, że populacja wróbli spada, to zaznaczam, że część żyła i zaraz odleciały w nieznanym kierunku :D Meva, fakt, pochwalić trzeba, bo wg kota my ludzie jesteśmy takie gamonie i niedorajdy, że nawet myszy nie umiemy złapać, no to ktoś się tym musi zająć :D A ta mina kota, ta nieudolnie udawana skromność, że to nic takiego....
Aha, gorzki paluszek działa!!! :D
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p
Od: 12 cze 2008, o 18:45

Post »

Dziewczyny ....co słychać u Waszych pupili :?: U nas choroby .... :( dzieci chore .... kicia chora :( same smutki ....
O ile dzieciaczki dochodzą do siebie, tak kotka -nie ....jutro ma zabieg. Miała pierwszą "rujkę" ....strasznie ją przechodziła. Po tym wszystkim dostała ropnego zapalenia macicy :cry: Skończyła dopiero 4 m-ce a już takie problemy .... ech
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

ppepina pisze::wit
30.04 na świat przyszły długo oczekiwane maleństwa,cała zdrowa 6 :heja
brawo dla młodej mamusi"keyti"
Jej siostrzyczka "łacia" jeszcze chodzi z brzuszkiem,ale myślę,ze już nie długo.. :lol:
poszukujemy "chrzestnych" :;230
A jakiej rasy są kotki?
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Izula pisze: kotka -nie ....jutro ma zabieg. Miała pierwszą "rujkę" ....strasznie ją przechodziła. Po tym wszystkim dostała ropnego zapalenia macicy :cry: Skończyła dopiero 4 m-ce a już takie problemy .... ech
Trzymam kciuki za zabieg kotki, niestety zdarza się, że tak młodziutkie koteczki już czują "zew natury" , a niestety ropomacicze coraz częściej się spotyka. nie wiem dlaczego tak się dzieje.

A u nas 3 kociaki - urodzone w piwnicy, jedna kocica nie dawała się złapać do sterylizacji i obdarowała karmicieli przychówkiem :? Już się zaczęło niestety :(
Pozdrawiam, Justyna
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p

Post »

Kota Agata nudzi się w domu ze względu na ciągły deszcz :(
Od kwietnia dostaje co miesiąc na kark kropelkę szczepionki antypchelno-antykleszczowej- bo za dużo juz jest zwierząt w domu i pasożytom mówimy : NIE!!! :;230
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Izula śliczna ta twoja kicia,wszystkie pozostałe również,trzymam kciuki że wszystko będzie ok, mam na działce podobną którą dokarmiam kilka lat nawet zimą, niestety jest tak nieufna że nie da się pomiziać, to taka przyjaźń na ogromny dystans.
Interesuje mnie jakie są objawy takiego ropnego zapalenia.Moja domowa kicia miała już rujkę kilka razy, zawsze z pomocą przychodzi wet i na prawie rok jest spokój, słyszałam że te hormonalne leki są bardzo szkodliwe wet mówi co innego a ja nie mam odwagi poddać jej sterylizacji, proszę doradźcie coś ;:180
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elik, ale sterylizacja to nie jest nic strasznego - nie aż tak bardzo.

Ropomacicze może mieć postać otwartą i zamkniętą. Otwarte jest "lepsze", bo widać wydzielinę ropną z dróg rodnych. Zapalenie zamknięte ma postać jakby torbiele zamknięte i tam zbiera się ropa. Kiedy pęknie może być za późno.

wetowi bardziej się "opłaca" podawać leki hormonalne co miesiąc, a potem leczyć kota na ropomacicze, niż raz wysterylizować :roll: jeżeli chcesz wiedzieć jak wyglądają zmiany to mogę przesłać linka do strony www (zresztą wystarczy wpisać w googla 'ropomacicze'
Pozdrawiam, Justyna
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

No Justynko wystraszyłaś mnie nie na żarty, moja nie dostaje tabletek, zastrzyk który wystarcza a właściwie powinien naokoło jeden rok, jesienią go brała a mimo to na wiosnę dawała wyraźne sygnały, nie wiem być może za mała dawkę dostała bo była taka sama jak poprzednio a ona przecież rośnie i pewnie potrzeby jej też :oops: , sprawę muszę poważnie rozważyć bo naprawdę nie chcę nawet myśleć by takie coś jej się przytrafiło . Wielkie dzięki Justynko.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p

Post »

też bałam się poddać kota i psy sterylizacji- a odkąd się zdecydowałam- wreszcie mam zdrowe i spokojne, zadowolone zwierzaki.
Kotę trza tylko złapać i wcześniej umówić termin u weta. Można od kogoś pożyczyć klatkę do transportu. W sumie to po 4-5 dniach juz jest zrośnięte. Oczywiście trzeba kota przetrzymać w domu by sobie szwów nie wyciągnął. I tyle.
I kot tez się robi łaskawszy i chętniejszy do zaprzyjaźnienia z człowiekiem ;)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p

Post »

Elu, bardzo dokładnie opisała Ci to Justynka. U mojej koteczki zaczęło sie od wymiotów, tak mi się zdaje, wydzielinę zobaczyłam później. Ogólnie kotka nie miała apetytu, chęci do zabawy .... Dziś jest już po zabiegu, pani wet. powiedziała że miała bardzo powiekszoną macicę, wypełnioną ropą.... tak mi jej szkoda :( leży taka mizerniutka, nie może jeszcze utrzymać rownowagi. Podobno jutro już ma być lepiej .... oby, smutny widok :(

Elu dziękuję za kciuki ....
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p

Post »

Izula, trzymam kciuki i bardzo współczuję - podrap ode mnie stworkę za uszkiem :)
Na pewno dostaje antybiotyk- więc wszystko będzie dobrze- tylko szkoda cierpiącego zwierzątka :(

Niestety- tak się najczęściej kończy podawanie tych hormonalnych środków antykoncepcyjnych :(
Lepiej od razu ciachnąć niż ryzykować życiem stworzenia.

Trzymajcie się Obrazek
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ropomacicze to straszna chroba, potrafi doprowadzić kota do niewiarygodnie żałosnego stanu... Moja kotka na to zmarła w wieku 9 lat, wcześniej przez blisko dwa lata biorąc tabletki hormonalne. Wtedy kot był pod opieką moich rodziców (podobnie jak ja, niestety), a teraz ja sama jestem za moje zwierzaki odpowiedzialna i całe szczęście wiem, jak takim chorubskom zapobiegać. Sterylizacja to jedyny pewny sposób.

Izula, mam nadzieję, że kotka wydobrzeje.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

ja też trzymam kciuki !

Wczesna kastracja minimalizuje też ryzyko zachorowania na nowotwory gruczołów mlekowych !
Pozdrawiam, Justyna
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p

Post »

Dziewczyny jesteście kochane ;:196 Dzisiaj chyba jest gorzej niż wczoraj, kotka miałczy (pewnie ją boli) chowa się po kątach, jest wystraszona :( Wczoraj popłakałam się jak bóbr :oops: ledwie trzymała się na łapkach ale tuliła się, tak jak by szukała ciepła, bezpieczeństwa .... dziś jest zupełnie inna. nie wiem czy tak ma być? Podobno miało być lepiej - a nie jest.
Tak sobie myślałam, nigdy nie miałam kota, zawsze wydawały mi się takie głupiutkie :oops: (nie to co psy) ot takie zwierzątko bez rozumku :oops: do miziania .... a tu nagle okazuje się że jest zupełnie inaczej :? jest mi wstyd ..... Moja kota okazała się nie tylko WIELKIM rozrabiaką ale także wspaniałym towarzyszem :D chodzi za mną, razem przesadza kwiatki :wink: kiedy piorę ona obowiązkowo mi pomaga .... leży obserwuje i tak jest ze wszystkimi czynnościami .... zawsze jest obok mnie. Jejku tak mi przykro i smutno :cry: a teraz ..... ech, leży gdzieś schowana za łóżkiem nawet nie chce wyjść....
Nigdy nawet nie myślałam że wyleję tyle łez przez takie "głupiutkie" zwierzątko - jak kiedyś sądziłam .... :oops:
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”