Moje ukwiecone parapety cz. II
- zabkamarta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje ukwiecone parapety cz. II
Dokładnie Norbercie - planowanie przestrzenne jest kluczowe. Ja mam w głowie parę pomysłów i w razie potrzeby wciele je w życie 

Kasiu, fajne Dendrobia kupiłaś
Znając Twoje zielone łapki - długo nie będzie trzeba czekać na kwiaty.
Encyklia również bardzo ciekawa. Phalaenopsis Jungho Cherry, to również moje klimaty.
Psychopsisy są bardzo wdzięcznymi storczykami. Mój kwitł nieustannie prze 3.5 roku !
Ja również dzisiaj przesadziłam kilka storczyków. Między innymi wzięłam sie za tego co miał wełnowce.
Wymyty, wypsikany chemią i posadzony
Co do Twoich zakupów wysyłkowych, to uważam ze byłby "pusty kurs" gdybyś zamówiła same doniczki

Encyklia również bardzo ciekawa. Phalaenopsis Jungho Cherry, to również moje klimaty.
Psychopsisy są bardzo wdzięcznymi storczykami. Mój kwitł nieustannie prze 3.5 roku !
Ja również dzisiaj przesadziłam kilka storczyków. Między innymi wzięłam sie za tego co miał wełnowce.
Wymyty, wypsikany chemią i posadzony

Co do Twoich zakupów wysyłkowych, to uważam ze byłby "pusty kurs" gdybyś zamówiła same doniczki

Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
He, he Norbercie a ja mam gumowe parapety 
Asiu właśnie nie można pustych kursów robić, dlatego oprócz doniczek i podłoża kupiłam też coś zielonego.
Szczególnie że jedna z roślin to moje dawne chciejstwo

Asiu właśnie nie można pustych kursów robić, dlatego oprócz doniczek i podłoża kupiłam też coś zielonego.
Szczególnie że jedna z roślin to moje dawne chciejstwo

-
Niestety mam straszne tyły, w pokazywaniu tego co sie u mnie dzieje, lub działo, zdjecia są z końcowki kwietnia i z maja.
Na pierwszy ogień jakaś cambria, cieszę się ze jeszcze u mnie żyje, bo zbytnio nie umiem sobie tym gatunkiem zająć, a nawet tej udalo sie zakwitnąć co jest nie lada sukcesem dla mnie

Dendrobium trantuani jeszcze raz, w sumie mialo 7 kwiatków co bardzo mnie cieszy bo z roku na rok ma ich coraz więcej

Dendrobium farmerii

Dendrobium victoria reginae blue

Phalaenopsis nn

I moje ulubione neofinetie

Dendrobium rainbow dance

Cattleya skinerii mam ją od małej siewki, chyba z 8 lat już, w zeszłym roku zasuszyła malutką pochewkę, w tym wyprodukowała duzy i gruby przyrost ale też zasuszyła pochewkę, więc myślałam że z kwitnienia nici, jednak po przyjeżdzie z weekendu majowego, po obchodzie parapetów, wypatrzyłam dwa spore już pączki, które jednak otwarły się i tak, moje pierwsze kwitnienie rośliny. Kwiaty wciąż utrzymuja sie na roślinie a to uz miesiac upalów będzie. Roślinka godna polecenia.

Na koniec coś nie storczykowego, kwiatki hoi gunung gading

Miłego weekendu
Na pierwszy ogień jakaś cambria, cieszę się ze jeszcze u mnie żyje, bo zbytnio nie umiem sobie tym gatunkiem zająć, a nawet tej udalo sie zakwitnąć co jest nie lada sukcesem dla mnie

Dendrobium trantuani jeszcze raz, w sumie mialo 7 kwiatków co bardzo mnie cieszy bo z roku na rok ma ich coraz więcej

Dendrobium farmerii

Dendrobium victoria reginae blue

Phalaenopsis nn

Dendrobium rainbow dance

Cattleya skinerii mam ją od małej siewki, chyba z 8 lat już, w zeszłym roku zasuszyła malutką pochewkę, w tym wyprodukowała duzy i gruby przyrost ale też zasuszyła pochewkę, więc myślałam że z kwitnienia nici, jednak po przyjeżdzie z weekendu majowego, po obchodzie parapetów, wypatrzyłam dwa spore już pączki, które jednak otwarły się i tak, moje pierwsze kwitnienie rośliny. Kwiaty wciąż utrzymuja sie na roślinie a to uz miesiac upalów będzie. Roślinka godna polecenia.

Na koniec coś nie storczykowego, kwiatki hoi gunung gading

Miłego weekendu

Cudownekasia74 pisze:

Czy neofinetie mają jakieś podłoże w tych koszykach?
- zabkamarta
oj nadrabiasz ładnie
Pochwalę Dendrobium victoria reginae blue za piękne kolorki
w mój gust też D. farmerii.
Zdradź mi tajemnice. Twoje piękne Neofinetie, widzę, że są w koszyczkach. A jakie podłoże tam jest ? Jak je uprawiasz, podlewasz ? Bo ja swoją Neofinetie kupiłam w luźnym mchu i dużymi kawałkami kory i tak stoi, bo się drapię po głowie co z tym teraz zrobić...

Pochwalę Dendrobium victoria reginae blue za piękne kolorki

Zdradź mi tajemnice. Twoje piękne Neofinetie, widzę, że są w koszyczkach. A jakie podłoże tam jest ? Jak je uprawiasz, podlewasz ? Bo ja swoją Neofinetie kupiłam w luźnym mchu i dużymi kawałkami kory i tak stoi, bo się drapię po głowie co z tym teraz zrobić...
Kasiu, wszystkie kwitnienia podziwiam u Ciebie
Zarówno Dendrobia, jak też Neofinetie z tą burzą kwiatuszków, wypielęgnowana i wychuchana od maleńkości
Cattleya skinerii, falenopsis hybrydka i wisienka na torcie (niestorczykowa) - urocze kwiatuszki Hoyi
Świetnie się dla nas składa, że masz "TYŁY". To oznacza, że będzie niedługo CIĄG DALSZY

Zarówno Dendrobia, jak też Neofinetie z tą burzą kwiatuszków, wypielęgnowana i wychuchana od maleńkości
Cattleya skinerii, falenopsis hybrydka i wisienka na torcie (niestorczykowa) - urocze kwiatuszki Hoyi

Świetnie się dla nas składa, że masz "TYŁY". To oznacza, że będzie niedługo CIĄG DALSZY

Pozdrawiam, Joanna
-
Luisa ta żołta to hwanghwa a różowa to rzeczywiście shutennou.
Mam je już sporo lat ta shutenno jak ją kupiłam to miała jedną rozetkę, gdzieś w wątku są zdjecia porownawcze jak wygladała przy zakupie i po kilku latach.
Rozdzielac raczej nie bedę bo one rosną coś na styl phala z basal keiki do tego ta plątanina korzeni, szkoda mi uszkadzac roslinke.
Marta tak wszystkie neofinetie mają koszyczki, a w nich luźno wlożone spagnum bo muszą w zimie szybko przesychać.
dwie z nich wlasnie ta żołta i jeszcze jedna ktorej tu nie pokazuję jest posadzona na styl japonski czylu na odsroconym koszyczku.
Taki sposob sadzenia można znaleźć w necie.
Jedna jest posadzona w koszyczku z bambusa mojej roboty i ta ma wewnatrz grubą korę.
Jest to moja pierwsza neofinetia, w ten wlasnie sposob posadzona bo podobnie jak Ty zastanawialam sie jak ją uprawiać żeby nie zabic.
Doswiadczenie przyszlo z czasem.
Asiu dziekuje za odwiedziny, cos tam jeszcze mam w aparacie no i coś jeszcze niedlugo zakwitnie.
Kilka roslin jeszcze bedzie do pokazania.
Mam je już sporo lat ta shutenno jak ją kupiłam to miała jedną rozetkę, gdzieś w wątku są zdjecia porownawcze jak wygladała przy zakupie i po kilku latach.
Rozdzielac raczej nie bedę bo one rosną coś na styl phala z basal keiki do tego ta plątanina korzeni, szkoda mi uszkadzac roslinke.
Marta tak wszystkie neofinetie mają koszyczki, a w nich luźno wlożone spagnum bo muszą w zimie szybko przesychać.
dwie z nich wlasnie ta żołta i jeszcze jedna ktorej tu nie pokazuję jest posadzona na styl japonski czylu na odsroconym koszyczku.
Taki sposob sadzenia można znaleźć w necie.
Jedna jest posadzona w koszyczku z bambusa mojej roboty i ta ma wewnatrz grubą korę.
Jest to moja pierwsza neofinetia, w ten wlasnie sposob posadzona bo podobnie jak Ty zastanawialam sie jak ją uprawiać żeby nie zabic.
Doswiadczenie przyszlo z czasem.

Asiu dziekuje za odwiedziny, cos tam jeszcze mam w aparacie no i coś jeszcze niedlugo zakwitnie.
Kilka roslin jeszcze bedzie do pokazania.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Piękne kwiecie wydała Gunung Gading. 

- zabkamarta
Dziękuję Ci Kasiu za odpowiedź. Chyba właśnie wsadze ją w koszyczek z mchem. Myślę, że to najbezpieczniejsza opcja 

Nie dziwię Ci się, też bym chciała taki buszkasia74 pisze: Rozdzielac raczej nie bedę bo one rosną coś na styl phala z basal keiki do tego ta plątanina korzeni, szkoda mi uszkadzac roslinke.

A ile światła dostają Twoje neofinetie latem?
-
Latem sporo bo stoją na poludniowo-zachodniej wystawie, bezposrednio przy szybie.
-
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu Ty masz tyły w pokazywaniu a ja w oglądaniu (
) ale już nadrabiam
Nie byłabym sobą gdybym nie pochwaliła d.d. trantuanii victoria i farmerii szkoda że nie pokazałaś całego pędu bo to robiło wrażenie, bardzo fascynują mnie Twoje neofinetie wspaniale się z nimi porozumiewasz moja jak sama oceniłaś jeszcze młoda więc na kwiaty poczekam o ile dam radę doprowadzić do kwitnienia bo jak dla mnie to wyższa szkoła jazdy.
Cambrie tez ubijałam wszystkie, stronie od nich.
Czekam na c d

Nie byłabym sobą gdybym nie pochwaliła d.d. trantuanii victoria i farmerii szkoda że nie pokazałaś całego pędu bo to robiło wrażenie, bardzo fascynują mnie Twoje neofinetie wspaniale się z nimi porozumiewasz moja jak sama oceniłaś jeszcze młoda więc na kwiaty poczekam o ile dam radę doprowadzić do kwitnienia bo jak dla mnie to wyższa szkoła jazdy.
Cambrie tez ubijałam wszystkie, stronie od nich.
Czekam na c d

Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
- Asia7084
- 200p
- Od: 16 lut 2015, o 10:47
- Kontakt:
Kasiu łączę się w bólu nad cambriami
Twoja pięknie zakwitła i mam nadzieję że nie ostatni.
nie wiem od czego zacząć chwalić..
dendrobia trantuani i victoria reginae blue- piękne kwiatuszki!
No i oczywiście neofinetie -nie miałam jeszcze okazji spotkać się z nimi ale wyglądają u Ciebie naprawdę zjawiskowo.
Brawa dla Cattleyi -8 lat
gratuluję

nie wiem od czego zacząć chwalić..

No i oczywiście neofinetie -nie miałam jeszcze okazji spotkać się z nimi ale wyglądają u Ciebie naprawdę zjawiskowo.
Brawa dla Cattleyi -8 lat

- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Kasia, jeśli chodzi o cambrie to u mnie podobnie, jedna największa zakwitła i najlepiej rośnie. Po kwitnieniu wypuściła dwa psb, ale reszta rośnie jedynie w zielone i to też różnie z tym bywa. 
Najważniejsze, że z innymi się dogadujesz.

Najważniejsze, że z innymi się dogadujesz.

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta