Moje ukwiecone parapety cz. II
- zabkamarta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje ukwiecone parapety cz. II
Kurcze buszowałam u nich i widać nie było mi pisane
Również się cieszę, że ta wystawa się odbyła, mimo, że pełnej satysfakcji w moich koszyku nie wyniosłam ale tak jak Ty, coś wysyłkowo jeszcze dokupiłam i będę mieć w przyszłym tygodniu i to będzie dopełnienie tego co mi zabrakło
Ciekawe co tam kupiłaś
Również się cieszę, że ta wystawa się odbyła, mimo, że pełnej satysfakcji w moich koszyku nie wyniosłam ale tak jak Ty, coś wysyłkowo jeszcze dokupiłam i będę mieć w przyszłym tygodniu i to będzie dopełnienie tego co mi zabrakło
Ciekawe co tam kupiłaś
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziewczyny, jak Wy to robicie, że cały czas macie wolne miejsce i dalej wchodzą nowe roślinki. Chyba upychacie nogą, jak ja.
Przez storczyki nauczyłem się planowania przestrzennego.
Przez storczyki nauczyłem się planowania przestrzennego.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Jak Kasia upycha to nie wiem, to rzeczywiście może być problem, ale Marta ma przecież ogromne i wciąż pustawe orchidarium, gdzie jeszcze duuuuużo może zmieścić ;)norbert76 pisze:Dziewczyny, jak Wy to robicie, że cały czas macie wolne miejsce i dalej wchodzą nowe roślinki. Chyba upychacie nogą, jak ja.
- zabkamarta
Dokładnie Norbercie - planowanie przestrzenne jest kluczowe. Ja mam w głowie parę pomysłów i w razie potrzeby wciele je w życie
Kasiu, fajne Dendrobia kupiłaś Znając Twoje zielone łapki - długo nie będzie trzeba czekać na kwiaty.
Encyklia również bardzo ciekawa. Phalaenopsis Jungho Cherry, to również moje klimaty.
Psychopsisy są bardzo wdzięcznymi storczykami. Mój kwitł nieustannie prze 3.5 roku !
Ja również dzisiaj przesadziłam kilka storczyków. Między innymi wzięłam sie za tego co miał wełnowce.
Wymyty, wypsikany chemią i posadzony
Co do Twoich zakupów wysyłkowych, to uważam ze byłby "pusty kurs" gdybyś zamówiła same doniczki
Encyklia również bardzo ciekawa. Phalaenopsis Jungho Cherry, to również moje klimaty.
Psychopsisy są bardzo wdzięcznymi storczykami. Mój kwitł nieustannie prze 3.5 roku !
Ja również dzisiaj przesadziłam kilka storczyków. Między innymi wzięłam sie za tego co miał wełnowce.
Wymyty, wypsikany chemią i posadzony
Co do Twoich zakupów wysyłkowych, to uważam ze byłby "pusty kurs" gdybyś zamówiła same doniczki
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
He, he Norbercie a ja mam gumowe parapety
Asiu właśnie nie można pustych kursów robić, dlatego oprócz doniczek i podłoża kupiłam też coś zielonego.
Szczególnie że jedna z roślin to moje dawne chciejstwo
Asiu właśnie nie można pustych kursów robić, dlatego oprócz doniczek i podłoża kupiłam też coś zielonego.
Szczególnie że jedna z roślin to moje dawne chciejstwo
-
Niestety mam straszne tyły, w pokazywaniu tego co sie u mnie dzieje, lub działo, zdjecia są z końcowki kwietnia i z maja.
Na pierwszy ogień jakaś cambria, cieszę się ze jeszcze u mnie żyje, bo zbytnio nie umiem sobie tym gatunkiem zająć, a nawet tej udalo sie zakwitnąć co jest nie lada sukcesem dla mnie
Dendrobium trantuani jeszcze raz, w sumie mialo 7 kwiatków co bardzo mnie cieszy bo z roku na rok ma ich coraz więcej
Dendrobium farmerii
Dendrobium victoria reginae blue
Phalaenopsis nn
I moje ulubione neofinetie
Dendrobium rainbow dance
Cattleya skinerii mam ją od małej siewki, chyba z 8 lat już, w zeszłym roku zasuszyła malutką pochewkę, w tym wyprodukowała duzy i gruby przyrost ale też zasuszyła pochewkę, więc myślałam że z kwitnienia nici, jednak po przyjeżdzie z weekendu majowego, po obchodzie parapetów, wypatrzyłam dwa spore już pączki, które jednak otwarły się i tak, moje pierwsze kwitnienie rośliny. Kwiaty wciąż utrzymuja sie na roślinie a to uz miesiac upalów będzie. Roślinka godna polecenia.
Na koniec coś nie storczykowego, kwiatki hoi gunung gading
Miłego weekendu
Na pierwszy ogień jakaś cambria, cieszę się ze jeszcze u mnie żyje, bo zbytnio nie umiem sobie tym gatunkiem zająć, a nawet tej udalo sie zakwitnąć co jest nie lada sukcesem dla mnie
Dendrobium trantuani jeszcze raz, w sumie mialo 7 kwiatków co bardzo mnie cieszy bo z roku na rok ma ich coraz więcej
Dendrobium farmerii
Dendrobium victoria reginae blue
Phalaenopsis nn
Dendrobium rainbow dance
Cattleya skinerii mam ją od małej siewki, chyba z 8 lat już, w zeszłym roku zasuszyła malutką pochewkę, w tym wyprodukowała duzy i gruby przyrost ale też zasuszyła pochewkę, więc myślałam że z kwitnienia nici, jednak po przyjeżdzie z weekendu majowego, po obchodzie parapetów, wypatrzyłam dwa spore już pączki, które jednak otwarły się i tak, moje pierwsze kwitnienie rośliny. Kwiaty wciąż utrzymuja sie na roślinie a to uz miesiac upalów będzie. Roślinka godna polecenia.
Na koniec coś nie storczykowego, kwiatki hoi gunung gading
Miłego weekendu
Cudowne Te dwie pierwsze to Kibana i Shutennou? Rany jakie wielkie krzaczorki, podziwiam za zdolności. Gdybyś kiedyś chciała odłączyć rozetkę i sprzedać, to ja bardzo chętnie, masz cudowne egzemplarzekasia74 pisze:
Czy neofinetie mają jakieś podłoże w tych koszykach?
- zabkamarta
oj nadrabiasz ładnie
Pochwalę Dendrobium victoria reginae blue za piękne kolorki w mój gust też D. farmerii.
Zdradź mi tajemnice. Twoje piękne Neofinetie, widzę, że są w koszyczkach. A jakie podłoże tam jest ? Jak je uprawiasz, podlewasz ? Bo ja swoją Neofinetie kupiłam w luźnym mchu i dużymi kawałkami kory i tak stoi, bo się drapię po głowie co z tym teraz zrobić...
Pochwalę Dendrobium victoria reginae blue za piękne kolorki w mój gust też D. farmerii.
Zdradź mi tajemnice. Twoje piękne Neofinetie, widzę, że są w koszyczkach. A jakie podłoże tam jest ? Jak je uprawiasz, podlewasz ? Bo ja swoją Neofinetie kupiłam w luźnym mchu i dużymi kawałkami kory i tak stoi, bo się drapię po głowie co z tym teraz zrobić...
Kasiu, wszystkie kwitnienia podziwiam u Ciebie
Zarówno Dendrobia, jak też Neofinetie z tą burzą kwiatuszków, wypielęgnowana i wychuchana od maleńkości
Cattleya skinerii, falenopsis hybrydka i wisienka na torcie (niestorczykowa) - urocze kwiatuszki Hoyi
Świetnie się dla nas składa, że masz "TYŁY". To oznacza, że będzie niedługo CIĄG DALSZY
Zarówno Dendrobia, jak też Neofinetie z tą burzą kwiatuszków, wypielęgnowana i wychuchana od maleńkości
Cattleya skinerii, falenopsis hybrydka i wisienka na torcie (niestorczykowa) - urocze kwiatuszki Hoyi
Świetnie się dla nas składa, że masz "TYŁY". To oznacza, że będzie niedługo CIĄG DALSZY
Pozdrawiam, Joanna
-
Luisa ta żołta to hwanghwa a różowa to rzeczywiście shutennou.
Mam je już sporo lat ta shutenno jak ją kupiłam to miała jedną rozetkę, gdzieś w wątku są zdjecia porownawcze jak wygladała przy zakupie i po kilku latach.
Rozdzielac raczej nie bedę bo one rosną coś na styl phala z basal keiki do tego ta plątanina korzeni, szkoda mi uszkadzac roslinke.
Marta tak wszystkie neofinetie mają koszyczki, a w nich luźno wlożone spagnum bo muszą w zimie szybko przesychać.
dwie z nich wlasnie ta żołta i jeszcze jedna ktorej tu nie pokazuję jest posadzona na styl japonski czylu na odsroconym koszyczku.
Taki sposob sadzenia można znaleźć w necie.
Jedna jest posadzona w koszyczku z bambusa mojej roboty i ta ma wewnatrz grubą korę.
Jest to moja pierwsza neofinetia, w ten wlasnie sposob posadzona bo podobnie jak Ty zastanawialam sie jak ją uprawiać żeby nie zabic.
Doswiadczenie przyszlo z czasem.
Asiu dziekuje za odwiedziny, cos tam jeszcze mam w aparacie no i coś jeszcze niedlugo zakwitnie.
Kilka roslin jeszcze bedzie do pokazania.
Mam je już sporo lat ta shutenno jak ją kupiłam to miała jedną rozetkę, gdzieś w wątku są zdjecia porownawcze jak wygladała przy zakupie i po kilku latach.
Rozdzielac raczej nie bedę bo one rosną coś na styl phala z basal keiki do tego ta plątanina korzeni, szkoda mi uszkadzac roslinke.
Marta tak wszystkie neofinetie mają koszyczki, a w nich luźno wlożone spagnum bo muszą w zimie szybko przesychać.
dwie z nich wlasnie ta żołta i jeszcze jedna ktorej tu nie pokazuję jest posadzona na styl japonski czylu na odsroconym koszyczku.
Taki sposob sadzenia można znaleźć w necie.
Jedna jest posadzona w koszyczku z bambusa mojej roboty i ta ma wewnatrz grubą korę.
Jest to moja pierwsza neofinetia, w ten wlasnie sposob posadzona bo podobnie jak Ty zastanawialam sie jak ją uprawiać żeby nie zabic.
Doswiadczenie przyszlo z czasem.
Asiu dziekuje za odwiedziny, cos tam jeszcze mam w aparacie no i coś jeszcze niedlugo zakwitnie.
Kilka roslin jeszcze bedzie do pokazania.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Piękne kwiecie wydała Gunung Gading.
- zabkamarta
Dziękuję Ci Kasiu za odpowiedź. Chyba właśnie wsadze ją w koszyczek z mchem. Myślę, że to najbezpieczniejsza opcja