Ogród w dolinie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród w dolinie

Post »

Raz mi się wysiał taki jesienny krokus albo nornica przeciągnęła cebulkę 4 m dalej. Niestety, potem już się nie pojawił, pewnie liście za wcześnie zostały skoszone :?
Dalie śliczne, pewnie będę sadzić u siebie, bo na razie dobrze się spisują. Oby tylko pierwsze przymrozki nie przyszły za wcześnie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miłko (takasobie)! Na szczeście jeśli nawet wyrośnie nie to, co kupiłam, to jaka na razie - niespodzianki mi się podobają i na pewno nie wylądują na kompost. Lubię lekkie szaleństwo w ogrodzie i nie mam ścisłych reguł - np. biała rabata i koniec. I Ty nie wyrzucaj. Ktoś na pewno weźmie :D Napisz w wątku i na pewno znajdą się chętni. Staram się robić i zdjęcia poglądowe, szczególnie jak zrobię coś nowego... To takie fajne, że ma się nie tylko wewnętrzną satysfakcję i jeszcze inni Cię docenią, pochwalą! Dziękuję ;:167
Light! Witaj nowy, tajemniczy gościu :wit Zimowity posadziłam w zeszłym roku - raptem 2 cebule. Na wiosnę przypatrywałam się, cóż to za liście wyrosły i nie mogłam dojść, co zacz i co ja takiego znowu tu posadziłam. A nie tylko z jednej cebuli wychodzi kilka kwiatów, ale także moje zdążyły się namnożyć. Wiem, bo pare razy w ciągu sezonu udało mi się je przypadkiem ;:224 wykopać i już myślałam, że przez to nic z nich nie będzie, a tu taka niespodzinka ;:138 Dzięki za komplement :)
Ewo(ewamaj66)! Podobno nornice potrafią nie tylko skonsumować, ale i przenieść cebulę. Znam także takiego psa... Na szczęście u mnie wspomniane gryzonie w tych okolicach, co rosną cebulowe nie mają żadnych szans - nie przebiją się przez te kamienie :;230 A i jestrzębie krążą regularnie nad domem, więc wyniosły się w te pędy. No i faktycznie liście trzeba przetrzymać aż zaschną, bo inaczej cebulka nie nabierze sił witalnych :D Dalie to pomysł tegoroczny, by na szybko zapełnić nowopowstałą rabatę. I przyznam, jestem z nich bardzo zadowolona. Co prawda niektóre wyrosły ;:224 większe niż w opisie, ale czym byłoby życie bez odrobiny szaleństwa.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jestem ciekawa Aniu czy zakwitnie Ci ten zimowit biało-różowy.Ja kupiłam w ubiegłym roku białego zakwitł jesienią ale po zimie niestety nie wylazł.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu! Jak tylko zakwitnie, to wstawię zdjęcia. Tego możesz być pewna :;230 Na razie chodzę i wypatruję, bo także jestem strasznie ciekawa. Podobnie jest z jesiennymi krokusami... Jestem dobrej myśli :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Aniu, ale piękne te poidełka, moje - żeliwne nie ma takiego uroku. Kamień jest wdzięczniejszym dekorem ;:108
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, tak na prawdę to nie jest kamień tylko jakieś tworzywo, ale wygląda naturalnie. W przeciwnym razie, bym ich nie kupiła...
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Aniu napracowałaś się solidnie by stworzyć taki ogród, piękne rośliny, zadbane, życzę powodzenia w realizacji dalszych planów,
nie znalazłam fotki gruszki japońskiej, może przeoczyłam?
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zwkwiat! Witaj u mnie :wit Głównie pokazuję tę część ogrodu, którą można nazwać ozdobną. Niektóre krzaki owocowe są już na tyle zadomowione i rozrośnięte, że postanowiłam je pokazać. Niestety grusza japońska, jak i inne drzewa owocowe nie mają swoich portretów. Szczególnie w jej przypadku nie ma czego pokazywać. Dałam jej szansę do wiosny, a jak nie - to kupię kolejny egzemplarz... Lubię dość nietypowe drzewa i krzewy, np. mam świdośliwę lamarcką, która na pewno się przyjęła i śliwę wiśniową 'Hollywood', co do której też mam wątpliwości. Rośnie u mnie morwa czarna. Wszystkie drzewa są jednak malutkie i jeszcze nie owocują :D Doczekam się jednak kiedyś (a przynajmniej mam taką nadzieję) takich zbiorów, jak Ty!
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Wygląda bardzo prawdziwie ;:oj
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W realu, Aniu, także ;:138
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Zimowity... Taaa... Moich coś nie widzę. Pozazdrościć. Passiflory też piękne. I to, co nie jest piękne, to fakt, że teraz na forum będę miał czas wyłącznie w weekendy... Ajajaj...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Aniu pierwszy raz widzę tak silnie wybarwioną daturę-jest sliczna. Zdradz gdzie kupiłas poidełka :)
Ogród coraz pełniejszy. Tez latam i szukam miejsca na kupione kwiaty tydzień po posadzeniu wolałabym miejsce zmienić... i tak zawsze sa watpliwości czy dobre miejsce wybrałam :wink:
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Deszczowa Avalon pozwala. Cudna. Mam chrapkę na zimowity, a jeszcze nie mam ich w ogrodzie.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj powitał mnie deszcz, a dziś od świtu słonko radośnie świeci i wygląda na to, że będzie piękny dzień. Gdyby tylko nie ten wszechogarniający leń ;:oj Może kolory trochę mnie ożywią, a i Wam zrobię przyjemność w ten niedzielny poranek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miałam wielki problem, by uchwycić tego pajaczka, bo nie siedział spokojnie na pajęczynie, tylko szalał po nie niej, co rusz spuszczając się na swej nici i podciągając na zmianę. Wyglądało jakby miał nerwice :;230

Obrazek

A na koniec kłosy rozplenicy japońskiej Piórkówki ;:167

Obrazek

Obrazek

Loki! Jak już pisałam, sama byłam zaskoczona, że zimowity wyszły. Po tym, jak parę razy wykopałam je sadząc inne rośliny właściwie nie robiłam sobie nadziei. A Twoje jeszcze mogą wyjść, bo nie wiem, czy u Ciebie nie jest ciepliej. U nas ostatnio teperatury w ciągu dnia nie przekraczały 16 stopni, a w nocy zwykle było koło 5 stopni. Passiflofa jak na razie (odpukać) rośnie sobie bezproblemowo i kwitnie. Mam tylko nadzieję, że przetrwa zimowanie w domu. Co do czasu, to może masz go mało, ale studiować mikrobiologię w Instytucie Pasteura, który jak wiadomo głównie zajmuję się właśnie mikrobiologią, a przy tym immunologią, zwalczaniem chorób zakaźnych oraz produkcją szczepionek i surowic - marzenie.
Ewo (ewa w)! Faktycznie ta fioletowa datura ma intensywny kolor, ale i kształt kwiatów jest fascynujący. Do tego ten zapach... Dość często zdarza się, że kupuję coś impulsywnie, bo po prostu mi się podoba. Ale jak już znajdę miejsce a owe zakupy, to rzadko go zmieniam. Odnośnie poidełka - pw :wit
Aniu (asta6265)! Avalon jest na prawdę przepiękna. Nie tylko w deszczu. Teraz nie wiem, jak mogłam się wahać, czy ją kupić ( a mam cztery krzeczki ;:138 ). Jeśli nie masz zimowitów, to posadź jeszcze teraz. O tej porze nie ma za wiele kwitnących małych kwiatów. Polecam Ci także jesiennie krokusy :wit
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Również komplementuję poidełka!
A ja czekam na moje zimowity...i boję się, że się nie doczekam :( Przesadziłam je w tym roku, bo były w fatalnym miejscu...ale kwitły cudnie, a teraz?
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”