Pierwsze koty za płoty V

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pierwsze koty za płoty V

Post »

Witaj Iwonko odwiedzając portal trafiłam do Ciebie, pospacerowałam po działce i jestem zachwycona kolekcją Twojej roślinności ;:oj Co jedna to ładniejsza ;:108 i widać,że bardzo zadbane. A zdjęcia ich są przepiękne ;:138
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Iwonko !
Zaglądam i podziwiam przepiękne scenerię zimową w twoim ogrodzie ;:63 ;:63
Pięknie puszysto i w końcu tak jak trzeba - zimowo ;:333
pozdrawiam cieplutko ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

W środę, tak jak już wspominałam, pojechałam z eMem na działkę. Dzień jest już zauważalnie dłuższy, dlatego udało nam się jeszcze zdążyć tam zajechać przed zapadnięciem zmroku. Nie było aż tak bajkowo jak się spodziewałam, bo w ciągu dnia niestety sporo śniegu opadło z gałęzi, ale i tak udało mi się zrobić kilka zdjęć. EMowi wskazałam paluszkiem, które roślinki trzeba okryć, a sama zajęłam się przyjemniejszym zajęciem. Musiałam się uwijać, bo jednak z każdą chwilą robiło się coraz ciemniej. EM wyrobił się dużo szybciej niż ja, a potem trząsł się jak barani ogon z zimna, twierdząc, że "może i ja wyrobiłam się w piętnaście minut, ale on stał na mrozie przynajmniej pół godziny" :;230

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj też był bardzo przyjemny dzień. Zupełnie niespodzianie napadało śniegu. Pięknie to wyglądało, płatki były grube i padało ich tyle, że na dobrą godzinę przysłoniły świat. A potem, jeszcze bardziej niespodzianie wyjrzało słońce i wtedy już naprawdę zrobiła się bajkowa sceneriaObrazek Oczywiście musiałam to wykorzystać i poszłam na długi spacer. Zdjęć co prawda zrobiłam tylko kilka, a i to tylko dlatego, że na rzece spotkałam nieczęstego tutaj gościa. Akurat na zdjęciach słońca nie widać, ale możecie mi wierzyć, było naprawdę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kasiu, to Twoja rehabilitacja troszkę przyjemniejsza niż moja, bo na mnie siódme poty występują przy ćwiczeniachObrazek
Kiszonki wyjątkowo nam posmakowały, codziennie coś sobie wyciągamy smakowitego do schrupania.
Dzisiaj znowu dosypało śniegu. Sypało co prawda tylko przez godzinkę, ale za to takimi grubymi, gęstymi płatkami, że znowu kilka centymetrów przybyło. W niedzielę jedziemy z eMem do lasu, tam na pewno będzie jeszcze piękniej niż w mieście.

Obrazek

Obrazek

Dorotko, może on i zaniemógł, ale jak widać już się wspomógł procentamiObrazek Niestety komuś musiał bardzo przeszkadzać, bo dzisiaj już go na spacerze nie spotkałam.
Powiem Ci, że sama się cieszę ze śniegu, mimo iż tak ogólnie to za nim nie przepadam. Takiej zimy jednak nie widziałam już chyba z kilka lat, a na dodatek ostatnio było tak mokro, zgniło i ponuro, że z przyjemnością przyjęłam zmianę widoków ;:215
Kapusty kiszonej tak często nie jadam, chociaż bardzo ją lubię, ale za to teraz kiszonki są na co dzień w naszym menuObrazek

Obrazek

Obrazek

Wandziu, też bardzo mi przypadł do gustu Śniegowy Ludzik, niestety ktoś miał odmienne zdanie i zniszczył zimową atrakcjęObrazek A szkoda, bo wiele osób się przy nim zatrzymywało i robiło zdjęcia.
Zima w mieście bardzo szybko traci na atrakcyjności, ale jak na razie spaceruję tylko po parku. Do miasta zupełnie się nie wybieram, bo i nie mam po co, a w parkach czy lasach jest naprawdę pięknie.

Obrazek

Obrazek

Halinko, rzeczywiście dawno takiej zimy nie byłoObrazek A jeszcze mrozy mają się jakieś trafić, to będzie zima jak z naszego dzieciństwa. Jak na razie o Bestii ze wschodu nie ma nawet co wspominać, ale być może w niedzielę i do nas dotrze. Dzisiaj było zaledwie minus pięć, do tego zupełnie bezwietrznie. Taką zimę to nawet ja lubięObrazek

Obrazek

Obrazek

Bożenko, takie słowa, to miód na moje ;:167 Cieszę się, że Ci się podoba ;:196 Zapewniam Cię jednak, że to tylko na zdjęciach tak wygląda, wiadomo, że zapuszczonych miejsc raczej staram się nie pokazywać, ale co do roślin, to tutaj muszę się z Tobą zgodzić. Lubię wszystkie swoje kwiatuchy, zresztą nie ma w tym nic dziwnego, w końcu wszyscy staramy się otaczać pięknymi roślinami. A jeszcze jak ktoś to zauważy, to robią się jeszcze ładniejszeObrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu, dopiero dzisiejsze zdjęcia są z działki, te wcześniejsze były z parku ;:108 Zima nareszcie nam dogodziła, znowu pojawiło się więcej ludzi na spacerach, a na osiedlowych górkach zaroiło się od dzieci zjeżdżających na sankach. W parku śnieg dłużej utrzymuje się taki czyściutki i puchaty, świat od razu pojaśniał i zrobił się milszy dla oka.

Obrazek

Obrazek

Tak sobie teraz pomyślałam, że tegoroczna zima podoba mi się bardziej niż zazwyczaj, z tego prostego powodu, że nie muszę chodzić do pracy. Gdybym musiała pieszo pokonywać nieodśnieżone odcinki, brodzić w śniegu i chwiać się na oblodzonych chodnikach, to od razu mniej by mi się to wszystko podobało. W tym roku zima naprawdę mnie cieszy ;:oj

Miłego popołudnia ;:196
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Mnie też podoba się ta zima, chociaż u mnie dziś było -12, a i tak spacer udany. Zdjęcia, jak zawsze majstersztyk.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Piękne zimowe scenerie, zdjęcia przekonują aby jesienią nie obcinać przekwitłych bylin.
Dawno takiej fajnej zimy nie było, dzisiejsza noc zapowiada nadchodzące mrozy, termometr już pokazuje -5st do rana się zmieni.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Iwonko, przepiękne zimowe zdjęcia! ;:138 ;:138 ;:138
Jak miło czytać, że korzystasz z możliwości wyprawy na swoją ukochaną działeczkę! ;:215
Mnie nic teraz z domu nie wygoni. Ostatnią wizytę na działce przypłaciłam katarem, a M codziennie teraz musi, więc na jego barki złożyłam opatulenie tych roślinek, które potraktowałam po macoszemu. Dzisiaj dokończył dzieła i wydaje mi się, że przynajmniej większość podopiecznych przeżyje te dwucyfrowe mrozy. A jeśli coś wypadnie, to będą inne. ;:306
Dzisiaj popełniłam pierwsze wysiewy i od jutra już będę miała co podglądać. A zasiałam bratki i pelargonie. No bo tylko bratki to trochę jakby za mało. Korciło mnie, żeby jeszcze co zasiać, ale dałam sobie po łapach i na tym zakończyłam. ;:7

Trzymajcie się cieplutko i zdrowiutko. ;:3 ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iwonko cudowne zimowe zdjęcia ;:215 Po wczorajszej Twojej sesji doszłam do wniosku, że nie będę więcej ścinać jesienią hortensji, jeżówek czy innych bylinek. Warto je zatrzymać do wiosny, aby zimą oglądać tak piękne widok, chociażby przez chwilę.
U mnie śniegu nie ma tak dużo, ale może wystarczy aby ochronić rośliny przed mrozem, dzisiaj o 5 rano -14 :D ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Zima piękna u Ciebie i w ogóle.U nas w tej chwili sypie gęsty śnieg.Dawno takiej nie mieliśmy .Ludzie już zapomnieli i lekki mrozik przeraża.
Fajnie,że dobrze się czujesz po szczepieniu.Ja będę się próbowała zapisać,ale to co słyszałam wczoraj w telewizji nie napawa optymizmem. ;:185
Miłego dnia. ;:138
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anido, u mnie w takim razie zima znacznie łagodniejsza i aż tak nie pokazuje pazurków. Tylko w nocy spadło do -10, a w dzień było -2. Do tego wszystkiego zupełnie było bezwietrznie i dzięki temu zarówno wczoraj, jak i dzisiaj pogoda była bardzo przyjemna. Dzisiaj wyciągnęłam syna na spacer, bo przez to zdalne nauczanie tylko siedzi przed komputerem. Sama się dziwię, że dopiero teraz na to wpadłam. Ale już będę miała na niego oko i w każdy wtoreczek (tego dnia nie ma zajęć) wyciągnę go na łono natury :heja
Za ten "majstersztyk"Obrazek

Obrazek

Dorotko, czasami mi się zdarzy część badyli wyciąć, ale generalnie tego nie robię. Raz- bo późną jesienią rzadko jestem na działce, dwa- pozbawiłabym ptaki stołówki i najważniejsze trzy- gdzie ja bym je wszystkie podziała, skoro mam tylko jeden kompostownik? Zielone rośliny zajmują mnóstwo miejsca, a na wiosnę, kiedy większość jest już sucha, to albo spalę w kominku, albo eM wywiezie i po kłopocie.
W tym roku, po raz pierwszy od bardzo dawna, zachwycam się zimą. Śnieg w parku, czy też lesie wygląda zupełnie inaczej niż w mieście. Dopiero tutaj dostrzegam, że zima też może być piękna. Dzisiaj z Filipem brodziliśmy w głębokim śnieguObrazek, odgadywaliśmy ślady zwierząt i obserwowaliśmy różne pływające ptaki. Były nie tylko kaczki, ale również łyski i kurki wodne. Wcześniej aż tyle ich nie było, gdzieś się pochowały, a wraz ze śniegiem pokazało się ich bardzo dużoObrazek

Obrazek

Lucynko, wyprawy na działkę, to takie "chwilówki". Teraz byliśmy też tylko na chwilkę, ale dłużej i tak nie ma tam co siedzieć. Zrobiliśmy, co było do zrobienia i wróciliśmy do domu. Zimą lubię czasami tam zajrzeć, szczególnie jak jest śniegObrazek W białej szacie wszystko wygląda zupełnie inaczej. Wszystko jest przykryte grubą warstwą śniegu, to mam nadzieję, że nawet wrażliwce przeżyją, a jak nie, to mam takie samo podejście jak i Ty. Będą następneObrazek
Szybciutka jesteś z wysiewami, ja czekam na ostatni tydzień stycznia i wysieję heliotropy, zresztą z Twoich nasionek ;:196 Mam nadzieję, że będę miała lepsze osiągnięcia niż w ubiegłym roku, bo wtedy niestety nie doczekałam się ani jednej sadzonki. Wszystkie musiałam kupić.
Biedna Ty, tak lubisz zimę, a dane Ci ją oglądać tylko z wysokości dziewiątego piętra. Pogoń szybciutko choróbsko, żebyś mogła korzystać z jej urokówObrazek

Obrazek

Halinko, a cóżeś Ty robiła o piątej rano, zamiast smacznie spaćObrazek?
Zazwyczaj zostawiam bałagan na działce i sprzątam dopiero wiosną. Jak nie ma śniegu, to wygląda to byle jak, ale jak wszystko przykryje się białym puchem, to jest pięknieObrazek Dzisiaj śniegu znowu dopadało, jest już w czym brodzić. Utrzymuje się niewielki mrozek, to śnieg nie chce się trzymać gałęzi, ale jest jeszcze na nich resztka tego, który spadł we wtorek. Wtedy było na plusie, to sporo się go przykleiło i część jeszcze otula krzewy i drzewa.

Obrazek

Danusiu, już nie pamiętam kiedy było aż tyle śniegu, co teraz. Jest bielusieńko, cały czas na minusie, nic się nie topi, nie chlapie. Cieszmy się zimą póki jest, bo już w następnym tygodniu ma być sporo na plusie, to wszystko popłynie do rzeki. A zanim popłynie, to będziemy w tym taplać, bo śniegu jest zbyt dużo, żeby miało to potrwać chwilę.
Zarówno moi, jak i eMa rodzice w piątek bez problemu zapisali się na szczepienie. Na pewno i Tobie się uda ;:108

Obrazek

Dawno nie pokazywałam naszego zwierzyńca. Jaszczurka co prawda pokazuje się obecnie co kilka dni, chyba czuje, że na zewnątrz panują mrozy, chociaż u niej w terrarium ciągle trwają tropiki. Za to ślimakom jest wszystko jedno, jaka jest pora roku. Obecnie mamy dwa osobniki, Magda na przechowanie przywiozła nam swojego. U niej coś mu nie pasuje. Na szczęście te gatunki nie krzyżują się ze sobą, to nie grozi im przychówek ;:306

Obrazek

Obrazek

Dobranoc ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jednak Bestyjka pokazała pazurki ;:202 Dzisiaj rano na termometrze było -18 stopni,a w momencie kiedy pojechaliśmy do lasu -16. Za to dzień był bardzo słoneczny i zupełnie nie było czuć, że jest aż tak zimno.

Zima w lesie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
No i czyż nie jest zima piękna ?
No cudna w twoim wydaniu Iwonko ;:215
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Zima ma swój urok jak każda pora roku, a na Twoich fotografiach wygląda fantastycznie Iwonko ;:138 ;:138
U mnie aż tak nie spadła temperatura, w nocy było -10, cały dzień -6, a teraz już jest -9, ja jutro rankiem do pracy oj zimnica pewnie będzie ;:oj
Podziwiam te Wasze domowe zwierzątka, takie inne :D
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Iwonko, u Ciebie zima, jak za dawnych dobrych lat.Temperatura 2 x wyższa niż u nas, oczywiście na minusie.
Cieszy mnie, że to się dzieje w styczniu .Może wrócą czasy, gdy rozpoczynało się sezon w ogrodzie 20 marca - wysiewami i nasadzeniami ;:88
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ławeczkowy ktoś po prostu się doczekał zimy i poszedł na spacer. No chyba, że do sklepu po .. ;:172
Świetna ta fotka. ;:215
Iwonko - zima jest teraz na prawdę zimowa. Taka jak sprzed laty. Jest pięknie!
Też się nie martwię o rośliny skoro mają tyle śniegowego puchu na sobie.
U mnie w nocy było ok minus 15 stopni, ale jutro już ma być na plusie.
Posyłam Ci piękne zimowe słoneczko i moc pozdrowień ;:168
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Pozazdrościć tak udanego spaceru w tak bajkowej scenerii! ;:215
Więcej takich spacerów i miłych oku fotorelacji Iwonko! ;:196

:wit