Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Post »

Te, które ja widuję mają liście całe zielone ;:108
Marysiu, jak będziesz widziała słoneczko, szepnij mu słówko, żeby i u mnie poświeciło ;:180 Chociaż raz w tygodniu.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

O! To będę wypatrywać listonosza bądź awizo, :roll: bo takiej "paczuszki" nie dostarcza pod drzwi mieszkania.
Pocztę mam bliziutko, wystarczy przejść przez jezdnię i dwa kroki za. :tan
Dziękuję, Marysiu. ;:196 Trzymam się wiatru z całych sił. Trzymaj się i Ty. ;:167
To już po pełni, a pogoda póki co bez zmian. ;:222 Może jutro słońce wyjdzie i dłużej poświeci... Może. ;:218
Faktycznie piękny był ten ciemiernik! ;:63 Daj mu szansę, by mógł wrócić do dawnej wspaniałości. ;:303

Dobrej, zdrowej nocy i takiegoż dnia, Maryś. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Iwonko na pewno poproszę żeby słońce poturlało się do Ciebie, tym bardziej jak wątpisz że go w ogóle nie ma :;230

Lucynko jedno co! to nie jest ciężka ;:306
Trzymamy się i się nie damy kochana!
Ciemiernikowi dam czas, żeby znowu wszyscy się nim zachwycali ;:306 a w paru miejscach rosną różne siewki takie co mnie się wysiały i takie co dostałam od innych więc kto wie jakie cuda zakwitną za parę lat ;:215
Dobrej nocy i ładnej pogody w następnym tygodniu ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu !! cieszę się że zdrówka wraca - od razu da się odczuć że jest lepiej ;:333
Leocysterii jeszcze nie odkrywaj , ja nawet do niej nie zaglądałam ale na pewno przeżyją a jak nie to od korzenia szybciutko wypuści , tak miałom w ubiegłym roku , tylko trochę później zakwitła . Na lepiężnika się piszę jak tylko możesz go podzielić :D
Podpórki ładne ale to pod małe krzaczki - trzeba szukać solidniejszych .
Dobrej nocy i miłego , słonecznego tygodnia życzę ;:196
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu :D ;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiuwiesz, że w większości ogrodnik (ogrodniczka) reaguje na rośliny - jak sroka na błyskotki :;230 , ale po pierwsze na wiosnę w kieszeni to już tylko podszewka ;:306, a ja jeszcze nie mam nic na wymianę, bo jestem na początku drogi ;:173 ... szkoda, że koło mnie nie ma jakichś działek, gdzie ludziska wyrzucają niechciane rośliny :wink: byłabym pierwszym zbieraczem :oops:
Dzisiaj znowu pochmurno na szczęście mój foliak się sprawdza ;:333 Ciesze sie że zauwazasz pozytywne zmiany w samopoczuciu ;:168 ... tak trzymaj ;:215
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!
I znowu trochę prac wykonałam...wykopałam chmiel i poszedł w pole, a w jego miejsce przesunęłam grządkę z wrzosami. Panowie od daszku nad gankiem źle coś zmajstrowali i woda lała się na wrzosy opryskując ścianę torfem. Przesadziłam powojnika bo rósł tam gdzie Loli będą powiększać wybieg. Przycięłam winogrona mad tarasem. Niestety drwale nie przyszli do pozostałym modrzewi i nie mogłam obsadzić miejsca ale przesadziłam trzy jeżyny i będą teraz rosły w słońcu i zrobiłam dwie sadzonki. Oskubałam połowę patyków miskantowych i ciągle wycinam i robię porządki :D na koniec zrobiłam parę zdjęć, które zaraz pokażę :D

Tereniu Laycesterii nie odkrywam i pielęgnuję młode siewki, ale strasznie powoli rosną :wink:
Lepiężnika zapisz proszę ;:180 Podpórki wsadziłam na razie przy młodych powojnikach (mam nadzieję, że wyjdą po zimie ;:306 ), ale podejrzewam że będą chodzić po ogrodzie. Niestety potrzebuję kilka mocnych podpór do róż wysokich, bo są z mocnymi kolcami więc podwiązywanie sprawia mi kłopot ;:223 Niezbędny jest spawacz :wink:
Dziękuję po prochach śpię jak kamień (nigdy dotąd nie brałam) słoneczka niestety ani ani , ale przy 6 st dało się pracować więc nie było źle! Tobie życzę spokojnej nocy i pogodnego jutrzejszego dnia ;:196

Małgosiu lepiężnika posadź w rogu ogrodu i wtedy jest bardzo dekoracyjny, a nie zasłania i nie przeszkadza
;:196

Ewuniu każdy z nas to brał, na początku wszystko by się chciało, a ile razy chciałam dwa razy to samo :;230 Potem zaczynamy myśleć planować przesadzać dojdziesz i do tego ;:333 O wymianie nie myśl, wiesz zawsze każdemu powtarzam kiedyś rośliny się rozrosną i poratujesz jakiegoś początkującego ogrodnika ;:168 i tym sposobem łańcuszek forumowy trwa!!!
Ty w swoim foliaczku, a ja w swoim wstawiłam już karczochy i lewkonie i jak na razie dają radę. Raniutko je odkrywam, a jak zamykam kurnik okrywam je na dobranoc ;:306 I tak do kwietnia, a od kwietnia rusza machina wysiewu! Miło że zauważyłaś poprawę nastroju... Ty wiesz o co chodzi, dziękuję ;:196

Byłam dzisiaj na targu i zrobiłam parę zakupów od pewnego zarośniętego smętnego pana ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i taki cudny rozmaryn, jak z nim wędrowałam przez targ to kilka osób zaczepiało mnie gdzie i za ile go kupiłam...a ja kupiłam ostatni ;:oj

Obrazek

Teraz parę fotek z ogrodu

Przeniesione wrzosy, które mam nadzieję będą tak samo ładnie rosły jak do tej pory. Obsypane zrębkami modrzewiowymi!

Obrazek

Obrazek

pierwsze!
Obrazek

inne ciemierniki w pączkach

Obrazek

ładnie wygląda o tej porze łubin, ale nie wiem czy go nie przenieść bo potem jest z niego przetłaczający krzaczor. ;:306
Obrazek

niektóre żonkile mają już pączki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru!
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rozmaryn piękny. Ja swój ususzyłam niechcący powiedzmy... i teraz jest jako suszek na balkonie. Taka dekoracja :).
Jak robisz sadzonki jeżyn? Przydało by mi się zrobić chociaż dwie, bo muszę wykopać Merton Thornless, która się zrobiła kolczasta i jeszcze jedną mam jakąś nieudaną, słabo rośnie i owoce malutkie (Black Satin). Za to Tripple Crown super sobie radzi, z niej zrobiłabym sadzonki.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Pan może i był smętny, ale za to jakie piękne miał pierwiosnki :heja Jakieś takie cieniowane w kolorze, albo może podpalane? Jakie by nie były, to mi spodobały się bardzo ;:108 Wiosna już u Ciebie się zadomowiła na dobre, co chwilę jakiś nowy kwiatuszek zakwita ;:63
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, niech ten pan będzie sobie smętny i zarośnięty, ale kwiatuchy eleganckie Ci sprzedał. ;:138 ;:138
Rozmaryn niesamowicie wyrośnięty, taki zieloniutki, żywiutki. No cudo prawdziwe! ;:215
Nic dziwnego, że ludziska się dziwowali. :tan

Twój ogród już zaczyna żyć prawie wiosennie. ;:333 W przeciwieństwie do mojego, który ciągle jeszcze ;:19
Gdybyś widziała mnie dzisiaj na działce prawie na czworakach poszukującej choć ociupiny nowych oznak wiosny....
No dobra. Sąsiad od gołębi widział i nie omieszkał spytać: "A czego to sąsiadka tak szukasz?"
Co miałam mu powiedzieć? :?: Prawdę? :?: Nie zrozumiałby. ;:204 Dla jego wiadomości szukałam zegarka, który gdzieś mi spadł z ręki. ;:306 ;:306

Samopoczucie u Ciebie, jak się domyślam, idzie ku lepszemu, to niech dalej tak idzie. :tan Zdrówka. ;:196 ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Asiu wykopałam starą jeżynę i okazało się, że każdy odrost to oddzielna roślina. Trzy wsadziłam a dwie poszły do doniczek. Jedną możesz dostać, bo jedną obiecałam Darii. Mam jeżynę bezkolcową, która odrosty ma kolczaste i za nic nie mogę zrobić sadzonki a córka bardzo by chciała...i po latach dowiedziałam się w angielskim programie, że trzeba włożyć w doniczkę pęd ...wierzchołkiem w dół. No i czekam czy to się sprawdzi ;:306
Asiu rozmaryn Ci zmarzł, bo jeden też mam taki ;:306

Iwonko pierwiosnki jeszcze się nie rozwinęły więc chyba urodę dopiero pokażą! Co prawda pan zapewniał że przezimują w gruncie, ale ja mam wątpliwości. Za to te brateczki to moje ulubione więc muszę posadzić do większej donicy i będą ;:167

Lucynko ja nawet specjalnie u tego pana kupiłam, bo nie zachęcał wyglądem , nie namawiał...więc niech zarobi ;:306 Rozmaryn ma bardzo zdrowy wygląd, a my bardzo lubimy pieczone ziemniaki z rozmarynem i oliwą, nie mówić już o focacii ;:215 Coś tam kochana widać, na czworaka za zegarkiem nie muszę chodzić ale grządka specjalna wiosenna milczy ;:174
Dziękuję ! tak jest trochę lepiej chociaż pomalutku, żeby nie przegiąć ;:168
I Tobie życzę dobrego samopoczucia i spokojnego wieczoru ;:196 Zdrówka dla Was ;:4
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, a może kępę łubinu podziel i wtedy krzaczory bedą dwa, albo trzy nawet i ładnie będzie kwitł.
Brateczki w kolorze blue ;:333
Dziękuję, już mam dla lepiężnika miejscówkę ;:196 Tylko, czy ona bardziej słońce, czy cień może lekki być?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu masz rację podzielę...tam są kurcze chyba dwa a nawet 3 kolory ;:223 ale w kupie.
Lepcio może być i tu i tu :D Lubię go o tej porze na tle starych liście te kupeczki nowego życia :uszy
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, jakie śliczne prymulki ;:oj Jeszcze chwila, bo dzisiaj znów mam przymrozek (już jest -2), ale też kupię i chociaż na schodach do donic włożę albo do koszyczków. Cieszę się, że lepiej się czujesz. A jeżyna mam wrażenie, że wypuści zawsze, byle by miała wilgotno. Z taką kolczastą długo walczyłam i się w końcu udało wykarczować, a mam bezkolcową z jednego pędu, który leżąc na ziemi wypuścił korzenie i w górę nowe pędy. Ponoć trudniej ją zabić niż rozmnożyć :)
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu to jest jeżyna bezkolcowa o pysznych owocach, ale odrosty o kilkanaście cm , a nawet metr są z kolcami. Pewnie jest szczepiona? i z niej nie mogę zrobić sadzonek właśnie bezkolcowych :D (żadnych) :;230 Ja jej nie tępię, bo taki odrost wypuszcza raz na jakiś czas :D
Czekam jak się prymulki rozwinął, bo kwiatuszki są takie fryzowane :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”