Marysiu, jak będziesz widziała słoneczko, szepnij mu słówko, żeby i u mnie poświeciło
Wiejski ogród przed sezonem cz. 34
- 
				Iwonka1
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski ogród przed sezonem cz. 34
Te, które ja widuję mają liście całe zielone 
Marysiu, jak będziesz widziała słoneczko, szepnij mu słówko, żeby i u mnie poświeciło
 Chociaż raz w tygodniu.

- 
				plocczanka
 - Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

O! To będę wypatrywać listonosza bądź awizo,  
 bo takiej "paczuszki" nie dostarcza pod drzwi mieszkania. 
Pocztę mam bliziutko, wystarczy przejść przez jezdnię i dwa kroki za.

Dziękuję, Marysiu.
 Trzymam się wiatru z całych sił. Trzymaj się i Ty. 

To już po pełni, a pogoda póki co bez zmian.
  Może jutro słońce wyjdzie i dłużej poświeci... Może. 

Faktycznie piękny był ten ciemiernik!
 Daj mu szansę, by mógł wrócić do dawnej wspaniałości. 
Dobrej, zdrowej nocy i takiegoż dnia, Maryś.

Pocztę mam bliziutko, wystarczy przejść przez jezdnię i dwa kroki za.
Dziękuję, Marysiu.
To już po pełni, a pogoda póki co bez zmian.
Faktycznie piękny był ten ciemiernik!
Dobrej, zdrowej nocy i takiegoż dnia, Maryś.
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
 - Kontakt:

Iwonko  na pewno poproszę żeby słońce poturlało się do Ciebie, tym bardziej jak wątpisz że go w ogóle nie ma 

Lucynko jedno co! to nie jest ciężka

Trzymamy się i się nie damy kochana!
Ciemiernikowi dam czas, żeby znowu wszyscy się nim zachwycali
  a w paru miejscach rosną różne siewki takie co mnie się wysiały i takie co dostałam od innych więc kto wie jakie cuda zakwitną za parę lat 

Dobrej nocy i ładnej pogody w następnym tygodniu

Lucynko jedno co! to nie jest ciężka
Trzymamy się i się nie damy kochana!
Ciemiernikowi dam czas, żeby znowu wszyscy się nim zachwycali
Dobrej nocy i ładnej pogody w następnym tygodniu
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Witaj Marysiu !! cieszę się że zdrówka wraca - od razu da się odczuć że jest lepiej  

Leocysterii jeszcze nie odkrywaj , ja nawet do niej nie zaglądałam ale na pewno przeżyją a jak nie to od korzenia szybciutko wypuści , tak miałom w ubiegłym roku , tylko trochę później zakwitła . Na lepiężnika się piszę jak tylko możesz go podzielić

Podpórki ładne ale to pod małe krzaczki - trzeba szukać solidniejszych .
Dobrej nocy i miłego , słonecznego tygodnia życzę

Leocysterii jeszcze nie odkrywaj , ja nawet do niej nie zaglądałam ale na pewno przeżyją a jak nie to od korzenia szybciutko wypuści , tak miałom w ubiegłym roku , tylko trochę później zakwitła . Na lepiężnika się piszę jak tylko możesz go podzielić
Podpórki ładne ale to pod małe krzaczki - trzeba szukać solidniejszych .
Dobrej nocy i miłego , słonecznego tygodnia życzę
- ewarost

- Od: 14 gru 2010, o 18:21
 - Kontakt:

Marysiuwiesz, że w większości ogrodnik (ogrodniczka) reaguje na rośliny - jak sroka na błyskotki  
 , ale po pierwsze na wiosnę w kieszeni to już tylko podszewka  
,  a ja jeszcze nie mam nic na wymianę, bo jestem na początku drogi  
 ... szkoda, że koło mnie nie ma jakichś działek, gdzie ludziska wyrzucają niechciane rośliny  
 byłabym pierwszym zbieraczem  

Dzisiaj znowu pochmurno na szczęście mój foliak się sprawdza
 Ciesze sie że zauwazasz pozytywne zmiany w samopoczuciu  
 ... tak trzymaj  

Dzisiaj znowu pochmurno na szczęście mój foliak się sprawdza
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa

Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
- Maska

- Kontakt:

Witam! 
I znowu trochę prac wykonałam...wykopałam chmiel i poszedł w pole, a w jego miejsce przesunęłam grządkę z wrzosami. Panowie od daszku nad gankiem źle coś zmajstrowali i woda lała się na wrzosy opryskując ścianę torfem. Przesadziłam powojnika bo rósł tam gdzie Loli będą powiększać wybieg. Przycięłam winogrona mad tarasem. Niestety drwale nie przyszli do pozostałym modrzewi i nie mogłam obsadzić miejsca ale przesadziłam trzy jeżyny i będą teraz rosły w słońcu i zrobiłam dwie sadzonki. Oskubałam połowę patyków miskantowych i ciągle wycinam i robię porządki
  na koniec zrobiłam parę zdjęć, które zaraz pokażę 

Tereniu Laycesterii nie odkrywam i pielęgnuję młode siewki, ale strasznie powoli rosną

Lepiężnika zapisz proszę
 Podpórki wsadziłam na razie przy młodych powojnikach (mam nadzieję, że wyjdą po zimie 
 ), ale podejrzewam że będą chodzić po ogrodzie. Niestety potrzebuję kilka mocnych podpór do róż wysokich, bo są z mocnymi kolcami więc podwiązywanie sprawia mi kłopot 
 Niezbędny jest spawacz 

Dziękuję po prochach śpię jak kamień (nigdy dotąd nie brałam) słoneczka niestety ani ani , ale przy 6 st dało się pracować więc nie było źle! Tobie życzę spokojnej nocy i pogodnego jutrzejszego dnia

Małgosiu lepiężnika posadź w rogu ogrodu i wtedy jest bardzo dekoracyjny, a nie zasłania i nie przeszkadza

Ewuniu każdy z nas to brał, na początku wszystko by się chciało, a ile razy chciałam dwa razy to samo
  Potem zaczynamy myśleć planować przesadzać dojdziesz i do tego 
  O wymianie nie myśl, wiesz zawsze każdemu powtarzam kiedyś rośliny się rozrosną i poratujesz jakiegoś początkującego ogrodnika  
  i tym sposobem łańcuszek forumowy trwa!!!
Ty w swoim foliaczku, a ja w swoim wstawiłam już karczochy i lewkonie i jak na razie dają radę. Raniutko je odkrywam, a jak zamykam kurnik okrywam je na dobranoc
  I tak do kwietnia, a od kwietnia rusza machina wysiewu! Miło że zauważyłaś poprawę nastroju... Ty wiesz o co chodzi, dziękuję 

Byłam dzisiaj na targu i zrobiłam parę zakupów od pewnego zarośniętego smętnego pana

i taki cudny rozmaryn, jak z nim wędrowałam przez targ to kilka osób zaczepiało mnie gdzie i za ile go kupiłam...a ja kupiłam ostatni

Teraz parę fotek z ogrodu
Przeniesione wrzosy, które mam nadzieję będą tak samo ładnie rosły jak do tej pory. Obsypane zrębkami modrzewiowymi!

pierwsze!

inne ciemierniki w pączkach

ładnie wygląda o tej porze łubin, ale nie wiem czy go nie przenieść bo potem jest z niego przetłaczający krzaczor.

niektóre żonkile mają już pączki

Miłego wieczoru!

I znowu trochę prac wykonałam...wykopałam chmiel i poszedł w pole, a w jego miejsce przesunęłam grządkę z wrzosami. Panowie od daszku nad gankiem źle coś zmajstrowali i woda lała się na wrzosy opryskując ścianę torfem. Przesadziłam powojnika bo rósł tam gdzie Loli będą powiększać wybieg. Przycięłam winogrona mad tarasem. Niestety drwale nie przyszli do pozostałym modrzewi i nie mogłam obsadzić miejsca ale przesadziłam trzy jeżyny i będą teraz rosły w słońcu i zrobiłam dwie sadzonki. Oskubałam połowę patyków miskantowych i ciągle wycinam i robię porządki
Tereniu Laycesterii nie odkrywam i pielęgnuję młode siewki, ale strasznie powoli rosną
Lepiężnika zapisz proszę
Dziękuję po prochach śpię jak kamień (nigdy dotąd nie brałam) słoneczka niestety ani ani , ale przy 6 st dało się pracować więc nie było źle! Tobie życzę spokojnej nocy i pogodnego jutrzejszego dnia
Małgosiu lepiężnika posadź w rogu ogrodu i wtedy jest bardzo dekoracyjny, a nie zasłania i nie przeszkadza
Ewuniu każdy z nas to brał, na początku wszystko by się chciało, a ile razy chciałam dwa razy to samo
Ty w swoim foliaczku, a ja w swoim wstawiłam już karczochy i lewkonie i jak na razie dają radę. Raniutko je odkrywam, a jak zamykam kurnik okrywam je na dobranoc
Byłam dzisiaj na targu i zrobiłam parę zakupów od pewnego zarośniętego smętnego pana

i taki cudny rozmaryn, jak z nim wędrowałam przez targ to kilka osób zaczepiało mnie gdzie i za ile go kupiłam...a ja kupiłam ostatni

Teraz parę fotek z ogrodu
Przeniesione wrzosy, które mam nadzieję będą tak samo ładnie rosły jak do tej pory. Obsypane zrębkami modrzewiowymi!

pierwsze!

inne ciemierniki w pączkach

ładnie wygląda o tej porze łubin, ale nie wiem czy go nie przenieść bo potem jest z niego przetłaczający krzaczor.

niektóre żonkile mają już pączki

Miłego wieczoru!
Rozmaryn piękny. Ja swój ususzyłam niechcący powiedzmy... i teraz jest jako suszek na balkonie. Taka dekoracja 
. 
Jak robisz sadzonki jeżyn? Przydało by mi się zrobić chociaż dwie, bo muszę wykopać Merton Thornless, która się zrobiła kolczasta i jeszcze jedną mam jakąś nieudaną, słabo rośnie i owoce malutkie (Black Satin). Za to Tripple Crown super sobie radzi, z niej zrobiłabym sadzonki.

Jak robisz sadzonki jeżyn? Przydało by mi się zrobić chociaż dwie, bo muszę wykopać Merton Thornless, która się zrobiła kolczasta i jeszcze jedną mam jakąś nieudaną, słabo rośnie i owoce malutkie (Black Satin). Za to Tripple Crown super sobie radzi, z niej zrobiłabym sadzonki.
- 
				Iwonka1

- Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Pan może i był smętny, ale za to jakie piękne miał pierwiosnki 
 Jakieś takie cieniowane w kolorze, albo może podpalane? Jakie by nie były, to mi spodobały się bardzo 
 Wiosna już u Ciebie się zadomowiła na dobre, co chwilę jakiś nowy kwiatuszek zakwita 

- 
				plocczanka
 - Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16

Marysiu, niech ten pan będzie sobie smętny i zarośnięty, ale kwiatuchy eleganckie Ci sprzedał. 

Rozmaryn niesamowicie wyrośnięty, taki zieloniutki, żywiutki. No cudo prawdziwe!

Nic dziwnego, że ludziska się dziwowali.

Twój ogród już zaczyna żyć prawie wiosennie.
 W przeciwieństwie do mojego, który ciągle jeszcze 

Gdybyś widziała mnie dzisiaj na działce prawie na czworakach poszukującej choć ociupiny nowych oznak wiosny....
No dobra. Sąsiad od gołębi widział i nie omieszkał spytać: "A czego to sąsiadka tak szukasz?"
Co miałam mu powiedzieć?
  Prawdę? 
  Nie zrozumiałby. 
  Dla jego wiadomości szukałam zegarka, który gdzieś mi spadł z ręki. 

Samopoczucie u Ciebie, jak się domyślam, idzie ku lepszemu, to niech dalej tak idzie.
  Zdrówka. 

Rozmaryn niesamowicie wyrośnięty, taki zieloniutki, żywiutki. No cudo prawdziwe!
Nic dziwnego, że ludziska się dziwowali.
Twój ogród już zaczyna żyć prawie wiosennie.
Gdybyś widziała mnie dzisiaj na działce prawie na czworakach poszukującej choć ociupiny nowych oznak wiosny....
No dobra. Sąsiad od gołębi widział i nie omieszkał spytać: "A czego to sąsiadka tak szukasz?"
Co miałam mu powiedzieć?
Samopoczucie u Ciebie, jak się domyślam, idzie ku lepszemu, to niech dalej tak idzie.
- Maska

- Kontakt:

Asiu wykopałam starą jeżynę i okazało się, że każdy odrost to oddzielna roślina. Trzy wsadziłam a dwie poszły do doniczek. Jedną możesz dostać, bo jedną obiecałam Darii. Mam jeżynę bezkolcową, która odrosty ma kolczaste i za nic nie mogę zrobić sadzonki a córka bardzo by chciała...i po latach dowiedziałam się w angielskim programie, że trzeba włożyć w doniczkę pęd ...wierzchołkiem w dół. No i czekam czy to się sprawdzi 

Asiu rozmaryn Ci zmarzł, bo jeden też mam taki

Iwonko pierwiosnki jeszcze się nie rozwinęły więc chyba urodę dopiero pokażą! Co prawda pan zapewniał że przezimują w gruncie, ale ja mam wątpliwości. Za to te brateczki to moje ulubione więc muszę posadzić do większej donicy i będą
Lucynko ja nawet specjalnie u tego pana kupiłam, bo nie zachęcał wyglądem , nie namawiał...więc niech zarobi
  Rozmaryn ma bardzo zdrowy wygląd, a my bardzo lubimy pieczone ziemniaki z rozmarynem i oliwą, nie mówić już o focacii 
  Coś tam kochana widać, na czworaka za zegarkiem nie muszę chodzić ale grządka specjalna wiosenna milczy 

Dziękuję ! tak jest trochę lepiej chociaż pomalutku, żeby nie przegiąć

I Tobie życzę dobrego samopoczucia i spokojnego wieczoru
  Zdrówka dla Was 

Asiu rozmaryn Ci zmarzł, bo jeden też mam taki
Iwonko pierwiosnki jeszcze się nie rozwinęły więc chyba urodę dopiero pokażą! Co prawda pan zapewniał że przezimują w gruncie, ale ja mam wątpliwości. Za to te brateczki to moje ulubione więc muszę posadzić do większej donicy i będą
Lucynko ja nawet specjalnie u tego pana kupiłam, bo nie zachęcał wyglądem , nie namawiał...więc niech zarobi
Dziękuję ! tak jest trochę lepiej chociaż pomalutku, żeby nie przegiąć
I Tobie życzę dobrego samopoczucia i spokojnego wieczoru
- 
				PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54

Marysiu, a może kępę łubinu podziel i wtedy krzaczory bedą dwa, albo trzy nawet i ładnie będzie kwitł. 
Brateczki w kolorze blue

Dziękuję, już mam dla lepiężnika miejscówkę
 Tylko, czy ona bardziej słońce, czy cień może lekki być?

Brateczki w kolorze blue
Dziękuję, już mam dla lepiężnika miejscówkę
- Maska

- Kontakt:

Małgosiu masz rację podzielę...tam są kurcze chyba dwa a nawet 3 kolory 
  ale w kupie.
Lepcio może być i tu i tu
  Lubię go o tej porze na tle starych liście te kupeczki nowego życia 

Lepcio może być i tu i tu
- wsiania
 - 500p

- Od: 27 sty 2012, o 09:51

Marysiu, jakie śliczne prymulki  
  Jeszcze chwila, bo dzisiaj znów mam przymrozek (już jest -2), ale też kupię i chociaż na schodach do donic włożę albo do koszyczków. Cieszę się, że lepiej się czujesz. A jeżyna mam wrażenie, że wypuści zawsze, byle by miała wilgotno. Z taką kolczastą długo walczyłam i się w końcu udało wykarczować, a mam bezkolcową z jednego pędu, który leżąc na ziemi wypuścił korzenie i w górę nowe pędy. Ponoć trudniej ją zabić niż rozmnożyć 

Moje wsiowe poczynania - c.j.d. 
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają
pozdrawiam, Ania

gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają
pozdrawiam, Ania
- Maska

- Kontakt:

Aniu  to jest jeżyna bezkolcowa o pysznych owocach, ale odrosty o kilkanaście cm , a nawet metr są z kolcami. Pewnie jest szczepiona? i z niej nie mogę zrobić sadzonek właśnie bezkolcowych 
  (żadnych) 
  Ja jej nie tępię, bo taki odrost wypuszcza raz na jakiś czas 

Czekam jak się prymulki rozwinął, bo kwiatuszki są takie fryzowane

Czekam jak się prymulki rozwinął, bo kwiatuszki są takie fryzowane