W poszukiwaniu niebieskich impresji -Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W poszukiwaniu niebieskich impresji -Annes 77

Post »

Pąki kwiatowe u pustynników pojawiają się dość szybko i dalej rosną razem z liśćmi. Częściowe zniszczenie ich korzeni nie powinno im zaszkodzić, ale nie wiem ile tych "wąsów" im urwałaś? Przy pieleniu, lub sadzeniu innych roślin, zawsze coś im tam utnę, ale rosną dalej. Pod korzeniami muszą mieć drenaż, bo nie znoszą stania w wodzie i na zimę trzeba je przykryć, żeby miały sucho. Chociaż akurat w tym roku tego nie zrobiłam, a śniegu było przecież dużo. Na szczęście mają się dobrze ;:108 Ogródeczek niby niewielki, ale zawsze coś ze sklepu do niego przytargasz, skąd ja to znam ;:306
Pomidorki już rosną w siłę, a tulipanki mają śliczne, nietypowe płatki ;:oj
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Piękny ten rododendron, taki dorodny i odmiana cudna. Miałaś szczęście Aniu ;:138
Pomidorki też wreszcie wsadziłam do doniczek, ale cynie jeszcze tkwią w pojemniku w odległości 2-3 cm od siebie ;:223 Przez ten deszcz padający co chwilę jest tak mokro, że nic nie chce się sadzić ;:174
Pozdrawiam cieplutko :wit
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Aniu

Fajny jest zakup nowych roślinek do ogrodu, Azalia na pewno obdarzy Cię kwiatami jeśli jest zapączkowana a zwykle takie są w sprzedaży, ja już nie mogę się doczekać ich kwitnienia, a paki już nabrzmiałe lada dzień się będzie działo. Gratuluję zakupu Rododendrona z serii królewskiej ;:138 Też mam ochotę na Różę Bajazzo, ale się zastanawiam, na razie będę podziwiać u Ciebie, podobno rośnie z niej olbrzymka? Cieszą kwitnące tulipanki, w końcu coś kwitnie więcej. Pozdrawiam Aniu serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nadal u mnie pogoda w kratkę.Raz pada, a raz wieje, albo to i to naraz ;:oj
Ostatnio wieje strasznie, że te biedne rośliny wyginają się we wszystkie strony.

Przyglądnęłam się różom i niestety siedzą już na nich mszyce ;:124 .Niestety wieje bardzo porywisty wiatr i na razie muszę wstrzymać się z opryskiem.Jedną biedronkę przyniosłam z końca ogrodu i posadziłam na róży Bajazzo, tam najwięcej mszyc usiadło.
Mało tego, to jeszcze jakaś plaga czarnych, małych, fruwających muszek zaatakowała nasze miasto. ;:124 Czy u Was też widać te muszki?
Siadają na klonach, różach, oknach umytych?.i mnie mocno denerwują ;:303
Ostatnio zaciągnęłam męża do szkółki po klona, zamarzył mi się przy tarasie. Myślę, że znalazłam mu dobre miejsce. Wyszłam ze szkółki z jedną rośliną, dzielnie się trzymałam, bo inni przyjezdni mieli większe zakupy.

Ewelinko ja już od dawna na nią polowałam :) Nareszcie ją posadziłam, bo z miejscem już u mnie krucho.Mam jeszcze Władysława Łokietka i tyle mi na razie starczy. U Ciebie wszystkie rośliny ładnie rosną i masz więcej wolnego miejsca.Na pewno z czasem jak zobaczysz, że kwasoluby Cię polubiły to zapragniesz dokupić inne. Tak naprawdę ja przy różanecznikach się nie narobię.Przekwitłe kwiaty wyłamuję po przekwitnięciu i nawóz raz na wiosnę.Cały rok są zielone liście.
Nie masz kloników? :shock: U Ciebie będą wyglądać zjawiskowo.Ja zachorowałam jeszcze na Katsurę i Bloodgood . Na pewno coś jeszcze dokupię ;:108
Zajrzałam do sieci , by spojrzeć na Twój nowy zakup .Judaszowiec cudo :)

Obrazek

Iwonko dziękuję za ten wpis:)No trochę tych wąsów urwałam. Były długie i nie chciałam ich zawijać.Wczoraj zajrzałam pomiędzy liście i widzę pąki.Mam nadzieję, że wystrzelą w górę.
Pani sąsiadka stwierdziła, że mam najwięcej roślin wśród innych domków i to jest prawda. Ja kocham wszystkie rośliny nawet epimedium i ciemierniki pokochałam, a wcześniej mogłyby nie istnieć.
Pomidorki po burzy trochę oberwały i liście niektóre mają białe końcówki.Przymierzam się do mikstury drożdżowej, którą zamierzam im podać ;:108

Obrazek

Halszko dziękuję za pochwałę Jadwigi :) zaczynają pękać pąki.Już mi się podobają, taki malinowy kolorek ze śmietaną przeplatany.
Cynie już wszystkie wysadziłam, może dziś dasz radę posadzić cynie?

Obrazek

Krysiu azalie japońskie już zaczęły u mnie i najbardziej podoba mi się ta z dużymi, białymi kwiatami.No rewelacja. :uszy Czekam na wielkokwiatowe , mają już spore pąki.Może jutro zaczną się otwierać?
Bajazzo ma być olbrzymką ;:303 .U mnie rośnie w donicy .Zobaczymy jak zarośnie mi pergolę to ją gdzieś przesadzę.Mszyce sobie po niej łaziły wczoraj. Trzeba wytoczyć działa ;:134
Niestety u mnie już tulipany się osypują.Za to czekam teraz na azalie .
A największą radość mi sprawiły werbeny patagońskie, większość przezimowała ;:304

Królowa Jadwiga jeszcze skrywa swoje wdzięki...

Obrazek

śmieszny czosnek ozdobny

Obrazek

Kawałek rabatki

Obrazek

Floks kanadyjski

Obrazek

Pustynniki odmiana Romance. W środku widoczne są pąki....

Obrazek

Leonardo da vinci tak sobie wygląda po przeprowadzce.Mimo to wypuszcza dużo małych odrostów.
Mam nadzieję, że olśni mnie znów swoją urodą.

Obrazek

Nowy nabytek klon Koto-No-Ito

Obrazek

Takie oto przebrzydłe muchy siedzą na moim klonie ;:124

Obrazek

Obrazek

Tak dobrze u mnie się czuje epimedium, że zastanawiam się nad kupnem kolejnego np w kolorze różu.... Czy obcinacie zeszłoroczne liście takie ciemniejsze?

Obrazek

Miłego i udanego weekendu w zdrowiu ;:3
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Aniu, Bajazzo w donicy, to chyba nie jest najlepszy pomysłObrazek Zobacz, jaka wielka wyrosła u mnie w zaledwie trzy lata. Co prawda, donica może hamować jej wzrost, ale myślę, że to będzie ze szkodą dla niej.

Obrazek

Stare liście epimediom powinno się przyciąć wiosną, zanim pojawią się kwiaty. Jeśli jednak tego nie zrobiłaś, to chyba możesz je zostawić i wyciąć wszystkie w następnym roku. możesz i teraz, ale to więcej zabawy będzie ;:108
Prześliczne, czerwony przyrosty ma ten świerk, wyglądający zza tulipanów ;:oj
Te muszki wyglądają jak jakieś żuczki, ale ich ilość, rzeczywiście jest straszna ;:202 Na takie ilości, jakiś oprysk chyba za wiele nie pomoże, wszyscy musieliby włączyć się w akcję. Raczej trzeba przeczekać, aż odlecą. To tak, jak ogrodnicą niszczylistką.
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogoda wciąż płata mi figle.Raz deszcz, a nawet dziś zdarzył się mały grad, a raz na chwilę słonko wychodzi.
Tulipany przekwitły, czas teraz na azalie i rhododendrony. W międzyczasie zawiązują się pąki u róż.W końcu mamy zaraz czerwiec.
Jak ten czas szybko mija?.Na dzień Matki zażyczyłam sobie nowego klona, ale dopiero po niedzieli go będę miała.Tak bardzo mi się podobają klony.Wnoszą wiele dobrego, lekkość, grację i tak fajnie się kiwają na wietrze ;:oj

Iwonko Bajazzo specjalnie kupiłam do donicy większej , drewnianej z pergolą.Ja zdaję sobie sprawę z jej wymiarów.Najwyżej będę ją mocniej przycinać, gdyby za bardzo się rozpędziła.Tak w ogóle to przez Twoje zdjęcie się w niej zakochałam.Piękny, różany potwór...
Epimedium ma piękne liście i sporo się rozrosła, a kupiłam je zeszłej wiosny.

Tu rośnie Bajazzo wraz z powojnikami dwoma po bokach...

Obrazek

Klony skradły moje serce ,po niedzieli przytargam ze szkółki już upatrzonego wcześniej.Liście ma w malinowym kolorze. Na zdjęciu mój Little Princess...

Obrazek

To następny Princesse Anne Irene kupiony w zeszłym roku

Obrazek

Białobok i te jego cudne, kremowe końcówki...

Obrazek

Dwie azalie tegoroczne...

Obrazek

Azalia ....chyba nazwa to Mandarin Lights....

Obrazek

Piękny ma kolor

Obrazek

Królowa Jadwiga czaruje...

Obrazek

Władysław Łokietek zaczyna niewinnie...

Obrazek

W pełni

Obrazek

Eyes For You

Obrazek

Floks z sasanką

Obrazek

Hortensja Bobo zimowała nieokryta w donicy...dostała nawozu i nieźle startuje ;:oj

Obrazek

Pozdrawiam i życzę miłego wieczorku:)
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Aniu czas kwitnienia azalii, rododendronów niech trwa jak najdłużej. Spora kolekcja kloników, każda odmiana wyjątkowa. Pogoda majowa wyjątkowa tego roku, oby nadchodzący miesiąc był przyjazny w temperaturach.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Aniu
Piękne rodki i azalie, rabatka ładna.
Kloniki fajne.
Cynie ja w tym roku też zasiałam, są na razie maleńkie .
Pomidorki będą niedługo mniam do zjedzenia.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Aniu co to się stało nie można oglądnąć zdjęć szkoda bo na pewno same śliczności. Wpadnę zaś może juz będą pozdrawiam życzę słoneczka wypoczywaj w ten długi weekend. ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Przepiekne klony
Gdzie je kupujesz?
W tym roku mszyce, muszki atakują.
Przepiękny kolor ma iglak, taki czerwonkawy.
Co to za odmiana?
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, jak pięknie kwitną Twoje rodki i azalie ;:138
Kloniki tworzą już ładną kolekcję, a jak tam muszki, które obsiadały Twoje drzewko? Odleciały? Nie narobiły szkód?
Pozdrawiam, milego popołudnia ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i mamy ciepłe lato. Doczekałam się wreszcie słonecznych dni ;:3
Niestety od tygodnia nie spadła kropla wody.Codziennie trzeba podlewać wszystkie rośliny i trawę.No to więc latam z wężem, chociaż trochę ruchu :)
Kondycja coraz lepsza będzie.
Rośliny buchnęły pełną parą, co mnie cieszy. Mam już pierwsze kwiatki na trzech różach.Obecnie podziwiam jedną z piwonii, ma przecudne kwiaty.
I jeszcze zakwitł mi irys posadzony pod koniec poprzedniego lata.Zrobiłam mu sesję zdjęciową.Ma cudną spódniczkę wokół falbanek.
Pomidory koktailowe w donicach zebrały się i po podlaniu drożdżami ruszyły z kopyta :tan

Grażynko różaneczniki i azalie już przekwitają.Temperatury wyskoczyły nagle i grzeje codziennie.
Kloniki rosną i są coraz większe, a ja je podziwiam każdego dzionka:)

Obrazek

Ewa pomidorki moje dopiero mają kwiatki, obserwuję, czy zawiązują pomału owoce.Mam na nie chrapkę, to jest wspaniały smak swoich pomidorków.

Obrazek

Alicjo u mnie zdjęcia się wyświetlają.Spróbuj oglądnąć z innej przeglądarki.
Dziękuję, wypoczęłam?

Obrazek

Gosiu klony kupuję w szkółce stacjonarnej niedaleko mnie. Nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej.
Świerk czerwonawy to Rydal .W tym roku podwoił swoją objętość.Teraz z roku na rok będzie większy. Na to czekałam :)

Obrazek

Halszko po różanecznikach już tylko zdjęcia zostały.Za to róże zaczęły kwitnąć pojedynczymi kwiatami.
Muszki odleciały samoistnie.Nie pryskałam żadnym preparatem.
Pozdrawiam i dziękuję ;:108

Obrazek

Posłuchajcie mam problem z moim cisem Wojtkiem ;:124 , który został przekopany jesienią z działki. Do tej pory rósł całkiem dobrze ;:224
Od może 3 tygodni zmienił mu się kolor igieł na żółty i niektóre opadają igiełki. Martwię się, że całkiem mi uschnie.Poskrobałam paznokciem pęd i jest w środku zielony.Mam nadzieję, że nie zamiera. Czy też ktośz Was miał taki problem? A może to normalne zjawisko? Obok rośnie młody Wojtek i jest cały zielony. A ten starszy nie ma nowych przyrostów.

Tutaj widać starego i nowego i różnicę w kolorze igieł...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Taki oto gość mnie odwiedził...

Obrazek

Pierwszy irysek...

Obrazek

Len

Obrazek

Każda róża ma wstążeczkę , ponoć przyciągają biedronki jak magnes....

Obrazek

Hosta rośnie w donicy...

Obrazek

Czekam na niego z niecierpliwością :uszy

Obrazek

Miłego weekendu :wit
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, piękny ten pastelowy irys ;:215 i już następny jaśniutki się szykuje :D
Cudny motyl odwiedził Twój ogród - to chyba paź żeglarz.
Ja też stosuję żółte wstążeczki wabiące biedronki. Szczególnie sprawdzają się na czereśni, bo chocbym nawet chciała zrobić jakis oprysk, nawet ekologiczny, to i tak nie dostanę do samej góry, a biedronki się wdrapią i rozprawią z mszycami a zwłaszcza ich dzieci są żarłoczne :lol:

Milego popołudnia i pięknej niedzieli :wit
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu irys cudny, ;:oj chyba nie widziałam takiego koloru. Pocieszyłam się czosnkami, piękne. Swoje już w większości ścięłam. ;:174
Paź Cię odwiedził. ;:215
Widać, że cis nie pobiera składników z gleby. Może jeszcze nie wytworzył korzeni włośnikowych po wykopaniu. ;:218 Gdybyś mogła sprawdzić pH, jeśli niższe niż 6 będzie chorował. Pozaglądaj, czy nie ma miseczników, może być osłabiony po przesadzaniu. Właśnie reanimuję cisy, które stały w doniczkach całą zimę. Mają podobne objawy. Posadziłam do dużych doniczek z zasadową ziemią i już widać poprawę.
Miłej niedzieli.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Aniu bardzo lubię hosty posadzone w donicach, a Twoja donica jest przepiękna ;:215
Super uchwyciłaś pękający czosnek http://img1.garnek.pl/a.garnek.pl/036/5 ... _800.0.jpg lubię oglądać takie detale, we własnych roślinkach nie ma się czasu na odkrywanie takich momentów.
Nie potrafię Ci pomóc w sprawie cisa, ale myślę że ktoś Ci coś podpowie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”