Storczyki Pauli :)
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Pauli :)
Młode pędziki! To jest to, co lubię najbardziej. One są dla mnie największa nagrodą!
Muszę przyznać, że mi też ten nowy pędzik dał dużo radości i satysfakcji 
-
bogumila
- 1000p

- Od: 17 cze 2008, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Masz rację , że wysłałaś męża , bo gdybyś sama poszła to może tyle rabatu by Ci nie dała , chyba , że kwiatami opiekowałby się panpaula_ pisze:W LM
Były po 35 zł kwitnące, jeden znalazłam już przekwitnięty, więc wysłałam Męża do pani zajmującej się kwiatami, żeby zapytał czy da jakiś rabat..... powiedziała, że możemy kupić za 5 zł, a w domu zauważyłam, że były 2 storczyki wsadzone do jednej, większej doniczki, więc mam 2 po 2,50:):):)
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- dewuka

- Od: 1 sty 2008, o 13:37
Przejrzałam Twój wątek i widzę, że rozpędzasz się Dziewczyno
Masz już baaaardzo ładne okazy.
Pytasz w moim wątku o Plejone - kupowałam u niego już wiele razy (odbieram rośliny osobiście) i nie mam żadnych zastrzeżeń. Kupowałam i te przekwitnięte i kwitnące, opis zawsze zgodny ze stanem faktycznym.
Trzymam kciuki za nowości i osobisty pęd.
Pytasz w moim wątku o Plejone - kupowałam u niego już wiele razy (odbieram rośliny osobiście) i nie mam żadnych zastrzeżeń. Kupowałam i te przekwitnięte i kwitnące, opis zawsze zgodny ze stanem faktycznym.
Trzymam kciuki za nowości i osobisty pęd.
Mój dzisiejszy zakup
Przeceniony, bo ma tylko 2 kwiatki, ale za to ile pędzików 
Ma cudny kolor, taki lekko pistacjowy
A to moje "główne" okno storczykowe, z nową półką ;) Mąż prawie zawału dostał, jak wrócił do domu po 30 minutach i zamiast regału na książki zastał półkę na storczyki
Wymaga jeszcze "dopieszczenia" (półka, a nie Mąż) ale mam nadzieję, że już jutro będzie wyglądać lepiej ;)

Ma cudny kolor, taki lekko pistacjowy
A to moje "główne" okno storczykowe, z nową półką ;) Mąż prawie zawału dostał, jak wrócił do domu po 30 minutach i zamiast regału na książki zastał półkę na storczyki

Oczywiscie że okno jutro bedzie wygladać lepiej pod warunkiem że kupisz nastepnego storczyka a i o mamie tez pamietać bedziesz podczas zakupow. ha,ha,ha

- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Witaj
masz przecudne storczykowe okno
piękny kolorek ścian
i cudowna vandzie
a storczyk z mazami rewelacyjny
- Wioleta

- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Ślicznie tu u Ciebie...
No i zobaczyłam do czego może służyc półka na książki
No i zobaczyłam do czego może służyc półka na książki
trzynastka dziękuję za tyle miłych słów
Wioleta człowiek całe życie się uczy ;)
Przedstawiam Wam moją najnowszą ślicznotkę Ludisia discolor, która przywędrowała do mnie za sprawą Bogusi - Bogusiu jeszcze raz bardzo dziękuję
A teraz proszę o pomoc
Od kilku dni mam Vandę Siam INK i zaczęło coś jej się robić z liśćmi, na dwóch liściach ma takie czarne plamki,takie malutkie kropeczki jedna przy drugiej, zauważyłam je dopiero wczoraj, więc pewnie dopiero wczoraj max przedwczoraj jej wyszły
Vanda mieszka w szklance, stoi na parapecie, dzisiaj była z samego rana kąpana, wczesniej ją kąpałam w dniu zakupu, czyli jakieś 7-8 dni temu. Spójrzcie na lewy górny liść, przepraszam, nie umiem zrobić dokładniejszej fotki 

Wioleta człowiek całe życie się uczy ;)
Przedstawiam Wam moją najnowszą ślicznotkę Ludisia discolor, która przywędrowała do mnie za sprawą Bogusi - Bogusiu jeszcze raz bardzo dziękuję
A teraz proszę o pomoc

- Wanda

- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Paula,, spoko i bez paniki. Obserwuj, czy te plamki się nie powiększają. Na wszelki wypadek zrób drinka, czyli roztwór wódki z woda w proporcji 1: 10 i tym przetrzyj miejsca z kropkami.
Paula,myślę,że Wanda ma rację,tym bardziej,że korzonki (o ile dobrze widzę na foto ) rosną ,będzie dobrze 
Ja też się pochwalę 2
Danusia
Danusia
Ok Dziewczyny, w takim razie zafunduję i jej i sobie drinka ;)
Wandziu, a ten drink ma byc dla kwiatka czy dla Pauli bo jeśli chodzi o Paule to raczej wódka nie z wodą
ale z sokiem. ha,ha,ha
- Agita

- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Paulo, powiem Ci tylko, że moje obie vandzie mają sporo takich drobnych plamek czy kropek, to chyba nic groźnego, u storczyków prawie nie ma liści bez skazy, zwłaszcza jeśli chodzi o te starsze liście. Może ich po prostu wczesniej nie zauważyłaś ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Jeśli chodzi o Vandy to jestem jeszcze mało wtajemniczona, bo mam je dopiero od wiosny, ale takie czarne nieliczne plamki mam na moich dwóch "rafaelowych" podopiecznych. Nic im nie jest, ładnie rosną, może to tylko uszkodzenie mechaniczne. Poza tym na innych moich storczykach (w większości u Cambrii i Oncidiów) mnogo takich czarnych kleksów, którymi zupełnie się nie przejmuję i nie wpływają na kondycję i kwitnienie rośliny.
Życzę Ci żeby to była plamka "pokroju" plamek na moich kwiatkach
Życzę Ci żeby to była plamka "pokroju" plamek na moich kwiatkach