Ogród Kasi i Tomka
Gertrude Jekyll to nie jest - nie zdarzają się jej kwiaty z tym charakterystycznym wypełnieniem. Nie znalazłem zdjęcia pędów Gertudy - nasza róża ma normalne klasyczne kolce. Liście są nawet dość podobne.
Jadziu z tego co pamiętamy to Circus nie pachnie, a róże z serii Palace chyba tak, ale nie jesteśmy pewni.
Mutari - róże nie zawsze są ładne ! Przy kiepskiej pielęgnacji na ogół straszą. Niestety róże to jedne z tych roślin, które bez chemii ładne nie będą. Na szczęście u nas wystarczają na ogół 3-4 zabiegi środkami grzybobójczymi i 1-2 na szkodniki. Dzięki temu róże są w formie do listopada ! Patrząc zaś na naszą faunę ogrodową to negatywnych skutków stosowania chemii nie widzimy. Można spędzić tydzień w ogrodzie i co chwilę spotkac innego owada.

nasi stali lokatorzy
Jadziu z tego co pamiętamy to Circus nie pachnie, a róże z serii Palace chyba tak, ale nie jesteśmy pewni.
Mutari - róże nie zawsze są ładne ! Przy kiepskiej pielęgnacji na ogół straszą. Niestety róże to jedne z tych roślin, które bez chemii ładne nie będą. Na szczęście u nas wystarczają na ogół 3-4 zabiegi środkami grzybobójczymi i 1-2 na szkodniki. Dzięki temu róże są w formie do listopada ! Patrząc zaś na naszą faunę ogrodową to negatywnych skutków stosowania chemii nie widzimy. Można spędzić tydzień w ogrodzie i co chwilę spotkac innego owada.

nasi stali lokatorzy
Tomku!Jak będziesz miał chwilę czasu to zerknij na moje ostatnie zdjęcia.Może byś mi coś polecił atrakcyjnego na powierzchnię żwirową?
Zapraszam Ogród irysowy Ewy F
Tomku!Z Twojej listy mam w innych miejscach len i nachylki.Rozważę mikołajka płaskolistnego i obydwie stipy.Penstemor wymarza,a proso rózgowe wyczytałam,że lubi ziemię gliniastą ,żyzną i wilgotną Na jesieni wsadzilam w żwir trochę posłonka i niskich gożdzików,może dołożę ciemny rozchodnik i geranium w odmianach.W żadnym przypadku nie chcę zasłonić efektu kamiennej powierzchni.Czy myślisz,że ta roślinność ma szansę przeżycia na tej patelni?
Zapraszam Ogród irysowy Ewy F
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tomku,
w związku z dzisiajszymi zakupami mam pytanie o róże Nozomi. ;)
Niby obczytałam wszystkie dostępne materiały, ale rada doświadczonego hodowcy - najcenniejsza
Ile slońca znosi albo ile cienia?
Mam dwie możliwe rabaty do obsadzenia: palące słońce przed domem od południa lub kilka (6-8) godzin slonca za domem od pd- zach. Co radzisz?
I pytanie o zdrowotnosc?
w związku z dzisiajszymi zakupami mam pytanie o róże Nozomi. ;)
Niby obczytałam wszystkie dostępne materiały, ale rada doświadczonego hodowcy - najcenniejsza

Ile slońca znosi albo ile cienia?
Mam dwie możliwe rabaty do obsadzenia: palące słońce przed domem od południa lub kilka (6-8) godzin slonca za domem od pd- zach. Co radzisz?
I pytanie o zdrowotnosc?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ogrodu
Witam!
Macie przepiękny ogród i jaki krajobraz. Trawy, które uwielbiam śliczne.
Pozdrawiam: goryczka
Macie przepiękny ogród i jaki krajobraz. Trawy, które uwielbiam śliczne.
Pozdrawiam: goryczka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Kasi i Tomka
Jestem pod wrażeniem
piękne miejsce i duża wiedza ogrodnicza .
mam prośbę czy nie moglibyście zrobić wizytówki swojego ogrodu i umieścić ją w nowym wątku
"wizytówki ogrodnicze forumowiczów"
pozdrawiam Elżbieta
piękne miejsce i duża wiedza ogrodnicza .
mam prośbę czy nie moglibyście zrobić wizytówki swojego ogrodu i umieścić ją w nowym wątku
"wizytówki ogrodnicze forumowiczów"
pozdrawiam Elżbieta