
Wszystko o pomidorach cz. 10
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7124
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
Do MArchewki...trzymaj swoje pomidory dalej na krzaku, niech dojrzewają ,zdążą dojrzeć ,a te co nie zdążą ,zerwiesz je i dojrzeją w tekturowych pudłach 

-
- 100p
- Posty: 148
- Od: 13 lut 2014, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: pomorskie
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
Witam
W ubiegłym roku testowałem 8 odmian http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=812
wcześniej uprawiałem koktajlowe w donicach.
W tym roku nie eksperymentuję, uprawiam tylko Perłę Małopolski,
wysiew 15 marca, rozpoczęły owocowanie/ dojrzewanie na początku lipca,
najlepiej się sprawdziła, jest b. plenna, najodporniejsza i b. dobra w smaku.
owoce średniej wielkości ok 50g, błyszczące jakby woskowane, 10-14 na jednym gronie
Obecnie wiąże już 10 grono. zero chemii i nawozów.
W ubiegłym roku testowałem 8 odmian http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=812
wcześniej uprawiałem koktajlowe w donicach.
W tym roku nie eksperymentuję, uprawiam tylko Perłę Małopolski,
wysiew 15 marca, rozpoczęły owocowanie/ dojrzewanie na początku lipca,
najlepiej się sprawdziła, jest b. plenna, najodporniejsza i b. dobra w smaku.
owoce średniej wielkości ok 50g, błyszczące jakby woskowane, 10-14 na jednym gronie
Obecnie wiąże już 10 grono. zero chemii i nawozów.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2520
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
U mnie PerłA Małopolski szybko robiła się miękka, dość chorowała a i smakowo moim domownikom nie bardzo podeszła 

-
- 100p
- Posty: 148
- Od: 13 lut 2014, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: pomorskie
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
U mnie nawet po zerwaniu dość długo nie miękną.chudziak pisze:U mnie PerłA Małopolski szybko robiła się miękka, dość chorowała a i smakowo moim domownikom nie bardzo podeszła
celowo utrzymuję jak najdłużej na krzaku.
ps.
mam prośbę
2. jakie odmiany pomidorów gruntowych samokończących się, nie wymagających ogławiania możecie polecić?
3. czy ktoś uprawiał i co może powiedzieć o odmianie Lima?
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
U mnie też długo twarda,dla mnie generalnie za twarda
I jak tu wszystkim dogodzić?
Ale i tak ją lubię za plenność i wyjątkowy wygląd ( błysk)


Ale i tak ją lubię za plenność i wyjątkowy wygląd ( błysk)

Pozdrawiam serdecznie- Ela
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
Ali67 - gdzie (w gruncie, w tunelu) uprawiasz Perłę? Ja też z pomorskiego ale u mnie w donicy na tarasie dopiero na początku sierpnia zaczęła łapać kolor.
A z samokończących to ja wracam do Poranka (plenny, karłowy i bezproblemowy - wczesny). W tym roku mam też Big Leage - duże owoce, dopiero teraz zaczynają dojrzewać więc nie wiem jakie są w smaku.
Z kolorowych to Ola Polka (żółta) - niby koktajlówka ale dość spora - wczesna, smaczna hit mojej córki.
A z samokończących to ja wracam do Poranka (plenny, karłowy i bezproblemowy - wczesny). W tym roku mam też Big Leage - duże owoce, dopiero teraz zaczynają dojrzewać więc nie wiem jakie są w smaku.
Z kolorowych to Ola Polka (żółta) - niby koktajlówka ale dość spora - wczesna, smaczna hit mojej córki.
Pozdrawiam Asia
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
Np. K152 od Kozuli. Masz dwa w jednym pomidorek typu Lima i na dodatek samokończący. Oprócz tego smaczniejszy od Lim sprzedawanych na targu i bezproblemowy, chyba że go przekarmisz, na co w donicy raczej są marne szanse.ali67 pisze:U mnie nawet po zerwaniu dość długo nie miękną.chudziak pisze:U mnie PerłA Małopolski szybko robiła się miękka, dość chorowała a i smakowo moim domownikom nie bardzo podeszła
celowo utrzymuję jak najdłużej na krzaku.
ps.
mam prośbę
2. jakie odmiany pomidorów gruntowych samokończących się, nie wymagających ogławiania możecie polecić?
3. czy ktoś uprawiał i co może powiedzieć o odmianie Lima?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
Jest też wersja wysoka K152.
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2729
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Sosnowiec
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
Ja z Perły Małopolski jestem bardzo zadowolona.
Smak może nie jest z najwyższej półki, ale u mnie to był najwcześniejszy, superplenny pomidorek.Mam zamiar trochę ususzyć, trochę ukisić
( jak dorwę przepis na kiszenie pomidorków), na razie jest spożywany na bieżąco.Sadzonki mam w gruncie i w donicach, pomidorki z donic są słodsze, smaczniejsze.

Pozdrawiam
Smak może nie jest z najwyższej półki, ale u mnie to był najwcześniejszy, superplenny pomidorek.Mam zamiar trochę ususzyć, trochę ukisić
( jak dorwę przepis na kiszenie pomidorków), na razie jest spożywany na bieżąco.Sadzonki mam w gruncie i w donicach, pomidorki z donic są słodsze, smaczniejsze.

Pozdrawiam
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13420
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
U mnie też Perła Małopolski nie powalała smakiem ale za to wygląd krzewów to rekompensował.
Przepiękne i błyszczące kiście pomidorków sprawiały oczom niezapomniany widok.
Polecam sadzić na granicy działki ( razem z Megagroniastym ) ku zazdrości sąsiadów.
Przepiękne i błyszczące kiście pomidorków sprawiały oczom niezapomniany widok.
Polecam sadzić na granicy działki ( razem z Megagroniastym ) ku zazdrości sąsiadów.

- McMArchewka
- 1000p
- Posty: 1173
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Meszna
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
Mam jeszcze jedno pytanie. Mianowicie jak długo należy czekać ze zbiorem pomidorów
Chodzi mi o to, że pomidory są przytwierdzone do krzaka za pomocą szypułki, króra ma w jednym miescu takie zgrubienie. Ja pomidork zawsze zrywam w momencie, gdy owoc łatwo odrywa się w miejscu owego zgrubienia. Dla mnie to wyznacznik dojrzałości. Są też pomidory czerwone, które jednak nie chcą się oderwać w miejscu zgrubienia. Czy mimo wszystko te drugie też mogę zbierać
Pytam o to,ponieważ sprawa ta nie daje mi spokoju pd dawna.


- mymysteryy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2363
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Jaworzno
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
Odnośnie Perły Małopolski, to pierwsze grono w ogóle mi nie smakowało, były jakieś takie wodniste i bez smaku. Myślę, że za wcześnie je zrywałam, bo dojrzewały jako jedne z pierwszych, innych pomidorów było mało na bieżące potrzeby i nie miały widocznie czasu na uzyskanie odpowiedniego smaku. Teraz, kiedy mam wysyp wszystkich pomidorów wiszą sobie spokojnie i zrywam te, które już widzę, że najwyższy już na nie czas, bo przejrzeją. Są bardzo dobre i słodziutkie. Rosną w donicy. Może trzeba po prostu dać im więcej czasu, stąd te rozbieżności w ocenie jego smaku. Może jest to też sprawa warunków w jakich dojrzewa.
Generalnie zauważyłam, że dużo lepszy smak mają u mnie pomidory donicowe postawione przy domu, które są dodatkowo "dogrzewane" nocą przez ścianę (klinkierowa, więc w nocy oddaje ciepło pochłonięte w ciągu dnia). Na przykład Snow White, który zaczął ostatnio dojrzewać w gruncie ma dużo gorszy smak od tego, którego mam w donicy. Cytrynek Groniasty gruntowy wygląda jak "sierotka" w porównaniu z donicowym, który aż ugina się od owoców.
Generalnie zauważyłam, że dużo lepszy smak mają u mnie pomidory donicowe postawione przy domu, które są dodatkowo "dogrzewane" nocą przez ścianę (klinkierowa, więc w nocy oddaje ciepło pochłonięte w ciągu dnia). Na przykład Snow White, który zaczął ostatnio dojrzewać w gruncie ma dużo gorszy smak od tego, którego mam w donicy. Cytrynek Groniasty gruntowy wygląda jak "sierotka" w porównaniu z donicowym, który aż ugina się od owoców.
-
- 100p
- Posty: 148
- Od: 13 lut 2014, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: pomorskie
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
Michał
Pomidory możesz zrywać zawsze jak są w pełni wybarwione, zerwane wcześniej muszą odleżeć i dojrzeć.
pomidory uprawiam w szklarni na kompoście,
przetestowałem ponad 10 odmian
Perła Małopolski jak dla mnie ma, typowy smak "pomidorowy" , najsłodsze są Megagrony ale nie nadają się do szklarni.
uprawa w gruncie nie zawsze wypali, chyba że są wczesne,
gdy uprawiałem w gruncie zawsze w czasie pełnego owocowania wypadało parę dni deszczowych i chłodnych, żniwo zbierała zaraza.
w szklarni pomidory mam od lipca do zimy.









Pomidory możesz zrywać zawsze jak są w pełni wybarwione, zerwane wcześniej muszą odleżeć i dojrzeć.
pomidory uprawiam w szklarni na kompoście,
przetestowałem ponad 10 odmian
Perła Małopolski jak dla mnie ma, typowy smak "pomidorowy" , najsłodsze są Megagrony ale nie nadają się do szklarni.
uprawa w gruncie nie zawsze wypali, chyba że są wczesne,
gdy uprawiałem w gruncie zawsze w czasie pełnego owocowania wypadało parę dni deszczowych i chłodnych, żniwo zbierała zaraza.
w szklarni pomidory mam od lipca do zimy.








