Baryczkowe Storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Baryczkowe Storczyki

Post »

he he ja to z kolei przesadzam co się da. nowe to praktycznie od razu :D A w starszych też ciągle grzebię jak mi coś się nie podoba :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja się staram unikać przesadzania, bo zauważyłam, że czasami jest z tego więcej szkody niż pożytku, niektóre tracą korzonki. Przesadzam tylko, gdy już nie ma innego wyjścia, wtedy obcinam uschnięte korzonki i daję trochę świeżego podłoża.
ana777
200p
200p
Od: 1 kwie 2010, o 16:03

Post »

Witam!
Może post troszkę spóźniony, ale dopiero teraz dotarłam do Twojego wątku!! :D
Powiem tak, wszystkie te Twoje piękności... aż żal i zazdrość ściska - chciałby się mieć choć jakiś ułamek takich cudności :lol:
I nie mogę sie powstrzymać by nie pochwalić tego tutaj:
Baryczka pisze: A to dla Was- Rudy w zachodzącym słonku :)
Obrazek
Śliczny kolorek!!
Życzę mnóstwa kwiatuszków na każdej roślince! :tan
Pozdrawiam, Ania.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale odwiedzin u mnie! Kochani- Celinko, Asiu, Halinko, Ewo, Igorze, Justynko, Dusiu, Aniu, dziękuję za zajrzenie do mnie i poświęconą chwilę :) ;:196

Zrobiłam przegląd pod kątem zmniejszenia kolekcji (bo miejsca brakuje), przy okazji okazało się, że kilka Phal. jest do przesadzenia. No, cóż zawezmę się i będę przesadzać. Kora już czeka (kupiłam na zapas dwa worki w LM), więc nie ma co narzekać i wziąć się do roboty. Spodziewam się pracowitego długiego weekendu :)

Rudy rozwinął trzeci kwiat, nie mam fotek, bo było zbyt pochmurno, może teraz lepiej wyjdą.
Ludisia jest w pełni kwitnienia, na końcu pędu pojawiły się maleńkie listki, nie wiem czy to normalne.
Pęd Uszatka rośnie jak szalony, ponieważ jesienią jeden z pędzików złamałam, więc tego nawet nie dotykam, boję się, że historia się może powtórzyć.

Rozdzielone katlejki, pozostawione same sobie w akwarium, pokazały cosiki, jakby nowe przyrosty i korzonki, mam nadzieję, że teraz będzie z górki :) Namaczam je co tydzień, a dwa, trzy razy są spryskiwane razem z innymi akwariowymi.

Masdevallie też mają nowe korzonki i listki, a nawet pokazały się dwie nowe rozetki, ale jedna z nich ma króciutkie listeczki na ok. 3-4cm, które nie rosną (a pojawiają się nowe). Jak to można wytłumaczyć? Wiem, fotki muszę pokazać :)

No i, zauważyłam maleńkie "cosie" na dend. nobile od Ani/AnnaL, na razie są zbyt małe, by je pokazać. Ciesze się bardzo, bo to dend. zaatakowały przędziorki i musiałam z nimi przeprowadzić nierówna walkę. Dziś jest już po nich ;:44
e_w_u pisze:Ja też powinnam swoją Cambrie przesadzić, ale boje się że jej złe podłoże dam, albo utnę/zostawię co nie trzeba i tak rośnie cały czas w tym samym...
Ewo, ja też mam ten problem, kambrie posadziłam w przezroczystych doniczkach, by móc widzie korzonki. Stwierdziłam, że samo rozdrobnienie kory nie wystarcza, warto by dołożyć do niego pocięty na drobno mech/sphagnum, włókno kokosowe. Na pewno, gdy znajdę skład odp. mieszanki zamieszczę tutaj, by mi nie zginęło, a może i innym się przyda :)
Jeśli ktoś mógłby pomóc w tym temacie to bardzo proszę. ;:180
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Kamilko,u mnie w skl.ogr. jest w sprzedaży podłoże z OS do storczyków z drobnymi korzeniami /tak się nazywa/.A jeżeli jest u nas to gdzie indziej też musi być dostępne.Mogę ewentualnie rozsypać i pokazać skład na fotce.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku, dziękuję, byłabym wdzięczna :) Kupiłam raz podłoże innej formy, bo drobnego z OS nie ma we wroc. LM, nigdy. Podłoże okazało się być mieszanką sypkiego torfu, włókien torfowych, odrobiny grubszej kory i grubego keramzytu. Nie odważyłam się w to posadzić żadnego storczyka, nawet tego w don. glinianej. Przebrałam je trochę odzyskując korę i keramzyt, resztę rozsypię na ogrodzie.

Czy ktoś wie, czy można gdzieś kupić skorupki cedrowe poza Internetem?
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Kamilo, ja ostatnio kupiłam skorupki cedrowe właśnie na wystawie w Sosnowcu (to były produkty z OS),
ale ta odpowiedź nie jest raczej dla Ciebie pomocna :wink: Pewnie jeszcze ktoś się odezwie.

Dodam tylko, że ostatnio komponowałam podłoże właśnie z dodatkiem tych skorupek + drobne kawałeczki węgla drzewnego
+ trochę wermikulitu + małe kępki sphagnum, a na dno doniczki jako warstwa drenażu - skała wulkaniczna (też była do kupienia
na wystawie w formie normalnej i rozdrobnionej). Wyszła z tego bardzo fajna mieszanka.
Różnica dla storczyków z drobnymi lub grubymi korzeniami polegała tylko na rozdrobnieniu lub nierozdrabnianiu kory :)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, dziękuję bardzo! Szkoda, że nie będzie wystawy we Wro, bo tam mogłabym je nabyć :) Chyba przejrzę jeszcze raz stronkę OS i zrobię większe zakupy :)

Skałę wulk. mam właśnie z podłoża z OS (kupuję grube, bo tylko takie spotykam w LM wrocławskim i kaliskim).
Węgiel drzewny chyba spróbuję pozyskać z grilla, najczęściej palimy drewno dębowe będzie jak znalazł. Ten gotowy do grilla ponoć zawiera jakieś subst. palne i się nie nadaje.
Mech mam, gorzej będzie z wermikulitem, ale popytam w ogrodniczych, może znajdę :)

Spróbuję sama zrobić coś konkretnego, choćby dlatego, że dotychczas sadziłam storczyki bulwiaste tylko w rozdrobnionej korze i za szybko przesychały. Teraz powędrują na balkon, więc przyda im się podłoże dłużej trzymające wilgoć, choćby tylko na wierzchniej warstwie.
Popróbuję i dam znać, co wyszło :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Tak Kamilo, też myślę, że pora na kompleksowe zakupy w OS. :wink:
Przy większej ilości towaru opłaca się jednorazowa opłata za przesyłkę.
Wermikulit też tam zamawiałam i rozdrobniony węgiel drzewny. Mam też stamtąd maleńkie przezroczyste doniczki,
których nie ma w sklepach ogrodn. Bardzo lubię stamtąd również drobne podłoże i najczęściej zamawiam od razu więcej :)
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Dziewczyny mówicie że kupujecie z OS co to takiego? :oops:
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Kamilko,obiecana fotka /można powiększyć/ Obrazek
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku, dziękuję ;:196 Zdjęcie idealne, nawet można skład odczytać :)

Aniu, OS to skrót od OrchidSklepiku, gdzie można nabyć niezbędne akcesoria do uprawy storczyków, oraz storczyki. LINK. Zajrzyj, może coś Ci się przyda :)

Asiu, z roślinnymi zakupami już zastopowałam, bo nie mam miejsca, czas na inne inwestycje :) Ja mniejsze doniczki tzn 9cm kupiłam z przec. w Praktikerze za 1zł/szt. Gdy potrzebuję mniejszych przeglądam półki w spożywczym :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Kamilko Dzięki . Juz przeglądnęłam. Co u Ciebie nowego i u twoich pupili? :D
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, u nas raczej bez zmian, mimo zaklinań, skusiłam się na pewną nowość. Może w nast. tyg. będzie u mnie, to się pochwalę.
Poza tym są nowe liście, korzonki, liczę na majowy wysyp pędów :)

Obiecałam pokazać półeczkę, którą mam zamontowaną na brzegu akwarium. Zrobił mi ją Piotrek, nie był z niej zadowolony(bo krzywa, niewykończona) i zakazał ją komukolwiek pokazywać, także podziwiajcie i chicho sza!

Ja jestem z niej bardzo zadowolona, z łatwością mieści 3 doniczki 9cm.
Obrazek

Tutaj zawieszona na druciku, też na brzeżku akwa, doniczka z oncidium.
Obrazek

I kolejny sposób ma zmieszczenia roślin w akwa- doniczka na drucie, przez którą zawsze przelewam wodę. Rośnie w niej dend.nobile, z trzech zostało jedno (dwa zmarniały zimą), ale niedawno pojawiło się cosik nowego :)
Obrazek

Na dnie akwarium, jak już pisałam wcześniej, mam odcięty dół z suszarki do naczyń, która stoi w wodzie (ok. 5-8cm wysokości). Łatwo i szybko się je czyści, nie mam żadnych szkodników, jedynie pojawiły się w wodzie glony. Szybko więc akwarium wróciło z parapetu okna zachodniego na stolik obok.
Rośliny są spryskiwanie co dzień, czasem co dwa dni przez mojego Piotrka (tu wielki ukłon w stronę pana ;:180 ), podlewam je co tydzień, dwa, zależnie od tego jak wyschnie im podłoże.

Akwarium nie przykrywam szybką, bo zimą wydawało mi się, że jest za zimno, a latem bałam się, że roślinom będzie za gorąco, pozostała też sprawa z cyrkulacją powietrza. Teraz po podwieszeniu półki i doniczek na drucikach nie mam jak położyć szybkę :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Kamila, jesteś mistrzynią dobrych pomysłów- jeśli pojawi się u mnie jakiś nowy maluszek do akwa, będzie już musiał zamieszkać "piętrowo"- wtedy na pewno skorzystam z Twoich sposobów ;)

Strasznie jestem ciekawa na co nowego się skusiłaś... ;:65
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”