Ale odwiedzin u mnie!
Kochani- Celinko, Asiu, Halinko, Ewo, Igorze, Justynko, Dusiu, Aniu, dziękuję za zajrzenie do mnie i poświęconą chwilę
Zrobiłam przegląd pod kątem zmniejszenia kolekcji (bo miejsca brakuje), przy okazji okazało się, że kilka Phal. jest do przesadzenia. No, cóż zawezmę się i będę przesadzać. Kora już czeka (kupiłam na zapas dwa worki w LM), więc nie ma co narzekać i wziąć się do roboty. Spodziewam się pracowitego długiego weekendu
Rudy rozwinął trzeci kwiat, nie mam fotek, bo było zbyt pochmurno, może teraz lepiej wyjdą.
Ludisia jest w pełni kwitnienia, na końcu pędu pojawiły się maleńkie listki, nie wiem czy to normalne.
Pęd Uszatka rośnie jak szalony, ponieważ jesienią jeden z pędzików złamałam, więc tego nawet nie dotykam, boję się, że historia się może powtórzyć.
Rozdzielone katlejki, pozostawione same sobie w akwarium, pokazały cosiki, jakby nowe przyrosty i korzonki, mam nadzieję, że teraz będzie z górki

Namaczam je co tydzień, a dwa, trzy razy są spryskiwane razem z innymi akwariowymi.
Masdevallie też mają nowe korzonki i listki, a nawet pokazały się dwie nowe rozetki, ale jedna z nich ma króciutkie listeczki na ok. 3-4cm, które nie rosną (a pojawiają się nowe). Jak to można wytłumaczyć? Wiem, fotki muszę pokazać
No i, zauważyłam maleńkie "cosie" na dend. nobile od Ani/AnnaL, na razie są zbyt małe, by je pokazać. Ciesze się bardzo, bo to dend. zaatakowały przędziorki i musiałam z nimi przeprowadzić nierówna walkę. Dziś jest już po nich ;:44
e_w_u pisze:Ja też powinnam swoją Cambrie przesadzić, ale boje się że jej złe podłoże dam, albo utnę/zostawię co nie trzeba i tak rośnie cały czas w tym samym...
Ewo, ja też mam ten problem, kambrie posadziłam w przezroczystych doniczkach, by móc widzie korzonki. Stwierdziłam, że samo rozdrobnienie kory nie wystarcza, warto by dołożyć do niego pocięty na drobno mech/sphagnum, włókno kokosowe. Na pewno, gdy znajdę skład odp. mieszanki zamieszczę tutaj, by mi nie zginęło, a może i innym się przyda

Jeśli ktoś mógłby pomóc w tym temacie to bardzo proszę.