Baryczkowe Storczyki
- Mala_MI
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Baryczkowe Storczyki
he he ja to z kolei przesadzam co się da. nowe to praktycznie od razu
A w starszych też ciągle grzebię jak mi coś się nie podoba 
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja się staram unikać przesadzania, bo zauważyłam, że czasami jest z tego więcej szkody niż pożytku, niektóre tracą korzonki. Przesadzam tylko, gdy już nie ma innego wyjścia, wtedy obcinam uschnięte korzonki i daję trochę świeżego podłoża.
-
ana777
- 200p

- Od: 1 kwie 2010, o 16:03
Witam!
Może post troszkę spóźniony, ale dopiero teraz dotarłam do Twojego wątku!!
Powiem tak, wszystkie te Twoje piękności... aż żal i zazdrość ściska - chciałby się mieć choć jakiś ułamek takich cudności
I nie mogę sie powstrzymać by nie pochwalić tego tutaj:
Życzę mnóstwa kwiatuszków na każdej roślince!
Może post troszkę spóźniony, ale dopiero teraz dotarłam do Twojego wątku!!
Powiem tak, wszystkie te Twoje piękności... aż żal i zazdrość ściska - chciałby się mieć choć jakiś ułamek takich cudności
I nie mogę sie powstrzymać by nie pochwalić tego tutaj:
Śliczny kolorek!!
Życzę mnóstwa kwiatuszków na każdej roślince!
Pozdrawiam, Ania.
- Baryczka

- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale odwiedzin u mnie! Kochani- Celinko, Asiu, Halinko, Ewo, Igorze, Justynko, Dusiu, Aniu, dziękuję za zajrzenie do mnie i poświęconą chwilę
Zrobiłam przegląd pod kątem zmniejszenia kolekcji (bo miejsca brakuje), przy okazji okazało się, że kilka Phal. jest do przesadzenia. No, cóż zawezmę się i będę przesadzać. Kora już czeka (kupiłam na zapas dwa worki w LM), więc nie ma co narzekać i wziąć się do roboty. Spodziewam się pracowitego długiego weekendu
Rudy rozwinął trzeci kwiat, nie mam fotek, bo było zbyt pochmurno, może teraz lepiej wyjdą.
Ludisia jest w pełni kwitnienia, na końcu pędu pojawiły się maleńkie listki, nie wiem czy to normalne.
Pęd Uszatka rośnie jak szalony, ponieważ jesienią jeden z pędzików złamałam, więc tego nawet nie dotykam, boję się, że historia się może powtórzyć.
Rozdzielone katlejki, pozostawione same sobie w akwarium, pokazały cosiki, jakby nowe przyrosty i korzonki, mam nadzieję, że teraz będzie z górki
Namaczam je co tydzień, a dwa, trzy razy są spryskiwane razem z innymi akwariowymi.
Masdevallie też mają nowe korzonki i listki, a nawet pokazały się dwie nowe rozetki, ale jedna z nich ma króciutkie listeczki na ok. 3-4cm, które nie rosną (a pojawiają się nowe). Jak to można wytłumaczyć? Wiem, fotki muszę pokazać
No i, zauważyłam maleńkie "cosie" na dend. nobile od Ani/AnnaL, na razie są zbyt małe, by je pokazać. Ciesze się bardzo, bo to dend. zaatakowały przędziorki i musiałam z nimi przeprowadzić nierówna walkę. Dziś jest już po nich ;:44

Jeśli ktoś mógłby pomóc w tym temacie to bardzo proszę.
Zrobiłam przegląd pod kątem zmniejszenia kolekcji (bo miejsca brakuje), przy okazji okazało się, że kilka Phal. jest do przesadzenia. No, cóż zawezmę się i będę przesadzać. Kora już czeka (kupiłam na zapas dwa worki w LM), więc nie ma co narzekać i wziąć się do roboty. Spodziewam się pracowitego długiego weekendu
Rudy rozwinął trzeci kwiat, nie mam fotek, bo było zbyt pochmurno, może teraz lepiej wyjdą.
Ludisia jest w pełni kwitnienia, na końcu pędu pojawiły się maleńkie listki, nie wiem czy to normalne.
Pęd Uszatka rośnie jak szalony, ponieważ jesienią jeden z pędzików złamałam, więc tego nawet nie dotykam, boję się, że historia się może powtórzyć.
Rozdzielone katlejki, pozostawione same sobie w akwarium, pokazały cosiki, jakby nowe przyrosty i korzonki, mam nadzieję, że teraz będzie z górki
Masdevallie też mają nowe korzonki i listki, a nawet pokazały się dwie nowe rozetki, ale jedna z nich ma króciutkie listeczki na ok. 3-4cm, które nie rosną (a pojawiają się nowe). Jak to można wytłumaczyć? Wiem, fotki muszę pokazać
No i, zauważyłam maleńkie "cosie" na dend. nobile od Ani/AnnaL, na razie są zbyt małe, by je pokazać. Ciesze się bardzo, bo to dend. zaatakowały przędziorki i musiałam z nimi przeprowadzić nierówna walkę. Dziś jest już po nich ;:44
Ewo, ja też mam ten problem, kambrie posadziłam w przezroczystych doniczkach, by móc widzie korzonki. Stwierdziłam, że samo rozdrobnienie kory nie wystarcza, warto by dołożyć do niego pocięty na drobno mech/sphagnum, włókno kokosowe. Na pewno, gdy znajdę skład odp. mieszanki zamieszczę tutaj, by mi nie zginęło, a może i innym się przydae_w_u pisze:Ja też powinnam swoją Cambrie przesadzić, ale boje się że jej złe podłoże dam, albo utnę/zostawię co nie trzeba i tak rośnie cały czas w tym samym...
Jeśli ktoś mógłby pomóc w tym temacie to bardzo proszę.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Henrykbb

- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Kamilko,u mnie w skl.ogr. jest w sprzedaży podłoże z OS do storczyków z drobnymi korzeniami /tak się nazywa/.A jeżeli jest u nas to gdzie indziej też musi być dostępne.Mogę ewentualnie rozsypać i pokazać skład na fotce.
- Baryczka

Henryku, dziękuję, byłabym wdzięczna
Kupiłam raz podłoże innej formy, bo drobnego z OS nie ma we wroc. LM, nigdy. Podłoże okazało się być mieszanką sypkiego torfu, włókien torfowych, odrobiny grubszej kory i grubego keramzytu. Nie odważyłam się w to posadzić żadnego storczyka, nawet tego w don. glinianej. Przebrałam je trochę odzyskując korę i keramzyt, resztę rozsypię na ogrodzie.
Czy ktoś wie, czy można gdzieś kupić skorupki cedrowe poza Internetem?
Czy ktoś wie, czy można gdzieś kupić skorupki cedrowe poza Internetem?
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
Kamilo, ja ostatnio kupiłam skorupki cedrowe właśnie na wystawie w Sosnowcu (to były produkty z OS),
ale ta odpowiedź nie jest raczej dla Ciebie pomocna
Pewnie jeszcze ktoś się odezwie.
Dodam tylko, że ostatnio komponowałam podłoże właśnie z dodatkiem tych skorupek + drobne kawałeczki węgla drzewnego
+ trochę wermikulitu + małe kępki sphagnum, a na dno doniczki jako warstwa drenażu - skała wulkaniczna (też była do kupienia
na wystawie w formie normalnej i rozdrobnionej). Wyszła z tego bardzo fajna mieszanka.
Różnica dla storczyków z drobnymi lub grubymi korzeniami polegała tylko na rozdrobnieniu lub nierozdrabnianiu kory
ale ta odpowiedź nie jest raczej dla Ciebie pomocna
Dodam tylko, że ostatnio komponowałam podłoże właśnie z dodatkiem tych skorupek + drobne kawałeczki węgla drzewnego
+ trochę wermikulitu + małe kępki sphagnum, a na dno doniczki jako warstwa drenażu - skała wulkaniczna (też była do kupienia
na wystawie w formie normalnej i rozdrobnionej). Wyszła z tego bardzo fajna mieszanka.
Różnica dla storczyków z drobnymi lub grubymi korzeniami polegała tylko na rozdrobnieniu lub nierozdrabnianiu kory
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- Baryczka

Asiu, dziękuję bardzo! Szkoda, że nie będzie wystawy we Wro, bo tam mogłabym je nabyć
Chyba przejrzę jeszcze raz stronkę OS i zrobię większe zakupy 
Skałę wulk. mam właśnie z podłoża z OS (kupuję grube, bo tylko takie spotykam w LM wrocławskim i kaliskim).
Węgiel drzewny chyba spróbuję pozyskać z grilla, najczęściej palimy drewno dębowe będzie jak znalazł. Ten gotowy do grilla ponoć zawiera jakieś subst. palne i się nie nadaje.
Mech mam, gorzej będzie z wermikulitem, ale popytam w ogrodniczych, może znajdę
Spróbuję sama zrobić coś konkretnego, choćby dlatego, że dotychczas sadziłam storczyki bulwiaste tylko w rozdrobnionej korze i za szybko przesychały. Teraz powędrują na balkon, więc przyda im się podłoże dłużej trzymające wilgoć, choćby tylko na wierzchniej warstwie.
Popróbuję i dam znać, co wyszło
Skałę wulk. mam właśnie z podłoża z OS (kupuję grube, bo tylko takie spotykam w LM wrocławskim i kaliskim).
Węgiel drzewny chyba spróbuję pozyskać z grilla, najczęściej palimy drewno dębowe będzie jak znalazł. Ten gotowy do grilla ponoć zawiera jakieś subst. palne i się nie nadaje.
Mech mam, gorzej będzie z wermikulitem, ale popytam w ogrodniczych, może znajdę
Spróbuję sama zrobić coś konkretnego, choćby dlatego, że dotychczas sadziłam storczyki bulwiaste tylko w rozdrobnionej korze i za szybko przesychały. Teraz powędrują na balkon, więc przyda im się podłoże dłużej trzymające wilgoć, choćby tylko na wierzchniej warstwie.
Popróbuję i dam znać, co wyszło
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
Tak Kamilo, też myślę, że pora na kompleksowe zakupy w OS.
Przy większej ilości towaru opłaca się jednorazowa opłata za przesyłkę.
Wermikulit też tam zamawiałam i rozdrobniony węgiel drzewny. Mam też stamtąd maleńkie przezroczyste doniczki,
których nie ma w sklepach ogrodn. Bardzo lubię stamtąd również drobne podłoże i najczęściej zamawiam od razu więcej
Przy większej ilości towaru opłaca się jednorazowa opłata za przesyłkę.
Wermikulit też tam zamawiałam i rozdrobniony węgiel drzewny. Mam też stamtąd maleńkie przezroczyste doniczki,
których nie ma w sklepach ogrodn. Bardzo lubię stamtąd również drobne podłoże i najczęściej zamawiam od razu więcej
Pozdrawiam, Joanna
- pani_storczyk
- 500p

- Od: 15 mar 2010, o 14:18
Dziewczyny mówicie że kupujecie z OS co to takiego? 
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
Pozdrawiam Ania
- Baryczka

Henryku, dziękuję
Zdjęcie idealne, nawet można skład odczytać 
Aniu, OS to skrót od OrchidSklepiku, gdzie można nabyć niezbędne akcesoria do uprawy storczyków, oraz storczyki. LINK. Zajrzyj, może coś Ci się przyda
Asiu, z roślinnymi zakupami już zastopowałam, bo nie mam miejsca, czas na inne inwestycje
Ja mniejsze doniczki tzn 9cm kupiłam z przec. w Praktikerze za 1zł/szt. Gdy potrzebuję mniejszych przeglądam półki w spożywczym 
Aniu, OS to skrót od OrchidSklepiku, gdzie można nabyć niezbędne akcesoria do uprawy storczyków, oraz storczyki. LINK. Zajrzyj, może coś Ci się przyda
Asiu, z roślinnymi zakupami już zastopowałam, bo nie mam miejsca, czas na inne inwestycje
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- pani_storczyk
- 500p

- Od: 15 mar 2010, o 14:18
Kamilko Dzięki . Juz przeglądnęłam. Co u Ciebie nowego i u twoich pupili? 
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
Pozdrawiam Ania
Pozdrawiam Ania
- Baryczka

Aniu, u nas raczej bez zmian, mimo zaklinań, skusiłam się na pewną nowość. Może w nast. tyg. będzie u mnie, to się pochwalę.
Poza tym są nowe liście, korzonki, liczę na majowy wysyp pędów
Obiecałam pokazać półeczkę, którą mam zamontowaną na brzegu akwarium. Zrobił mi ją Piotrek, nie był z niej zadowolony(bo krzywa, niewykończona) i zakazał ją komukolwiek pokazywać, także podziwiajcie i chicho sza!
Ja jestem z niej bardzo zadowolona, z łatwością mieści 3 doniczki 9cm.

Tutaj zawieszona na druciku, też na brzeżku akwa, doniczka z oncidium.

I kolejny sposób ma zmieszczenia roślin w akwa- doniczka na drucie, przez którą zawsze przelewam wodę. Rośnie w niej dend.nobile, z trzech zostało jedno (dwa zmarniały zimą), ale niedawno pojawiło się cosik nowego

Na dnie akwarium, jak już pisałam wcześniej, mam odcięty dół z suszarki do naczyń, która stoi w wodzie (ok. 5-8cm wysokości). Łatwo i szybko się je czyści, nie mam żadnych szkodników, jedynie pojawiły się w wodzie glony. Szybko więc akwarium wróciło z parapetu okna zachodniego na stolik obok.
Rośliny są spryskiwanie co dzień, czasem co dwa dni przez mojego Piotrka (tu wielki ukłon w stronę pana
), podlewam je co tydzień, dwa, zależnie od tego jak wyschnie im podłoże.
Akwarium nie przykrywam szybką, bo zimą wydawało mi się, że jest za zimno, a latem bałam się, że roślinom będzie za gorąco, pozostała też sprawa z cyrkulacją powietrza. Teraz po podwieszeniu półki i doniczek na drucikach nie mam jak położyć szybkę
Poza tym są nowe liście, korzonki, liczę na majowy wysyp pędów
Obiecałam pokazać półeczkę, którą mam zamontowaną na brzegu akwarium. Zrobił mi ją Piotrek, nie był z niej zadowolony(bo krzywa, niewykończona) i zakazał ją komukolwiek pokazywać, także podziwiajcie i chicho sza!
Ja jestem z niej bardzo zadowolona, z łatwością mieści 3 doniczki 9cm.

Tutaj zawieszona na druciku, też na brzeżku akwa, doniczka z oncidium.

I kolejny sposób ma zmieszczenia roślin w akwa- doniczka na drucie, przez którą zawsze przelewam wodę. Rośnie w niej dend.nobile, z trzech zostało jedno (dwa zmarniały zimą), ale niedawno pojawiło się cosik nowego

Na dnie akwarium, jak już pisałam wcześniej, mam odcięty dół z suszarki do naczyń, która stoi w wodzie (ok. 5-8cm wysokości). Łatwo i szybko się je czyści, nie mam żadnych szkodników, jedynie pojawiły się w wodzie glony. Szybko więc akwarium wróciło z parapetu okna zachodniego na stolik obok.
Rośliny są spryskiwanie co dzień, czasem co dwa dni przez mojego Piotrka (tu wielki ukłon w stronę pana
Akwarium nie przykrywam szybką, bo zimą wydawało mi się, że jest za zimno, a latem bałam się, że roślinom będzie za gorąco, pozostała też sprawa z cyrkulacją powietrza. Teraz po podwieszeniu półki i doniczek na drucikach nie mam jak położyć szybkę
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Agita

- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Kamila, jesteś mistrzynią dobrych pomysłów- jeśli pojawi się u mnie jakiś nowy maluszek do akwa, będzie już musiał zamieszkać "piętrowo"- wtedy na pewno skorzystam z Twoich sposobów ;)
Strasznie jestem ciekawa na co nowego się skusiłaś...
Strasznie jestem ciekawa na co nowego się skusiłaś...
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz