Dala - mój piękny ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dala - mój piękny ogród cz.4

Post »

Zaraz się za to zabiorę Dalu, bo są jeszcze w workach, których nie wywieżliśmy jeszcze do smieciarni. Tymczasem czekam aż wyjdzie spec naprawiający zablokowany zamek w drzwiach wejściowych. Bardzo długo to trwa i cały czas facet do siebie gada. Znaczy, towarzyski to gość :lol: . Coraz gorszą demolkę robi z tymi drzwiami :shock: . Wolę na to nie patrzeć.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dala pisze: Za to Gutek podlewa mi regularnie dywaniki i podłogę - on chyba siusia 100 razy dziennie :evil: Jak było ciepło, to cały dzień spędzaliśmy na ogrodzie i nie było problemu; teraz ani jemu, ani mi nie chce się co chwilę wychodzić na deszcz i zimnicę...
Pozdrawiam cieplutko :)
Dalu, czym prędzej pobiegnij do apteki i kup zapas podkładów higienicznych. Wychowałam na tym mojego Shitsaczka i obyło się bez jakichkolwiek wpadek. Pięknie wsiąka i co najważniejsze to suche łapki... bo przecież tylko dlatego wolą dywany :lol: Taki podkład starcza na kilka razy, w zależności od wieku szczeniolka ;:3
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
x-d-a

Post »

Witam po kilkudniowej przerwie spowodowanej krótkim wyjazdem i zawirowaniami domowymi (m.in. remontem).
Na szczęście w międzyczasie poprawiła się pogoda i powolutku ogród zaczyna przesychać; mam nadzieję, że od jutra będę mogła zabrać się za porządki, bo te deszcze i wiatry bardzo sponiewierały rośliny.

Magdo, dzięki za radę :P Mimo wszystko mam nadzieję, że ten mały lejek powoli załapie na czym to polega...

Feluś, koniecznie spróbuj przechować bulwy begonii. Zobacz, jak kwitły w tym roku moje przezimowane w piwnicy
Obrazek
Obrazek

Haniu, chyba troszeczkę przesadziłaś, że twój ogród jest w "regresie wiekuistnym". Fakt, musi się zmagać z trudnymi warunkami klimatycznymi, ale jak pokazywałaś go wiosną i latem to wyglądał równie pięknie jak ogrody nizinne.

A teraz obiecany suchodrzew pekiński, który już znalazł swoje miejsce na rabatce; potrzebuje jeszcze tylko jakiegoś miłego towarzystwa
Obrazek

A na poprawę humoru jesienne kwiatki i motylki
Obrazek
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Witaj Daluś, widoczki u Ciebie jak zwykle piękne. U mnie już prawie zima. Nic nie kwitnie, poza krokusami jesiennymi, które też przekwitają. Ale jeszcze parę miesięcy i będzie wiosna :D:D:D:
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalu, no pogoda dziś dała nam trochę odetchnąć przy słoneczku, szkoda tylko, że oboje nie przesiedzieliśmy tego czasu w ogrodzie, ale cały tydzien ma być ładny to się wyrobimy :) suchodrzew pekiński to coś co pierwszy raz widzę:) bynajmniej suchodrzew w tej odmianie, muszę przyznać, że bardzo ładny :) przyjadę w końcu z rozchodnikami to Ci go skubnę kawałeczek :D
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p
Od: 8 mar 2009, o 20:08

Post »

Pogoda w Wielkopolsce się poprawia. Nie jest ciepło, ale nie pada i można ogród porządkować. No Dalu, teraz zamiast konewki mamy grabie. Mam wprawdzie odkurzacz, ale nie lubię go, to typowo męskie narzędzie ogrodnicze.
Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj , Dalu . Bardzo mnie zainteresował pokazany przez Ciebie suchodrzew pekiński.Ja mam Chiński , o jednobarwnych , ciemnozielonych listkach. Jestem z niego bardzo zadowolona. Ale ten Twój jest bardziej ozdobny. Podaj , proszę, pełną nazwę - może go gdzieś " wytropię" :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Dalu, znowu jestem powalona przez te Twoje begonie. :shock: :shock: :shock:
Takie piękne kaskadowe. A mi nawet kupione jako kaskadowe rosły na 60 cm do góry i kwiaty strzelały prosto do nieba. Niestety bulwy nie przeżyły
zimy w składziku choć cieplutko miały w torfie. Może jeszcze się skuszę na wiszące, ale kupię już gotowe i podobne do Twoich jeśli pozwolisz. :lol:
Uściski na miły wieczór ;:80
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-d-a

Post »

Wiesiu, jasne, że nie mam nic przeciwko twojemu kupowaniu begonii - to moje ulubione kwiaty :lol: Jeśli uda nam się spotkać w maju, chętnie się z Tobą podzielę moimi bulwkami, o ile mi przeżyją zimę :lol:

Ewelinko, mój suchodrzew pekiński to odmiana Lemon Beauty i rzeczywiście zauroczył mnie swoimi pstrymi listkami. Teraz szukam dla niego jakiś ładnych mniejszych roślinek o jednolitej zieleni, która zgasiłaby troszkę tę pstrokaciznę :D

Alinko, ja chętnie zebrałabym liście odkurzaczem, ale -niestety- mój się zepsuł, więc muszę zasuwać z grabiami, a liści ci u mnie dostatek :roll: To rzeczywiście męskie narzędzie, ale przynajmniej można wtedy zmobilizować M. do pracy :)

Sylwuś, ja też pierwszy raz spotkałam się z suchodrzewem; nie dość, że jest ładny, to jeszcze zimozielony :!: Chętnie się z Tobą podzielę, tylko nie mam pojęcia jak go rozmnożyć :roll:

Marcinie, ja akurat nie mam zimowitów w ogrodzie, ale jeszcze trochę kwiatów kwitnie, no i ślicznie wyglądają wszelkie owocki i roślinki, które właśnie się przebarwiają...
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Bardzo mi się podoba Twoje zestawienie piennych z okrywowymi, które mi podrzuciłąś. Coś pieknego. Wiesz, właśnie w tym sztuka, że jak sie kupuje rosliny to powinno sięod razu kupić więcej jednej odmiany, wtedy naprawdę jest wrażenie.

Muszę nad tym popracować ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Dalu, obrazek motyli na astrach taki sam jak u mnie :)
Suchodrzew pekiński bardzo ciekawy. Tylko kiedy Ty go posadzisz?
A małego powinien wychować tatuś :)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Dalu dostałam suchodrzew - o jednolitym kolorze liści - od Tadeusza. Oczywiście sam rozmnażał.
Ponieważ klimat tutaj nieco surowszy niż w Twoich stronach, trochę martwię się, jak zniesie zimę.
Jest jeszcze malutki, zamierzam trochę osłonić go suchymi liśćmi i gałązkami z iglaka :wink:
Wydaje mi się, że odmiany o kolorowych liściach są jeszcze bardziej wrażliwe na niskie temperatury,
więc one już całkiem nie dla mnie, choć są ładniejsze od zielonych :lol:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Dalu piekna jesień u Ciebie.Niespotykany suchodrzew(przynajmniej dla mnie)Czy też potrzebuje zacisznego i cienistego zakątka?Ja mam jeden zielony i baaardzo mi się podoba :D Ale pierwszy rok i mam nadzieje że ładnie przezimuje.
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Daluś masz teraz pełne ręce roboty ,dobrze że choć pogoda się poprawiła i można już wyjść do ogrodu . Powiedz kiedy Ty zabezpieczasz swoje róże na zimę .
Genia
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Też mam taki pstry suchodrzew ,no może troszkę mniejszy .Czytałam gdzieś ,że wymaga okrycia .Oby mi przetrwał ,bo też już są chętni na sadzonki .Przysypałam kilka gałązków ,mam nadzieję ,że się ukorzenią .Mam jeszcze zielonego ,ale on rośnie bardziej w górę ,a pstry bardziej na boki ,więc można przysypać gałązki .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”