Agita- mój pierwszy sezon :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Agita- mój pierwszy sezon :)

Post »

Agita- ale piękny opis Twojego "świata storczyków". Mimo, że rzadziej Bywasz, to takie opisy robią swoje... Po prostu chętnie tu zaglądam. Gratulacje kwitnienia dwóch pierworodnych, znam to uczucie, kiedy to właśnie te pierwsze storczyki zakwitają w naszych rękach... ;:138
A stół pełen w kwiatach..och marzenie, może i w mojej kolekcji kiedyś się uda zrobić taką fotkę kolorową ;)
Wiosna...dendrobium to poczuło, oczywiście kwiatuszkiem się Pochwal. ;:108
Dzięki czytaniu forum i Twojemu wątkowi dowiedziałam się, że spagnum trzeba wymieniać co 6 m-cy ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale piękności, tyle kwitnień i jakie cudne.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Agnieszko :shock: :shock: 12 kwitnących, pozazdrościć tylko :oops: super to wygląda, tyle kolorów, wiosna na całego ;:138
Maluszki słodko wyglądają otulone nowymi "kołderkami", życzę powodzenia w uprawie, niech szybciutko rosną ;:108
Reanimowany falenopsis pięknie się odwdzięcza ;:215 lubię ten zestaw kolorków, też takiego kiedyś miałam, reanimowałam ale się nie udało...za "zielona" jeszcze byłam :oops:
Przyznam że leader wygląda przepięknie, "drzewko wiśni" to bardzo trafne określenie :uszy szkoda tych pączków, ale zima to nie najlepszy czas dla naszych doniczkowców...pozostaje mieć nadzieję że teraz z każdym dniem będzie już tylko lepiej ;:3
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zajrzałam i dech mi zaparło - piękności Ci kwitną. Gratuluje ;:138 ;:138 ;:138
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p
Od: 27 lut 2009, o 12:50

Post »

Przepięknie się prezentują Twoje storczyki. Faktycznie widać już u Ciebie wiosnę. Zdjęcia grupowe fantastyczne ;:63
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Bardzo Wam wszystkim dziękuję, cieszę się że do mnie zaglądacie ;:196

Za 2 dni kolejna tura moczenia, zrobię zdjęcie pozostałych- tak dla podsumowania sezonu ;) No i pokażę Wam moją niespodziankę- pączek Dendrobium Firebird ;:65
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Agnieszko u Ciebie wprost ogród botaniczny tyle kwitnień cudny widok i gratuluję pączka na dendrobium fire bird ja dostałam od Asi 6 cm roślinę ale na razie stoi w miejscu nie żółknie nie traci liści ale też nie rośnie , tyle tylko że ma więcej korzonków :) czekam na zdjęcie pączka
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko, a ja właśnie chciałam prosić Cię o zdjęcie tego Twojego D. Firebird- może też pokażesz? :)
To moje szaleje- nie wiem czemu, nie sądzę żebym zapewniła mu tak dobre warunki- jak na dendrobium ma dość ciepło, ok 20 stopni, podlewam "na oko", zupełnie nie wiem czy dobrze, nie potrafię wyczuć; ma dość grube podłoże i przeważnie ma sucho. Zresztą to moje pierwsze i jedyne dendrobium, bałam się strasznie tej próby... :D
Na razie jego dobry stan to pewnie jeszcze duża zasługa Asi, zobaczymy co będzie dalej.. ;)

Jak podlewasz swoje?

Dzięki za miłe słowo na temat mojego małego "buszu" :D
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko jutro postaram się zrobić zdjęcie mojego dendrobium ale to naprawdę jeszcze maleństwo :) ma chyba za ciepło bo na oknie koło 30 stopni w dzień w nocy 18-20 koje stoi w akwarium, nie podlewam normalnie tylko przelewam raz na 2 tyg a codziennie spryskuje ...
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Agnieszko po prostu pięknie przedstawiłas swoich podopiecznych!W takiej grupie inaczej odbiera sie ich kwitnienia.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudowne widoki przedstawiłaś, takie grupowe zdjęcie wspanale prezentuje piękno twoich podopiecznych. I ten detaliczny opis. ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko, chyba rzeczywiście ma trochę za ciepło, ono jest jednak chłodolubem. Ja swoje moczę częściej, może z raz na tydzień. Ma grube podłoże i praktycznie większość czasu i tak ma sucho. Chyba na lato będę go musiała przesadzić, bo nie wyrobię z częstotliwością podlewania...

Grażynko, dzięki, grupowo rzeczywiście robią inne wrażenie, coś jak półka w sklepie :D

No wiesz Joane, chyba mam jakieś odchylenie w kierunku dłuugich opisów, nie umiem krócej, o storczykach mogę godzinami, wszystko wydaje mi się ważne, a komu mogę to opowiedzieć jak nie Wam... :lol: Ale za to nie robię tego za często ;)

Kolejna grupa kwitnących się dziś moczy:

Obrazek

Dostawiłam jeszcze żółtego z prawej- poprzednio nie było go widać wśród innych- to mój leniwiec, na odbiciu wypuścił tylko 1 kwiat, na nowym pędzie 5. Ale dobre i 5, dotąd bywało najwięcej 3 :;230

Obrazek

Moje zarastające powoli akwa. [Zarasta, ale to nie znaczy, że nie ma już w nim miejsca- gdyby ktoś chciał się pozbyć jakiegoś maleństwa/keiczka, to ja wciąż jestem chętna ;:196 ;) ] :

Obrazek

Prezentuję pączka- jedynaka Dendrobium Firebird, ma niecałe 2cm:

Obrazek

Obrazek

A tu cała roślinka: 2 mniejsze przyrosty z grubą łodyżką już były, te 3 wyższe wyrosły u mnie, poza tym "moje" są też widoczne 3 keiki i pączek. Kilka wypustek się nie rozwinęło, może jeszcze ruszą:

Obrazek

Tu dla porównania (jeśli się dopatrzycie) ta sama roślinka w połowie grudnia, kiedy ją dostałam. Te żółte listki oberwałam jak już całkiem uschły, pozostałe nie żółkną.
Widać tu też różnicę w tym keiki do Eweliny- na tym grudniowym zdjęciu najmłodszego listka nie widać spod tego małego obok, na zdjęciu dzisiejszym (powyżej) jest już 2 razy większy od niego ;:138 :

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p
Od: 27 lut 2009, o 12:50

Post »

Piękne zdjęcia olbrzymiej grupy kwitnących - nastrajają optymistycznie w ten dzisiejszy bury dzionek.
Malęństwa rosną wspaniale - widać dobrze im u Ciebie ;:63
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko moje dendrobium ma jakieś 10 cm rośnie w kubeczku po danonku i jest takie

Obrazek

więc moje musi sporo urosnąc żeby było takie duże jak Twoje :)
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Agnieszko świetne te zdjęcia grupowe ;:63
Mam do Ciebie pytanie odnośnie akwarium. Czy je przykrywasz i jeśli tak to czym? Bo wyżebrałam od brata takie małe akwarium i chcę je postawić na parapecie. Mam zamiar trzymać w nim przekwitnięte falki i ewentualne niedobitki (tfu, tfu). No i nie wiem co z tą pokrywą :?:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”