Leśny ogród Eli -2009
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Ellaa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 lip 2008, o 23:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Grażynko, a gdzie byś je pomieściła, Twój ogród 'pęka w szwach'.....chociaż jak Cię znam, to pewnie znalazłbyś jakieś wiaderka i na balkonik zaniosła....kogra pisze:To piękna kolekcja a nie trochę.
Też chciałabym mieć aż tyle odmian.
Cudowne !

Zapomniałm dodac, że mam w kapowniku zapisane dla Ciebie 2 odmiany, jak tyko 'dorosną' ciachnę Ci sadzonkę

- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
no właśnie.....już mnie dopadł,tylko trudno go realizować bo u nas marne te hosty...a żeby jakieś z nazwami? gdzie tam...Ellaa pisze:Grażko na początku, czyli jakieś 12 lat temu, miałam tylko 3 odmiany i jakoś wystarczały mi do szczęściagrazynarosa22 pisze:No,ładne mi "trochę"....chciałabym mieć to Twoje trochę.....![]()
![]()
![]()
Później załapałam zarazka hostowego i tak się zaczęło zbieranie host.
Mam ich już sporo, ale pewnie jeszcze jakieś dokupię![]()
![]()
Tyle jest pięknych odmiam i wciąż pojawiają się kolejne, jeszcze piekniejsze![]()
Jeśli jeszcze Cię 'zarazek' nie dopadł, to pewnie niedługo tak się stanie, a wyleczyc się jest ciężko

- Ellaa
- Kontakt:
Grażko u mnie w okolicy też, niestety, takie bez nazwy sprzedajągrazynarosa22 pisze: no właśnie.....już mnie dopadł,tylko trudno go realizować bo u nas marne te hosty...a żeby jakieś z nazwami? gdzie tam...

Moje hosty w przewadze ze 'szkółki' Allegro pochodzą

Nawet z domu wychodzic nie trzeba, bo pod drzwi wszystko dostarczą

-
- 200p
- Od: 23 gru 2008, o 21:09
- Kontakt:
Elu, ale masz super te hosty, chyba wejdę w II stopień zarażenia hostomanią po napatrzeniu się u Ciebie na nie. Mają ładne, zdrowe liście. Dbasz o nie jakoś "amagicznie"? Jak sobie radzisz ze ślimakami, masz może nową ropuchę w ogrodzie bo to niezrównani sprzymierzeńcy w walce z mrówkami i ślimakami?
- Ellaa
- Kontakt:
Dzięki Zenku, że znalazłeś czas na mój ogródeklarix pisze:Elu, ale masz super te hosty, chyba wejdę w II stopień zarażenia hostomanią po napatrzeniu się u Ciebie na nie. Mają ładne, zdrowe liście. Dbasz o nie jakoś "amagicznie"? Jak sobie radzisz ze ślimakami, masz może nową ropuchę w ogrodzie bo to niezrównani sprzymierzeńcy w walce z mrówkami i ślimakami?

Jakoś specjalnie o nie nie dbam, podleję od czasu do czasu gnojóweczką z krowieńca, albo pokrzywy i tyle. Same sobie radzą.
Ślimaki jakoś niechętnie wspinają się na doniczki, a pod hosty posadzone do gruntu podsypałam trutki na te szkodniki, i to dośc szczodrze

Pogrom był liczny

Sprzymierzeńców mam trochę w ogrodzie, m. in. taką żabkę. Mieszka w oczku już kilka lat.

Ropucha była, ale zginęła śmiercią tragiczną pod kołam samochodu i to chyba mój M ją przejechał

Jest też sporo jaszczurek, no i są ptaki

-
- 200p
- Od: 23 gru 2008, o 21:09
- Kontakt:
Elu -posadzenie host w doniczkach to ciekawy pomysł. Ale chyba trzeba je regularnie podlewać. A co robisz z nimi w zimę, wkopujesz z doniczkami do gruntu?. Żabka zielona w oczku jest fajna ale czy nie samotna? Co jeszcze żyje w Twoim oczku? Szkoda ropuchy. To była chyba paskówka albo zielona. Częściej spotyka się ropuchę szarą. Byłem ostatnio u znajomych pod Łodzią, mieszkają u nich ropuchy i inne żaby, twierdzą, że nie mają żadnych problemów ze ślimakami i mrówkami. Jeśli w okolicy mieszkają ropuchy i spotkasz jakąś możesz przynieś do swego ogrodu. Jak jej się spodoba będziesz miała z niej pożytek. Oczywiście jeśli lubisz żaby bo dla niektórych są one niemiłe i nie chcą ich u siebie. Może pokażesz zdjęcia większych fragmentów ogrodu? Ciekaw jestem ja teraz wygląda 

- Ellaa
- Kontakt:
Zenku ten miesiąc jest bardzo 'mokry'larix pisze:Elu -posadzenie host w doniczkach to ciekawy pomysł. Ale chyba trzeba je regularnie podlewać. A co robisz z nimi w zimę, wkopujesz z doniczkami do gruntu?. Żabka zielona w oczku jest fajna ale czy nie samotna? Co jeszcze żyje w Twoim oczku? Szkoda ropuchy. To była chyba paskówka albo zielona. Częściej spotyka się ropuchę szarą. Byłem ostatnio u znajomych pod Łodzią, mieszkają u nich ropuchy i inne żaby, twierdzą, że nie mają żadnych problemów ze ślimakami i mrówkami. Jeśli w okolicy mieszkają ropuchy i spotkasz jakąś możesz przynieś do swego ogrodu. Jak jej się spodoba będziesz miała z niej pożytek. Oczywiście jeśli lubisz żaby bo dla niektórych są one niemiłe i nie chcą ich u siebie. Może pokażesz zdjęcia większych fragmentów ogrodu? Ciekaw jestem ja teraz wygląda

Zimuję je na dworze, zasypując doniczki ziemią popieczarkową i jest ok.
Lubię wszelkie pożyteczne stworzenia i chętnie je widzę u siebie

Ropucha była szara. Po nową muszę chyba się wybrac do pobliskiego Złotego Potoku, gdzie jest ich mnóstwo

Dwie strony wcześniej na fotkach jest mój ogród z szerszej perpektywy, stan obecny.
Nasadzenia młode z 2007 roku i tegoroczne, zwłaszcza wokół altanki, więc sporo jeszcze nieporośniętej przestrzeni, a zotawiłam jej sporo hostom, po pół obwodu 'dorosłej' hosty.
Trochę mnie ta wolna przestrzeń wkurza, ale już nic nie będę zmieniała, poczekam, aż hosty się rozrosną, ale jak wiesz do sprinterek one nie należą

Pan żaba (na fotce) miał partrnerkę, ale coś ostatnio jej nie widzę, może go opuściła

W oczku żyją karasie, 2 zwykłe karpie, jazie, wodne ślimaki i zapewne mnóstwo innych żyjątek o których nie mam pojęcia....

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Zdjęcia oczka są fantastyczne.
Widać, że zwierzaki chodzą gasić pragnienie do niego a i ptaszki pewno mają ochotę się wykąpać.
Zdjęcia kosiej rodzinki wyszły Ci na medal.
Widać, że zwierzaki chodzą gasić pragnienie do niego a i ptaszki pewno mają ochotę się wykąpać.
Zdjęcia kosiej rodzinki wyszły Ci na medal.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.