Leśny ogród Eli -2009

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakie piękne hosty :!: I ogródeczek też...Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

kogra pisze:To piękna kolekcja a nie trochę.
Też chciałabym mieć aż tyle odmian.
Cudowne ! ;:215
Grażynko, a gdzie byś je pomieściła, Twój ogród 'pęka w szwach'.....chociaż jak Cię znam, to pewnie znalazłbyś jakieś wiaderka i na balkonik zaniosła.... ;:113 ;:112
Zapomniałm dodac, że mam w kapowniku zapisane dla Ciebie 2 odmiany, jak tyko 'dorosną' ciachnę Ci sadzonkę :wink:
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepiękne roślinki ,super fotki. Ogród bajkowy i kolorowy. A rodzinka kosów cudowna i bardzo urocza.
Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Eluś ;:79 ;:168 ;:167 ;:79 ;:168 ;:167
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ellaa pisze:
grazynarosa22 pisze:No,ładne mi "trochę"....chciałabym mieć to Twoje trochę..... :D :D :D
Grażko na początku, czyli jakieś 12 lat temu, miałam tylko 3 odmiany i jakoś wystarczały mi do szczęścia :lol:
Później załapałam zarazka hostowego i tak się zaczęło zbieranie host.
Mam ich już sporo, ale pewnie jeszcze jakieś dokupię :oops: :lol:
Tyle jest pięknych odmiam i wciąż pojawiają się kolejne, jeszcze piekniejsze ;:60
Jeśli jeszcze Cię 'zarazek' nie dopadł, to pewnie niedługo tak się stanie, a wyleczyc się jest ciężko ;:55
no właśnie.....już mnie dopadł,tylko trudno go realizować bo u nas marne te hosty...a żeby jakieś z nazwami? gdzie tam... Obrazek
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

dawidbanan pisze:Jakie piękne hosty :!: I ogródeczek też...Pozdrawiam
Witaj Dawidzie :wit

Obrazek

Miło, że znalazłeś czas na mój ogród :D
Mam nadzieję, że jeszcze tu wpadniesz :wink:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

jola1010 pisze:Przepiękne roślinki ,super fotki. Ogród bajkowy i kolorowy. A rodzinka kosów cudowna i bardzo urocza.
Pozdrawiam Jola.
Jolu cieszę się, że mnie odwiedziłaś i poświęciłaś czas na ogladanie moich fotek :D
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

grazynarosa22 pisze: no właśnie.....już mnie dopadł,tylko trudno go realizować bo u nas marne te hosty...a żeby jakieś z nazwami? gdzie tam...
Grażko u mnie w okolicy też, niestety, takie bez nazwy sprzedają :(
Moje hosty w przewadze ze 'szkółki' Allegro pochodzą :lol:
Nawet z domu wychodzic nie trzeba, bo pod drzwi wszystko dostarczą :wink:
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Kontakt:

Post »

Elu, ale masz super te hosty, chyba wejdę w II stopień zarażenia hostomanią po napatrzeniu się u Ciebie na nie. Mają ładne, zdrowe liście. Dbasz o nie jakoś "amagicznie"? Jak sobie radzisz ze ślimakami, masz może nową ropuchę w ogrodzie bo to niezrównani sprzymierzeńcy w walce z mrówkami i ślimakami?
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mam jeszcze trochę 'ptaszkowych' fotek, których nie pokazywałam ;:177 :D

Z życia kosów wzięte ;:177

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widac tata kos w ogóle się nie przejmował aparatem, który stał tuż, tuż i podglądał jego rodzinkę..... ;:80
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

larix pisze:Elu, ale masz super te hosty, chyba wejdę w II stopień zarażenia hostomanią po napatrzeniu się u Ciebie na nie. Mają ładne, zdrowe liście. Dbasz o nie jakoś "amagicznie"? Jak sobie radzisz ze ślimakami, masz może nową ropuchę w ogrodzie bo to niezrównani sprzymierzeńcy w walce z mrówkami i ślimakami?
Dzięki Zenku, że znalazłeś czas na mój ogródek :D
Jakoś specjalnie o nie nie dbam, podleję od czasu do czasu gnojóweczką z krowieńca, albo pokrzywy i tyle. Same sobie radzą.
Ślimaki jakoś niechętnie wspinają się na doniczki, a pod hosty posadzone do gruntu podsypałam trutki na te szkodniki, i to dośc szczodrze :twisted:
Pogrom był liczny :twisted: ;:50
Sprzymierzeńców mam trochę w ogrodzie, m. in. taką żabkę. Mieszka w oczku już kilka lat.

Obrazek

Ropucha była, ale zginęła śmiercią tragiczną pod kołam samochodu i to chyba mój M ją przejechał :cry: Może się kiedyś jakaś inna przybłąka :?:
Jest też sporo jaszczurek, no i są ptaki :D
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Kontakt:

Post »

Elu -posadzenie host w doniczkach to ciekawy pomysł. Ale chyba trzeba je regularnie podlewać. A co robisz z nimi w zimę, wkopujesz z doniczkami do gruntu?. Żabka zielona w oczku jest fajna ale czy nie samotna? Co jeszcze żyje w Twoim oczku? Szkoda ropuchy. To była chyba paskówka albo zielona. Częściej spotyka się ropuchę szarą. Byłem ostatnio u znajomych pod Łodzią, mieszkają u nich ropuchy i inne żaby, twierdzą, że nie mają żadnych problemów ze ślimakami i mrówkami. Jeśli w okolicy mieszkają ropuchy i spotkasz jakąś możesz przynieś do swego ogrodu. Jak jej się spodoba będziesz miała z niej pożytek. Oczywiście jeśli lubisz żaby bo dla niektórych są one niemiłe i nie chcą ich u siebie. Może pokażesz zdjęcia większych fragmentów ogrodu? Ciekaw jestem ja teraz wygląda :)
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

larix pisze:Elu -posadzenie host w doniczkach to ciekawy pomysł. Ale chyba trzeba je regularnie podlewać. A co robisz z nimi w zimę, wkopujesz z doniczkami do gruntu?. Żabka zielona w oczku jest fajna ale czy nie samotna? Co jeszcze żyje w Twoim oczku? Szkoda ropuchy. To była chyba paskówka albo zielona. Częściej spotyka się ropuchę szarą. Byłem ostatnio u znajomych pod Łodzią, mieszkają u nich ropuchy i inne żaby, twierdzą, że nie mają żadnych problemów ze ślimakami i mrówkami. Jeśli w okolicy mieszkają ropuchy i spotkasz jakąś możesz przynieś do swego ogrodu. Jak jej się spodoba będziesz miała z niej pożytek. Oczywiście jeśli lubisz żaby bo dla niektórych są one niemiłe i nie chcą ich u siebie. Może pokażesz zdjęcia większych fragmentów ogrodu? Ciekaw jestem ja teraz wygląda :)
Zenku ten miesiąc jest bardzo 'mokry' :roll: Hosty w doniczkach mają cały czas zbyt wilgotną ziemię, dlatego zamiast je podlewac chowam je przed deszczem stawiając pod stół w altance :? Nawet te posadzone do gruntu mają żółknące starsze liście :roll:
Zimuję je na dworze, zasypując doniczki ziemią popieczarkową i jest ok.

Lubię wszelkie pożyteczne stworzenia i chętnie je widzę u siebie :)
Ropucha była szara. Po nową muszę chyba się wybrac do pobliskiego Złotego Potoku, gdzie jest ich mnóstwo :wink:
Dwie strony wcześniej na fotkach jest mój ogród z szerszej perpektywy, stan obecny.
Nasadzenia młode z 2007 roku i tegoroczne, zwłaszcza wokół altanki, więc sporo jeszcze nieporośniętej przestrzeni, a zotawiłam jej sporo hostom, po pół obwodu 'dorosłej' hosty.
Trochę mnie ta wolna przestrzeń wkurza, ale już nic nie będę zmieniała, poczekam, aż hosty się rozrosną, ale jak wiesz do sprinterek one nie należą :roll:
Pan żaba (na fotce) miał partrnerkę, ale coś ostatnio jej nie widzę, może go opuściła :(
W oczku żyją karasie, 2 zwykłe karpie, jazie, wodne ślimaki i zapewne mnóstwo innych żyjątek o których nie mam pojęcia.... :lol:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Zdjęcia oczka są fantastyczne.
Widać, że zwierzaki chodzą gasić pragnienie do niego a i ptaszki pewno mają ochotę się wykąpać.
Zdjęcia kosiej rodzinki wyszły Ci na medal. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy jak robiłaś zdj kosom to tak z bliska i one nic na to? cudne są te zdj....umieść je gdzieś w necie...warte są tego.... :lol:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”