Jak pielęgnować kasztanowce?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
niedobry
200p
200p
Od: 26 kwie 2008, o 14:35

Jak pielęgnować kasztanowce?

Post »

...no wiem że głupie pytanie ale...co ulepszyc dziś posadzonym kasztanom (marzy mi sie jesienny wjazd od przodu domu obsypany pieknymi kasztanami)...posadziłem alejkę z dwudziestu sztuk co pięć metrów sadzonki max do metra młodziutkie...dałem czarnoziemu i podlałem...jak myślicie drodzy państwo mają szansę się przyjąć...???...podsypac im cos ?co ile podlewać???
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak pielęgnować kasztanowce?

Post »

niedobry pisze:...no wiem że głupie pytanie ale...co ulepszyc dziś posadzonym kasztanom (marzy mi sie jesienny wjazd od przodu domu obsypany pieknymi kasztanami)...posadziłem alejkę z dwudziestu sztuk co pięć metrów sadzonki max do metra młodziutkie...dałem czarnoziemu i podlałem...jak myślicie drodzy państwo mają szansę się przyjąć...???...podsypac im cos ?co ile podlewać???

Witam.

Problemem nie będzie czy się przyjmie bo nie będzie problemu.jako nawóz ja daję kompost i obornik przepalony.Problem to walka z chorobą atakującą rokrocznie kasztanowca.
Ja mam duży już kasztan i co roku choruje a nie opryskam bo za duży.
Drzewo walczy-koniec lipca zaraza na liściach do jesieni jakoś siedzą .Na wiosnę zdrowe wyrastają , rodzi kasztany i tak w kółko ,, jak feniks z popiołów''.
Ładne drzewa - element Polskiego Krajobrazu.ale czasy nieciekawe dla tego gatunku.

Na pocieszenie dodam że mojego kasztanowca posadził ojciec jeszcze z małego kasztana który pochodził z drzewa około 200 letniego.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jak pielęgnować kasztanowce?

Post »

niedobry pisze:...no wiem że głupie pytanie ale...co ulepszyc dziś posadzonym kasztanom (marzy mi sie jesienny wjazd od przodu domu obsypany pieknymi kasztanami)...
Marzenie piękne ale raczej trudne do zrealizowania - > szrotówek kasztanowcowiaczek.
:(
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Od: 16 sty 2009, o 10:25
Kontakt:

Post »

Własnie zaatakował mojego kasztanowca jadalnego.. i co robić ?
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

PUMKA pisze:Własnie zaatakował mojego kasztanowca jadalnego.. i co robić ?
Obawiam się, że niewiele możesz zrobić.
Zajrzyj tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... t=nadzieja
Ten szkodnik właściwie nie ma wrogów, przy tej pogodzie mnoży się jak szalony.
:evil:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”