Moje kochane doniczkowce

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O matko :shock: :shock: :shock:
3 godz mnie nie było a tu proszę, ile miłych słów, normalnie rosnę w oczach 8) :lol: :lol: :lol:

Dominiko, Ismena, to przecudnej urody kwiat, który wyrasta z... cebulki, a raczej cebuli ;)
Jeśli chcesz, to podzielę się z Tobą na jesień ;)
A co do Saginy to trzymam ja na mniejszym balkoniku na słońcu, oczywiście przykryta folią i muszę pezyznać, że bardzo szybko wzeszła :D

Aniu(Andziax007) Cieszę się, że podobaja się Tobie moje Koleuski.
Wszystkie pokazywałyście swoje "pokrzywki", więc stwierdziłam, że i na mnie w końcu pora ;)
A za maleństwa trzymaj kciuki, żeby szybko urosły :D

Aniu(AnaKa) cieszę się, że podobają się Tobie moje ogrodowe, tym bardziej, że uważam Ciebie za eksperta w tej dziedzinie :) i w dziedzinie wyrobu swojskiego chleba też ;)

Kasiu, zgadza się, Oleander przepięknie pachnie, według mnie dosyć delikatnie, ogólnie cały jest śliczny ale trzeba uważać, bo trujący...

Madziu, moja teściowa ma Oleandra różowego pełnego, ale nijak nie może mi ukorzenić sadzonki,
zastanawiam się, czy nie wziąć tego w swoje ręce ;)

Aniu, Madziu, ja na rośliny, typu Oleandry, Datury, Laur, Fuksje i inne, które zimują w niskich lecz nie minusowych temp, mam specjalnie przygotowany pokój.
U mnie w piwnicy jest za ciepło, bo zbyt blisko pieca, a na strychu z kolei minusowe temp. w zimie, więc musiałam coś wymyślić, a kwiatków się nie pozbędę :twister: :twisted: :twisted:
Najgorzej będzie, jak trochę podrosną, bo muszę je wnosić po stromych schodach na górę :?

Edytko, moje Koleuski mają dobrze, bo stoją sobie troszkę osłonięte od słonka pod dużym świerkiem ;)

Asiu ja o swoje się nie obawiam, bo ten, co chce do mnie wejść, musi najpierw zostać wpuszczony :twisted: :twisted: :twisted:
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresko mój Oleander też wcześniej był mały, troszkę cierpliwości i się doczekasz:D

magi
500p
500p
Od: 30 maja 2009, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu pomysłowo z tym chłodnym pokojem :) , ja już dawno sobie obiecałam że jak będę kiedyś budować dom to takie jasne chłodne pomieszczenie do zimowania kwiatów będzie tam na bank :lol: :lol:
ale teraz jest problem - mamy piwnicę w której jest ok 8-10 st ale jest ciemna, co prawda fuksje i cześć pelargonii jakoś tam przezimuje, ale i tak są poustawiane na ziemniakach pod samym sufitem :lol: :lol: większe gabaryty już nie wchodzą :roll: a np datury jeszcze nigdy nie udało nam się przezimować :?
Grzdyl

Post »

Witam Asiu.Dawno mnie nie było na forum i właśnie nadrabiam zaległości w czytaniu.Widzę,że mam zaległości u Ciebie,więc po kolei :D ,na kwiaty Pilosocereusa nie licz,gdyż tak jak każdy kaktus kolumnowy kwitnie dopiero po kilkunastu latach a w warunkach domowych praktycznie nie kwitnie.Następnych sukulentów (str.20),niestety,nie jestem w stanie rozpoznać.Natomiast ostatnie (str.22) to Aloe ferox (Aloes uzbrojony) i Mammillaria plumosa.
Lecę dalej,zostało mi jeszcze wiele do przeczytania i obejrzenia. :D
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, póki co, to ten pokój mogę tak zagospodarować.
W zasadzie, jak mój brat założy rodzinkę, to on będzie należał do niego i wtedy nie wiem co zrobię z moimi kwiatami :roll:
Ale póki co, korzystam ile wlezie skoro mam pozwolenie :twisted: :twisted: :twisted:

Władku, bardzo się cieszę, że mnie odwiedziłeś i rozpoznałeś kilka moich nowości.
Na te maluszki ze strony 20 poczekamy aż podrosną, to łatwiej będzie je rozpoznać ;)

Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nareszcie i trafiłam do swojego wątku :D

Wczoraj byłam na mojego M. siostry urodzinach. Oczywiście koszyk z kwiatami bardzo się jej podobał i już ma swoje honorowe miejsce w jej kolekcji ;)

Przy okazji i mnie się coś dostało, co szwagierka chciała wyrzucić na śmietnik.
Jak to zobaczyłam, to od razu powiedziałam, że zabieram do siebie na reanimację, bo nie miałabym serca, żeby pozwolić mu odejść do "krainy zmarłych" ;)

Oto on, moja nowość :D

Obrazek

Na pierwszym zdjęciu, u góry jeszcze z uschniętymi liśćmi, a niżej już troszkę lepiej wygląda po oberwaniu liści i ułożeniu na paliku.
Jutro, jak kupie ziemię, to od razu przesadzę do świeżej część pędów wsadzę już do doniczki, a część potnę na krótsze odcinki i ukorzenię, żeby potem zagęściło się w doniczce :)
Takie dwa długie zwisające pędy będą wyglądać nieciekawie, a tak można zawsze coś wymyślić, a muszę go uformować na zwisającego, bo postawić za bardzo nie mam gdzie :roll:

Biedak, po prostu był przesuszony i tyle :(

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Oj szkoda wyrzucić takie cudo.....ja je uwielbiam i trochę ich już uzbierałam :wink: Dość szybko rośnie i nie mam z nim żadnych problemów :wink: Bez problemu ukorzenisz w wodzie gałązki :wink: Aż całkiem inaczej wygląda bez tych suchych listków i wiem że w Twoich rączkach dojdzie do siebie :wink:
Awatar użytkownika
karolaipiotr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2009, o 20:29

Post »

Padłam na widok Twoich ogrodowych piękności :shock: :shock: :shock: A za bidulkę trzymam kciuki, na pewno sie odwdzięczy za uratowanie życia :D
Karolina
Moi zieloni przyjaciele-część 1
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję bardzo dziewczyny :D
jeśli chodzi o Epipremnum, to już wcześniej miałam styczność i oprócz tego nowego mam jeszcze dwa gatunki: Aureum i N'joy.
Przy okazji ich fotki ;)

Obrazek
Aureum wcześniej było w sypialni a teraz przewiesiłam do kuchni i czuje się tam całkiem dobrze :)

Obrazek
N'joy dostałam od cioci dwie szczepki, ukorzeniłam w wodzie i teraz jest już posadzone do doniczki, na razie mieszka w sypialni ;)

Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu,śliczne masz epiki.To są roślinki które bardzo lubię .
Awatar użytkownika
Mama Aguni
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 11:48

Post »

Asiu życzę odratowania kwiatuszka :? Na pewno pięknie ci się odwdzięczy :wink: .Bardzo podoba mi się N'joy :shock: .Strasznie lubię epi i posiadam aż 6 doniczek aureum :roll: Stoją we wszystkich kątach :lol:
Pozdrawiam Teresa
Agunia i ja
Galeria
Awatar użytkownika
esti42
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 14:54

Post »

Epki przecudne pozazdrościć :lol: :shock: :shock: :shock: :shock:
JESTEM JAK MOTYLEK , KIEDY ZNIKNĘ NIKT TEGO NIE ZAUWAŻY
Pozdrowionka ASIA :)
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Edyta 74 pisze:Asiu,śliczne masz epiki.To są roślinki które bardzo lubię .
Ja też je bardzo lubię.....zawsze mi się podobały ale dopóki nie zajrzałam na to forum to myślałam że tylko są 2 gatunki a tu ich aż tyle :wink:

Asiu piękne epiki :shock: Ja mam 6 rodzajów :wink:
Awatar użytkownika
aguka
1000p
1000p
Od: 16 lut 2009, o 22:35

Post »

Epiki prześliczne ja na razie posiadam skromne dwa egzeplarze :D
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Witaj Asiu
Przeglądnąłem cały Twój wątek.Masz bardzo ładne roślinki,wszystkie mi się podobają.Masz superaśne fiołki i gloksynie.
Epipremnum uwielbiam,Dzięki kochanym forumkowiczkom udało mi się skompletować całą rodzinkę epi ;:87
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”