Rośliny Fenira
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 lip 2009, o 11:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czerwony ;). Była w kwietniu 24-26 kwietnia 2009. W razie czego, możesz wejść na www.orchidarium.pl/, tam z wyprzedzeniem są podawane daty wystaw storczyków, więc Basga możesz sprawdzić z wyprzedzeniem kiedy jest następna. Z tego co ja wiem, we wrześniu w tym roku jej już nie ma...
-
Dziwne... Spróbuj wpisać samodzielnie. http://www.orchidarium.pl/wydarzenia/index.htm Coś niektóre strony są niewiarygodne, sprawdzałem na innej i nie było, a tu pisze, że jest wystawa w październiku, sprawdź sama.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- anoli
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2007, o 16:26
Bardzo ciekawie opowiadasz o swoich roślinach, widać, że bardzo o nie dbasz. Twój hibiscus ma piękne grube pieńki, chciałabym, żeby i moje nabrały takiej masy. Ciekawa jestem następnych roślinnych historii.
I jeszcze takie pytanie: jak odróżnić surfinię od petunii?
I jeszcze takie pytanie: jak odróżnić surfinię od petunii?

Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
-
Wybaczcie, że ostatnio nic nie wstawiam, ale chodzę do klasy maturalnej i przez najbliższy czas nie będę odwiedzał często forum. Nauka, nauka i jeszcze raz nauka
.
Jedynie z nowości to to, że mam nowego phalaenopsisa
. hoja i hibiscus kwitną jak oszalałe, choć przestałem je nawozić o zaczynam podlewać je rzadziej... Bugenwilla zrzuca liście i została przeniesiona do domu. Strelicja coś u mnie nie rośnie, muszę chyba to przeczekać... Kaktusy przeżyły i odrobinę urosły, przesadziłem je do podłoża do kaktusów.
To byłoby na tyle.
Pozdrawiam,
Fenir

Jedynie z nowości to to, że mam nowego phalaenopsisa

To byłoby na tyle.
Pozdrawiam,
Fenir
-
Re: Rośliny Fenira
No cóż, po maturze
. Teraz mam dużo czasu. Zamówiłem nasiona Plumerii przez Allegro. Wysiałem i zaczynają rosnąć. Ktoś zainteresowany opisem hodowli
? Bo niedużo na tym forum o niej jest, więc pomyślałem że przyda się coś dla przyszłych pokoleń forumowiczów ;P.
Poza tym dam zdjęcia moich roślin jak wyglądają teraz
. Mam też parę nowych nabytków.

Poza tym dam zdjęcia moich roślin jak wyglądają teraz

- chan-dzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 maja 2010, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jestem ciekawa,czekam na fotki.
-
No cóż zacznę od tego, że zasadziłem nasiona 19 maja
. Użyłem do tego podłoża do kaktusów i plastikowego pojemnika po ciastku z cukierni
. Za pomocą starego śrubokręta nagrzanego do odpowiedniej temperatury zrobiłem dziury wentylacyjne i odpływowe
. Do tak sporządzonej szklarenki wsadziłem nasiona "piórkiem" do góry. Od czasu do czasu podlewałem w miarę potrzeby, by podłoże było stale wilgotne. Czasami odkrywałem górną cześć pojemnika, by napłynęło trochę świeżego powietrza.
Kilka dni temu zaczęły wyrastać siewki
. Jest ich dokładnie 3 z 20 nasion. Upłynął dopiero tydzień od wsadzenia, więc mogę czekać spokojnie jeszcze z 2 tygodnie na resztę
.
Oto jak to wygląda
.
Szlarenka całokształt

Wewnątrz
Przybliżenie (pośrodku widać jedną z siewek, którą pokrywa "piórko". Łodyżka w głębi ziemi)

Na potrzeby zdjęć przeniosłem wszystko na ławę, ale pojemnik z nasionami normalnie znajduje się na południowym parapecie okna balkonowego, gdzie nie świeci intensywnie, ale jest ciepło (bowiem nasiona Plumerii kiełkują w temperaturze ok 25 stopni podłoża).
Mam nadzieję, że mini-reportaż się spodobał
.

Kilka dni temu zaczęły wyrastać siewki

Oto jak to wygląda

Szlarenka całokształt

Wewnątrz

Przybliżenie (pośrodku widać jedną z siewek, którą pokrywa "piórko". Łodyżka w głębi ziemi)

Na potrzeby zdjęć przeniosłem wszystko na ławę, ale pojemnik z nasionami normalnie znajduje się na południowym parapecie okna balkonowego, gdzie nie świeci intensywnie, ale jest ciepło (bowiem nasiona Plumerii kiełkują w temperaturze ok 25 stopni podłoża).
Mam nadzieję, że mini-reportaż się spodobał