Rośliny Fenira

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Fenir
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lip 2009, o 11:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Rośliny Fenira

Post »

Witam wszystkich serdecznie :D!

Jak pewnie wiecie, mam na imię Michał i mam 18 lat :). Mieszkam w Krakowie i jestem uczniem liceum ogólnokształcącego. Interesuję się roślinami od małego dziecka i mam ich niedużą "kolekcję". Wszystko zaczęło się od babci i cioci, które miały dużą wiedzę na temat roślin. Zaszczepiły we mnie to hobby, przez co zaszedłem dalej niż one w ciągłym głodzie wiedzy na temat roślin. Nowo poznane osoby są uprzejmie zdziwione tym faktem, ponieważ to nie jest zwyczajne hobby dla chłopaka, nie mówiąc już o wieku.

"Przerabiałem" wiele roślin, dużo mi z nich padło, jak wiadomo z powodu niewiedzy ;P. Teraz już dysponuję wystarczającymi informacjami w tym zakresie :twisted: .

Teraz przejdźmy do konkretów, czyli moich podopiecznych :P.

Zauważyłem, że dużo osób wstawia tutaj zdjęcia roślin "z teraz". Ja chciałbym zrobić trochę inaczej. Pokażę Wam drogę, jaką musiałem przejść z moimi roślinami, by dojść do efektu końcowego, opatrując foty odpowiednim komentarzem :). Apetyt rośnie w miarę jedzenia, sami rozumiecie :lol:. Postaram się wstawiać zdjęcia w miarę kolejności chronologicznej.

Oto pierwsze zdjęcia, resztę pokażę Wam stopniowo.

hoja carnosa (maj 2008)
Obrazek

Będąc jeszcze przed wejściem Polski do UE, byłem z rodziną na festynie organizowanym na Wielkanoc lub na Boże Narodzenie na Rynku Głównym. Kupiłem tam sadzonkę Hoyi za 2zł (!) od pewnego miłego Pana, którego można spotkać na wystawie na Klimeckiego na wiosnę lub jesień :P. Rozrosła się okropnie, mimo ciągłych ataków wełnowców kwitła na kilkudziesięciu kwiatostanach, a na jednym z pierwszych przez blisko kilka lat. Z powodu złego jej prowadzenia musiałem ją wyrzucić i zrobiłem z niej sadzonkę widoczną na zdjęciu. Zrobiłem ją w zeszłym roku w maju.

Oto kolejne zdjęcia, jak się rozrastała w ciągu roku.

czerwiec 2008
Obrazek

wrzesień 2008
Obrazek

Bugenwilla (wrzesień 2008)
Obrazek

Ta pierwsza roślina to moja. W tle widać inne sadzonki, o których później. Jeśli ktoś uważa, że trudno zrobić sadzonki Bugenwilli, to ma niestety rację :(. Oprócz tego, że trudno się ukorzeniają, to niewielka cześć przeżywa etap "w słoiku" (nawet dodając niewielkiej ilości ukorzeniacza). Sprawę pogarsza fakt, że to odmiana z przed kilkunastu lat, niedostępna wówczas w Polsce. Odmiany teraźniejsze są dużo łatwiejsze w uprawie. Sadzonkę dostałem od znajomej.

To na razie tyle, nie martwcie się, będą następne zdjęcia ;:106 A ich jest ogrom ;)

Pozdrawiam,

Fenir

Ps: Gdyby ktoś był zainteresowany, oto mój wątek o kaktusach http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=25360
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 1 maja 2008, o 15:42

Post »

Witaj :)

Widziałam Cię już w kaktusach :) To, co chcesz pokazać zapowiada się ciekawie - czekam więc na kolejne zdjęcia i historie Twoich roślin :)
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Witaj,zapowiada sie bardzo ciekawie ,ciekawe co jeszcze nam pokażesz
Awatar użytkownika
aguka
1000p
1000p
Od: 16 lut 2009, o 22:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Heja, cuda pokazujesz :!: :D
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Piękne czekam na więcej fotek
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

Michale bardzo się cieszę,że założyłeś wątek kwiatowy,bo sam wstęp zachęca do częstych odwiedzin.
Podoba mi się sposób jak proponujesz w przedstawianiu kolejnych podopiecznych ,ich historii .
Droga pielęgnacji od maleńkiej roślinki do dojrzałej ,wiele uczy i pewnie chętnie skorzystamy z Twoich doświadczeń.
Awatar użytkownika
karolaipiotr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2009, o 20:29

Post »

Witaj, fajnie że pokazujesz nam swoje roślinki :D
Karolina
Moi zieloni przyjaciele-część 1
Awatar użytkownika
Agunia
1000p
1000p
Od: 23 mar 2009, o 12:28

Post »

witaj, piękna hoja , fajnie, że pokazujesz jak roślinki się rozwijały :D to daje obraz ogromu twojej pracy włożonej w opiekę nad nimi :D

będę do ciebie zaglądać częściej :D
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

Witam ziomala! :wink: Bardzo ciekawie się zapowiada-czekam na dalsze historie.
Awatar użytkownika
Mama Aguni
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 11:48

Post »

ObrazekWitam. Pięknie hoja ci rośnie :D .Bardzo jestem ciekawa historii twoich zielonych :wink:.
Pozdrawiam Teresa
Agunia i ja
Galeria
Fenir
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję za miłe komentarze :). Tylko nie wiem za co. Teraz nie ma co oceniać...

Przejdę jednak do wstawiana zdjęć. Są to rośliny rosnące na moim balkonie. Posadziłem/przesadziłem je w maju, a fotki przedstawiają je miesiąc później (czerwiec).

Szafka
Obrazek Obrazek
Jest tutaj większość roślin, które zimują w domu:). Poniżej zacznę je opisywać dokładniej.

Hibiscus
Obrazek Obrazek
Jest to roślina mojej babci. Podarowałem ją na jej urodziny. Zająłem się babci wszystkimi roślinami, odkąd się do niej wprowadziliśmy. To jedna z nich. "Róża chińska" była wybujała i miała objawy chlorozy. Po akcji z sekatorem i przeprowadzce, wygląda o wiele lepiej, choć nie wymarzenie :twisted: .

Bugenwilla
Obrazek Obrazek
Jest to ta sama roślina co w pierwszym poście. Urosła i została przycięta. Jednak nadal słabo się rozkrzewia, nawet po przesadzeniu :evil: . Na domiar tego, sprawiła mi OBECNIE pewien problem, który dla innych jest błogosławieństwem xD.

Dzwonek dalmatyński
Obrazek Obrazek
Prezent dla babci od rodziny, kupiony jeszcze w kwietniu. Zdążył przekwitnąć, ale jak widać zaczyna dawać sobie znać po zmianie "mieszkania" i przycince. Do niedawna, myślałem, że to Companula doniczkowa, ale po przeczytaniu pewnego tematu na tym forum okazała się byliną na skalniak:lol:.

Strelicja
Obrazek Obrazek
Kupiłem ją od tego samego Pana co Hoyę, tylko że w tym roku na wystawie na Klimeckiego. Zdziwił mnie wygląd ich korzeni, grubsze nawet od mojego Zamioculcasa! Podobna jest to roczna roślina, więc zakwitnie dopiero za 3-4 lata... Nic tylko czekać :wink: . Widać, jak wypuszcza u mnie nowy liść (kupując go nie miała).

Dipladenia odmiana "Sundaville" hit sprzed kilku lat
Obrazek Obrazek
Roślina babci. Wyglądała żałośnie. Nowe pędy wyrośnięte w zimie przypominały słabowite wąsy, splecione razem (roślina była przy kaloryferze). W dodatku opanowały ją przędziorki. Babcia się sprzeciwiała przycięciu, dlatego żeby nie robić rabanu zrobiłem to po kryjomu
:twisted: . Niedługo po mrożącej krew w żyłach akcji z sekatorem wyglądała tak jak na zdjęciu :) .

Donica z petunią i surfinią
Obrazek Obrazek
Tu chyba nie muszę nic komentować?

Skrzynka
Obrazek Obrazek
j.w.

Powojnik
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Kupiłem go trzy lata temu. Wtedy kwitł słabo, ale wziął się za siebie zakwitł obficie rok później. Musiałem go przenieść ze starego mieszkania, bo rośnie błyskawicznie. Co roku ma 2x więcej kwiatów niż poprzednio (po 5 kwiatów na każdej łodydze co najmniej, oczywiście tych gotowych do kwitnienia). Tnę go na wiosnę tuż na młodymi przyrostami jak najbliżej ziemi, przez co zyskuję ładną roślinę.

Ufff... to wszystko na dziś :P .

Pozdrawiam,

Fenir
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 1 maja 2008, o 15:42

Post »

Jakie Ty ładne kwiaty Babci ;) kupujesz :lol: Nie zrozumiałam tego:
Na domiar tego, sprawiła mi OBECNIE pewien problem, dla których jest błogosławieństwem xD.

Widzę, że roślinki pod Twoją opieką mają się dobrze - podobają mi się efekty Twojej pracy - z przyjemnością będę oglądała kolejne :)
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Strelicja ma faktycznie dość duże korzenie,które wyglądem przypominają bulwy,dlatego lubi częste przesadzanie bo korzenie dość szybko rosną.Bardzo fajna i ładna kolekcja roślinek. :wink:
Fenir
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Już poprawiłem Zgredo :oops: . Jestem trochę zmęczony tą pogodą, a na dodatek nie mogłem spać z powodu burzy xD. Strasznie błyskało, a ja wolę, kiedy jest stałe zaciemnienie w pokoju podczas snu, a nie jakieś fajerwerki xD.

Pozdrawiam,

Fenir
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Witaj Michale :)
Piękną masz kolekcję roślinek i jak ładnie na balkoniku :lol:
Oj wczoraj to naprawdę fest błyskało i grzmiało...i nie dziwię Ci się że spać nie mogłeś :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”