Dala - mój piękny ogród cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Post »

Witam po kolejnym upalnym dniu. jest tak gorąco, że cokolwiek zrobić można w ogrodzie dopiero pod wieczór, a wtedy z kolei gryzą wściekle komary.

Jolu, ja mam sporo wrzosów i wrzośców i dobrze u mnie rosną. Wydaje mi się, że podstawą jest dobre przygotowanie gleby - ja daję kwaśny torf, kompost liściowy i trochę igliwia spod sosny, oraz stworzenie specyficznego mikroklimatu - tzn.posadzenie większej liczby roślin kwasolubnych. A na zimę nawet ich nie przykrywam i jakoś dają sobie radę...
Lipcowe kwiatki - jeżówka i rozwar Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jaki dorodny ten rozwar a ja mam tylko różową jeżówkę.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wpadam do Ciebie Daluś z samego ranka, może komary mnie nie dopadną. A bosko u Ciebie. :shock: :shock: :shock:
Jaka śliczna rabata z Bonanzą. Przecudnie wygląda, Aż chciałoby się przysiąść obok i podziwiać godzinami.
Jeżówka 'Biały Łabędz' tez u mnie zakwitła i chyba będzie moją ulubioną za jej ciekawe zielonkawe kolorki.
Powiedz, ile czasu już ją masz i czy się sama rozrosła czy trzeba ją rozmnażać?

A co to za odmiana lilii Daluś? Jest śliczna.
dala pisze: Zakwitły pachnące lilijki, wciąż kwitną liliowce - tu Bonanza
Obrazek
Pysznego soczku i słoneczka na dzisiejszy dzień ;:2
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Daluś może i masz racje z tym przygotowaniem ziemi pod wrzosy i wrzosieńce :roll: ja posadziłam po prostu o tak sobie i możliwe że dlatego nie przetrwały mimo że były okryte na zimę :?

To jest piękny akcent w ogrodzie i n e można go ominąć....możliwe że jak stworzę taka rabatkę z kwaśna ziemią to posadzę powtórnie :wink: miłego dzionka życzę Daluś ;:168
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalu wspaniałe lilie, bajeczne liliowce- to mój ostatni konik :roll: :lol: Piszesz o wrzosach i wrzoścach, wstyd się przyznać , ale one jeszcze nie zawędrowały do mojego ogrodu :oops: :roll: muszę sobie posadzić ich troszkę jako kompozycję z iglakami i Rh, mam dużo kwaśnych rabat, więc i miejsce na nie jest 8)
x-d-a

Post »

Witam, po kilku upalnych dniach zrobiło się chłodniej, więc wieczorkiem pewnie coś podłubię przy mojej rabacie, zwłaszcza że rano byłam na targu i dokupiłam trochę wrzosów. To zadziwiające, ile jest teraz odmian tych pięknych roślin i jakie wspaniałe kobierce i plamy kolorystyczne można z nich tworzyć. One się niesamowicie rozrastają i w sprzyjających warunkach po 2,3 latach niektóre osiągają średnicę kilkudziesięciu centymetrów.

Agnieszko,
liliowce też bardzo lubię; na rabacie połączyłam je z funkiami i właśnie teraz ta rabata najokazalej się prezentuje - kwitną i funkie, i liliowce.
A co do wrzosów, to też jedne z moich ulubionych roślin. Podsadzam nimi Rh i niewielkie iglaki. Jedną taka rabatę już mam i ona cały rok jest piękna, ale najładniejsza wiosną w czasie kwitnienia Rh i wrzośców, oraz wczesną jesienią, gdy zakwitają różnymi kolorami - od bieli, poprzez lila i fiolet - wrzosy.

Jolu,
polecam przygotowanie takiej kwaśnej rabaty, jest niezwykle efektowna przez cały rok - niebawem pokażę zdjęcia, chociaż młoda rabata nie wygląda jeszcze bardzo ładnie...
Też życzę Ci miłej soboty!

Wiesiu,
muszę poszperać w czeluściach szuflady, żeby znależć nazwę tej lilii, ale oprócz tego że jest śliczna, upajająco pachnie, a że rośnie w przedogródku wita moich gości...
Z jeżówką mam problem, bo co roku kupuję kilka sadzonek i co roku po zimie prawie wszystkie mi znikają. Jeżówka jest krótkowieczna, ale to przecież bylina! Też miałam różową, ale w tym roku wyrosła mi tylko biała i to z posadzonych pięciu sadzonek są tylko dwa kwiatki. Inne byliny co roku się rozrastają, a jeżówka -kurczy.

Olu,
rozwar w tym roku wybujała na wysokość przeszło jednego metra!

Dzisiaj pokażę moje kwitnące funkie - Stiletto i Patriot, oraz nowe nabytki - Midwest Magic i Invincible

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Dalu pięknie w Twoim ogrodzie ,piękne hosty u mnie już przekwitają ,no i jeżówka biała mnie kwitnie różowa a druga ma jeszcze zielone kwiatki nie wybarwione .
Genia
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

dala pisze:Haniu, Twoje życzenie się u mnie spełniło, bo po wczorajszym upale, dzisiaj - wytchnienie!
Temp. ok 20 stopni, lekki wiaterek i przebłyski słoneczka.
Poprzednie dni to tylko rośliny z klimaty śródziemnomorskiego były szczęśliwe, m.in. olki.
Skoro o olkach piszesz, oto jeden z moich
Obrazek

Miłej soboty :lol:

Olo - manolo, piękniś niezwykły,
Bo z Sobótkowej zrodził się mocy.
Ma czar i urok dolnoślązaczki
Dalii duma - różane "maczki".

:wink:
Ja, nie z Częstochowy ale wybacz, Słońce - upał jest!
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Witaj Daluniu,
piękne te Twoje Hosty i w eleganckim towarzystwie liliowców... super to wygląda :!:
Upały minęły, ale niestety z prac ogródkowych nici, burzy i leje. Może u Ciebie w zaciszu Ślęży troszkę lepiej?
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

piekne hosty, jak zwykle :shock:
szczególnie trzecie zdjecie. !
ich kwiatki przypominaja mi lilie,
czy jakies u ciebie pachną?
x-d-a

Post »

Witam :!: Po wczorajszych deszczach (znowu), dzisiaj zbudził się piękny dzień i nawet co jakiś czas wychodzi słoneczko.
Rzeczywiście wczoraj za dużo nie zrobiłam w ogródku, a dzisiaj nie dość, że jest mokro, to jeszcze nie bardzo wypada - w małym miasteczku ludzie patrzą sobie na ręce...Może to i lepiej, bo przyjechali moi synowie i spędzimy ten dzień rodzinnie.

Ewuś,
podobno mam jedną pachnącą hostę, ale ona póżniej kwitnie i jeszcze tego nie sprawdziłam.

Magdo,
wczoraj lało, dzisiaj jest ładnie, chociaż chłodno.
Cieszę się, że podoba Ci się moje połączenie liliowców z hostami.

Haniu,
wierszyk pierwsza klasa!
Mój olek ma już ładnych kilka lat i już chyba będę musiała go podciąć, bo jest problem z przenoszeniem go do piwnicy.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Daluś wszystko z Tobą w porządku podpisuje się pod Twoim postem u Haneczki.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Dalu a ślimaki Ci nie wcinają host?? Takie masz ładne zdrowe i niepodziurawione. Zazdroszczę, moje wyglądają jak durszlak :evil: Ślimakol słabo sobie radzi.
Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-d-a

Post »

Taro,
uff, ulżyło mi, bo już myślałam, że ze mną coś nie tak. Ale na szczęście na tym forum jest nas więcej takich zielono zakręconych kobitek :lol:

Asiu,
ja nie stosuje żadnych środków p/ślimakom, jedynie czasami je zbieram i wyrzucam poza ogród. Myślę, że one u mnie mają tyle host (ponad 40), że nawet jak skubną z każdej po kawałku listka, to tego tak nie widać...
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Dalo twoje kwiaty są piękne,widziałam u Ciebie też budleje chyba fiolet.
Jednak najpiękniejsza jest róża Fairy cudowna.Dorównać jej może tylko ta
różyczka czteronożna. :D
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”