Uratowane storczyki (Art) :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

Joasiu, u Ciebie jak zwykle kwitnienia zachwycają swą obfitością. Masdevalia przeurocza, cambria od Renatki widać, że szczerze podarowana, Phalenopsis wszystkie obecnie kwitnące prześliczne, zachwyca mnie kolor czerwieni u tego. Spotkałam się z wieloma odcieniami czerwonych, niektóre nawet zbliżone do czerwonych ale wszystkie mniej lub bardziej wpadające w bordo lub róż a Twój po prostu czerwono-wyjątkowy!

A ten tu niżej to mój ulubieniec.
Art pisze: ...Po ponad roku oczekiwania zakwitł falenopsis, którego mam w avatarze. Ma niesamowity nasycony kolor:
Obrazek
Tak postraszyłaś tym rokiem oczekiwania, że mojej 'Nefretete' dokupiłam córeczkę :lol: Może to skróci czas oczekiwania na kolejne kwitnienia, chyba że obie będą jednakowo uparte... ;:113
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Post »

Śliczny ten Twój storczyk Joasiu. :)

Kiedyś w programie o storczykach słuchałam wypowiedzi specjalisty, który powiedział, że bardzo trudno jest zabić storczyka z grupy Phalenopsis. Otóż mnie się właśnie udało :roll:
Mój reanimowany sto razy storczyk padł definitywnie :cry:, uparciuch! :cry:
Za to dwa inne po przesadzeniu będą kwitły :wink:
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu w tym programie zapomnieli dodać, że chodzi im o całkowicie zdrowego Phalaenopsisa, a nie obarczonego od początku choróbskiem, na które wszystkie znane nam specyfiki nie działają :wink: . Czasami pomimo usilnych naszych starań, nie mamy szans, aby odratować naszą roślinkę i jest to całkowicie od nas niezależne. Weź to sobie do serduszka i tak bardzo nie rozpaczaj :D .
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Art, ten ostatni phal. na zdjęciu, to Philadelphia. Bardzo długo kwitnie :D

Ten na pierwszym zdjęciu jest bardzo ciekawy. Kolor piękny :P

A Bellina fantastycznie zdrowa. Życzę wspaniałego kwitnienia :D
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dusia, ja tez do podłoża z kory u Phal. 'bellina' dodałam kępki sphagnum. Ono ładnie zatrzymuje wilgoć.
Jeśli pęd przeżyje moją urlopową nieobecnść, to kwiatuszki na pewno pokażę :)

Limonko ten jaskrawo różowy falenopsis, to również mój ulubieniec. W rzeczywistości kolor jest
jeszcze mocniejszy, ale trudno było mi ten kolor uchwycic na fotce.
Z każdym dniem rozkwitają kolejne pąki i jest naprawdę cudowny. Mogę patrzeć i patrzeć...
Zrobię jeszcze fotkę w pełnym rozkwicie.
A TEN nie jest czerwony,
jest raczej buraczkowy, choc na zdjęciu wyszła głeboka, ciemna czerwień.
One obydwa stoją obok siebie i wyglądają pięknie ;:226

AniuZ - Lana ma rację. Z tego, co czytałam w Twoim wątku, to zrobiłaś wszystko dla ratowania bidulka.
Super, że te 2 pozostałe podjęły współpracę i odwdzięczyły się za Twoje serduszko.
Trzymaj tak dalej ;:333

Anaka - Dziękuję :)
Storczyk, o którym piszesz, to nieoznaczona hybryda philadelphio-podobna, więc trwałość kwitnienia może być inna,
ale i tak jest wdzięcznym storczykiem i bardzo mi sie podoba.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dusia, ja tez do podłoża z kory u Phal. 'bellina' dodałam kępki sphagnum. Ono ładnie zatrzymuje wilgoć.
Jeśli pęd przeżyje moją urlopową nieobecnść, to kwiatuszki na pewno pokażę

czyli takie podłoże jest dobre dla belliny? a moja może puścić w tym roku pędzik czy raczej nie? belliny bardzo mi się podobają (i do tego podobno pachną). nie wiem na 100%, czy pachną, bo moja przekwitała w chwili kupienia, a żadnej innej belliny z kwiatkiem nie widziałam.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Art, Bellina na pewno przetrwa Twój wyjazd. Ja zostawiam ją każdego roku.
Przed wyjazdem porządnie ją namocz i postaw na podstawce z mokrym keramzytem :D
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Asiu, dawno nie zaglądałam na forum, ale jak już zajrzałam zobaczyłam Twoje cuda :D :shock: Wszystko już zostało właściwie napisane, więć mogę tylko powiedzieć, że jestem pod wrażeniem :wink:
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusia, nie wiem, w jakim stanie Twoja Bellina ma korzenie ?
Moja po przesadzeniu do powyższego podłoża pięknie rozbudowała system korzeniowy
a potem zabrała się za pęd. To samo obserwowałam u Masdevalli - najpierw zdrowe korzenie
potem kwiaty.
Ale zaprzeczeniem tych obserwacji jest pewien reanimowany przeze mnie falenopsis
(pokazany w wątku o Asahi SL), który ledwo co utworzył małe korzonki i od razu zabrał się za tworzenie pędu...
Trzeba więc zawsze mieć nadzieję na kwitnienie :wink:

Anaka, dziękuję za dobrą radę ;:196

Mambo, dziękuję za odwiedziny i mam nadz., że po urlopie storczyki dostarczą kolejnych wrażeń
(może mnie czymś zaskoczą ?? :) )
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Arciku!
Było mi niezwykle miło gościć Cię w moim Magicznym Ogrodzie ;:6

oczywiście ta róża to oryginalnie wybarwiona odmiana Händel :D bardzo ją lubię.
[img][img]http://img262.imageshack.us/img262/6750/59040151.jpg[/img][/img]

a jak ma się Twój storczyk z Łodzi w kolorze ,,buraczkowym"?
Wyobraż sobie, że mój wytwarza jeszcze następne kwiaty. Obłęd!
Masdevallia jest świetna- podoba mi się to, że ma sporo kwiatów. To drobne kwiaty, więc dopiero w masie robią odpowiednie wrażenie.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu - cała przyjemność po mojej stronie ;:168
A to zdjęcie różyczki robione w deszczu ma swój urok i nie wiedziałam, że ma ona nazwę
mojego ulubionego kompozytora :D

Co do "buraczkowego" falenopsisa pięknie rozwija swoje pąki (pokazałam go na poprzednich stronach)
i już jestem ciekawa jakie będzie w przyszłości" moje" kwitnienie.
Marzył mi się taki gałązkowy, bo kiedyś straciłam storczyka o podobnym pokroju.

Ewuniu, jak wrócę z urlopu, wyślę ci zdjęcia ze spotkania na P.W (lub podaj mi Twój adres e-mail)

Pozdrawiam cieplutko :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dusia, nie wiem, w jakim stanie Twoja Bellina ma korzenie ?
Moja po przesadzeniu do powyższego podłoża pięknie rozbudowała system korzeniowy
a potem zabrała się za pęd. To samo obserwowałam u Masdevalli - najpierw zdrowe korzenie
potem kwiaty.
Ale zaprzeczeniem tych obserwacji jest pewien reanimowany przeze mnie falenopsis
(pokazany w wątku o Asahi SL), który ledwo co utworzył małe korzonki i od razu zabrał się za tworzenie pędu...
Trzeba więc zawsze mieć nadzieję na kwitnienie
ja o mojej bellinie nie mogę powiedzieć, że ma bardzo rozbudowany system korzeniowy. jest taki średni. puszcza trochę nowych korzeni, ale one rosną jakoś niemrawo, mają może ok. 1 cm długości. ma może z 7 tych korzonków. listek rośnie mu ładny, już jest większy od poprzedniego (poprzedni był niezbyt duży, bo to był jego pierwszy listek u mnie). w orchidarium na pewno byłoby jej lepiej, ale nie mam nawet zwykłego akwarium, w którym mogłabym trzymać botaniczne, więc musi być na parapecie.
a masz Phal. lueddemaniana?
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda, że nie możesz więcej pokazywac na fotkach z tego co opisujesz. Ale mniej więcej wyobrażam sobie
jak to wygląda.
Twoja 'Bellina' ładnie się rozwija, tworzy sobie obecnie tzw. bazę i jestem pewna, że doczekasz również pędu.
Ja mam podobnie u jednego Dendrobium phal. - młody przyrost dawno już dojrzał, roślina zdrowa, ale długi juz czas
milczy jak zaklęta Obrazek

Musimy uzbroic się w cierpliwość :)

A Phal.lueddemaniana nie mam jeszcze.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Art, ja na niektóre kwiaty czekałam kilka ładnych lat. Bo niby storczyk dorosły, a jednak zmiana warunków i zastój w kwitnieniu.
Pozdrawiam :D
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu (dobrze odgadłam imię ? :wink: ), to mnie 'ładnie' pocieszyłaś - kilka lat.... ;:191
Ja tam liczę, że jesienią będę oglądać cudowne ciemno-jagodowe kwiatuszki :twisted:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”