Kaktusy zimują na strychu od października do kwietni (w tym roku z powodu remontu wystawiłem je w maju), strych jest nie ocieplany dość widny okno wychodzi na południe - południowy zachód, przez pomieszczenie w którym zimują kolczaki przechodzi komin więc temperatura oscyluje od 0 do 10 stopni ale przy mrozach szczególnie w nocy potrafi spaść do około - 5 ranem gdy słońce wzejdzie i sąsiedzi zaczną palić w piecu temperatura wzrasta.
Notocactus to zeszłoroczny nabytek zimował w mieszkaniu temperatura przy oknie około 14 stopni i dość sporo słońca (nie podlewany). Rebutie na strychu dość obficie zakwitły w tym roku. Echinopsisy multiplex dopiero zawiązują pąki ale w poprzednich latach kwitły obficie i pachnąco

.
Rebutia muscula - zwana przeze mnie "marchewką" - to mój najstarszy nabytek 7 letni dość często obskubywany z odrostów.
Dopiero się uczę nazewnictwa więc mam prośbę o identyfikacje kaktusa to ten na 9 zdjęciu od góry obok Echinopsisa jak się nim zajmować aby zakwitł bo mam go już dość długo oraz kaktus na zdjęciu nr 8 tegoroczny odratowany podarek.