Mam pomysł na ścianę storczykową - potrzebne rady...
-
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Z praktycznego męskiego punktu widzenia zrób tak:
Napisz sobie listę twoich wymagań co do ścianki
- kwota maksymalna na budowę
- wymiar
- ilośc zamontowanych tam roślin
- określenie jak będziesz je podlewać
- i inne jakie tam posiadasz
A potem pod ten schemat zacznij dostosowywać swoje pomysły. Będzie prościej i szybciej dojść do konsensusu.
Napisz sobie listę twoich wymagań co do ścianki
- kwota maksymalna na budowę
- wymiar
- ilośc zamontowanych tam roślin
- określenie jak będziesz je podlewać
- i inne jakie tam posiadasz
A potem pod ten schemat zacznij dostosowywać swoje pomysły. Będzie prościej i szybciej dojść do konsensusu.
- UrszulaKraków
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 cze 2009, o 10:17
Kwota - tak do 600-800zł
Wymiar - około 100x170 wysokości, na dole plastikowy pojemnik- donica z keramzytem, wodą i roślinnoscia błotną, byc moze zródło wody do strumyczka spływajacego ze ścianki - to akurat zależne od jej konstrukcji i materiałów
Ilość roślin - około 15-20 falków + jakieś paprocie w ilości zależnej od ilości miejsc, jakie sie uda utworzyć na ściance w trakcie budowy
Podlewanie - zraszanie opryskiwaczem cisnieniowym
inne- łupy kokosa z falkami raczej demontowalne, tak zeby mozna było skontrolowac wygodniej korzenie, zmienic miejsce ekspozycji, dodadkowo wymoczyć w wodzie gdyby zaszła potrzeba...
Nad stołem jest dostępne gniazdko elektryczne - można wykorzystać, ale nie koniecznie, można zasłonic, drugie jest po drugiej stronie okna, zaden problem poprowadzic kabelek pod parapetem.
nie wiem co jeszcze, prawdopodobnie przeforsuje w domu dodatkowe halogeny pod sufit - niby do doświetlenia zimą stołu gdzie czytam
Wymiar - około 100x170 wysokości, na dole plastikowy pojemnik- donica z keramzytem, wodą i roślinnoscia błotną, byc moze zródło wody do strumyczka spływajacego ze ścianki - to akurat zależne od jej konstrukcji i materiałów
Ilość roślin - około 15-20 falków + jakieś paprocie w ilości zależnej od ilości miejsc, jakie sie uda utworzyć na ściance w trakcie budowy
Podlewanie - zraszanie opryskiwaczem cisnieniowym
inne- łupy kokosa z falkami raczej demontowalne, tak zeby mozna było skontrolowac wygodniej korzenie, zmienic miejsce ekspozycji, dodadkowo wymoczyć w wodzie gdyby zaszła potrzeba...
Nad stołem jest dostępne gniazdko elektryczne - można wykorzystać, ale nie koniecznie, można zasłonic, drugie jest po drugiej stronie okna, zaden problem poprowadzic kabelek pod parapetem.
nie wiem co jeszcze, prawdopodobnie przeforsuje w domu dodatkowe halogeny pod sufit - niby do doświetlenia zimą stołu gdzie czytam

Kupię sobie misia, nazwę go LOS i będę codziennie kopać go w dupę 

- DAK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie krytykuję, ale daję pod rozwagę:
Taka duża powierzchnia z założeniem, że wokół niej ma być duża wilgotność, odstająca od ściany sprowadzi po niedługim czasie grzyba na tej ścianie, bo tam cyrkulacja powietrza będzie za mała, a nawet przy dobrej cyrkulacji, to będzie świetna atmosfera dla wilgotnolubnych żyjątek.
Taka duża powierzchnia z założeniem, że wokół niej ma być duża wilgotność, odstająca od ściany sprowadzi po niedługim czasie grzyba na tej ścianie, bo tam cyrkulacja powietrza będzie za mała, a nawet przy dobrej cyrkulacji, to będzie świetna atmosfera dla wilgotnolubnych żyjątek.
-
- ZBANOWANY
Ale halogeny nie dają światła roślinom. Muszą to byc specjalne lampy jarzeniowe inne nic nie dadzą.
Dokładnie tak.DAK pisze:Nie krytykuję, ale daję pod rozwagę:
- UrszulaKraków
-
- ZBANOWANY
tutaj masz materiały do realizacji możesz zamówić. I poczytaj sobie na tej stronie trochę więcej na ten temat.
http://gady-gady.pl/index.php?page=polecamy&id=1
http://gady-gady.pl/index.php?page=polecamy&id=1
- UrszulaKraków
-
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ula, ja bym postawiła na naturalny korek lub oklejenie matą z kokosa
Chemiczny styropian jakoś kłóci mi się ze storczykami. Może dlatego,że ja nie lubię sztucznych rzeczy...

Chemiczny styropian jakoś kłóci mi się ze storczykami. Może dlatego,że ja nie lubię sztucznych rzeczy...

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- 200p
- Od: 5 wrz 2008, o 23:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja tak mam i jest to świetne rozwiązanie. Z podlewaniem nie ma klopotu: zielenina idzie do wanny, potem potem sobie odcieka i juz. W koszykach mam wanilie, oncidia, encecilie, cymbidia, cambrie, phalaenopsisa. Rosna bezposrednio w wiklinie oczywiscie.volcowitch pisze:No to się pojawił podstawowy bład atrybucji. Ja mówiąc o koszykach miałem w głowie obraz takich wiszących na łańcuchu wypełniony wyściółką z włókna kokosowego. To raczej nazwałbym "przewiewną skrzynką".
-
- 200p
- Od: 5 wrz 2008, o 23:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- UrszulaKraków
Ok, temat w domu zarzucony, sprzeciwu nie ma. Padło pare sugestii i pomysłów - np zrobienie tyłu z płyty meblowej + boczki i dół, pomalowane specjalną emulsją do zabezpieczania np. pokryw akwariowych przed wodą. Dopiero taka wisząca skrzynka byłaby oklejana wewnątrz korkiem, podwieszana kratka na korku a w czesci na wodospadzik-strumyk wciśnięta i uformowana pianka montażowa - oczywiscie zamaskowana. Sprawdzimy w praktyce.
Na chwile obecną robimy szkice.
Wszystkim bardzo serdecznie dziękuję, wiecej pytań raczje juz nie będę miała. Techniczne sprawy juz bedziemy omawiać w domu podpierając sie sugestiami forum. Możliwe ze pociągne za jezyk Łukasza z gady-gady. Coś sie wspólnie wykombinuje
Jeszcze razwielkie dzięki. Jak cos wymodzimy to założę wątek budowy i kosztów. Jednak nie będzie to tak prędko
Na chwile obecną robimy szkice.
Wszystkim bardzo serdecznie dziękuję, wiecej pytań raczje juz nie będę miała. Techniczne sprawy juz bedziemy omawiać w domu podpierając sie sugestiami forum. Możliwe ze pociągne za jezyk Łukasza z gady-gady. Coś sie wspólnie wykombinuje

Jeszcze razwielkie dzięki. Jak cos wymodzimy to założę wątek budowy i kosztów. Jednak nie będzie to tak prędko

Kupię sobie misia, nazwę go LOS i będę codziennie kopać go w dupę 

- grazka2211
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To ja już czekam z nie cierpliwością na efekty a przede wszystkim życzę powodzenia w realizacji marzeń.Pozdrawiam Grażyna
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .