Naoglądawszy się zdjęc z różnych ogrodów botanicznych i storczyków w naturze wpadłam na pomysł osadzenia storczyków na powierzchni pionowej - czyli ścianie. Pomysł nie jest nowatorski, bo wiele osób ma doniczki podwieszone na kratkach, ale ja chcę iść krok dalej...
Pomyślałam, żeby najpierw na ścianę od stołu kuchennego do sufitu okleić cienkim, ciemnym korkiem (zabezpieczenie przed wodą), a na nim dopiero zawiesić ciemną kratkę. Na samym dole można by podwiesić plastikową długą doniczkę do której byłby wpuszczony ten korek. Samą doniczkę można by okleić kawałkami drewna, mchami, aby zamaskować plastik. Doniczka mogłaby być wypełniona keramzytem z wodą, obsadzona jakimis paprociami, czy wilgociolubnymi pnaczami puszczonymi na kratę do góry(jszcze nei wiem jakimi). Na kracie można by podwiesić nieregularnie np. ponawiercane w celu wentylacji łupy z kokosa, kawałki grubej kory, mchy, spaghnum(tak to sie pisze?, drobne krzyżujące sie gałęzie czy wydrążone małe pieńki i wykorzystać te elementy jako podstawę nasadzenia storczyków(żadnych plastików itp)
W całosci miałoby to wygladać jak zwarta sciana drewna i zieleni. Oczywiscie przemyślenia wymaga sposób nawadniania. Zastanawiam się czy w takim przypadku i zależnie do uprawianych gatunków wystarczy np 2-3 w tygodniu zraszanie korzeni zraszaczem cisnieniowym (wowczas spływajaca woda gromadzilaby się w owej doniczce na dole, czy raczej zamontowac małą pompkę (uruchamianą zwyklym sterownikiem czasowym) pobierającą wodę z donicy na dole i podającą ją cieniutkimi strużkami z nakłutej rureczki z góry. Czy też raczej sposoby oba.
W moim przypadku ściana ta jest skierowana na wschód, więc oświetlenie jest mocne i rozproszone.
Starałam sie opisać w miarę klarownie, mam nadzieję, ze pomysł jest czytelny. Wiadomo jdnak że co 2 głowy (lub więcej) to nie jedna i wcześniejsze obmyślenie tematu pozwoli uniknąć jakiś błędów.
Będę bardzo wdzięczna za sugestie, podpowiedzi, bo pomysł nie daje mi spokoju:roll:
Jakiego typu kora sie nadaje do storczyków, jaki typ drewna(drzewa owocowe?), jakie paprocie czy pnącza?
Pomóżcie zrobić burzę mózgów