Domownicy Zgredo

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mama Aguni
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 11:48

Post »

Mimoza zachwycająca i ma pączusie Obrazek.
Pozdrawiam Teresa
Agunia i ja
Galeria
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mimoza pudica, a to chyba ta, jest roślinką wieloletnią, jeśli uprawie się ją w domu, jako pojeminikową. Niektórzy sieją na balkonach, czy stosują jako jednoroczną ozdobę tarasów - tyle wyczytałam, a jak to jest to ... Powiedz mi proszę jak dbasz o to cudo. W tym roku wzeszły mi nasionka, nawet rosły, ale potem część wymordowały mszyce. Dwie poszły w dobre-forumkowe ręce. A teraz jak dbać o moją. :shock: Twoja też jest tak przerażająco krucha?
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 1 maja 2008, o 15:42

Post »

Ilonko - dziękuję za informacje :)
Najlepiej czuje się u mnie na oknie wschodnim (stała i na południowym i w pokoju północnym, ale mam wrażenie, że wyglądała gorzej), na pewno nie jest roślina przelewaną - raczej zasuszaną, ze dwa razy widziałam, że zapomniałam o niej po obwiędłych listeczkach. Teraz staram się podlewać ją regularnie, ale po troszku. Może ze 3 - 4 razy w tygodniu...?

To nie jest jedna roślina - jest ich tam 5, po prostu miały poplątane korzenie i zostały w kupie. Są różnej wysokości dlatego wygląda całość dość ładnie - myślę, że pojedyncze nie były by tak efektowne. Sądzę, że nie ma wiele miejsca na korzenie w donicy już - bardzo było ich dużo gdy przesadzałam ostatnio - jak na ówczesną ilość zielonego nad ziemią.

Nie zraszam, czasem zostanie zmaltretowana opuszczaną czy podnoszoną roletą (regularnie dostaje po głowie a w "dzieciństwie" była ochoczo drażniona przez mojego mężczyznę). Ostatnio serce mi zamarło, bo się wplątała w system podnoszenia rolety i mężczyzna niemal podniósł ją do góry "za pióro". Stoi przy otwartym na oścież oknie - często do wieczora, więc ma sporo powietrza, ale też czasem zdarzy się przeciąg czy chłodniejszy powiew i mimo, że martwiłam się, że jej zaszkodzi - wyraźnie nie jest tak delikatna jak się zdawać by mogło :)

Andziu, Teresko - dziękuję :)

Madziu - dziękuję :) Ja się tylko obawiam, że on mi tak sprawia, bo on jeszcze nie mąż, to się podlizuje ;D Pokrywa jest bardzo ciepła od oświetlenia - gdyby nie to, że kot trochę niepewnie czuje się wobec otworów na niej, które jej notorycznie się odsuwają spod łapek siedział by tam cały czas :D
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Dziękuję za wszystkie informacje, może mojej też się uda ze mną wytrzymać. Bardzo bym chciała, bo to taka śliczna roślinka. Mojego m. korciło żeby ją podrażnić, ale w końu odstąpił od tego zamiaru, jak mu powiedziałam, że męczy badylka. Teraz jej nie pozwala dotykać. Moja stoi na zachodnim oknie, bo mam takie albo południowe. Zobaczymy jak to z nią będzie.
Koty kochają ciepłe miejsca, mój (którego miałam jeszcze w dzieciństwie) sypiał na telewizorku, strasząć nas podczas horrorów hucznymi upadkami. :twisted:
M. chwal i utrzymuj w przekonaniu, że to jedyne słuszne postępowanie :lol:
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja troszeczkę spóźniona gratuluję sreberka i życzę Ci wszystkiego najlepszego z okazji imienin.

Obrazek

Pięknie rosną Ci roślinki i jak dużo nowych przybyło.Bardzo mi się podoba mimoza.
magi
500p
500p
Od: 30 maja 2009, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

świetnie wygląda ta mimoza :shock: :shock:
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p
Od: 1 gru 2007, o 15:19

Post »

Widzę że pelargonie sobie świetnie radzą nawet i ta co tyle czasu spędziła na poczcie.
Bardzo się cieszę że dobrze im u ciebie :D
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Masz bardzo ładne roślinki Zgredo. :D
Mimoza, pelargonia i nowe nabytki z Biedronki pięknie wygladają.
Widziałam też schlumbergery i rhipsalidopsis ...na pewno ukwiecą Twoje mieszkanie w zimie. :D
Zgredo ale masz tych kwiaciorów.... pełne parapety. :wink:

:D :D :D
fraszka
200p
200p
Od: 22 maja 2009, o 14:20

Post »

o juz sreberko :) gratuluje
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

Dominiko ależ przecudna Mimoza ,pelargonia o pięknie ubarwionych liściach.

Gratuluję fajnego prezentu i dołączam najlepsze życzenia, zarówno imieninowe jak i
gratulacje z okazji otrzymania "Srebrnej karty"

Obrazek
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

gratuluję i ja :D :D :D :D :D :D :D
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Witam:)
przeczytałam i pooglądałam. Jedno rzuciło mi się w oczy. Masz kobito rączkę do kwiatów :) A papirus zwalił mnie z nóg. Takiego giganta jeszcze nie widziałam!
Przy okazji dołączam się do gratulacji sreberkowych :P

Pozdrawiam cieplutko
Marta
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
esti42
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 14:54

Post »

I ja gratuluję pączusiów u mimozy cała jest słodka ;:6

I pelasie urocze :shock:
JESTEM JAK MOTYLEK , KIEDY ZNIKNĘ NIKT TEGO NIE ZAUWAŻY
Pozdrowionka ASIA :)
Awatar użytkownika
jardin
1000p
1000p
Od: 7 sie 2007, o 14:26

Post »

Piękne nowe nabytki, ja tez się wybieram do Rumi (wybieram się jak sójka ;))
Mimoza przepiękna :shock:
spóźnione gratulacje!!!!!!
Obrazek
Pozdrawiam
Aśka
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 1 maja 2008, o 15:42

Post »

Asiu - Szklarnie stoją tam od pokoleń - postoją jeszcze trochę ;) Zachęcam jednak - ciekawa wyprawa.

Asiu :D - bardzo się cieszę, że Ci się podobają :)

Marto - Miło mi, że mnie odwiedziłaś i skusiłaś się pooglądać moje parapety - dziękuję :) Szkoda, że gigant nie jest jeszcze u mnie - może wyhoduję swojego...?

Jagódko - kąpię ją w południowym słoneczku, żeby mi wstydu nie przyniosła :) Dziękuję :)

Elżbietko - witam u mnie i dziękuję za odwiedziny :) Parapety owszem - pełne - niestety właśnie się skończyły :(

Grażynko - bo one świetnie ukorzenione były - to jakże miały sobie nie poradzić - to Twoja zasługa :) Ja również cieszę się, że im dobrze - to moje pierwsze pelaśki i troszkę obawiałam się czy się dogadamy, ale stałam nad nimi, łypałam, namawiałam do rośnięcia - może miały mnie dość? :D :)

Ilonko - staram się chwalić, bo zadowolony mężczyzna jakoś lepiej myśli... :roll: ;)

Asiu, fraszko, Magdo, Edytko - dziękuję :)
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”