Ćmówki z PESTKĄ@
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O storczykach pisać nie będę, bo wiadomo - cudeńka, ale Muchołówki karmić tak często nie można. Ona sama sobie złapie co jakiś czas owada i to wystarczy. Karmione zbyt często stracą pułapki. Każda pułapka po 3-4 zamknięciach zamiera. Ja swoich nie dokarmiam, tylko wlewam codziennie trochę destylowanej wody na podstawkę. Owady łapią sobie same, przeważnie muchy lub komarnice. Stoją na południowo-zachodnim oknie, więc światła maja dosyć i pięknie się przebarwiają na czerwono i rozrastają, jak szalone.
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zgadzam się z Wandą. Muchołówki w naturze "pochłaniają" podobno tylko jednego owada miesięcznie, dlatego, że bardzo dużo sił zajmuje im przetrawienie tej zdobyczy.
Gdy Twoja córka będzie ją często karmić roślinka padnie z "przemęczenia".
Gdy Twoja córka będzie ją często karmić roślinka padnie z "przemęczenia".
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Szczerze mówiąc, Pestko, to mnie frustrujesz....
Nie wiem jak Ty to robisz i nawet nie będę pytać... Załamka..! ;)

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Podpisuję się pod AnusskąAnusska pisze:Wzystkie piękneAle najbardziej powaliły mnie na kolana giganty
Taka ilość kwiatów...
A szczególnie spodobał mi się ten o kolorze cytrynkowym

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
AGITKOSZAMANKO Ale ,ze co????hihihi.Nic ciekawego nie robię.Jak mam deszczówkę to kąpię storczyki w niej ,a nie mam problemow z deszczówką ,bo łapie ja prosto z dachu,mogę sobie na to pozwolić bo mam nowy dach i nowe rynny i mieszkam w Puszczy Noteckiej gdzie nie ma przemysłu.Poza tym nawożę ję SUBSTRALEM ,bo to jest dostępne u mnie w sklepie.Latem zraszam roslinki jak mi się przypomni i tyle.....[Powiem tak....od kiedy przestałam się przejmować nimi ,głaskac je i chuchać na nie zaczeły rosnąć jak szalone.Ponoć i psa z milości można zagłaskac na śmierć
Ja pierwszego storczyka własnie w taki sposób uśmierciłam.Zresztą ja nie mam problemów z roślinami,co posadzę to rośnie.....jakoś tak samo....
Serdecznie zapraszam do mojego OGRODUhttp://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 09&start=0

Serdecznie zapraszam do mojego OGRODUhttp://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 09&start=0
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
A w jakiej dawce nawozisz i jak często?
Wiem, że pielęgnacja to tylko jedna z części składowych efektu końcowego, bardzo możliwe, że im się podoba również miejsce gdzie z Tobą mieszkają, albo, że trafiły Ci się wyjątkowo wigorne okazy, no ale wiesz... Często jedyne, na co mamy wpływ to właśnie pielęgnacja, więc dlaczego by jej nie ulepszyć... ;) Ja też mam substral, ale daję go mało- 1/4 dawki, może zbyt mało, tym bardziej, że dotąd podlewałam rzadko, raz na 2 tygodnie- może to jednak za mało? Nie mam tak powalających kwitnień. Fakt, moje rośliny są dość młode, kilka pędów dopiero idzie i zobaczymy co z nich będzie, a nuż mnie zaskoczą...? ;)
Wiem, że pielęgnacja to tylko jedna z części składowych efektu końcowego, bardzo możliwe, że im się podoba również miejsce gdzie z Tobą mieszkają, albo, że trafiły Ci się wyjątkowo wigorne okazy, no ale wiesz... Często jedyne, na co mamy wpływ to właśnie pielęgnacja, więc dlaczego by jej nie ulepszyć... ;) Ja też mam substral, ale daję go mało- 1/4 dawki, może zbyt mało, tym bardziej, że dotąd podlewałam rzadko, raz na 2 tygodnie- może to jednak za mało? Nie mam tak powalających kwitnień. Fakt, moje rośliny są dość młode, kilka pędów dopiero idzie i zobaczymy co z nich będzie, a nuż mnie zaskoczą...? ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
AGITKOmoje storczyki są kupowane w roznych miejscach;markety,kwiaciarnia(tylko 1) i allegro i trafily do mnie w róznej kondycji.Nie trzymam sie twardych reguł podlewania,nawet jest taki czas ,ze nie podlewam wszystkich parapetów razem.Tylko wtedy kiedy ,,wydaje mi się ,ze to już czas,,Dawke nawozu stosuję według uznania.Ja uważam ,ze skoro storczyki sa kąpane i od góry przelewane to siła żeczy niewiele nawozu zostaje w podlozu więc dawkę zwiekszam,ale tez nie podlewam nawozem za każdym razem.Mam wzloty i upadki ze storczykami jak wszyscy tu,ale przestałam się przejmować.Jęsli sie jakiś zniszczy to trudno..szkoda ,ale robi sie miejsce na coś nowego.Ja już w zyciu dwa storczyki zagłaskałam na śmierć,a teraz twierdze ,ze im mniej ingerencji tym piękniej rosną.