Nie ma róży bez kolców... w ogrodzie u Ewy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

witajcie dziewczyny! :D
miło mi was gościć i dziękuję za te ciepłe słowa :oops:
w zasadzie liliowce nie potrzbują wielu zabiegów i rosną sobie same ;)

Krysiu, wcześniej nie rzucały się w oczy, bo liscie sa takie niepozorne. Widać je dopiero jak zakwitną.
A w upychaniu to wiesz, że ja coraz lepsza jestem :lol: :lol: :lol:

Moniko, dzięki ;) tez je lubię!

Smoczyco, te pędraki to może byc strzał wdziesiątkę :evil:
przesadzaj i to w te pędy :wink: . Kilka posadziłam w donicach i nawet bardziej mi sie podobają niż te w gruncie. :D

Ewciu, dziękuję , ciężko przejśc koło nich obojętnie :oops: , więc i mnie wciągnęła liliowcomania !

Zaczyna ładnie kwitnąć Hortensja krzewiasta Anabelle - ogromne kule kwiatowe!

Obrazek Obrazek

fajna hosta miniaturka Pacific Blue Edge- liście kilkucentymetrowe ale kwiaty 3x wieksze od reszty :D
i bardzo lubię zestawiać rózne formy i kolory liści: hosty, żurawka, brunera i orliki
Obrazek Obrazek

na koniec powojnik Anita: przycinany przy ziemi wiosną już zarósł całą bramkę i kwitnie masą drobnych kremowych kwiatów
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Liliowce są cudne, mi bardzo podoba się Twój ciemny liliowiec ale ten łuk obrośnięty powojnikiem aż zaprasza do stanięcia pod nim. :)
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

oj też bym chciała żeby moja anabelka miała takie kwiaty :shock: no ale moja młodziutka, może na następny rok...
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Jak piszesz: mniej atrakcyjne i niezniszczalne liliowce najbardziej mi się podobają :lol: Masz je jakoś pogrupowane?
Muszę rozważyć ich obecność na moich rabatkach! Czytałam, że proponowałaś Magicznej patyczek Sikorskiego?
Próbowałaś sama ukorzeniać? Powiedz, że tak!!! :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06

Post »

Anabella piękna i jaka olbrzymia :shock: a powojniki liliowce cudo ;:111
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzisiaj jestem jak nieżywa, idzie zmiana pogody albo co...?
Zrobię sobie może jeszcze jedną kawkę?

Pokreciłam się po ogrodzie, wykopałam irysy (niektóre zaczęły zagniwać po deszczach :cry: )
cyknełam kilka zdjęć...
Wczoraj przywieźli nam jagody z lasu więc zagotowałam,
...i padłam

Gosiu,
w zeszłym roku jeden pan sprzedawał całą swoją kolekcję liliowców na al.
przypadkiem tam zajrzałam i udało mi sie kupić takie właśnie okazy po ok.10zl - wielkie sadzonki!
Ten powojnik na łuk kupił mi mój m. - całkiem przypadkiem a pasuje jak ulał :wink:

Tesko,
Anabelka tak ma, że pierwszy rok się aklimatyzuje... a w przyszłym obsypie sie kwiatami! zobaczysz :D

nigello.
grupuję liliowce na osobnych rabatach wg tonacji kolorystycznych:
tu różowe i bordowe tam zółcie itd. Gdyby rosły razem byłoby za pstrokato!
np. taka rabatka :

Obrazek

Powojniki ukorzeniam z odkładów (najprościej) ale w tym roku mam zamiar zrobić sadzonki z patyczków:
tnie się pęd z jednym oczkiem, od dołu przycina sie pomiedzy węzłami, do ukorzeniacza i jest sadzonka! ;)

Mario,
Anabelle ma juz dobre 7 lat, byłaby jeszcze większa ale co roku wiosną wykopuję zewnetrzne pędy i sadze w inne miejsce albo obdarowuję znajomych :wink:
Wiosną ścinam cały krzew do ziemi, wtedy wyrastają takie duże kwiaty. Jeśli się nie zetnie ,kwiatów jest więcej ale małe.

W zeszłym roku dostałam piekny powojnik , z grupy tanguckich "Golden Tiara"- jesienny (ale kwitnie juz teraz),
ma zółte czteropłatkowe kwiaty z d€żymi ciemnymi pylnikami, płatki są grube, mięsiste, jakby plastikowe,
kwiat zwisa w dół, potem tworzą sie puszyste nasienniki i trzymają sie przez zimę na pędach - bardzo dekoracyjny!
Posadziłam go pod gruszą, wspina sie na nią i mam teraz kwitnącą grusze w lipcu :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuniu. Dostałam od Ciebie wiosną kawałeczek Twojej anabelki. Rośnie choć nie tak szybko jak bym chciała. Czy jest nadzieja, że na następny rok zakwitnie ? I czy wiosną bez względu na jej wielkość ciachać ?
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

EWUNIU piękny ten powojnik tangucki .Dzisiaj właśnie w ogródku myślałam o takim samym ułożeniu lilii od różu po bordo i od żółci po pomarańcz . Teraz muszę sobie poznaczyć . Na jednej rabatce zrobię tak a po przeciwnej stronie te drugie . Mam nadzieje ,że mi się uda i będzie to ładnie wyglądać . EWUNIU powiedz mi czy LINCOLN ma taki bardziej karminowy kwiat . Na zdjęciach nie wszystkie kolory wychodzą takie same i wychodzą przekłamania . W pąku jest bordo i czytałam ,że młode pędy przechodzą na brązowo . Pięknie pachnie Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

ada.kj pisze:Ewuniu. Dostałam od Ciebie wiosną kawałeczek Twojej anabelki. Rośnie choć nie tak szybko jak bym chciała. Czy jest nadzieja, że na następny rok zakwitnie ? I czy wiosną bez względu na jej wielkość ciachać ?
Krysiu,
poczatek mojej Anabellki był identyczny ;)
dostałam małą sadzonkę od koleżanki i przez pierwszy rok bardzo mało urosła, ale dobrze sie zakorzeniła! (trzeba podlewać)
Nastepnego roku zciełam 10cm nad ziemią i wypuściła kilka mocnych pędów i zakwitła. Przez pierwsz 2 lata kwiaty sa troszkę mniejsze ale z wiekiem dochodzą do 30cm średnicy!
Zatem wiosną przytnij koniecznie, to pobudzi do wytworzenia nowych, kwitnacych pędów :)
pozdrawiam cieplutko ;)
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

JAKUCH pisze:EWUNIU piękny ten powojnik tangucki .Dzisiaj właśnie w ogródku myślałam o takim samym ułożeniu lilii od różu po bordo i od żółci po pomarańcz . Teraz muszę sobie poznaczyć . Na jednej rabatce zrobię tak a po przeciwnej stronie te drugie . Mam nadzieje ,że mi się uda i będzie to ładnie wyglądać . EWUNIU powiedz mi czy LINCOLN ma taki bardziej karminowy kwiat . Na zdjęciach nie wszystkie kolory wychodzą takie same i wychodzą przekłamania . W pąku jest bordo i czytałam ,że młode pędy przechodzą na brązowo . Pięknie pachnie Obrazek
Jadziu,
poukładanie kwiatów kolorami na pewno przyniesie oczekiwany efekt! ;)

Nie daję 100% pewności, ze na twoim zdjęciu jest Mr. Lincoln, chetnie zobaczę go najpierw w rozkwicie :D
Ale o Mr. Lincolnie własnie tak piszą, że ma brązowawe młode pędy,
35 płatków, kwiat duży ponad 10cm śr., liscie matowe,
pąk powinien rozwijac sie szybko.
kolor mocno ciemnoczerwony - twój aparat przypuszczalnie dodaje lekko różu (mój też)
zatem czekam na kolejne zdjęcia ;)

tu jest kilka zdjec Mr. Lincolna:
http://www.rose-gardening-made-easy.com ... -rose.html
http://www.rose-roses.com/rosepages/hyb ... ncoln.html
http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/30397/
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

EWUNIU wczoraj był pączek a dzisiaj już kwiat na drugiej łodydze dzisiaj też jest pącze . Zobaczę jutro czy się też rozbije. Liśccie ma matowe a zapach zabujczy . Kupiłam ją jako LINCOLNA . Babka u ,której kupuję róże jest hodowcą ,ale nigdy nie pytałam skąd ona jest . Pokażę Ci jeszcze jedną ta jest NN chociaż kupowałam ją z nazwą ,ale skleroza .Prawie wszystkie moje róże pochodzą od tego hodowcy Obrazek Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Piękne widoczki :roll: 8)
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam przy porannej kawce ;)

Jadziu,
na razie ta nowa róża nie kojarzy mi sie :oops: jest dopiero w pąkach, proszę zrób zdjęcie jak rozkwitnie :)
postaram sie poszukać ,
powidz jaki duzy jest kwiat, ile ma płatków, jak wysoki krzew, czy pachnie - to bedzie pomocne przy szukaniu odmiany ;)

Ewciu,
Dzięki! :D
codziennie chodzę w strachu czy zaraz nie wybuchną jakies choroby albo nie napadną szkodniki, ale jak na razie jest OK!
Troszkę mączniaka i szarej pleśni, ale minimalnie na tych roślinach co zawsze!

Budleja przywabia chmary motylków i pięknie pachnie, to ta najzwyklejsza lila ale za to nigdy nie marznie,
w tym roku nie przycięłam jej, bo chciałam aby była duuuuża - i jest! :D sięgneła 1. piętra! Dal porównania obok niej z prawej rośnie 2,5m ognik.

Obrazek Obrazek

pieris Forest Flame podmarzł na przedwiośniu i teraz się dopiero zregenerował i wypuścił ładne czerwone przyrosty

Obrazek

drzewko agrestowe - owoce już w słoikach ;)

Obrazek

i moje kilka host na krzyż :oops:
1. zapomniałam
2. Fire and Ice
3. moje oczko w głowie June
4. Blue Angel?
5.Nakajana (od Comy)
6. miniaturka Ginkgo Craig
7.Patriot ?
8. największa Hosta babkowata Hosta Plantaginea Grandiflora - ma pachnące białe duże kwiaty jak lilie! kwitnie później

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

GlorioEwo już? Budleja? :shock: .........ale skoro na smoczej górze 1 dalia to WSZYSTKO zdaje sie mozliwe :lol:

a nie masz obaw ze jak tak dalej bedzie to ZAROSNIEMY? :shock: :roll: flora wezmie odwet i zaplaczemy sie w liany? :lol:

hosty odkrywam bo dotychczas na suchym stoku rosły tylko namiastki przy lesie ale AGREST......noooooo to jest TO![ u smoków biały tez pycha :D ]

cmokasy zachwycone
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06

Post »

Ewuś naprawdę masz buszowo ;:201 kiedy u mnie tak się zagęści , piękne hosty pierwsza może golden tiara podobna a przedostatnia jest podobna do mojego Antiocha to chyba nie jest Patriot a jakie dostałaś ode mnie bo naprawdę nie pamiętam :?: :?:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”